Афганистан ще иска репарации заради съветската инвазия

Членове на афганистанския парламент искат от руското правителство военни репарации за опустошението, причинено от Червената армия по време на деветгодишната окупация, пише в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

Обратно в новината

Коментари - Афганистан ще иска репарации заради съветската инвазия | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

До КГБ-абе курчо,сигурен ли си в това дето го пишеш?Бил ли си някога в Афганистан за да знаеш какво е?И понеже ще питаш аз дали съм бил ще ти кажа да-Кандахар,Баграм,К самите местни не знаят колко са,а и хамериканците не могат да ги преброят.Руснаците много добре знаят колко са им жертвите и загубите,а за оная сган никой не го е еня-даже и НАТО.Защо не искат репарации от НАТО и кой ги покани за помощ пък тях там???

На времето Петър Велики отговорил така на едно искане от едни, дето му го прескачали: А хуя моего они не хотят?

Инвазията на СССР в Афганистан си е окупация. Това е истината. Точно както в Чехия през 1968 и Унгария през 1956. Или пък през 1939- 1940 г. в Прибалтика. Я ги питайте чехите, унгарците и народите от Прибалтика какво мислят за тези събития. А иначе формално и там някой ги е поканил - винаги ще се намерят продажници. След като има осъдени за военни престъпления то всички дето са вършили такива трябва да ги съдят. Не само няколко сръбски генерала. Колко души са захгинали в бивша Югославия? Няколко десетки хиляди, не повече. И то в условията практически на гражданска война, не на окупация. А инвазията на СССР си е чиста окупация, независимо как се нарича. Колко са точно загиналите надали някой някога ще може да каже с точност. като знам какви са мърлячи руснаците, те нямат точна статистика за собствените си жертви, камо ли за афганците. Руската инвазия в Афганистан е един огромен резил за съветската армия. Тя показа че тази армиа е небоеспособна. По-късно това се потвърди и в Чечня. И това че си тръгнаха като насрани е може би най-големия шамар. Всъщност може би именно войната в Афганистан е истинската причина за разпада на СССР. Деморализиране, съчетано с огромни военни разходи и никакви успехи - това беше последният пирон в ковчега на СССР. Дали ще плащат руснаците нещо - съмнявам се. Всъщност не се съмнявам, сигурен съм че няма да плащат репарации. От една страна няма кой да ги накара. От друга нямат пари. И последно, сега друг вади горещите кестени в Афганистан.

Веднага получават три 20-мегатонови репарации!

A be ot cigani kakvo da se ochakva - chudiat se otkude da kradnat vmesto da rabotiat :)

Много добре, но не знам как ще оформят искането си юридически -през 1979 на базата на договор от декември 1978 афганското правителство започна да иска съветска военна помощ, след което поиска съветска военна намеса. Жертвите от страна на Афганистан често се споменават като вариращи между 100000 и един милион. 5 милиона бегълци. От страна на СССР жертвите са 13836. Съвкупният външен дълг на Афганистан беше 2.1 милиарда. От тях Кабул дължеше 1.026 милиарда на Парижкия клуб. В клуба влизат 11 страни- Австралия, Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Дания, Канада, Ирландия, Испания, Италия, Нидерландия, Норвегия, Россия, САЩ, Финляндия, Франция, Швеция, Швейцария Япония. Ние още не. През 2007 Русия опрости на Афганистан 11,1 милиарда долара дълг, от които 10 милиарда бяха т. нар. съветски дълг на Афганистан за доставка на съветско оръжие. Решението за опрощаването на съветския дълг беше взето в рамките на Парижкия клуб и Г-8, кдето страните решиха чрез опрощаване дълговте на Афганистан да подкрепят демократичното му развитие.

Да вземат да поискат и от САЩ,да видим какво ще получат,май ще си останат с искането.Ако всички държави от втората световна например започнат да търсят ??

Руснаците ще им доставят репарациите върху танковете си.

Избързали сте, вярно, че идва пролет, ама до пълни април има още време.

Да ама след руснаците имаше талибани, после американци, после ООН и НАТО, после пак талибани... А преди това имаш англичани, перси... Та това са пълни глупости - това означава всяка държава, имаща (или имала) колонии - Великобритания, Испания, Португалия, Германия, Франция, Белгия, Холандия и т.н. да плащат! А империите - не говоря за турци, араби, римляни, гърци и т.н. ами за бивши величия като монголци....

А САЩ колко ще плати?

Афганистан има нужда преди всичко от Мир, Свобода, Любов, Мъдрост и Истина. Другото е в наличност. Природата се е погрижила за всичко. Искането на репарации цели да подскаже на всички останали, че войските нямат работа в Афганистан. Да го оставим да излекува раните си!!!

Прави са от Афганистан. Крайно време е да се пресекат имперските амбиции на Русия. Шапка му свалям на този техен политик, направил това педложение. САЩ са най-богати, а защо? Всяка година чрез зелените карти приемат стотици хиляди хора , при това най-образованите, без да са дали цент за това. Нито за отглеждането им като деца, нито за образование, нито детски надбавки и всичко друго, което всеки родител знае. Но някой да е повдигал този въпрос в ООН или на друг международен форум? Извикаха Петър Стоянов да им чете лекции как се прави демокрация и го нагушиха. Ще видите какво ше последва сега след мандата на Първанов. Даде им българската земя бадева , както се казва. Нашите президенти имат слугинско поведение .

da si gi iskat ot amerikanzite, koito im finansiraha tazi voina i sega si pravjat kakvoto si iskat tam

ще ги фанат за долуподписания! Въвеждането на военния контингент не се квалифицира като инвазия и окупация, да не се правят на ударени. По това време е в действие договор за приятелство и взаимопомощ между двете страни, подписан още през 1924 (или около тази година) от тогавашния монарх в Афганистан. Същият договор не е бил прекратяван или денонсиран и военният контингент пребивава на територията на Афганистан на напълно законно (в съответствие с нормите на международното право) основание и на местата, посочени от законното афганистанско правителство. Така че - да забравят.

затова овреме да си изтегляме воените от там.

Няма проблем, ще им го пратят прикачен с няколко реактивни двигателя.

Кой, руснаците ли нямат пари? Те имат пари да си купят цяла Западна Европа и ще им останат. Те затова и могат да опрощават дългове и затова си платиха своите дългове пред МВФ ПРЕДСРОЧНО. Що се отнася до твоите оценки, те са направени от мърляч и не са меродавни. Ти не разбираш от дефиниции в правото и поради това не можеш да определяш дали 1 нещо е било инвазия или окупация. Международното право, а не ти, казва кое какво е. По същото това право коалиционните сили в Ирак имаха статут на окупационни сили до момента, в който международно признатото правителство на Ирак не ги помоли да останат и да му помогнат да възстанови реда. Значи сега не може да ги наричаме окупатори, независимо от това, какво мислим. Т.е. може да ги наричаме с всякакви думи, но това е извън областта на международното право, това са махленски приказки без тежест и без последствия. Когато обаче става дума за репарации и други подобни неща, се прилагат нормите на международното право, а не нечии приказки. Това, дето ти го обяснявах, мърльо, стана ли ти ясно или пак ще трябва да ти обясняваме цял ден? Както оня път, когато цял форум ти обясняваше разликата между Катин и Хатин.