Бивши министри отрекоха да са одобрявали плащания по ”Белене”

Двама бивши енергийни министри – Делян Добрев от правителството на ГЕРБ и Асен Василев от служебния кабинет на Марин Райков, са категорични, че не са разпореждали плащания по проекта АЕЦ „Белене” след спирането му с решение на парламента на 29 март 2012 г.

Обратно в новината

Коментари - Бивши министри отрекоха да са одобрявали плащания по ”Белене” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Бивши министри отрекоха да са одобрявали плащания по Белене И тук , както и при Пеевски, въпросът КОЙ? , ще остане да виси във въздуха, докато се забрави.

Някой на някого нещо държал. Това си е тяхна интимна работа. Министъра не е длъжен да му държи оная работа, но като ръководител му е работа да контролира дейностите на соътветните държавни организации. Поредните волни или неволни калинковци и бездарните им обяснения.ГЕРБ= стадо хищни калинки.

БATKO

Отварям Евростат и какво да видя. Цената на тока в България е 0.087 E/kWh, а в Германия е 0.253. Т.е. "неефективните" български мощности дават три пъти по-евтин ток от "суперефективните" немски мощности. Чудя се защо Дойче веле се вързва на глупостите на псевдо-доцента Иван Иванов, известен ДСБар, който единственото му верую е да плюе българската енергетика, особено атомната. Лъжа е, че България има "свръхпроизводство". Като оставим настрана, че самия термин показва неграмотността му, той допуска груба грешка че България разполага с 12 хиляди МВ. Това е инсталираната мощност, но тя не е разполагаема. АЕЦ и ТЕЦ излизат периодично в ремонт и не са разполагаеми, да не говорим за ВЕИ, където я има слънце и вятър, я няма. Освен това вече се преодоля саботажа на ГЕРБ, които блокираха износа, и в момента производството в България е 6 МВ, а не 3-4 МВ. През зимата се очаква да се увеличи на 7-8, и много вероятно е при студена зима (като 2012 г) да се наложи да спрем износа или да има режим на тока. А до3-4 години излизат от експлоатация големи мощности от ТЕЦ и задължително ще стигнем до режим или да внасяме суперскъп върхов ток. Лъжа е, че соц мощностите за нискоефективни. Точно АЕЦа и ТЕЦ Марица Изток 2 дават най-евтиния ток, за разлика от новите американски ТЕЦ Марица Изток 1 и 3, а за ВЕИ да не говорим че дават суперскъп ток. Лъжа е, че е намалено потреблението и износа, всеки може да види на сайта на ЕСО, че в момента товара е 6000 МВ, което е равно не рекордната 2011, преди саботажа на ГЕРБ. А така прокламираната от враговете на България "агресивна енергийна ефективност" е също саботаж спрямо енергетиката, подобно на този на ГЕРБ. Това означава да хвърлим десетки милиарди за "енергийна ефективност", а като в резултат се намали потреблението ще останат в работа само суперскъпите ВЕИ и американските ТЕЦ, защото имат договори за задължително изкупуване. Така цената на тока ще скочи с пъти, а с това и сметките на хората. Да не говорим, че цялата евтина българска енергетика ще фалира с всичките социални последици.

г-н Добрев, цял свят видя двете фактури. Как може да отричате нещо, което го видя цял свят ???!!!??? Много са ми интересни наще политици, как така винаги са невини бе?!? Ние чуваме с ушите си срс та, виждаме с очите си документи, обаче те все отричатм все невини бе лелее тея ще си признаят само с бой

Хайде сега в трета глуха идете и доказвайте ако можете!

Ех Свобода! Свободно съчинение по темата на база Дойче Веле, Световната банка и още една камара единопишещи! Защо не погледнеш покакви цени се изкопува енергията от всяка централа. Защо Хамериканските марици продават по-скъпо, нали са нови и по-ефективни от руските. Трябва да знаеш, че монетата ума винаги две страни и един ръб. Така че давай по цялостна информация а не само на фондация "Конрад Аденаур".

