Замразиха преговорите за ”Белене” заради финансирането

България и Русия замразиха официално за три месеца преговорите за строежа на атомната централа „Белене“. Това стана с допълнително споразумение към договора между двете страни от 2006 г.

Обратно в новината

Коментари - Замразиха преговорите за ”Белене” заради финансирането | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Какво значение има Белене за една цяла държава. Ако започне да се строи тази централа в Белене ще имат работа, но в пъти повече няма да имат работа. Ще се спрат централите в Бобов Дол, Варна и Русе, ще се намали консумацията от Марица Изток 2 и вероятно ще работи само единия блок в Козлудуй. Какво ще правят всички тези хора със семействата си...Искам да кажа, че е смешно да се говори че една централа която всъщност ще има скъп ток и безумни за Бг инвестиции, трябва да се построи за да живне Белене.

Не винаги скъпото е хубаво и не винаги евтиното е лошо. Поне в Москва съм се нагледал на такива неща от сорта да се опитват да ти пробутат лайно в опаковка от позлатено медно фолио. Ама има неща дето все още ги делат добре. И реакторите наред с ракетните двигатели дето ги правят пионерчетата по трудово в един колхоз наблизо и заради които докато ги закарат на летището отвисявам по цяла нощ в задръстването, докато сделаните камази ги затеглят до още по- сделаните самолети дето да ги транспортират до САЩ. А да не ти разправям колко излязох за едни женски дрънкулки от разни такива шарени железца и стъкълца копани в източните окръзи и сделани в Росии по случай 8 -март.

Точно българско канче ме интересува, защото живея тук и децата ми (българи) живеят тук. А северна България, например, много прилича вече на ЗОНА от "Пикник край пътя". Мъртвило. За останало съфорумци те отговориха

Докога Бедният и със Сто Съдрани Кожи Българин, ще плаща непосилни сметки на чужди игрички. Какво значи това - по пет милиона на месеце. Те ще донесат ли на Бедният Суверенен Български Народ щастие???

Нямаш толкоз пари хане, да си купиш нещо Сделано в России. Хубавите неща сделани в России струват пари. Да ти кажа ли колко ми струват моите мебели Сделани в Росии. Е признавам си, че са ползвани и чуждоземски материали, щото някои видове дърво не вирее на руска територия. И си признавам, че накарах производителите да изкопират няколко италиански нещица, ама копият станаха по добри от оригиналите.

Ами ти защо гледаш само турските интереси, щом си турчин в България?

Австрия има релеф и води подходящи за ВЕЦ, и затова предпочита ВЕЦ. Въпреки това и се налага да внася ток от съседна Чехия, от АЕЦ Темелин, срещу който самата Авствия протестира. Цената на тока за домакинствата според Евростат там е 0.1843 Евро/кВч, а в България е 0.0882 евро/кВч. което ще рече над два пъти е по скъп тока там. А в Германия и Италия (противници на АЕЦ) тока е три пъти по скъп от България. Там обаче имат икономика и доходи и хората могат да си позволят 2-3 пъти по-скъп ток, но тук - не.

Има две организации под заглавие АЕЦ "Белене". Едната е свищовска, другата - софийска. Сезонът иска своето...от нас. И ние им плащаме. Е, време е и те да почиват три месеца на море.

Протака се проекта защото всички лапачи като Софиянски ,Цеца Бориславова и т.н. се хвърлиха да правят "зелена" енергия ,да строят перки и соларки .

Не разбрах защо си спомняш за австрийци. Ти си гледай нашето канче - тука. Най лесно да спе , да руши . По трудно е изграждането. Най - накрая ще бъдем заобиколени от АЕЦ румъски, турски и какво ще спечелим? Екология, безопасност? Но щом имаме бол пари да купуваме следващите 100 години тока от съседите - ок.

След инцидента с АЕЦ-а във Фукушима си зададох един въпрос - възможно ли е да има цунами в Дунава и колко голямо може да е то?

Ако се скъса стената на Джердап 2. Шлюзът има десетина метра воден праг. Разстоянието до Козлодуй е 173 км. До Белене - около 290 км.; не знам къде точно е централата.

