Коментари - 3400 лв. пенсия мотивира ли ви да се осигурявате на по-висок доход? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

защото тук само се краде!!!

3400 лева пенсия е добре ! Но да я получаваш днес, а не когато лева няма да го има !

На 1 юли пенсионерите с тавани ще пият студена вода. Увеличението ще го имат на хартия. Тавана си остава същият-1500 лв. Гьоков пак излъга.

Стига рива …

1.Още не са ги дали. Трябваше да са от 1 юли, Да, ама не.

Години наред се осигурявах на реален доход. Резултатът е, че никога не вземам пълният размер на полагаемата пенсия. Други, които се осигуряваха на минимален доход непрекъснато получават с нищо необосновани повишения на пенсиите, вземани от моя "излишък". Явно някой не е наясно с пенсионно и социално осигуряване......

Не, нищо не ме мотивира да плащам пенсионни осигуровки, които после да ми бъдат отнети и подарени на други, щото се нуждаели. От няколко години насам се вдигат само минималните и максимални пенсии. Средните, на тези които са плащали пълни осигуровки, получават смешни "увеличения" вече се изравниха с минималните пенсии и са на път да станат на половината от минималната работна заплата. Само луд човек може да внася цял живот, за да издържа тарикати, които са внасяли осигуровки на минимални доходи.

Ами , за разлика от Вас някой са внасяли повече и сега са при максималните, а не при минималните пенсии. И сега е пълно с "философи"и като се пенсионират ще плачат,че получават малка пенсия. И затова виновен ще е някой друг, но не и те.

Пенсионната система в ЮК: максималнате щатска пенсия е 185 паунда на седмица и се изискват поне 30 години стаж, с осигуровки на добра заплата за да сте близо до тавана. Отделно поне 8% от размера на заплатата отива в частен пенсионен фонд на ваше име (5% от заплатата и 3% добавя шефа). Фондът може да се ползва след 55 годишна възраст - т.е разполагате със събраните пари. Например ако започнете работа на 23 и работите 45 години до 68 годишна възраст и работите на средна за страната заплата, при пенсиниране ще сте внесли във фонда около 150 000 паунда, но тъй като парите са ви професионално управлявани, сумата може да стигне и до 250 000. Това е половината от необходимата сума да имате нормален живот като пенсионер, което предполага освен задължителни вноски да пестите още поне 10% от нетната си заплата. Основната разлика с България, е че вие сами си избирате дали да получавате допълнителна месечна пенсия (договоряте с пенсионният фонд) или сами да си теглите когато ви трябват. Пенсионният фонд също така се наследява, освен ако не сте слкючили договор с фонда "пенсия до края на живота". Когато в България направите възможно да разполагаш с парите, които сте си изкарали чрез работа, вместо някакви фондове и комисии да определят колко заслужавате, тогава ще има нормална пенсионна състема и стимул за хората да събират!!

Пенсионерите са зле ясно е,но все пак вземат някакви подаяния,а безработните,които нямат никакви доходи и да ги задължават да си плащат здравни осигуровки е абсурдно. Това е антихуманно и антидемократично,така ли е г-Гьоков?

Безработните могат да започнат работа, пенсионерите - не. Не плачи, върви да работиш! Никой не иска пенсионери освен на черна работа за 200-300 лв., което е практически отказ. Това са хора работили цял живот, построили наново държавата, за да бъде ограбена и превърната в кочина, а те да бъдат затворени на стари години между четири стени на филия хляб и кисело мляко като затворници. Да знаете, че заради гаврата и геноцида над тези поколения България ще плати ужасна цена, много по-страшна от тази след гоненията на богомилите. Предречено е.

Зависи каква работа търсите.Ако цял живот сте търкали лакти на някои бюро в държавно учреждение и търсите с полиция буквичките от клавиатурата на компютъра, справедливо е след пенсиониране да освободите мястото . Ако обаче сте професионалист в своята област за Вас винаги ще се намери работа,дори и в частния сектор. Иначе свободни места за пазачи-охранители много.

