Коментари - 76% казват „Да“ за таван на цените, другите наричат това „социализъм“ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Трябва да има таван на надценката на търговците, а не таван на цените. В момента безумно високите цени не са заради "производствени разходи", а заради безумната надценка, която търговците начисляват.

Не, не трябва да има таван на надценката. "Нормата" на печалба в пазарната икономика е следствие на конкуренцията и изразява ефективност. Инфлация се гаси с лихва. Централната банка отказва да изпълнява задълженията си по стабилизиране на цените и виновен за това е шефа на БНБ. Ако имате претенции, неговия офис е в БНБ. Към него си насочете агресията, защото той е виновен за инфлацията.

Тава на цените на кое? Ако се сложи таван на цените на монополите - Вода, ток, телефони, горива - добре. Но ако те се оставят да си разиграват коня, а се сложи популистки таван на цената на хляба, просто ще фалират производителите на хляб.

Фалита е част от работещата пазарна икономика. За комуналните дружества не само няма да има таван, ами ще трябва и да бъдат спасявани с държавни пари, тъй като са системно декапитализирани от назначени калинки през последните 15 години, с идеята да бъдат похарчени държавни пари за спешни ремонти. Едни фирми вече за заели позиции за усвояване по темата. Просто вижте кои са подизпълнителите по темонтни поръчки кън комуналните дружества. Техни собственици са известни лица. Има и "бивши" политици.

Ако дойде на власт нормално правителство,изгони каскета и накара комисиите за защита на потребителите и конкуренцията да заработят качествено постепенно ще се нормализира живота в България.

Ако дойде нормално правителство ще смени шефа на БНБ, който може да ограничи евтините кредити, което да донесе криза. Това ще редуцира цените.

Бивш премиер(Димитър Попов) призоваваше:"За Бога братя,не купувайте ".Като спрем да купуваме некачествения,но скъп кашкавал и др.продукти цените постепенно ще се нормализират.

Оптимална стратегия срещу пазарни шменти капели е собственото производство. Проблема е, че капацитета за собствено производство е умишлено унищожен. Всяка стока или услуга, която не минава през публична търговия е сив оборот и е проблем за държавата, защото дава независимост на хората. Другата дума за независимост е *неуправляемост". Държавата не обича да не може да управлява.

Хора, как може да сте толкова тъпи? Това вече е пробвано и не работи, даже става по-зле. Ако искате да се спре инфлацията, по-добре да се сложи таван жърху печатането на пари.

И какво като е пробвано? Да не пробваме пак, за да не влезем в кировата дефиниция за "идиотизъм" ли? Амчи ще го пробваме по малко по-различен начин тогава.. По всяка вероятност високотехнологичен контрол на потреблението ще сработи чудесно в едно приспано общество. Това ще се случи под формата на CBDC. За щастие, май първо ще го видим в западна европа. Ние "тъпите" и "изостанали" българи отново ще гледаме със скептицизъм на тези иновации.. пак... for good. И може би това ще ни спаси.

Първо държавата при капитализмът не може да направи кой знае какво,решението е НЕ КУПУВАЙТЕ.Производителите с тия цени ще продават на малко народ,лекарите искат и те да лекуват по малко народ,адвокатите обслужват по малко народ и те така,за назе буболечки и глисти за ядене.

Държавата може да направи много неща. Проблема с лошото управление не е държавен. Проблема е естествен резултат на цялото общество.

Тока, водата, горивата. За да ни грабят демократично. А за производство на млечни продукти хора не останаха. Затова всичко е менте и скъпо.

Е грабиха, грабиха и сега естествените комунални дружества са отново декапитализирани, но този път по капиталистически. Сега следва ново пдържавяване, тъй като оставянето на хората без основни услуги като ток, вода не е политически приемливо. Това разбира се не просто не случи последните две години, а НЕ Е ВЪЗМОЖНО да декапитализираш комунал за 2 години. Това се случваше в продължение на 15-20г. Декапитализация, амортизация и ликвидация. Наближава времето, в което цялата сметка ще се поднесе отново на държавата... само се изчаква да влезем в еврозоната.. за да може тези (като напр. главния хидролог на републиката), които са заели удобни позиции на изпълнители, да получат лъвския пай от как беше.. "преосноваването" на републиката. Неизчерпаемите държавни еврокредити (напр. за инфраструктура) ще се изсипят директно в джобовете на политическата клиентела.. "в името на народа" разбира се.