Като се има предвид, че площта на езерото е 250 квадратни километра, може бая наводнение да устрои. Вярно, че румънския бряг е по-нисък и по-голяма част от водата ще отиде там, но риска не е за пренебрегване според мен. Иначе смятам, че още реактори ни трябват, при това по възможност с максимално участие на нашата промишленост в създаването им.

Има ли тук читав икономист - специалист по финансиране на големи инвестиционни проекти, да светне малко публиката? Конкретно мен ме интересуват два въпроса: 1. Тия три месеца замразяване на преговорите /пък и предишните три, пак и слдващите три, пак и по-следващите.../ , с по колко милиона на всеки забавен месец оскъпяват АЕЦа? 2. Каква ще бъде печалбата за това забавено време на инвеститорите в перки и слънчеви панели от силно завишените изкупни цени на кВт/час?

Не е възможно днес в БГ да има читави хора, кито да асимилират мащабите на тази инвестиция, камо ли да погледнат футуристично! Може би някой ''книжен плъх'' от БАН, но ще е доста архаично виждането им, а и няма да има комисионни от "консултанта"!!!

Загубата от забавянето с три месеца е 80 милиона евро само заради ескалацията (инфлацията) на цените. Печалбата за зелената мафия, ако се спре АЕЦ Белене и бъдат вложени 4 милиарда във ВЕИ, ще бъде: Соларни 8 милиарда евро Вятърни 12 милиарда евро Малки ВЕЦ 5 милиарда евро Загубата за българите от преференциалното изкупуване в този случай ще бъде: Соларни 11 милиарда евро Вятърни 10 милиарда евро Малки ВЕЦ 5 милиарда евро При това при тези суми бъдещите пари да дисконтирани (намалени) към сегашната стойност на парите. Иначе стойностите ще бъдат многократно по-високи. Мога да ти дам цялата презентация ако дадеш адрес.

е за това става дума,прати ако искаш на simo16abv.bg да поразгледам интересно е

По ПРИНЦИП всяко спиране на строителство го оскъпява. По принцип!

Най-станното е, че пишан еколозите се активират само когато става въпрос за руски проекти. Стане ли въпрос за доказано опасните за околната среда сондажи и добив на шистов газ от американската компания ШЕВРОН, предплатените еколози мълчат като риби.

Това е така, защото еко-талибаните са американски подлоги!

Търся помощ: трябват ми субтитри за американския филм "Gasland". Жалките ми познания по английски не се справят с тексаски диалект. А филмът има какво да каже...

Ти напиши какво австрийско ще си купиш за къщичката, ама честно. Иначе аз ще те осветля, ще си купиш, немски мебели произведени в Полша, електоруреди произведени в Китай или Турция, електроника изцяло поизведена в Китай. Т'ва разбира се ако разполагаш с разумни средства, демек нито много, нито малко.

................... .. Другарите Боко , златев ,Р.овч. , герговци и сие - готови лапачи, трябва да отделят някой лев-за реклама пред невежите..Те, винаги са били мнозинство и сега пак се разчита - да бъдат..Чакат- да получат евтин ток , колкото СЕГА им е евтин и бензина , и газта , и парното и т.н. Вярата в "добрата" мафия, цар , генерален секретар е съсипала не една държава..У нас- тя, вярата , е още по- силна..))) Вяра несъкрушима , вяра в Рапона , златевчето , Р,Овч. , руския агент , руската "любов", дс- другарите , герговците , гоцетата и т.н..:))))))

Национални предатели са тези, които сключиха договор за задължително изкупуване на ток с един ТЕЦ на цени двойно над пазарните. С руснаците, никой не сключвал договор за задължително изкупуване, така че АЕЦ Белене, ще трябва да следва пазарни принципи ако иска да е на кяр. Понимаеш, дурак!

България и Русия удължиха споразумението за АЕЦ "Белене":)) ..................................... Някога националните предателства ставаха бързо ..От раз..Решанията пристигаха от масква- и не подлежаха на обсъждане .. Сегашните агенти , действат бавно , по- дипломатично и не толкова явно ..Целта е пак същата- волята на бившите господари - да се изпълни , но , по- бавно ..Защото се представяме за десноцентристи ,"борим" се с мафията , ЕС и Екомисия ни наблюдава , някои предишни другари - идеолози на АЕЦ-а , още на са задоволени-финансово ...Всичко трябва да бъде опаковано с фрази - национален интерес , започнат безвъзвратно от други проект- който трябва да се продължи и т.н...Гербаджийските лидери и лафове - издишат, но продължават да ги помпат-поне до изборите.. Руските намерения ПАК ще се осъществят, но и те са съгласни да изчакат-работата на "троянския" кон - е по- деликатна ..