При 35лв за 1 хляб, мерси.

Май не знаете как се определя размера на пенсията, щом се чудите как може да се получи 3400 лева пенсия. Да не говорим, че много изкуствено се поддържа ниска максималната осигурителна сума, чиито оптимален размер е колкото 10 минимални работни заплати, както беше в началото когато въведоха този таван на осигуровките.

В България има хора с доход над 100 000 лева месечно. Това са хора от бизнеса и управители на частни болници. Освен това в банковия сектор има хора, които получават по над 50 000 лева месечно. Тъй че ще има хора и с такива пенсии, макар те да са нищожен процент.

Аз не разбирам как може да има 3400лв пенсия, при положение, че максималният осигурителен праг отскоро е 3400лв. Т.е. човек дори да взема 10000лв заплата, са осигурява на 3400лв, от които само част е пенсионна осигуровка. Как хора, които се осигуряват на 1000лв примерно от 15 години и с 40години стаж, вземат пенсия 550лв. Какво точно трябва да е правил някой, за да взема 3400лв пенсия?

Сегашните пенсии нямат много общо с това колко си внасял и колко ще взимаш, тъй като са предимно на разходопокривен модел - солидарен. Разходите се покриват от ДДС. Затова може да се правят всякакви упражнения със произволни числа. Капиталовият стълб е твърде незначителен.

Такава пенсия взимат само определен кръг хора. А при определяне на пенсията се взема предвид не максималният осигурителен праг в момента на пенсионирането,а натрупаният осигурителен стаж и доход.

Нищо не ме мотивира да живея в България. Това вече не е нормална страна.

Споко пич, обиколи малко. Мръдни в колективния запад, поживей там. Поживей и на изток. После ако ни си минал през капсулата за самоубийства, се върни. Добре си дошъл.

Струва си да се внасят пенсионни осигуровки, за да могат родителите ни да получават пенсии. За родените след 73-та пенсии няма да има, няма да има кой да им ги плаща. България не е нито суверенна, нито социална страна, а колония, управлявана от нарко-барони. Око някой още не е разбрал, е време да изтрезнее, да приеме реалността и да мисли как евентуално би могъл да оцелява в тези условия, а не да хвърчи в облаците.

И здравните си струва да си ги плащаш, не защото можеш да разчиташ на здравеопазване, а защото иначе не можеш да си продадеш старата кола, например. Нищо не можеш да си продадеш. Примерно, оставаш без работа и средства,липсват ти няколко здравни осигуровки, решаваш да си продадеш жилището и да идеш да живееш някъде на по-евтино и разбираш, че докато не си внесеш здравните такси, това няма как да стане

Прецакахте жестоко категорийните работници,януари получиха от 3 до 5% увеличение на пенсиите, а тези,които не са внесли в държавната хазна нищо получиха 21%увеличение. Това е срам и позор в демократична държава и то в ЕС!

Там идеолога беше ИТН и "експерта" Баба Мика.

Дотогава може би е стигнат за хляб и кофичка кисело мляко...ако има.

След тридесет години безогледни кражби едва ли е отанал тук някой полуграмотен индивид, който да си мисли да се осигурява. За какво, няма здравеопазване, което да има смисъл да ползваш като осигурен, няма смисъл да очакваш някакви полуразумни доходи при достигане на вазраст за пенсия, никой от управляващите не се интересува от твоите интереси да живееш в по-уредена среда сред по-малко профанизирано население. Не ме интересува какво се случва при система, чиято единствена цел е да те източи и нищо да не ти даде. За тези които имат възможност твърдо препоръчвам осигуряване на МРЗ и нито лев повече. Ще дойде ПП или някоя друга измислена партия и ще ти увеличи пенсията с 56% за година. Защото си много заслужил. И си на минимилното ниво.

