САЩ си тръгват от Ирак, край на войната

Министърът на отбраната на САЩ Лион Панета отиде в Багдад на церемония по сваляне на знамето на американските войски, с което официално беше сложен край на войната в Ирак.

Обратно в новината

Коментари - САЩ си тръгват от Ирак, край на войната | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тази война беше най-голямата националната катастрофа в историята на Ирак. Вчера иракчаните са изпращали американците с палене на американски знамена и проклятия. Никога няма да им простят това, което сториха с държавата им.

jizast

Пак локуми си разтегнал. Хубаво е обаче, че се съгласи с мен за комунистическите елити. Значи те викаш го внесли от Америка, а преди това същите тези хора управляваха, значи тези "умници" преди това управляваха със своите икономически модели и викаш добре са управлявали .... хахахаха.... е скудоумието ти е впечатляващо

Какъв КОМУНИЗЪМ ВИ гони още не разбирам! След една година няма да има и папир от текущата обществено - икономическа система, както и по-голямата част от "стадото" ще се е преселила в отвъдното!

jizast

Ти май си пропуснал най-важното, тези старите недоразумения трансформираха държавата от соца към олигархичното образувание. Кажи сега, че не е вярно та да ти се посмеем...

Абе ти и тук продължаваш да реагираш първосигнално- селски със "СДС-арскоГерберски манталитет"?! Аз говоря за материалното, което създаде социализма, а не за политическата му система. Именно "сталинистката политическа система"наложена на България и останалите източноевропейски страни унищожи всичко която "държавата от социализма" построи. Последните корумпирани до зъби политически елити на Комунистическите партии в източноевропейската Сталинистка комунистическа система внесоха след 1989 г. американския олигархичен модел- НЕОЛИБЕРАЛИЗЪМ и унищожиха държавата си, която те самите построиха. "Раковите олигархични образования" у нас и в Русия идва от модела американски неолиберализъм- икономически и обществен модел на САЩ от времето на Рейгън. Ако не ти е известно, че източна и западна Европа след ВСВойна строят "welfare state" ( на базата на социализирания капитализъм на Кейнс), в западна Европа той се наричаше welfare state със социализиран капитализъм, в източна Европа-"социализъм". Той се строи от различни политически сили и системи. В западна Европа всички партии- леви и десни приемат идеала на welfare state и я строят.В източна Европа се строи само от една партия Комунистическата, изживяваща се в държава и която предаде сама идеята на welfare state и не можа да построи социализма. Социализирания капитализъм на западноевропейската welfare state се построи успешно в 7-те най- развити икономически и правови европейски държави Германия, Австрия, Холандия, Дания, Швеция, Финландия и Норвегия . Тук не става въпрос за "комунистическата идея" въобще, а за политическата система . Комунистическата идеология остава най -силната лява политическа идея на 20-ти век, която се бори срещу бедността и мизерия и защитава бедните хора. Но "Сталинизма" като полиитческа система я дискредитира в източна Европа. Докато западноевропейските комунисти остават най -чистите и до сега некорумпирани политически сили, които продължават да се борят срещу бедността и и да защитават бедните хора.

Аз ще вървя след Моя Бил .!!

Това е една от поредните дебели лъжи. В Ирак е имало официално по данни от правителството средно около 130 000 бр. бойци от САЩ. Но всъщност истинската цифра е 250-260 000 т.е. двойно повече, защото половината бяха там под прикритието на "частни охранителни фирми". Ползата беше , че "частните фирми " не дават информация за загуби и др. информация и с това се крият поне половината от очистените в Ирак американци от обществеността в САЩ. Другата полза е че вероятно "частнте фирми" ще останат в Ирак, а хората по света ще бъдат информирани, че САЩ са се изтеглили. Ха,ха, ха, да не са луди да дадат нефта на други.

Точно казано. Канадската журналистка Наоми Клейн разказа за тези нефтени американски фирми в Ирак. Всички собственост на елита- Чейни, Улфович и самия Буш. За да завладеят иракския нефт частните американски корпорации дадоха 150 милиарда долара от държавната хазна и оставиха 58 милиона американци безработни и още 43 милиона живеещи на купони за храна . Даже се оглавяват от фирми, на които също се плаща от държавната хазна. Не случайна хората на Уолстрийт протестират.

jizast

Брех да му се невиди и глупостта на хората. Трябва тези приказки да ги разкажеш на всички мои познати и близки които живеят в Америка, да се посмеят на воля. Не съм чул някой да е на купони за храна. Може би говориш за мексиканците които се натискат за американско гражданство или някои нелегали които се препитават с помощи или просия. И хубаво, правят статистика хората, в Европа колко са що не кажеш, в БГ или Раша-Параша?

НЯМА! До краят на 2012 г. всичко ЩЕ ПРИКЛЮЧИ! И не само в ИРАК!

Излизат от Ирак за да влязат в Иран.Израел са готови да ги ударът.Русия си затяга границите.Съвсем скоро ще стане весело.На тази нова година пиратките ще са по големи май...

Добавям- и защото България няма национално разузнаване. На негово място се намира ЦРУ и сме превърнати в пълна губерния на САЩ, под ръководството на генерал губернатор -американския посланик и неговите слуги в българското правителство ББ и директно спуснатия от Вашингтон -Дянков и всички 240 депутати в НС, избрани от българския народ, но служещи на чужди държавни интереси.