Сбирщина от примати. Аз и сега купувам храни, които купувах при социализма но тогава храните бяха истински,а сега всичко е менте.

То Социализъмсе налага още от пЛандемията. - финансови помощи за фирмите за запазване на работните места; - фирмитеплащат ток до 250 лв/Мвч останалото до 1000 лв / мвч (по едно време беше толкова) е за сметка на държавата - помощи за гориво - помощи за билети за транспорт - ............ Нещата отиват към НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ :))))

Според неписаните правила за криминалното държавно управление: - национализация се прави на дълговете, не на активите - активите се приватизират

Явно много хора са забравили милиционеро социализЪма. Тогава държавата определяше цените. И имаше постоянен дефицит. За всичко. От месо и кашкавал, до леки коли и телевизори. Както се казваше в един виц, какво ли няма у нас, салам няма, кашкавал няма, коли няма.... Абе какво ли няма у нас. Поставянето на таван на цените води само до дефицит. И да не си мислите че при таван на цените, цените непременно ще бъдат ниски. Няколко примера. При 105 лв заплата за млад инженер, бензина струваше 80 Ст. Сега струва три пъти повече. Но при минимална заплата 8 пъти по висока. И не знам някой инженер да работи за 800 лв. Килограм свинско месо с кост и сланина струваше 3,40 лв. Сега същото може да се намери под 10 лв. И то без кост и сланина. Отново три пъти повече при 8 пъти по висока заплата. Няма да споменавам че една скапана Лада струваше 7500 лв. Сега кола от подобен клас може да бъде купена за 25 Хил лв. Да не говорим че за скапаната Лада се чакаше 15 години. За ТВ въобще не говорим. Тогава, за един скапан ТВ София 81, грубо 32 инча, трябваше да платиш 1500 лв. Грубо 15 заплати. Сега за по малко от една заплата можеш да си купиш 50 инчов ТВ. С такива качества, дето не можеш да си мечтаеш. И от фирма за която тогава само си си мечтал, гледайки блесналите витрини на Кореком. Е, номенклатурата си живееше добре...

То бива да си прост, ама някъде трябва да сложиш граница. Преди 10 години знаеш ли колко струваше един 55" телевизор? И колко струва сега? Да сравняваш цената на техника произведена тогава и сега е все едно да свериш колко струва една кола сега и колко е струвала една каруца по турско бе! Я сравни качеството на образованието, здравеопазването, съдебната система, достъпа до култура и какво ли не още с тогава, като си много умен!

Ако има таван на цените, ще има дефицит на стоки и услуги. Не че тези диви цени ми харесват, но не съм сигурна, че второто е по-хубаво. :(

Ами за да няма дефицит, ще се наложат квоти. Квотите ще се контролират чрез електронни пари/ваучери/купони CBDC (прпграмируеми пари). На практика ни готвят държавен акпитализъм/комунизъм, но с доста по "удобни" (дигитални) средства за контрол. Някои хора наричат това дигитален тоталитаризъм. Дигитален гулаг. Контрола на потреблението е естествена нужда в среда на дефицит. Защо се е допуснал този дефицит? Зарадк инфлацията. Кой направи инфлацията? "Путин". ;).

Я тръснете по 10 милиона лева глоба за картел ма всички млекопреработващи и да видите как всичко ще си дойде на мястото от към цени

Аз пък искам Шопите да умрат от глад .Да няма фондове у заеми .и да молят за къшея ..Трябва да работят .на полето ,за прехрана

че то ако има таван на цените няма да има инфлация, как тогава ще приберем спестяванията на гоите

"Таван" се слага само дето "вали".

Да сложим таван и да станем като при популиста в Унгария с най-високата инфлация...

Лекарите не могат да взимат по 8 лв. на прегледз, обаче търговците кожодери могат да слагат 2-3 пъти по-високи ценки, отколкото в Западна Европа! Що така бе, Миме?!

Това е направо комунизъм! Никой дясен човек не подкрепя подобни комунистически мярки. Просто всичко трябва да се приватизира и държавата да подпомага бизнеса, не да регулира цените! Като са високи цените - държавата да намали данъците за бизнеса и да поеме част от разходите, цените сами ще паднат!

Напротив, почти всичко трябва да е държавно и държавата да контролира всичко а не шепа богати измамници да правят каквото си искат.

Добре(зле) може да управлява и държавата и частника. Управлението не е функция на държавата или частника, а на образованието и морала.

76% искат да се върне социализма ! Това доказва анкетата !