Да разчиташ на държавни решения, които се променят по пет пъти годишно е бизсмислено. Да, плащам по хиляда лева на месец за осигуровки, като съм съвсем наясно, че от тези осигуровки нищо няма да получа след достигане на изисканите години за пенсия. В държавите като тази, в която живеем, в която две трети от трудоспособното население не работи, осигуряването независимо от това на какъв доход се прави е една голяма фикция

Приеми осигуровките като рекет или данък "оцеляване", каквото действително са. Ако не си разбрал още, от около две години насам не можеш да си продадеш нито недвижимо имущество, нито старата кола, ако нямаш внесени здравни осигуровки.

"3400 лв. пенсия мотивира ли ви да се осигурявате на по-висок доход?" А да си даря заплатата за Украйна не искате ли?

Интересен въпрос! Какво ли мисли гн Кирил (Умното) за даряването на цялата БРУТНА заплата на украйна. :-)) Ще опрости ли данъците и осигуровките от името на държавата?

Мен живота ме научи така...не плащам данаци и не се осигурявам никъде и за нищо! С парите изкарани на черно си купих 3 апартамента и 1 офис.На първо число ходя да събирам наемите и това ми е пенсията! САМО ПАРИТЕ С ЛАСТИК В ДЖОБА СА ВАШИ!

Проблема на този тип "инвестиране" е, че при една ревизия ще ти се наложи да обясняваш от къде са ти доходите за години назад. Това ще става все по-популярна тенденция, защото вашият начин на инвестиране не е единичен случай. Ключа към разумното инвестиране не е в криминалната дейност, а в данъчното и социално-осигурително ЗАКОННО оптимизиране.

Така е...и затова се вземат ежедневни и своевременни мерки! В България не е проблем да докажеш доходи....а веднъж покрити с патината на времето...

Да, и според мен са допустими дребните данъчни нарушения. Дето се вика - човещинка е.

Давността за данъчни задължения е 5 години. След 5 години няма на кого да обясняваш за сделки преди 20 години.

Зависи. Ако има криминална дейност (напр. пране на пари) е по НК и там нещата стават сложни.

Хубаво е, че си ги купил, когато е могло. Вече всичко се купува по банков път и ти искат произход на парите Лошото е, че вече и да искаш- не можеш да продадеш купеното, защото ще ти се наложи да внасяш здравни осигуровки с години назад. На мен ми се наложи.

Защо и как да ме мотивира. Всичко с пенсиите е уравниловка. Да направим така, че да вдигнем ниските, а да увеличим и високите но с по-малко. Така, че да се изравнят. Ще прецакаме категорийните, със задна дата няма да им признаем трудовия стаж. Вместо с процент, ще увеличим с константна сума. Е ще има десетина хиляди, далавераджии, които ще взимат максималната от 3400 , но те не са тези, които с труда си са се осигурявали. И няма смисъл, ако се осигуряваш от труда си да го правиш на максимален доход.

Такааа, да внесем малко яснота. Тавана на пенсиите няма да стане 3400 лв. Спрете тази лъжа. А РРадев има изчислена пенсия като авиатор 3800 лв. Като президент след първия мандат вече няма таван за него, а преизчислена с дохода му от президентството пенсията му е7-8 000 лв Освен нея си взима заплатата от втория мандат около 15 00 лв месечно. Въпреки месечния му доход от 23-24 000 лв, той е много назад от шефката на ПОК Доверие, която е с 200 000 месечна заплата от парите на бъдещите пенсионери.

Инфлацията яде парите с по 30% на година. Какви пенсии, какви 5 лева? Всеки лев, платен на държавата днес, се краде. Плащането на данъци и осигуровки е напълно безсмислено.

Ако ВИЕ се осигурявате на 3400лв сега, толкова пенсия взимат Радев и пенсионираните висши държавни служители.

Не , защото толкова ще взима някой хрантутник от държавна администрация или съдия и ще е за сметка на хиляда други които не са доживели до пенсия! Когато направят да може да се изтеглиш от фонда с минимална такса ( 2-3% ) тогава ще ме мотивира , сега е задължителна измама подкрепена от репресивната система - който е отишъл да пита стига до палките на охраната.

