Подписано е споразумението с ”Уестингхаус” за новия реактор

След консултации с всички политически партии компанията "Уестингхаус" е подписала акционерно споразумение за разширяване на ядрените мощности в АЕЦ "Козлодуй".

Обратно в новината

Коментари - Подписано е споразумението с ”Уестингхаус” за новия реактор | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

БРАВО на запецващия

Руският реактор беше лош, а Американският е добър, защото е по скъп с два милиарда. Крадци и мошеници ни управляват. Пак ще плащаме скъп ток.

+++

БСП, БСП - днес лъжица, утре две!!

няма нищо подписано! няма аец, няма каквото и да е! заповед. точка!

а народа сагласен ли е нещасници ще падат глави да знаете не мозе да си правите какво искате да знаете *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Добре де,но защо всичко стана на ТЪМНО? Защо поне г-н Миков не знаеше? Или и той се прави на "УМРЯЛА ЛИСИЦА"?

Ще стане като Мариците да знаете. Ще натутурузят дядо Иван от Каспичан да плаща скъпите сметки!

цял свят затваря реакторите и минава на еко енергия, тия ще строят нов реактор ??? дори Германия има програма за пълното затваряне на реакторите си до 2022 година. И после, кой ще я ползва тая енергия ?2 Свито е до минимум потреблението, няма мега заводи, хората масово се топлят на дърва или на газ, какво е това ? 5 милиарда долари от моите пари ??? как пък не

Не с е признава подписаното от предатели споразумение американците да се оттеглят веднага..

Остана ли нещо неподписано? Доста ефективно работеше май правителството, досега никой не е подписвал за 1 година договори за десетки милиярди... Друг е въпроса дали има реална нужда от нови мощности, тъй като не натоварваме съществуващите. Съвсем друг е пък въпроса с плащането - при това развитие на икономиката, хиляди бюрократични спънки и необятна корупция на всички нива, не виждам кой ще плаща договорите и ще връща заемите ...

От нови мощности няма нужда. Но има нужда от заместваща мощност на АЕЦ Козлодуй. Ако се построи АЕЦ Белене, освен че може и то почти сигурно да се предизвика икономически колапс, свързан със допълнителна згуба на суверенитет като резултат, ще последва и като му дойде времето затваряне на амортизираната АЕЦ Козлодуй. А 7 ми блок в Козлодуй ще бъде последван след изплащането му 18 годишно от 8 ми и неговото построяване ще съвпадне със затварянето на старите блокове 5 и 6. Явно при еко таксите за СО2 , ТЕЦовете нямат много голямо бъдеще , но ще остане ТЕЦ Марица Изток 2 и заедно със ВЕИ и 7 и 8 блок са предостатъчни за енергийна независимост и сигурност , при приемливи цена на ел. енергията. Това е при положение , че не се страхуваме от атомните централи и тези 7 и 8 ми блок обещават по - голяма сигурност. И посторването им е по силите на многострадалната ни икономика. При новата обстановка в Европа, не можем да разчитаме на изгодно сътрудничество с Русия. Руснаците променят политиката си към нас и всички "енергийни услуги" резервни части, ядрено гориво и т.н.т стават все по - скъпи и несигурни и виждаме, че в това се убеждават и среди в БСП, трайно свързани със СССР и Русия.

Партийните среди в България са само и единствено свързани с пари и далавери. А парите както всички знаят нямат цвят и мирис.

Всички политици до един могат да го духат. Не ме интересуват игричките им, така или иначе в новините се пише това което искаме да се чуе. Докато ни управляват такива марионетки и йес-меновци спасението е само на летището!

Стойнев и станишевата майданска мафия просто прибраха парите от 30% приватизация на Козлодуй!!! НА ПРОКУРОР ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ В ТОЗИ ПЛАДНЕШКИ ГРАБЕЖ НА БЪЛГАРИЯ!! СПИРАНЕ НА СДЕЛКАТА И ТО ВЕДНАГА!!!

Нима имаме секретно двустранно между правителствено споразумение със САЩ, че законите ни и конституцията не се прилагат при сключване на търговски договори, между български и американски фирми, а важат само арбитражните условия в конкретният договор посочени от американската страна! Май, някое правителство в близкото минало, така ни е насадило!

16 република не станахме, станахме нещо по-унизително - васали на усарите. ха честита демокрация

На крива ракета, космоса (демокрацията) и пречи.