ВИА МОЕ ДА НЕ СТЕ ПЛАЩАЛЕ, АМА ОНИ СА СИ ЗЕМАЛЕ КВО ИМ ТРЕБЕ, И ПА ЧЕ СИ ЗИМАТ, ОТИ ТОКО СИ Е НИХЕН!!

изгорели при пожар в офис на "Атомстройекспорт".

тоя изтъркан номер дали още минава в европеиски съд *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

много съжалявам но кирилицата ми изгоря при пожар *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

АКО СИ ПРИЗНАЯТ, ТРЯБВА ДА ВРЪЩАТ КОМИСИОННИТЕ КОЙТО СА ВЗЕЛИ! ЩЕ ГИ ВЪРНАТ И ЩЕ ВЛЕЗАТ В ПАНДЕЛАТА ЗАЕДНО С ЦВ.ЦВ.-ПРЪЧА БАРАБА С БОКО-ТИКВАТА!!!! ПОЧАКАЙТЕ ОЩЕ МАЛКО, МОЙ БЕДНИ НАРОДЕ! ИДЕ ГОЛЯМ САИР И БЕЗПЛАТЕН ЦИРК!!!

Сеира е за вас!за затвора са Р.Овч. , Станишев , Първанов и сие!

ЦИТАТ: Ситуацията се влошава допълнитено от състоянието на Националната електрическа компания (НЕК), която на практика е неплатежоспособна. Една от причините за това са похарчените над 2 млрд. лв за проектите "АЕЦ Белене" и хидровъзела "Цанков камък". И в двата случая имаше огромна корупция и безконтролно харчене на обществени средства, което беше доказано от докладите на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), четем в доклада на "Конрад Аденауер"

БATKO

Това са бръщолевенията на ДСБаря Иван Иванов, който е толкова енергетик, колкото малката тиква Добрев.

разбира се, сер гей от украйна е най-големият. Личните му сметки тоже са най-големите. Бегайте в евразия на путин, феодала, уроди нагли.

Какво нормално и свясто сте чакали от тия некадърни БОКО-БОКЛУКОВЦИ, бе ?!?

не подценяваш ли малко хората които очакваш като им повториш 100 пъти боко+боклуковци и без някакви смислени аргументи да ги убедиш че деиствително борисов им е проблема *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

които направи референдума за беляне тои е главня виновник! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Цитат: За тежкото състояние на НЕК фондацията посочва задълженията от 400 млн. лева по кредит от "Париба"; продажбите на ток на цени под пазарните за търговски фирми, свързани с бившите тайни служби и политици от БСП (ЕFТ, Риск Инженеринг АД, Алфа Финанс Груп и др.). От това през периода 2004-2007 г. НЕК е реализирала загуби за 91 млн. лева, е записано в документа.

всичко е ясно,виновните на заточение в сибир! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Работата е ясна: господинът от Риск е използвал лошо работещата и склонна към корупция държавна администрация и е натиснал (подтикнал) един или няколко директора в НЕК да платят фактури за труд, като част от плащането е трябвало да се върне. Може и като труд във вид на комисиони за фирми подизпълнители, които случайно са контролирани от шефовете на НЕК. Схемата е до болка позната и отработена за годините демократичен преход. 10% на 18 милиона са 1,8 милиона комисион и то само от 1 фактура. Колко ли са заработили шефовете на НЕК за 24-те години преход? По какво ли са специалисти работещите в "Риск"?

а га лапахте кифтетата не викахте не ща....

ми напомня за репликите от един доста популярен филм:Я не сказала "да",милорд.-Вьi не сказали "неть".

Бивши министри отрекоха да са одобрявали плащания по Белене Никой не е одобрявал, но и никой не е забранявал.

