Предложението вече е депозирано в долната камара на парламента.

Около 1,5 милиона афганистанци са загинали през 80-те години на миналия век, когато Москва прибегна до наказателни бомбардировки, масивни артилерийски обстрели и масово избиване на хора при неуспешния си опит да обуздае съпротивата на муджахидините, припомня британският вестник. Репресиите накараха между пет и шест милиона афганистанци, което прави една трета от населението, да потърсят спасение в Пакистан и Иран.

Според секретар на долната камара в парламента, цитиран от "Дейли телеграф", предложението е подготвено от голяма група парламентаристи и в него се казва, че афганистанският народ иска репарации за случилото се в Афганистан при инвазията на бившия Съветски съюз.
Предишни призиви за репарации пропаднаха заради желанието за изграждане на по-близки отношения с Русия и неяснотата дали трябва да се настоява за компенсации за отделни актове или за разоряването на страната като цяло.

Русия е член на Парижкия клуб, който тази седмица обяви, че ще опрости един милиард долара от афганистанския дълг, отбелязва всекидневникът.