Е както разбрах, споразумението не е секретно. И доста параметри са публикувани. Но реално е постигнато съгласие, което трябва да се приеме от следващия парламент и правителство. Все още е необвързващо. За разлика от договорите за Белене, където няма нищо конкретно подписано , но се водят съдебни дела.

Един пелтек си оплете кошницата с парите на българите.Скандално.Има ли прокуратура?Кога се постигна съгласие с всички политически партии?Споразумението не е за милиони,а за милиарди.Кой пита българския народ?

защо толкова рано? защото, когато става дума за запазването на живота на планетата не съм само ранобуден, а съм и денонощно на смяна. все пак не позволявам на някакви си платени мики-мишленца да ме управляват! които, като стане белята първи си спасяват трътливите гъзенца и ни оставят нас, да им оправяме бъкиите! Аз казах, че има точка във вашите "дейности" на Моя Кораб! точка!

до мики маус - рисувания герой на щатите: вижте господин мишка! не става дума за "модернизиране" на каквито и да е унищожаващи Земята (която не е никак ваша, дори да сте сия завойували или откупили или както там... си мислите). става дума, че това, което правите е Вредно и за вас самите. но не се надявам да ме разберете, понеже сте мишки-мутанти. мутирали от облъчването ви с най-страшното оръжие - медиите на чичо скрудж. ясно до тук, а дебил?

какво се смени отпреди няколко месеца та пак ще строим ядрени реактори. Нали Борисов, Плевнелиев, Реформаторите ореваха орталъка, че ни не трябват нови мощностности

6 Милиарда евро , колкото беше последната цена прави 8 милиарда долара за два руски реактора срещу 5 милиарда долара за един американски или руският излиза 4 милиарда срещу 5 милиарда американският. освен това реално мощността на американският е 1100 мегавата , та разликата става още по малка - около 12. 5 %. Проблемът с руските реактори беше , че с инфраструктурата, която не беше включена и с високите лихви на заема цената от 6 милиарда евро за двата реактора скачаше на 10, а американците ще използуват съществуваща инфраструктура в Козлодуй и оптимизират заемите и на практика , американският реактор излиза по - евтин от руския и дори и да не е така, защото винаги има непредвидени разходи , все пак американският е по - модерен. И при нашите финансови възможности един реактор можем да изплатим , но два вече ни вкарват в непосилни борчове.

Американският е по-модерен от руски последно поколение??? Лъжец си ти, не инженер. Я като си толкова знаещ да обясниш колко /пари и години/ще струва на България сертифицирането от МААЕ на американския реактор, построяването на площадката му и как стои въпроса с горивото за реактора и неговата "утилизация"?

Това все пак е споразумение, и факта че имаше толкова отзвук във форума (за съжаление само) все е нещо. За мен проблема не е, че реактора е американски, а че това че технологията му е мъглява и цената му е доста по завишена. Не става ясно, колко ще плаща в бъдеще народа, ако се стигне до реализация на проекта (ако това е истинската цел на занятието). За това ние като граждани, трябва да натиснем и изискаме по-голяма ,прозрачност и да спрем този проект ако не е в наш интерес!!!

Още не е късно да се спре това безумие!!! Как така се приватизира под масата 30% от собствеността на най-ценното/ и останало единствено/ държавно българско предприятие?!!! Кой дава право на шепа български мафиоти да се разпореждат с държавни активи, собственост и строени от българския народ?!!! Какви ги маже и замазва станишевото протеже Стойнев, че едва ли не няма нищо фатално в това споразумение?!!! Като е така, защо бърза да подписва, този министър в оставка, който няма никакви права да слага подписа си под каквито и да е държавни документи/ освен ако вече тайно предварително не го направил/!!! И още повече касаещ такъв мега стратегически икономически обект от национално занчение ?!!! Стига с тази майданска политика на шантаж, лъжи и изнудване на достатъчно изстрадала България!!!

Бисипе се раздели окончателно на рубладжий и доларджий.....и в двата случая сметката ще я плащат електоралните единици, наречени поради недоразумение- народ...

Защо никой не споменава цената на реактора в Козлодуй че е 5 милиарда долара а в Белене за 6 милиарда евро щяхме да получим два реактора.Простата сметка показва че не ни интересува цената а да си завъртим задните части към САЩ.Амсалашка нация сме.

К'во има да се казва, то още като стопираха Белене беше ясно, че такива пари трябва да се усвояват от наши хора, а руснаците вече не са от тях. За т'ва ако ще пет пъти по-евтино да искат да ти го построят пак няма да ги бъде, щото новите ни приятелства трябва да бъдат заздравени с крупни договори.