Белене се замразява, защото се сетиха да пропилеят пощите набързо.

Интересно, че глупаци французи и американци нацвъкаха централи на доста места. Не е задължително във всяко градче, но все пак в една държава трябва да има призводство.

То и сега си има работещи плевенчани в Белене. Специалисти.

Аз съм от Плевен и често пътувам до Белене. Знаете ли, че точно в 01.00 часа се спира уличното осветление и това градче потъва в пълен мрак - от безност! По улиците няма хора след 12.00 и заведенията (с изключение на едно кафе "Мания"), не работят - от бедност! Улицита на Белене са осеяни с дупки и пейзажът е лунен - от бедност! На центъра на Белене има един хотел "ENERGY", собственост на НЕК, в който единствените гости са група руснаци (работещи нещо по централата и чиито врати се заключват през ноща! Ресторантът на хотела спира най-късно в полунощ, щото няма кой да влезе в него - от бедност! Парадоксално, но е факт че именно градчето, от което се очаква да тръгне електричеството за Балгария и югоизточна европа, тъне в пълен мрак и бедност....! Та мисълта ми е, че АЕЦ Белене е шансът на това крайдунавско градче и на целият регион!!! Всичко около централата е демагогия и се ползва за политически цели! Аз съм твърдо "ЗА" АЕЦ Белене!

Нека Го прочетат това свищовлии, коите скачания с/у проекта не сме забравили....! Те поне разчитат на студентското присъствие!

Да, бе да, от бедност. Бедността е неспособност да се бориш. И с предателски проекти като този на АЕЦ Белене, това няма да се промени съществено. Да, може да имаме някаква работа за некадърните от Белене, но АЕЦ-а там ще ни зароби за десетилетия.

И какво, не е ясно дали ще има АЕЦ Белене, но реакторите се произвеждат и заплащат- 5 милиона месечно?!?!? Освен това се "изчезнали" 117 милиона, но не се знае къде и кой ги е присвоил. Такава гигантска далавера се върти на наш гръб, че ни прави бедни за десетилетия напред.

А да ти е хрумвало че изчезването на тези 117 милиона си е една лъжа, поръчана от ББ за да се клевети проекта? Аман от доносници и клеветници, ако има кражба нека да има осъдени, но да се клевети по медиите, това правителство единствено може най-добре.

Две години тези тъпаци разиграват руснаците,досега щеше да е построена АЕЦ"Белене",но управляващите предпочетоха да изпапат 4 милиарда резерв,1 милиард резерв на НОИ и 1,7 милиарда от здравната каса и така и не направиха нищо - нито построиха централата ,нито направиха нещо за народа да подобрят поне малко жалкото му съществуване !По-големи разбойници не сме имали до сега!

Вигенин, ти ли си бе?

Определено се търси глупав политик , който срещу тлъст рушвет--да загроби икономически България с енергийните проекти и по-специално с АЕЦ-Белене! УПРАВЛЯВАЩИТЕ , ЯВНО НЕ СЕ ХВАЩАТ НА "РУСКАТА ВЪДИЦА"!

На всяка новина, свързана с АЕЦ "Белене" и другите крупни енергийни проекти се намират платени еко-талибани, платени американски подлоги, които плюят и ревЪт... Ха да видим какво ще стане след 15-20 години... "АЕЦ Козлодуй" ще е пред спиране, ТЕЦ-овете, почти всички ще са спрени. Ще работят само американските Марици на вносни въглища и киловатчето ще ни е поне левче... НО, ако построим "АЕЦ - Белене" картинката ще е различна... И недейте да ми пишете, господа еко-талибани, за ВЕИ-та с техните недостатъци, защото те ще следващият балон, който ще се спука... Седнете и прочетете някоя книжка, за да се образовате. Защото писането на платени злобни коментари по форумите не води до повишаване на ерудираността...

