Строят нови 2 блока в „Козлодуй”, ако ”Белене” се провали

Ако окончателното решение бъде да не продължаваме строителството на АЕЦ „Белене", тогава е отворена възможността за строеж на 7-и, може и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй".

Обратно в новината

Коментари - Строят нови 2 блока в „Козлодуй”, ако ”Белене” се провали | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Два нови модерни блока по 1000 МВт в АЕЦ Козлодуй са винаги по-изгодни от строежа на НОВА централа върху площадката в Белене, която не е стабилна и освен това е в сеизмично опасен райом! Не случайно германската фирма RWE се отказа от строежа! А в крайна сметка всичко се плаща от крайния клиент, т.е. потребителите!...

РАЗШИРЕНИЕТО И РЕКОНСТРУКЦИЯТА НА АЕЦ-КОЗЛОДУЙ , Е ГЕНИАЛНОТО РЕШЕНИЕ НА ЕНЕРГИЙНИТЕ ПРОБЛЕМИ, СЪС ПЛАТЕНИТЕ ВЕЧЕ МАШИНИ ЗА АЕЦ-БЕЛЕНЕ! БРАВО ,ТРАЙКОВ!

В момента България няма недостиг на електричество. От друга страна сме шест пъти (!) по-енергонеефективни от развитите европейски държави. Ако вложим средства в нови енергоефективни технологии с наличните мощности ще можем да захраним шест българии в сегашния етап на развитие. Засега нова АЕЦ не ни е необнодима независимо от мястото, по чия технология ще бъде строена и кой точно ще я стори. А това, че сме щели да станем "енергиен център на балканите" са измислици на онези, които смятат да вземат комисионни от скъпия и ненужен строеж.

hih, не ти ли омръзна да правиш многократен COPY/PASTE на тази глупост на различни места във форумите - по повод и без повод,по темата или извън нея?!

Град Белене е в 8-ма степен на сеизмичност, същата сеизмичност, като в сринатата от земетръс "Стражица". Белене е на 15км от Свищов, припомнете си трагедията в този град при "Вранчанското " земетресение. Още проф. Съльо Сачански, от Геофизичния институт на БАН, по бай тошово време спря безумието да се строи в сеизмична зона, льос и слаби земни пластове, атомна електроцентрала. По време на социализма АЕЦ Белене беше национален обект. Това значеше тлъсти заплати, ордени, медали и т.н. При партийните ръководители имаше и повишение в партийната ерархия, скъпи командировки, помпозни доклади, телевизионни репортажи, кьор-софри, въобще яко пълнене на гушите. Въпреки всичко това, Политбюро спря този национален обект. Проектът е изгоден единствено за лапачите-консултанти по АЕЦ Белене, дето са налапали близо 500 млн. за консултации, а на лице има една покрита със строителни опадъци площадка.

Ако в Белене не може да се строи поради сеизмичност на района, то все някъде може. Козлодуй си е Козлодуй. Там трябва да се отремонтира и поднови, а другаде да се строи нова АЕЦ. Нищо няма да се проваля, ако самите политици не искат да се провалят. Стига се е рушило в тая страна!

Абе Трайчо за какви инвестиционни програми говориш,защо заблуждаваш хората?Сегашните строят на поразия вятърни генератори НЕК им го изкупува на завишени цени за 1-2 години да си избият вложените пари и след това да ни се надсмиват и да се хвалят колко честни капиталисти са.

Значи Белене не може но Козлодуй може, така ли стана? :))) Смешници, колко сте жалки когато се опитвате да се докопате до големите пари, готови сте да доразрушите държавата само и само да си напълните гушите.

Никаква неустойка няма да се плаща. просто излавят всички руски мафиоти и агенти в БГ и ги набутват в затворите и Путин ще омекне като памук. С това диво племе може да се разговаря само по този начин. Руския манталитет е на груб селянин, може да се дърви само когато е по-силен, ако го хванеш за яката почва да се извинява.

