Режисьорът на филма за войната в Афганистан “Рестрепо” Себастиан Юнгер е заявил, че авторските права за използването на българската песен с гласа на Валя Балканска са уредени, защото това било изискване на National Geographic, пише онлайн изданието на пловдивския вестник "Марица".

Певицата обаче категорично отрича достоверността на това твърдение. Авторите на филма трябва да докажат начина, по който смятат, че са уредили това, защото изпълнителката не е давала съгласие. Песента била избрана от съпругата на Юнгер, която била българка.
Няма доказателства за изрядността на употребата на песента като трейлър в документалния филм, получил най-голямата награда в жанра си на международния фестивал на независимото кино “Сънданс”.

Себастиан Юнгер и Тим Хедърингтън живеят една година с взвод американски войници в Афганистан и така създават своя документален филм за ежедневието им в размирната страна.

Балканска ще се радва на всяко съдействие от юристи, които да помогнат за изясняването на скандалната злоупотреба. Тя смята, че трябва да получи подкрепа от държавата в решаването на този казус, защото “Излел е Делю хайдутин”, която бе избрана да лети като музикално послание от Земята в космическите станции “Вояджър” 1 и 2, е национално културно достояние.

Американските космически апарати, които носят на борда си “Златната плоча” с музика от различни райони на планетата, напусна Слънчевата система от 2004 година в търсене на други разумни цивилизации.