Че той отдавна е дошъл в европа. Не е ли малко преебавка там да е социализъм, а тука .. а тука и аз нз кво е.. Ама в европа 1000% е социализъм. Тавани, помощи, социални, купони, ...

Че какво лошо има да се върне, много по-добър строй от капитализма е.

"Строя" не е универсално решение. Т.е. няма добър строй. Не е вярно, че един строй е по-добър или по-лош - те се редуват в историята поради естествени количествени натрупвания. Има добър строй за конкретно историческо времеи народ. Но не и универсален добър строй за всички по всяко време. Това е така заради културни, политически и икономически особености.

Звучи хубаво ама няма как да се случи. Ако се сложи таван следва автоматично липса. Таван може да има само в цялостна планова икономика. На нас обаче основният ни проблем не са цените а доходите. Когато хората го осъзнаят, тогава има шанс за промяна

Голям проблем е спекулата на търговци и прекупвачи. Не може някои хранителни стоки да са с по-високи цени от Люксембург ( държавата с най-голям доход на глава от населението в ЕС). Но спекула не се бори с таван на цените.

Не, спекулата не е проблем. Спекулата е възползване от възможност. Проблем е този, който създава фалшиви възможности. Ако наистина нещо е толкова по-евтино в люксембург, то просто отиди, купи го от люксембург и го продай в България. Да не се окаже, обаче, че всъщност няма да можеш да го продадеш, защото си повярвал на някой, който ти е създал фалшива и спекулативна представа за пазара.

Ами каквото и да се напъвате да направите резултат няма да има. Така е при капитализъм. Дават ти един лев надник, а леба е лев и половина. Но комунистите са виновни... И те така, вече 33 години. И след още 33 години, пак комунистите ще са виновни. И те така Максиме. Цункай курец и три деня пости,

Точно комунистите са си виновни :) Половината свикнали да лежат и да получават същата заплата, като тези, които се трепят цял ден. Стига с тези митове и легенди за нормите. В момента проблемите са като цяло 2: - Работника си вика 'Ами плащат ми, колкото да не умра от глад, аз ще работя колкото да не заспя"; - Работодателя си вика "А, за какво да му плащам повече - горе имам 20 CV-та - веднага някой почва на негово място". Като цяло в западните фирми, всичко си е наред и хората си получават нормални заплати. Чувал съм какви ли не глупости - от сорта на това, че западен предприемач иска да дава по-висока заплата и българина, който уж ще ръководи компанията вика "ти луд ли си? Те и наполовина ще бъдат доволни" ... така че донякъде приказката, че в ада, само българите нямали нужда от дявол, който да ги пази да не излязат от казана, е вярна. Не на последно място - вижте кои най-много нарушават правилата на пътищата - хората с хубави коли :) На инвалидните места - какви коли са паркирали - мерцедеси, бмв-та ... Мисълта ми е, че това са хората, които трябва да дават пример, а те са някакви дребни тарикати, които дават работни заплати на хора, а в главата им е само, че заплатата им е в графата "разход", а не "инвестиция". Това са хора, свикнали, че като си плащат на правилните хора в институциите, няма да имат проблеми ... Някой като им беше казал, че българските предприемачи са некадърници в мнозинството, те се нахвърлиха да го линчуват, а си е самата истина. Има такива, които въобще не трябва да се засягат. Ама явно страх лозе пази .... Те и пътните полицаи едно време надаваха вой до небесата като искаха да ги събличат, че било "унизително". Обаче, "какво ще правим сега" и "нещо няма ли да почерпиш", не е ...

Таван на цените, не! Таван да червените далаверкаджии, да, колкото по - нисък е той, около нулата, толкова по - добре за България!

Търговците също се подготвят за влизането ни в еврозоната. Това е първия етап ,при влизането ще закръглят цените пак нагоре. Държавата трябва да сравни цените на производителите с тези на търговците. От всичко производителите най-много ще пострадат и то с последствия за държавата

Цените не се вдигат заради закръгленията, а заради очакването, че влизането в еврозоната ще донесе евтини кредити, което да вдигне икономическата активност. Иначе казано - чиста спекулация. Но причината не са спекулантите - те са търговци и е нормално да търсят възможности за вдигане на печалбата. Причината е, че се създават фалшиви очаквания за изобилие в еврозоната. По-дълбоката причина е, че ако изобщо има изобилие на нещо, то това е изобилие на кредити, дългове и неразумно потребление.

Когато вляза в магазин и по рафтовете ;специално зеленчуци и плодове; видя стока която е аут, негодна и за бракуване и виси по рафта ,мога да кажа, че това не са търговци.