"ь",въпреки,че не си на нивото на KGB,виждам,че работодателите ти са взели най-после разумното решение да му дадат малка почивка и да сложат на пост тебе...

Изобщо не си в час с реалността, пич. Не можеш да "вземеш" машини и съоръжения от непостроената АЕЦ Белене и да ги "монтираш" в непостроените блокове на АЕЦ Козлодуй - това не ти е твоята кола - взимаш части от друга и си ги монтираш на твоята, защото съоръженията при ядрените централи не са взаимозамненяеми, "взимаш от тази и слагаш в онази". Цялото оборудване се прави за конкретна централа и е специфично, а не взаимозаменяемо. Освен това, заАЕЦ Белене ще трябва да се бръкнем за огромна неустойка, ако се откажем. Ако се откажем от АЕЦ Белене, трябва да загробим и няколкото милиарда похарчени досега, да платим още примерно 2 милиарда за неустойки за вече произведеното, но напълно неизползуваемо другаде оборудване, и след това, тепърва да започваме безумно дългата и сложна процедура по изграждането на нови блокове в Козлодуй - проучвания, разрешителни, консултанти, конкурси за строител и участници в проекта, технически планове, самото строителство отново от нулата, и т.н....Пълно безумие и накрая резултата ще е следният - още поне 20-30 години няма да имаме нови мощности, като междувременно трябва да закрием голяма част от ТЕЦ-оветв, а и 5-6 блок в Козлодуй ще са пред закриване към този момент. Освен това към тази картинка трябва да се добавят и загубите от износа на ток, който ще трябва д аограничим и да прекратим след няколко години. Трябва да добавим и парите с които ще се наложи да купуваме ток от Турция и Румъния за да си покриваме дефицита в пиковите месеци... Освен това ще си платим неустойките на руснаците и ще изгубим всички пари вложени досега. Отделно ще си платим и за строителството на нови блокове...Ако това ти изглежда като разумен сценарии, явно не си си ил хапчетата...

а дали европеиският съюз ще даде разрешително за построяване на нови блокове в козлодуи е съвсем друга тема. за разлика от наличното разрешително за белене.

Е как няма да даде. Уорлик ще се застъпи, ГЕРБ ще си напълнят гушките и всичко ще е ок. В Белене не са на трапезата и това е големият им проблем.

Ходът с торпилирането на ЬЕЦ Белене и заместването му с новия проект Козлодуй-2 цели отказа на руските реактори и закупуването на далеч по-несъвършенните,но за сметка на това- далеч по-скъпи американски реактори. Освен политическияш подтекст,за нашите властници по-скъпо означава и по-голями комисионни!Сигурно ви е направило впечатление,че още от времето на Р.Желева като външен министър,та до сега,във всички публикувани във медиите разговори и срещи между наши и американски официални лица - независимо от повода - неизменно присъства на първо място въпросът за енергийните проекти на България! Или,както се казва,има си крушка опашка...

АЕЦ-Белене е ненужна! Разширението и реконструкцията на АЕЦ-Козлодуй с машини и техниката за Белене, ще е рационалния вариант и краен изход за финсовото състояние, на страната!

Хъски не си наясно, там ако се прави започва всичко от проектантската маса т.е от нула Не можеш да ползваш оборудването от Белене.

Хъски,как си я представяш тази работа? Все едно теб да те подменят с хрътка! Освен това,нали целта на Дянков е да закупи не руски,а скъпи американски реактори,за новия проект Козлодуй 2! Там ще си спестим икономическа и финансова обосновка /не можем да се пазарим с братята-американци,нали така!/, а правителството ще ни спести пък на нас информацията колко млрд ще ни излезе този проект! Едва ли някога ще научим с колко сме влезнали вътре...

АЕЦ-Белене е ненужна! Разширението и реконструкцията на АЕЦ-Козлодуй с машини и техниката за Белене, ще е рационалния вариант и краен изход за финсовото състояние, на страната!

Хъски едно си знае,едно си бае...