Що не се върне ГАЗДОВ ша видите таквиз сметки,ама друг път!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Тия номерца с фактурите ги знаем! Прилагат ни ги разбойниците от топлофикация! Съставят фактури, които не ги разписваме и плащаме , а те в последствие претендират пред марионетните и корумпирани съдии за заплащане на фактурите без да са извършвали дефакто никакви услуги. Обявяват ни за абонати без да сме разписвали договори и без да сме предплащали услуги! Обявяват ни за длъжници без да дължим нищо! Зад тези действия седят мафиотски и бандитски структори срастнали се с държавни органи. Бившите управляващи които сега мрънкат са същите, които до преди няколко месеца правеха същото и сега сами усещат собствените си творения и действия ,защото точно те промениха закона за енергетиката за последно ,както и цялата нормативна уредба за да ни рекетират законно.

Неустойките са отдавна известен легален бизнес на мафията.

Двама екс министри и един настоящ не са платили пари - Добре!?!? Тогава Б. Манчев от къде ги е получил???? НЕК, БЕХ и т.н. какво са и имат ли връзка с Министерството респективно с държавата ???? Не е луд, който изяжда баницата е казал народа, а който му я дава. Да ама баницата е направена със съдраните кожи от гърба на хората, господин Манчев! Това, че си си "оплел кошницата" не значи, че имаш морал. Но "баницата" и морала са две несвързани понятия за такива като теб. Да беше само ти да те носим на гръб, ама сте много.... лапачите - Доневци, Пъпки, Герговци ... десетки знайни и незнайни за обществото лапачи - скрити зад добре платени и охранени адвокати, прокурори, съдии, министри и.т.н. - "келнери на баници" - все отбор държавни лапачи, чакащи част от "бакшиша" за "доброто обслужване".

за 7-ми блок на КОЗЛОДУЙ? Случайно да си се информирал? Парите са същите като за Белене! Само адресът за комисионните е в бившето ПРОНО!!! А сега се потруди да се информираш, преди да пишеш!!! Не е зле да си прочетеш пак и статията. Да изчистиш това, от което личи че пишеш само по заглавието!!

БATKO

Че е ПОРНО, ПОРНО си е :))))))

Комунистически отрепки... от къде е видно, че Добрев е разписвал фактурите? Фактура е имало от 29 май, когато кабинетът Орешарски встъпи в длъжност... и тогава ли Добрев е разписал! Ако ГЕРБ са имали изгода от проекта Белене, защо го спряха и сега се съдим с Атомстройекспорт? Много по-лесно ГЕРБ щяха да крадат (ако наистина искаха да крадат като Овчаровци и сие) при положение, че го бяха продължили.

Цурко, много си елементарен ментално бе братче! Не се обиждай ... но е така! Първо - за комунистическите отрепки те поздравявам - и аз ги мразя ... но това не означава, че си наясно със ситуацията ни най-малко и ще ти го обясня нагледно: нали не се опитваш да убеждаваш със собствената си заблуда, че точно пък в деня на встъпването (още не встъпили) новите управляващи са разпоредили вече на подопечните си надолу по веригата да почват да договарят, фактурират, плащат и н.?!? Доста елементарно разсъждаваш! В комбинацията с елементарното мислене може да се добави и късата памет - забравяш ли, че в началото на мандата си ГЕРБ също бяха "ЗА" проекта! Задаваш ли си въпроса защо първо бяха "ЗА", пък после (както обикновено) се обърнаха на 180 градуса и станаха "ПРОТИВ"?!? Елементарно е ... но не е за елементарно-мислещи като теб - просто им се е искало да заформят многомилионна схемичка за комисиони с руснаците, а онези са ги отрязали като са видяли колко алчен и глупав е лидерът им! Нали не се заблуждаваш, че биха могли да крадат самостоятелно (без участието на руснаците)??? Ако и това така го тълкуваш, значи си много по-зле от елементарно-мислещ ... айде да не казвам точният епитет!!! И да, аз също мразя комунягите ... ма кво от това - той и мутрата си е комуняга! А на мен пък ми е друго чудно - в България беше проведен референдум, резултата от който показа (макар и с малко), че суверена (народът ни) желае продължаването на проекта - нали се сещаш, че каквото и да било решение на някой си, па било то и на Народното събрание, противоречащо на волята на суверена от този референдум е не само незаконно ... но и престъпление съгласно Конституцията ни ... което ще рече, че не само проекта трябва да бъде продължен, но и всички действали за спирането му след решението на ЦИК за резултатите от референдума следва да бъдат съдени, осъдени и затворени!