Такааа, да внесем малко яснота. Тавана на пенсиите няма да стане 3400 лв. Спрете тази лъжа. А РРадев има изчислена пенсия като авиатор 3800 лв. Като президент след първия мандат вече няма таван за него, а преизчислена с дохода му от президентството пенсията му е7-8 000 лв Освен нея си взима заплатата от втория мандат около 15 00 лв месечно. Въпреки месечния му доход от 23-24 000 лв, той е много назад от шефката на ПОК Доверие, която е с 200 000 месечна заплата от парите на бъдещите пенсионери.

За да получаваш 3400 пенсия има няколко основни неща, които преди тома трябва да се изпълнят, първо да те осигуряват на 10 хиляди лева заплата и второ, всяко семейство да има по 3 деца, като две жт трите трябва да работи за над 10 хиляди лева. 3тото може и да е чистач за 3 хиляди.

Объркал си се нещо. Тук не става въпрос всеки Андрешко или безхаберник да получава 3400 лева, а само тези които имат съответния принос - т.е. осигурявали са се на макс и имат дълъг осигурителен стаж - над 40 години. Освен това, по начина по който "осъвременяват" пенсиите тези хора няма да са много. Защото реално ако в момента си на 3000 лева пенсия - която разбира се не получаваш, след "осъвременяването" и запазването на сегашния таван ще получаваш с 60 лева по-малко. Защото сега взимаш 1500+60 , а като махнат 60-те ще останеш на 1500. Т.е. Ти се осигурявай на макс, а ние после няма да ти дадем реалната пенсия а ще дадем на безхаберниците защото те са мнозинство в електората и трябва да са кротки. А относно увеличението СРЕДНО с над 20% то е като в оня виц за свинско със зеле. За същите безхаберници с малките пенсии увеличението е с 26- 27% а за тези с 3000 лева ( никой не дава примери с тях, ограничават се с тези от 1000 лева) колко е? Ами 10%+ 60 лева които са 2% от 3000,т.е. увеличение от 12% или 2 пъти по малко отколкото на масовия електорат. Въртят сучат....А единствения справедлив начин не е увеличение, а актуализация на всички пенсии със средния осигурителен доход за предходната година и социални помощи за тези под линията на бедност. Ама на никой не му стиска да разгневи електората.

Хапвам, пийвам, гледам си живота. В рода нямаме столетници. Не вярвам, че ще доживея до пенсия. Който доживее - да си я харчи с кеф.

Харесва ми как мислиш.

Тези, които високата пенсия не ги мотивира - не рИвете като се пенсионирате, че пенсията ви е малка и не ви стигат парите! Не рИвете за държавни помощи, защото сте бедни! Когато ядохте кИбапчИтата не рИвахте!

Кога тва? Като станеш на 70 години ли?

Ти знаеш ли как се изчисляват пенсиите в нормалните държави? Изчисляват ги със срок за получаване 18 : 22 години. А в България този срок за получаване 28 : 32 години! И простата сметка, за да си на кяр от НОИ, трябва да минеш 98 години живот. Иначе губиш.

Знам един, който е на далавера.

С увеличаването на продължителността на живота в Германия скоро няма да се дава пенсия до 78

Чудесна идея! Предлагам да забраним на пенсионерите да гласуват, м? И един цивилизационен въпрос.. вие персонално колко деца имате?

Виж сега пенсионерче. То ако ви питаш вас пенсионерите всички пари на вас трябва да ги даваме, за да ги прекарате през дебелото черво. Склерозирал пенсионер и ялова офца баяждане нямат. Все ви е малко.

Да, добре.

"3400 лв. пенсия мотивира ли ви да се осигурявате на по-висок доход?" Ами да. Разбира се. Готов съм да си давам цялата заплата за осигуряване, не само задължителните вноски! Нали трябва да има пари за мургавите, украинците, политиците, депутатите и прочие паплач. А що се касае за пенсията, то тя задължително ще е минималната защото така ги изчисляват по закон.