И с подмити дупета...

6 милиарда евро са 8 милиарда долара. Освен това американският реактор е всъщност 1100 мегавата.Та не става дума за 2 реактора , а за 1.8 реактора на цена 1.6 ( 5 х 1.6 = 8). Но ние трудно бихме реализиряали на пазара ел. енергията от 2000 мегавата мощност. Най големият проблем идва от това , че руснаците ни отпукаха заема с много голяма лихва. и на практика цената с инфраструктурата скачаше на 10 милиарда евро. А американците (японците тошиба) обещават тези разходи да се минимизират и да се използува съществуваща инфраструктура и на практика вероятно американският е по - евтин от един руски или най - много с 12.5 % по скъп 1.8/1.6. Това е като се абстрахираме , че е и по - модерен. Въе всеки случай един реактор по - скъп с 10 - 15 % се изплаща много по лесно от два . Та беше по - добре да се използува един чески , който си го имахме, ако е за въпрос. Да неговорим , че още една централа е въпрос на мелагомания и лоши навици от социализма за безцелни строежи.

Абе пич, финландците като по- балами си направиха АЕЦ от типа на Белене за половината пари. Отделно че този реактор не е тестван, докато руските си работят и се модернизират постоянно. А и са доста по- здрави. Като знам колко се мъчиха да счупят този в Чернобил, определено в реакторите рашките са по-добри.

Какви атоми какви нови реактори бе малумници. Урана свършва. След 20 г. няма да има уран. А и този реактор никъде не е тестван. Не искам да живея на полигон за атомни изследвания.

Тоя пък! Даже и у нас има уран, само че е дълбоко и трябваше да се модернизират рудниците, вместо т'ва наш'те тиквеници ги закриха.

Продажници !

Не мога да разбера, какво толкова циврите - нали затова сте останали тук - да Ви ограбят до шушка,да Ви изтровят, да плащате милиарди дългове и когато се разпродаде земята - да плащате и наем! Единственото хубаво нещо е, че вече няма "червени", "герберасти", "ченгета", "ДС-та" и т.н. - вече се видя НАПЪЛНО, как ВСИЧКИТЕ са една ПАРТИЯ (на ЛАПАЩИТЕ), дето полиция, съд и прокуратура я защитават и пазят ревностно, а всичката престъпност й слугува и се отчита чинно! Та Въпросът е - тъй и тъй се върви на ТОТАЛНА разруха и затриване, ако така ще си отиваме, как ще стане - като ОВЦЕ или като друго (има го на герба ни), защото уважаеми сънародници - Демокрация НЕ се дава, а се ВЗЕМА! За пример само - дори едните уж много прости и глупави американци, предимно наследници на престъпници емигрирали в Новия свят, само с 200 годишна история, са ВОЮВАЛИ с англичаните за НЕЗАВИСИМОСТТА си! А в крайна сметка - всеки народ си заслужава управниците (ако ги търпи)!

Трябва да надмогнем предразсъдъците. Руски или американски, японски или европейски, БСП или ГЕРБ - трябва поне сега да надмогнем предразсъдъците и да погледнем на проблема като българи. Пак в мътната вода някой иска да ни цака - дали са проамериканците, дали БСП, какво значение има ? Трябва да си погледнем интереса. Иначе едно подписче и ще плащаме десетилетия напред, когато всички ще са забравили за епичния сблъсък Борисов-Станишев. Ако въобще си спомнят, че са съществували. Трябва да си погледнем нашия, български интерес.

АБЕ ТЕЗИ ГЛУПАЦИ ВЕЧЕ 25 г СИ ПРОДАВАТ И ПОДПИСВАТ КВО ЛИ НЕ БЕЗ НАРОДА ДА ЗНАЕ !!!!! ИСКАМЕ РЕФЕР !!!!!! СТИГА ВЕЧЕ ДА СЕ ГАВРИТЕ С ТОЯ НАРОД !!!!! АМИ ДА КАТО ГИ ИЗБИРАТ САМО ПРОСТИТЕ И НЕУКИ ЦИГАНЬОРИ ТАКА ВСИЧКО ЩЕ Е НА ПРОВАЛ- ВЦИГАНИН БЯЛ ГЪЗ И В БЪЛГАРИЯ НЕЩО ХУБАВО !!!!!

Руските реактори произвеждат най-евтината електроенергия, а хамериканските тецове Марица 1 и 3 - най - скъпата. Някой пак ни прецаква.