Казаното от двамата " министри" пред ТВ е достатъчно основание за прокуратурата да им образува дело за безстопанственост!

Погледнали си в гащите , и някой с..л !

Борисов точно такива ги избираше- незнаещи, неразбиращи, за да може да ги върти, както си иска. Къде е той в тази далавера, нали той знаеше всичко и всичко минаваше през НЕГО?!Без да им нареди нищо свое не предприемаха?!

Само малка забележка смея да ти направя. Думата ИЗБИРАШЕ не е подходяща, той слагаше който му падне в момента, защото други нямаше, този човек просто няма база от образовани, подходящи кадри, каквито би следвало да има един човек с претенции за премиер. Борисов, като всеки човек, сигурно има и силни страни и е добър в други сфери, но гласувалите нашенци за него символизират простотията на българина.

Простотията герберска няма край , все някой друг ще ви е виновен!

Парите ги плати този, койти предложи и Пеевски за шеф на ДАНС.

Ми кой е платил тези пари??? Ако не е никой от двамата министри. Делянчо май взе да става супер нагъл...

"Когато казвам АЗ за партията, имам предвид, че всички ... калинки, експерти, министри ... АЗ СЪМ ГИ СЪБРАЛ!!!" Като си си ги събрал носи си ОТГОВОРНОСТТА ЗА ТОВА! За Миро Мършата, Дянков, Трайчо, за ЧЕТИРИТЕ министри на здравето (що не се гордееш със световния рекорд дето си поставил).... И си прочети казаното от Мавродиев - ГЕРБЕР ЗА ДЯНКОФФ и ПРИЧИНАТА ЗА ПИРОВАТА ТИ ПОБЕДА на изборите пред Дер Щандарт. И отговори - КОЙ ТИ ГО ПРЕДЛОЖИ. Пеевски бе четири дни във властта. ДЯНКОФФ - четири години!

Гледах Делян Добрев по телевизията. Когато му зададоха този въпрос дали е плащал, не беше много убедителен и каза, че Дянков не му се отчитал на него...

Работата е още по-проста. Плащаш 100хил на някой да ти разпише фактура за 10млн, зад гърба на началниците си и си готов.

Чичко Адолф защо те няма .....

Добрев да каже защо след решението на НС за спиране на проект Белене, не е пуснал разпореждане като принципал на БЕХ за прекратяване на плащанията! Оттам натаък БЕХ, НЕК да си поемат отговорността за неизпълнено министерско разпореждане. Наивно нагло звучи оправданието, че той като министър не бил длъжен да го направи, защото цитирам:"...целият свят е разбрал, че АЕЦ "Белене" е спрян, само хората от НЕК явно не са и са чакали някаква нарочна заповед." Питам тогава, ако всеки в енергетиката прави нещата по свое усмотрение, за какво тогава се назначава министър за този отрасъл. Крайно време е да изгърми главният бушон, че да се провери цялата инсталация!

Схемата е много проста. Руснаците не искат да плащат комисионните на Партията на Бат Бойко........ край на договора. Обаче консултантите плащат комисионни, договорът им не е прекратен щом държавата плаща..... т.е. НЕК, което е още по лесно, защото ако изгори някой ще е директорът на НЕК- т.е. бушона. Сега Добрев казва- аз нищо не съм плащал, той шефа на нек е плащал. Да ама партията е получавала комисионните си. Вижте го в Бургас Митко Николов, заедно с Коцето Марков какво правят- Не дават да прехвърчи друга фирма освен тяхните. И въпреки всичко са ном.1 по освояемост на еврофондовете. Ако пък не беше така представете си колко още пари огат да се усвоят.

Под дърво и камък се търси един бивш министър на енергетиката, висок 1,90 с псевдоними Р.Овч. от гледна точка на топлофикацията и Дългия инкасатор от страна на ел.енергетиката ....