Не ги боли толкова за таван на цените, а това, че такава мярка ще доведе до таван на заплати и пенсии за неопределено време, което е добре само за спекуланти и некоректни бизнесмени.

Пък утре като се изпразнят магазините и няма да има какво да купувате заради тавана на цените-пак викайте искаме таван на цените. Тоя филм сме го гледали и още 2020 година ви предупреждавахме че сега и вие ще го гледате. Тия дето скачахте след юмручето на радев.

_stankow

А не е ли социализъм определянето на максимални цени за руския нефт ? А дето цялото ни селско стопанство е на дотации, това пазарен механизъм ли е ? А дето държавата субсидира частни фирми като им плаща тока, това какво е ? А свободна конкуренция ли е да ти определят откъде да купиш оръжия, газ, нефт, уран, газопровод, атомна централа ? А да си дадеш парите в банка и тя, вместо да ти начислява лихви, да ти взема "такси за обработка" ? Така че парите ти да намаляват, докато тя работи с тях ? Много, много се объркаха понятията. И разочарованието от капитализма и "пазарната" икономика е все по-голямо !

Така е, войната винаги започва с унищожаването на понятията, на езика. Удариш ли езика, се появяват контрасили които го защитават - националистически. Тогава идват междудържавните конфликти и война. Вавилонска кула.

Както нападението на твоята русия предателю над украйна не е война. И така както избиването на украинци от страна на твоите любими руснаци е освобождение. Ама гледам цялата мърша като вас много загрижена за руските интереси. И не другарю - правителството и народното събрание избрани от българите определят откъде какво ще купуваме. Не твоя любим путин нито предатели като тебе водещи платена руска пропаганда.

Това може да го пише само Другар, скрил се зад СВ то си. Хайде бе юнак, до вчера си бил член на Партията майка, а днес я плюеш. Като си толкова вътре в нещата ми отговори на следното. КОЙ СЪЗДАДЕ КОМУНИЗМА И ЗАЩО?. КОЙ ГО ФИНАНСИРА, ПРОПАГАНДИРА И РАЗСПРОСТРАНИ В ЕВРОПА?. И ПОСЛЕДНО КОЙ УПРАВЛЯВА РУСИЯ И САЩ?. като си отговориш на тези въпроси, ще спреш да пишеш глупости тук.

Я кажи тогава след като според тебе правоверния комунист путин не е виновен за абсолютно нищо-кой е тоя дето му нарежда? Я ми кажи тогава тия дето защитавате русия и путин със зъби и нокти-на вас кой ви плаща тогава след като всички срещу путин били соросоиди и тем подобни?

Уважаеми Господине, ЧЕ ТО КАПИТАЛИЗЪМ ИМАЛО ЛИ Е ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 33 Г??. ТОВА СИ Е ИЗЦЯЛО СОЦИАЛИЗЪМ В ДЕЙСТВИЕ, ИЛИ ПОСТКОМУНИЗЪМ.

Много отдавна в ЕС няма пазарна икономика !

Проблемът на са социалистите. Проблем са НЕОКОМУНИСТИТЕ, които се правят на десни авроатлантици. Защото един десен политик е християн демократ и консерватор. Привърженик на традиционните християнски ценности и минималната намеса на държавата в икономиката. Тази неокомунистическа измет, деца на класически комунисти, рушат всички християнски ценности, говорят открито за приватизация и политически контрол върху бизнеса, и са издигнали на пиедестал еднополовата любов. Не случайно, толкова често започна да се говори за "кафява" демокрация. Управление на неокомунисти и неофашисти. Деструктивни елементи, закачили си етикет "демократи". Но, същите тези демократи вият, като вълци, ако някой поиска допитване до народа.

валутният борд не е социализъм, само борд на цените на храните... понеже не са предложени от сороспиите! В България с тази ширеща се спекула само бордове на цените ще оправят нещата! Тук всеки е "бизИнесмен", да се разбира спекулант далавераджия!

Истинския проблем са всъщност цените на акциите и цените на имотите, не на храните. Акции и имоти не се отчитат в потребителската кошница, тъй като няко си е приел, че хората потребяват кредити, а не имоти и акции. Затуй напечатаните пари не се виждат в инфлацията - тя не ги отчита. Т.е. борда е лимит на паричното предлагане и когато имаш скрита инфлация под имоти и акции, рано или късно тя избива някъде на пазара. В случая избива като енергийна и после всичко останало.. инфлация.