Като говори за Козлодуй, нека министъра да каже и какво си е говорил с Г.Котев - физика който му поднесе готова информация за далаверите извършвани там с ядреното гориво! ЗАЩО Г-н Министъра продължава упорито да мълчи??? Далаверата дребна ли е??? Или пак ще кажете - такова животно нема!?!?

Доколкото знам, доносникът Котев беше писал доноси (по-скоро клевети) до нашата Агенция за Ядрено Регулиране, до Международната Агенция за Атомна Енергия, до Европейската Комисия и т.н.. По доносите бяха направени проверки от най-компетентните специалисти в света и никакви нередности не бяха открити. А бяха изхарчени огромни пари, защото световно известните специалисти са супер скъпо платени. Щетите на имижда на България не знам как биха могли да се изчислят. Въпросът е кога този доносник ще си плати сметката за предизвиканите от неговите доноси щети? Аман от Калинки. Няма да се учудя ако дипломата на тоя е фалшива и е забременял тайно.

Бих ти препоръчал да се запознаеш добре със случая! Просто потърси повече информация, има я в интернета. Котев изнася неопровержими доказателства, логически свързани факти. Тези доказателства се "опровергават" от страна на АЕЦ /разбирай шефове и компания/ по един направо смешен начин. Ако погледнеш добре документите сред тях има такива абсурди като ... подписан документ без заглавие! Издаден протокол в който се посочват брой касети с ядрено гориво и малко по-късно друг протокол с друг брой касети! Това не е странно, а направо фрапиращо за подобно нещо - липса на ядрен материал /ако разбираш смисъла на това по закон и какво БИ трябвало да последва!/ . Касетите няма как да бъдат използвани в същия период. Това означава, че поне единият от протоколите е с неверно съдържание или са укрити част от касетите! ЗАЩО? Наетите "експерти" са наети без конкурс в нарушение на закона. Направените от тях "измервания" са нещо като да се търси под вола теле - ето на видите ли, няма го!!! Т.е "експертите" не са измерили това дето трябва!!!

Докато умувате и се оправдавате с "няма пари" може най-лесно и бързо да се пуснат 3-ти и 4-ти блок на Козлодуй. Те могат да набавят парите за строеж на Белене или 7ми блок на Козлодуй или поне да носят приход докато се отървем и от това "мнозинство" в парламента и дойде някой можещ.

Една сметка по данни от ДКЕВР. НЕК купува тока от АЕЦ Козлодуй за 43.8лв/МВч, а го продава на ЕРП за 81.9лв/МВч Разликата е 38.1лв/МВч. Умножаваме по 2000МВ и по 7700 часа в годината.и се получава, че НЕК взема от АЕЦ Козлодуй близо 600 милиона лева, за да ги даде на неефективните ТЕЦове и генератори на слънце, вятър и мъгла. Ако тези пари ги влагаме по време на строителството в АЕЦ Белене ще може да вмемем контролния пакет (над 50%) и АЕЦ Белене да е българска. Т.е. ТЕЦовете и ВЕИ изяждат по една АЕЦ на няколко години.

Отказването от БЕЛЕНЕе правилно стига да е направено само за интересите на България, а не за интересите на Цветелина Бориславова. Но тук се показва страха на управляващите. Те са разбрали, че са им разкрити игрите. Искаха да строят БЕЛЕНЕ с изнесени мръсни руско български мафиотски капитали, смъкнати от кожата на български народ, сега станали собственост на някои руско български олигарси. Белене ако се построи, ще бъде частна собсвеност на олигарси, първата и единствена частна атомна централа в Европа, нова частна атомна бомба в България и ни поставя цялата българска енергетика в пълна зависимост от руската олигархия ,която се смята за най голямата икономическа мафия в Европа.. Строителството на 7 и 8-ми блокове е възможно да стане, само със собствени пари на държава България и да останат държавни, а не частни. Трябва да се отворят 1-4 блокове на Козлодуй, които бяха затворени с политическите игри на нашите продажни политици служещи на чужди държавни интереси, но не и на България. 1-4 на Козлодуй са държавни и напълно изплатени блокове, имат срок на годност до 2020 година и сроковете им още могат да бъдат удължение, както правят сега всички европейски държави притежаващи атомни централи.