Като прибавиш и скандалните ЦЕНИ/РЕКЕТИ за руска газ в последните 20-25 години- ама нали Овчи се отчита в Москва, цената за руснаците си идва точно!

Да обясня за дебилите цъкащи минуси - това, че тока от американските марици е скъп, не значи, че руската газ е евтина и че Овчи не е за затвор! Или просто изкарвате хонорари?

Уестингхаус, Тошиба ... ала бала ... Тошиба ту шиба. ту не шиба. А руските реактори работят без проблем в Козлодуй вече 40 години и произвеждат най-евтината електроенергия ....

За Тошиба си прав. Това го знам от моя телевизор ....

Абе този твой телевизор да не те ш...а?! Кофти работа :)

Значи има телевизор Тошиба, а за телевизор Козлодуй някой да е чувал...? Кофти значи......

Подкрепям едно от мненията по долу, че не бива да политизираме кражбите. Ама, така или иначе не минават коментарите без фанатизираните клакьори и за протокола не разбирам напълно тезата на т.нар антикомунисти русофоби: - Едните се радват, че е е хубаво това, защото не е руско (ама незнам защо са неучтиви и не поздравяват Стойнев и БСП компания за мъдрото решение); -Другите, които не можеш ги излъга, видяха как долните комуняги и Москва вече така долно ни работят, че чак американски реактор са готови да вземат, та да ни заблудят.

"По-рано днес министърът на икономиката и енергетиката в оставка Драгомир Стойнев беше извикан от парламентарната група на БСП, за да обясни какво споразумението е подписано с американската компания." Е те това е то ПРОЗРАЧНОСТ ! А на мен, "човек от народа", кой ще обясни, БСП ??

споразумение може да има между две диктатури, договор на свободно-пазарна икономическа основа няма да има! който хедж фонд има пари да плаща за "ефтиния" ток от ел.централи предизвикани от крясъкът на маймуните от средата на мин. столетие за "овладяване на "мирния" атом, да бъдат така добри да си платят и задължителните застраховки тносно евентуалната авария на "безгрешните" и "нечупливите", както и складирането на "ядреното гориво" за хилядолетия напред. ядрените централи нямат бъдеще и точка! така, както и пулитиците и "бизнисмените" от атомното лоби. ще трябва да го преглътнете този хап, за да не ви се стъжни съвсем!!!

Че те задължителните застраховки се плащат от АЕЦ Козлодуй ! десетки милиони долари годишно. И хранилището за отпадъци е изградено - има предварително в Козлодуй и за окончателно погребаване край Нови Хан, чисто ново, по евростандарти. И пак ядрената енергия е най-евтината. Там е бъдещето.

най-евтината е, защото се дотира тайно от държавата. това, че тези "застраховки и съоръжения" са "платени" влиза в сметката ви по други продукти, а не по сметка "получил ток". друг е въпросът какво покриват тези "застраховки" и колко дълго издържат "европейските норми". като се видим след десет (не след хииляда) години, елате и пак ми твърдете, че това било бъдещето, ако сте все още живи, де! проблемът ви е, че мислите толкова краткосрочно, колкото можете да лъжете. и че за вас "победа над путин" (който също е от днес-за -утре) ще държи и децата ви в ръцете на хедж-фондовете, лихварите и лобистите, които днес потриват мръсните си кунки пред безумното ви дебулие на куб.

"Най-новата американска технология" - тоя нещо не е стъпил на здрави опорни точки. Технологията е японска и не е най-нова, а е сбирщайн от стар хардуер и нов софтуер. Нищо особенно няма в нея, още повече да се представя като нова, че и най-нова и авангардна! Явно е , че господина са го подготвили , че ще го слушат идиоти!

Kalin

Лаком Г.з кръв с...ре и това важи за всички наши партии които в името на келепира подписват неща които са тотално неизгодни за страната.Не стига че е е по скъпа не стига че не предлага затворен цикъл от получаване на урана до неговото махане от територията на България това е най неизгодния вариант за страната ни.Човек и без да е ядрен специалист тези неща веднага му се набиват в очите.И стига с това заробване от тоя или ония.Толкова години не стига че ни продават урана но после си прибират и боклука от него а това второто е по големия проблем защото изграждането на такава инсталация тук на наша територия не само е безбожно скъпо но и екологично опасно.

Министър "Уестингхаус'' !!! Е, в оставка, но... ? Другаря Стойнев- шеф на "бсп'' и служебен мин. пред. а, след това и...? Да живей???