Не е лесно да живееш в панелка и да заработваш пишейки коментари. Ами така е за имотите специално гроздето е кисело нали?

Никога не съм живял в панелка.

Разбира се, че трябва да има. Най-вече в България - държава с мутри, които държат да им викаме бизнесмени. Лекарството, което вземам от поне 15 години, в началото беше 98 лева, после стана кръгло 100 лева. И така до миналата година. За няколко месеца го гледах как скочи на 134 лв, после на 155 лв, сега е на 185 лв. Какво е оправданиято на фармацефтичната мафия? Пак войната в Украйна ли? И за лекарството ли?

След като държавата регулира цените, а не пазара какво е ? Разбира се че е социализъм. Всъщност той започна в големите капиталистически държави, така както Карл Маркс разви теорията в "Капиталът" След като видят промитите мозъци от Запада, че да стоиш на студено и да не се къпеш с цел да пестиш, а 10 процента от населението да трупат капитали за сметка на останалите 90 ще разберат кое е по добре.

При тая цена на нефта, торивата трябва да са много по- евтини! От там идва всичко!!!!! Другото са кокошкарски работи....

В момента има скрит дефицит на горива. "Скрит", тъй като очевидно го забелязваш. Когато има разлика между борса и пазар, която виждаме, това означава, че някой се запасява на борсови цени за сметка на уличнив пазар. Добави, че в момента цените на борсата са "ниски" защото американския стратегически резерв извади количества на пазара и всичко ще ти се нареди. Скоро ни чака нормиране.. ама не на цените, а на количествата. Т.е. ще контролираме спекулацията, чрез ограничаване на потреблението. Хората не знаят какво си пожелават, когато си пожелават таван на цените..

Отдавна е обичайно за българина когато пазарува в хипермаркет в чужбина, хем продуктите по разнообразни и качествени, хем когато на касата му кажат сметката и той се сепва и си мисли че нещо са се объркали и са пропуснали да маркират 1/3 от покупките в количката. Неприятният манталитет на нашенеца да дере по 3 кожи ако може от сънародниците си...

"Бизнесът" у нас желае пазарна икономика и частно стопанство , но да се финансира от Държавния бюджет и, ако маже да си определя цените както му е кеф ! Това монополи, олигополи и т.н са неприемливи "думички", може и без тях !!!

Ами разбираемо е! При положение, че целокупния Запад прави точно това, ние ли сме най-големите балъци да не го правим? Да, това е оптимална стратегия в евроатлантическия контекст, в който сме поставени. Иначе не.

_stankow

И какво общо има с "дрането" нашенецът, като търговията на дребно се доминира от Била, Лидъл, Кауфланд и Метро, все немски фирми ? Май не нашенецът, ами чужденецът е алчен и грабителски ! :)

LeGrandTulup

В Шкорпиловци това лято в огрухано гаражно и миришещо непреятно супермаркетче, толкова тясно и наблъскано че като се завъртиш и нещо събаряш, бутилка ракия от определена марка бе 29,99 лв. В Метро същата е 16 лв. Такива ми ти работи :)

Диверсификацията е важна за търговията ..

За да диверсифицираш правилно, трябва да знаеш какво е кУролация. Антикуролацията е в основата на диверсификацията. Много пишман диверсификатори (вече плакаха) разбират диверсификацията като разнообразие. Диверсификацията не е разнообразие. Диверсификацията е антикуролация.

Евро съюзът в отчаян опит да подражава на СССР и Сив..Само че с още по дебела заборчлялост ..Всичко е в кенефа от дългове.

Ти нали ще ходиш в толкова любимата си русия дето всеки божи ден я хвалиш в стотици коментари.

За да диверсифицираш правилно, трябва да знаеш какво е кУролация. Антикуролацията е в основата на диверсификацията. Много пишман диверсификатори (вече плакаха) разбират диверсификацията като разнообразие. Диверсификацията не е разнообразие.

Като станат цените с 300% нагоре за определен кратък период от време таван ще магаре смешници

Кои са другите Изедниците

Тавани на цените, забрани за пътуване в "неприятелски държави", цензура на "вражеска пропаганда" и ограничаване на свободното слово, 5-годишни планове, строеж на "зелена икономика" и "европейски принципи"... този модерен Европейски Съюз много започна да намирисва на един друг Съюз от 20-ти век...

Точно това е - СИВ!