2020 е след 10 години. Дали е възможно Българската държава да построи самостоятелно 2 блока където и да е за това време? Ни пари имаме, ни организация, а и представям си какво политзиране ще настане. "Белене" поне е докарана донякъде. Дано всичко е за притискане на руската страна за по-добри условия за "Белене", че иначе ни чака мрак.

ideyazabulgaria.org

Кое е по-хубавото за българския потребител, да има атомна централа, частна собсвеност на двама трима българо- руски олигарси и които ще владеят и се разпореждат в цялата енергетика! Ми това и ИСТИНКО ОЛИГАРХИЧНО РОБСТВО! Не в стига ЧЕЗ, ЕОН и прочее други частни монополисти, вие искате още и то в производството? А прочети внимателно какво съм писал особено как да компенсираме нуждата на енергия а с пускане на 1-4 блокове на Козлодуй?

Точно така е! Аритметиката по въпроса е елементарна,но, за съжаление, народонаселението по принцип мрази да смята,което пък е добре дошло за корумпираните политици,за които правенето на такива сметки не е изгодно! А и в случая с новия проект Козлодуй няма да са политкоректни,защото, вероятно,той ще бъде осъществен на базата на скъпи американски реактори...

разбира се г-н траиков, точно така. протакаите колкото може повече и увъртаите до безкраи. на американските производители на ветротурбини никак не им е изгодно да има ядрени мощности. също не им е изгодно и на мицубиши, и на др. производители на фотоволтаични панели. не и е изгодно и на цветелина бориславова в предвид изявените и интереси да инвестира във ветрогенераторни паркове. не им е изгодно и на американците от "марица". толкова сте прозрачни вашата ......, че на човек му се догажда от вас. нали искате да крадете от ветропарковете и да скубете народа. защо франция продължава строителството на ядрени мощности а в бг. не трябва. защо трябва хората да се отопляват с прескъпото парно, вместо с ел.енергия придобита при относително ниска цена от аец-белене евентуално.крадци сте и сте за трепане.

самите ветропаркове са доста брутален начин за източване на пари.

Не само Франция строи. Руските блокове които Цветелина не харесва ще се строят и в Турция, в Армения, в Египет, в Йордания, във Виетнам и т.н. Всички ги предпочитат защото са по-евтини и безопасни от американските.

Ако е за източване на пари, по-добре с ветропаркове, отколкото с АЕЦ. Все пак е по-безопасно.

от аец електроенергията няма да се изкупува на преференциални цени за разлика от ветро парковете,марица-изток и фотоволтаичните инсталации. там става ограбването на населението което се превръща в роб на тези типове и крадци. затова ще има непосилни сметки за ел.енергия за потребителите. затова и икономиката ще затъва все повече и ще се закриват производства. става дума за национално предателство. на запад вече в някои страни са спрени строежите на фотоволтаични и ветро инсталации именно поради безумно скъпата и непостоянна енергия която се добива от тях.

Тоя мизерник български министър ли е или румънски?! Румънците са против идеята ние да строим втора атомна, за да не им вземем пазара, на който те си мечтаят да продават тока от Черна Вода, ако изобщо я построят някога, а ние не подписахме ли договор с Русия за изграждането на Белене вече?! Не мога да му гледам повече киселата физиономийка с тия очилца, вечно контра на всичко! Да си говори хамлетовските съмнения наум, да не ни занимава с всичките си видения!!!

а румънците не може ли да го вентилират? голями отворковци бяха, че им мърсял АЕЦ-а, а си направиха свой набързо, след като Костофф клекна и се надупи за нашия.

руснаците лесно ще се навият на тях им е все тая къде ще строят.

Дано покрай комисионните вземат и правилното решение.Строеж на нови блокове на подготвена изцяло инфракструктура на готовата и действаща площадка ще бъде най-умното и евтино решение.Цената ще бъде минимум 2-3 пъти по-малка.