Лично аз не съм фен на атомната енергетика, но огромното мнозинство от българите не споделят това мое виждане и следователно , то не е меродавно. Членството ни в НАТО и евроинтеграцията определят едно отношение на енергийна ориентация. От друга страна ние нямаме средства за мащабни инвестиции, а и вътрешнят пазар е сравнително ограничен. Ако става дума за цената, можем да се запитаме , защо в България не се купуват нови лади , а се купуват стари западни коли. И дали когато японци и французи стават собственици на заводите , произвеждащи Лада, тази кола вече ще се продава у нас? С една дума качеството си има цена . Без да знам нищо и просто предполагайки на хоризонта се очертава следното: След 7 ми блок , може би ще има и 8 ми също такъв, но след 20 години. Белене може и да се строи , при определени политически условия. Ако например турците станат основен ивеститор , собственик и потребител, а ние срещу терена , екологичния риск и доставенота техника и наличната инфраструктура, получим адекватен процент от ел. енергията , без да влагаме нищо повече.

САЩ били казали, че това споразумение е пример за партньорство. Запомнете от батко си: САЩ НЯМАТ и нямат нужда да имат партньори !!! САЩ имат само слуги, които изстискват до дупка.

браво.и аз така мисля за англосаксонците няма прятели ,само интетеси

Тея смешници нямат нищо работещо все още. Да не говорим за лиценз в EU. Как така ги избраха? Големи гъзоблизци на американците сме.

А бе идиоти. Изрично е казано, че няма държавни гаранции.

Утре, от слугите на Мафията, драскащи за пари във форумите ще чуя, че Борисов го е подписал този договор... Нали, изроди?

Ония другия договор, за който намекваш, той си го подписа есента на 2012. Ама сега на който и да е обвързващия подпис - фактът, че ББ мълчи и сега, и преди няколко месеца, когато за първи път ни сервираха, тоя буламач няма да се промени от нищо, което ще последва.

на американци не вярвам сус сигурност не ги е гриза за булгаря имам вузмозност да видя как мисли англосаксонеца. за тези проекти тржбва да има референдум *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

не на америка. няма да буда роб в моята страна. Napusnete Bulgaria

Е за ко ние реактор който никога не е бачкал?

..Уестингхаус нямат лиценз за строеж на АЕЦ в Европа.... ....площадката в Козлодуй не е лицензирана... а защо не се направи конкурс за избор на технология, ами директно решиха че ще бъде с американска техология.. ...мръсни продажни политици доубиват поробения български народ...

Интересно ми е откъде България ще осигури 5 милиарда долара за един УСА реактор! Нали отрязахме изгодния договор за 2 та руски реактора по 1000 мегавата за 6 милиарда защото нямало пари-въпреки че руснаците бяха предложили да поемат цялото финансиране за изграждането, целия реактор да е българска собственост а изплащането да става само от продадения ток! И още едно много важно нещо осигуряваха руснаците - прибиране на отработеното гориво в Русия, защото България иначе трябва да изгради паралелно с УСА реактора и хранилище за отработеното гориво което струва около 10 милиарда долара!

Господа, при доказана необходимост, разумно би било да се развие АЕЦ в Козлодуй (в Козлодуй, а не в Белене!) с още един реактор. Разумно, но може и още по-разумно. Още по-разумно, защото е много вредно за "родната" енергомафия, би било гражданите на България да могат да са акционери в това предприятие - в своята родна земя и в своята държава. Тогава би имало още един начин за контрол в енергетиката, а и гражданите биха имали парична полза от българската енергетика. Сега са само дойни крави за енергомафията. Напомням, че държавните органи на енергомафията вият, че нямат пари и били затънали в дългове. Ето източник на средства за строежа, слуги на мафиотите! Пак същият, но с права. Това е българският народ, който успя да осигури 6 реактора и да плати спекулите Ви с още няколко. А сега, господа граждани, бройте мафиотско - слугинските минуси!

До тези дето критикуват сделката: Алооу, вие срещу братят американци ли скачате, руски ботуш ли искате пак??? Я си опичайте акъла, че чичо Сам ще ви налази !

Как ще я критикуваме! Няма такова нещо! Нали самия другар Стойнев я подписа - та той беше препоръчан от самия другар Станишев за наш ръководител, лидер, мислител....

За да ви просветне малко и какъв е механизма прочетете за Джон Пъркинс и книгата му "Изповедта на един икономически убиец"