във СИВ поне имаше помощ, тук само гледат да те ползват за пазар на тяхната субсидирана стока, но не и да ти дадат пазар за твоята стока...

Не, не трябва таван на цените, а трябват качествени мерки за борба със спекулата, сериозни наказания за картели и злоупотреба с монопол. Ако имаше държава, нямаше да сме в това положение, където бизнеса иска помощ от държавата, ама ако държавата се меси това било комунизъм! Има ли някъде, където да даваш пари и да няма нищо насреща?

Имайки предвид, че над 30 години не могат да открият картел в говривата.... за какъв контрол говорим?

То там картел нямало, нали знаеш! Те само си поделяли цените по телефона. Или поне това беше становището на комисията, която още съществува!

Обикалям Европа и по-скъпо гориво не съм видяла никъде :)

Проблема НЕ Е спекулата, а твърде многото кеш на улицата!! Иначе ще си докараме по-голям проблем! Лихвите трябва да се вдигнат сега! Иначе следва хиперинфлация!

И заплатите не трябва да се пипат! Иначе ще има и втори пик на инфлацията :)

Напротив! Заплатите трябва да се вдигат, но и лихвите трябва да се вдигат. Така ще останат само тези, които са наистина жизнеспособни. И ще могат да плащат хубави заплати, тъй като ще поемат повече пазар, тъй като конкурентите им, които ги поддържа само евтиния кредит, ще фалират. Така трябва да работи пазара. Това, с евтините лихви не е пазар, а робство. Всички ставаме роби на кредита. Високите лихви убиват кредита.

не "могат да свържат двата края". 76% искат таван на цените! 70% работят на минималка..... народонаселението е бедно, защото е просто. Обратното също е вярно! Жалка картинка на една разсипана нация. На тази територия простаците са масата. Вижда се и от проучванията, и от заплатите, и от анкетите. Жалка история.

Простаците навсякъде са масата!

но си напълно прав.

НЕ е нужен таван на цените, а регулации на търговците монополисти. В момента, производителите поемат всички негативи, а търговците прибират печалбата. Накрая прозиводителят фалира и търговците отиват и започват да "работят" друг производител. Вторият проблем са, мултинационалните компании, които завладяват пазара ни много лесно и евтино за тях, и посе вече, като са станали с голям пазарен дял, започват жътвата с високи цени.

Слона в стаята е, че конкурентноспособността на "мултинационалните" корпорации, възниква от факта, че централната банка директно им налива пари. Това създава огромни изкривявания на пазара.. и резултатите са налице.

Може би не таван. Но трябва да има определена норма на печалба. Например - не повече от 20%. Иначе се спекулира - някои злоупотребяват и се стремят към 100% печалба.

Точно така е! Трябва да има норма на печалба на търговци с монополно или олигополно положение.

В пазарна среда, нормата на печалба е следствие, а не закон. Проблема е, че централните банки съсипаха пазара, като подариха трилиони долари на приятелите си от корпоративния бизнес за да го спасят от фалит. Това унищожи пазара и докара инфлацията. Виновни са централните банкери и корпорациите, не пазара. Сега централните банки трябва да вигнат лихвите за да се нормализират цените, но те не го правят, защото ще си запалят къщата, тъй като целия колективен запад е в дългове до ушите.. и ако се вдигнат лихвите следват фалити. Това е истината за "развития запад". всичко е на кредит и когато дойде време за плащане, става инфлация.. тогава хората сами си поискват "нормиране на печалбата", "борба с спекулантите и социализъм (комунизъм).

Естествено, че е социализъм. И когато фирмите почнат да фалират и държавата почне да ги национализира както направиха с големите енергийни компании в Германия и Франция, ще преминем към комунизъм 2.0 обаче на стероиди. Нов технократски режим, точно това което искат в ДАВОС.

Дали ще се случи това, което искат в Давос, зависи от скоростта на събитията. Тъй като от известно време (24.02.2022) събитията вече не се контролират от давос, то тая работа хич не е сигурна. Скоростта е важна, защото ако цените растат бавно - това е растеж, ако цените растат бързо, това е инфлация, ако цените растат много бързо, това е хиперинфлация.. а както знаем, в хиперинфлация "елита", политиците и банкерите го отнасят по пълна програма. В първите две скорости сме в давос. В третата скорост не се знае знае ли се.. и често има "blood on the streets".

Все още има хора дето си мечтаят да не работят и да получават колкото тия дето работят. Ще си останете само с мечтите.

Депутатите не работят, и не мечтаят да получават пари като работещите. Какво правим?