коку

За след 15-20г има три варианта: 1.България е станала енергиен център на Балканите (малко вероятно, поради начина по който се случват нещата тук); 2. Белене не е построена и/или не работи, или пък работи, но не е имало силно земетресение около Белене - България е на Балканите в някакво, да кажем "нормално" състояние; 3. Белене е построена и работила, имало е земетресение от 6-7-а степен по Рихтер. България е едно радиоактивно бунище заедно с Румъния, Турция, Гърция, Македония и Сърбия.

И на теб ще кажа, вземи прочети някоя книжка - НЕ БОЛИ! Тези земетръси май са само в главата ти...

Каква е разликата за едно земетресение къде е АЦ - отатък или отсам Дунава. Все България ще е едно радиоактивно бунище заедно с Румъния, Турция, Гърция, Македония и Сърбия. Единствената разлика е в търговията - няма да си купуваме ел.енергия, а ще си я произвеждаме, ама и продаваме - нали? Ще работят специалисти, ще има нужда от поддържащ персонал, ще се наложи да се обогатят с асортимент кварталните магазинчета, а дори да се направят нови, ще дойдат пари в сферата на услугите, на строителството, баба ти ще се наложи да произведе повече домати и краставици щото нашите са по-сладки....... А какво ги топли Бургазко ще имаме ли АЦ Белене, като те ще си имат отатък границата на една ръка разстояние? - Не ще са облагодетелствани - ще ги осветяват нощем безплатно - така ли? Ама ти можеш само до 3 да броиш. Научи се поне до 100, щото пачките имат толкова брой банкноти - то май само това е интересно вече.

Абе умнико, не съзнаваш ли какви глупости пишеш? На едната граница има АЕЦ, на турската - скоро. Ако има ужасно земетресение всички сме в кюпа. Ама по-добре е да си имаш централа, отколкото да нямаш, нали?

Само за сведение примерно София е в земътръсна зона от IX-та степен по Рихтер. Т'ва, че Белене е сеизмичен район, не значи, че нищо не трябва да се строи там. Невежо е твърдението ти, сеизмичната активност предполага просто съответното осигуряване, нищо повече.

Не разбрахте ли вече, че пожарникарят е най-големият страхливец в България и отлага всичко. Отлага Белене и Бургас-Александруполис, отлага реформите, отлага отговори за запитвания на народните представители, отлага вдигането на пенсиите, отлага кандидатурата за президент, той по принцип всичко отлага. Страх го е да носи отговорност!

коку

В областта на атомната енергетика и транспорта на петрол всяко едно отлагане е добре дошло, защото технологиите се развиват и стават по-сигурни. Бургас-Александруполис е една еко бомба с часовников механизъм. Всичко, което се обяснява за него е как нещата се случват при нормално функциониране на системата. Евентуален разлив на половината петрол от един танкер е достатъчен, за да затвори плажовете от Слънчев бряг до Резово за 5 години. И с каква цел? За да могат руснаците да си изнасят петрола по по-евтин и бърз начин. Какво печелим ние - няколко милиона от транзитни такси, които няма да стигнат за почистване на щетите от евентуален разлив. Тъй като сме "инвеститор" тази печалба ще дойде след 10, 15 или 20 години. Е, за какво да го правим?

Нещо не си наясно. През Босфора минават многократно по-голями количества петрол с танкери. Дали някой танкер ще се обърне там, петролът пак ще стигне и до Бургас. За Нефтохим също непрекъснато се влачат такери, може някой от тях да се обърне. Дай да затворим Нефтохим.

Трайче -- разкарай се ; Веднага !

Разкарай се ти с тъпотиите си! Добре че е Трайче да им върти номера на гадните империалисти руснаците, та белким им писне и се откажат! Щото се чудят как да ни натресат недомътената си централа, че и да ни свалят по три кожи от гърба! НЕ на АЕЦ Белене!

Мизантроп

Е като не я щем тая централа, що не се откажем ние, а да въртим к.у.р.в.е.н.с.к.и номера на някой друг, белким той се откаже?! Тоя изглеждаше малко пО на място, като се опъна на банкянския , ама май го вкараха и него в мухлярската редичка. Ей заради таквиз разсъждения никой не ни бръсне за слива никъде.

Избрали сте си такова ясно-сечащо име, а го давате на амебообразно русколизко чехълче -- Защо ?! ( Нали е достатъчно-ясно, Брадвата ?! )