ти на 8 часов работен ден ли си начначен от г-н президента на Русия - Путьо ? И спиш ли изобщо или караш и нощни смени

Аз не служа на Путин, а на България. Ти обаче със сигурност служиш на българската политическата мафия която работи за всички чужди интереси, за да си пълни джоба, която и превръща България в нов Ирак и таргет на нова война. И моя работен ден е същия като твоя.

...България даде съгласие за американски бази, но досега няма изградена нито една такава. Няма американски войници,нито персонал...

Мир? Добре дошъл на новият Афганистан. Мир след 30-40 години.

Най близките американски бази до Иран са в Турция!

Турските бази са под разпореждане на само Туриця. Ако си спомняш Турция не си даде базите за нападение на Ирак, сега е против нападение на Иран. Но никак не е против да си анексира България, след като е заложила в новата си доктрина"възстановяване земите на османската империя",сама чака удобния момент за това.Докато нашите бази са под разпореждане директно на Вашингтон и са напълно на тяхна земя(територия), подарена от нашия елит.

САЩ е единствената велика сила и втория фактор на Балканите. Превърнал го е в бащиния, разпорежда се тук както си иска, понеже има сервилни политически елити в България, Македония, Румъния, Сърбия. Втори фактор е Турция, подкрепяна на САЩ и чиито разузнаване МИТ работи съвместно с ЦРУ. Турция обаче води самостоятелна политика относно базите си и няма да ги даде за нападение на нито една мюсюлманска страна. Но със сигурност ще използва хаоса и нестабилността в България при една война с Ирак, за да ни анексира под флага на НАТО. Заместник на Расмусен в НАТО е турски генерал. И всичко това ни натресе политическия елит- всички до един- БСП, ДПС, СДС, ГЕРБ, НДСВ и други партийни нищожества създали ОБЩА ОБЕДИНЕНА ПОЛИТИЧЕСАК МАФИЯ и гласували вкарването на бази в България. Короната на всички е Първанов- лично ходил да моли Буш за бази. И той носи първа отговорност за това предателство като главнокомандуващ армия. Сега се чуди как да запази кожата си от бъдещ народен съд, като крои планове да остане в политиката начело на БСП.

Край на тази война, подготовка за следващата.

И каква е равносметката? По официални данни - 150 000 убити цивилни иракчани, по неофициални - над 500 000. Е на това му се вика АМЕРИКАНСКА ДЕМОКРАТИЗАЦИЯ, БАТЕ!!!

по неофициални данни ,убитите са много повече,но освен тях на живите никак няма да им е лесно.Разрушена инфраструктура ,липса на мъже ,осакатени цивилни,отровена земя ,нали им метнаха няколко нови разработки на специални бомби.Шиити срещу сунити.Там живота няма да се нормализира поне 30 -50 години.Природните богатства в ръцете на чуждестранни компании главно от освободителите или техни съюзници.Войната е нещо ужасно.За психологическите и душевни травми на цели поколения да не говорим.

jizast

И кой е виновен за това, американците ли или самите тарамбуки които не искат да си направят държава. Ами ето на дадоха им свободата, нека да видим на какво са способни. В Африка е пълно със "свободни" държави, ама на някой си искат белите господари. В Зимбабве експроприираха земята на белите, сетне взеха да се чудят какво да правят и дали да не ги върнат...след дъжд качулка

Истинските терористи, тероризиращи света вече доста десетилетия, след като унищожиха една уредена държава и след като избиха стотици хиляди нейни граждани, си тръгват!!! Но както е казано - който сее ветрове, ще жъне бури!!! И най-великите империи са умирали, така че ще дойде краят и на ОЛИГАРХИЧНАТА ДЪРЖАВА САЩ!!! вЪПРОСЪТ е колко ли милиона души ще бъдат ИЗБИТИ в името на несъществуващи идеали, от ОЛИГАРСИТЕ-САТРАПИ!!!

Колко си прав!

Честита демокрация!!! ПС. Без сърказъм !

Толкова красноречиво загалавие :) Харесва ми как подчертава връзката между присъствието на САЩ и мира.

Определено е така! :)

Запътват се към Иран т.е. към 3-та световна!

Иран ще е по-лесен, в миналото е падал от Ирак, просто повече плаши

Ако имаш предвид Ирано-Иракската война - всъщност е точно обратното. Иран е значително по-силен от Ирак и победи във войната, да не говорим, че и армията му е по-голяма от тази на САЩ.

много грешиш. Ирак беше подкрепян по време на войната с Иран както от САЩ, така и от СССР. Иран беше само. И въпреки това спечели войната. Освен това 2003 г. армията на Ирак беше в плачевно състояние заради 12-годишното ембарго - нямали са резервни части, смазочни материали, затова повечето самолети и танкове въобще не са тръгнали. Морално и физически остаряла техника. Иран, за разлика от Ирак, в момента е доста прилично въоръжен, имат доста съвременни оръжия, които си произвеждат сами или купуват от Китай. Така че по-кротко в коментарите ...

победен,да се готви Иран :))

ако прочетеш малко повече за тая война ще разбереш, че всъщност губещите са САЩ. 5 000 убити, 35 000 осакатени (от които много са загубили примерно и четирите си крайника), и какво получават в замяна? Получават Ирак, който не се съгласява на американски военни бази на своя територия и е по-близък до Иран (по шиитска линия), отколкото до САЩ. ПЪЛЕН ПРОВАЛ!!! :)))

че си тръгват не знам ама за край на войната труднаработа