Сега разбрахте ли какви хора ни управляват? Не чули, не знаели. Всеки може да стане министър.

Далаверата Белене е само и само на БСП! Те и задника си скъсаха, то не бяха безумни референдуми, истерични обвинения, подписки и всякакви простотии. БСП да връща парите на руснаците. Ако искат и ДПС и АТАКА да спасяват коалиционния си партньор

Ама как така съм виновен? А спомняте ли си как арт бакалавърчето Делянчо "откри" един документ за Белене, ей така "случайно" в мазето! С което си призна, че четири години той и Трайчо дори не са извадили кашоните с документацията. Защото 2010 и 2011 БЕЛЕНЕ ЩЕШЕ ДА СЕ СТРОИ!! И в последния момент се разтичахме да го "разследваме"! И сега - в позата на наивния, добричък Бойко, който МИНИСТРИТЕ МУ го подвели! Министрите му още по-добрички и наивни щото други им са виновни. От кой ли да се учат?

На този не му вярвам изобщо. Не бих му поверил и кучето си да го разхожда. Тиквата го направи министър !!?!??!?!

Тия двамата и Дилян Добрев и Асен Василев са абсолютни наглеци .. Те нито са чули , нито са видяли... Хайде бе ???? Идвамата не са по- различни от вожда си Бойко Борисов , който никога за нищо не е виновен.

Ти не си издал заповед да се спрат договорените плащания.Сега го духай като те грабнат прокурорите. Винету е с теб но е богат.

Престанете да ни правите на идиоти! Чий подпис и печат е върху фактурата? Какво го увъртате, не ни подценявайте, стига!

Нали не се заблуждаваш, че фактурата е съвсем законна и се плаща по нея, защото има сключен договор? как ще откажеш плащане, като нещо е договорено официално. Целият дим с Манчев няма да даде никакъв резултат, отново, ами е за парлама, да се привлече внимание колко некадърни и корумпирани са другите, а ние не сме. да не забравяме как БСП -тя потроши 2 мрд лева за Белена и не се отчете нито веднъж за тези пари. На бас че ще потулят работа, защото отново ще се окажат в дъното ДС и червени другари

Това сополивото защо е било министър като не знае какво правят подчинените му,още повече,че става въпрос за милиони.

Тройната коалиция потроши милиарди. Какъв отчет даде за тези пари?

Вярно,но тиквата имаше 3.5 години и нищо не направи.А с това обещание спечели изборите.

Сега България е в още по-голям колапс !!!

Защо никой не отговори на простия въпрос:КОЙ разписа фактурата?

Типично по милиционерски - добрев е подписвал фактурите, бойко е взимал комисионните, но друг е виновен ! Писна ми от евтиният чалгаджийски популизъм на герберастите ! Хем искат да ни крадат - хем и да им се възхищаваме ! Е не става така !

Типично по Бесепашки - червени боклуци като теб, да драскат небивалици и алабализми по форумите!

Няма да се учудя, ако подписът е на героя на енергетиката ни, Р. Овч. Защо гусинът Стойнев не казва, кой е разписал фактурите? там където има срамна сделка за енергетиката, обикновено цъфва подписът на Р. Овч- справка Мариците и договорите за особени залози, белене с похарчените милиарди, договорите за преференциално изкупуване на зелена енергия , която е в ръцете на Кукувеца, Кадиев, Гагаузов... Да продължавам ли или си с услужливо къса памет??

с една дума- министрите ПРИЗНАВАТ ЧЕ НЕ Е БИЛО ЗАКОННО НА МАНЧЕВ ДА МУ СЕ ПЛАЩА.

До къде стигнахме - по големите комунисти да изяждат по малките :) Само така, все един ден ще свършите и народа ще си отдъхне от вас...

А бе пуяк още ли не си разбрал, че да станеш милиционер първо трябва да си комунист.

Да, те не са разпореждали нищо - просто са оставили нещата (т.е. парите) да си "текат" както си е било. На това в НК му викат бездействие с власт с цел облага на трети лица. Не "демократи", а "демокрадци".