Бах мааму.... кой взима 3400 лева пенсия бре?

Депутатите например!!!

Ами депутатите и ръководните кадри от държавната администрация. А те са доста, да знаеш. В частният сектор, няма да има такива пенсии. Там всичко е ясно - втора ведомост и осигуряване на мин. заплата.

Ще се осигурявам на макс, за да плащам пенсии на сегашните. Само че с тези демографски показатели, кой ще се осигурява на макс кога дойде моето време след 10, 15, 20 години. Тъмнозелените може би???

Механизма е следния - фалира се системата под някаква форма и идва нов "цивилизационен избор". След това още 20-30 години благини и опиянение. Така работят нещата. Има и вариант "Япония" - безкрайни дългове, стотици години роби с поколения и т.н, но мисля, че този вариант няма да сработи на тези географски ширини.

Значи да плащам на управляващите крадци...... НИКОГА.Осигурявам се на минималното по закон и останалото в моя джоб.

А като се пенсионираш, започваш да ревеш че държавата не ти дава пенсия( без никакво основание разбира се) и плюеш по тези с високите пенсии - не било справедливо. А справедливо ли е , че докато "всичкото в твоя джоб" тези хора са се осигурявали на макс? Ако като се пенсионираш всички разсъждават като теб сега - от къде ще дойдат парите за пенсии?

Така е решил човекът - така прави. Какъв си ти, че го съдиш?

То така разсъждаваше и едно мое аверче и сега се пули пред 500 лв. пенсия.Добре, че еоще здрав и може да работи, но до кога ли.

Сегашната пенсионна система не работи. И няма как. Създадена е по времето на Бисмарк, когато двама родители са имали по 4..5..6 деца, а и продължителноста на живота не е била като днешната. Да не отваряме дума, че днешната икономика се крепи на потреблението. Единственото решене се нарича необлагаем базов доход! От раждането до смъртта ти. Ти ако искаш спестявай за старини, работи докогато ти се работи, но базовия доход си остава един и същ до края. И моментало ви обяснявам за "приноса" - плащаш повече защото получаваш повече пари. В Норвегия данък печалба теоретично може да стигне 90%! Защото имаш привилегията да правиш бизнес в тази държава. Като не ти харесва, изнасяй бизнеса в България с ниските данъци. Практиката показва, че това не се случва.

И откъде ще дойдат кинтите, които ще раздаваш като базов доход на прошляците?

Разбира се, че от данъци, акцизи, налози и т.н. Защото прошляка трябва да има някакви пари за да ми купува продуктите. Мисля, че споменах на какво се основава днешната световна икономика.

От данъци на самият този прошляк ли? Не знам що такива като тебе си мислят, че ако вземат по милион от 10 човека, ще могат да дадат по 1000лв на 1 милион човека. Математически не ти излиза сметката.

Няма да има вече данъци н алози. Във "Новата Икономика" е предвидено да идват от извора на изобилието или т.нар. финансов инженеринг между Централната банка и ДЦК. Банката печати пари и купува дългови книжа с отрицалтена доходност. После всички вкупом плащаме инфлацията. А на най-бедните - социални помощи колкото да не починат. Като им писне да живеят бедно винаги имат избор - it.dir.bg/tehnologii/kapsula-za-samoubiystvo-mozhe-da-zaraboti-skoro-v-shveytsariya-snimki-video Скоро ще имат и друг избор - наркотици и алкохол за удоволствие + глюкоза за храна на абокатче, докато си джиткат контра-страйк във метавселената на зукербургер..ама и това е до време...

Осигурявам себе си върху максималния осигурителен доход и още един служител на реалната му заплата. На година ни скубят с около 30 000 лева, пари, от които няма да получим и 1/10 ако доживеем да се пенсионираме и получаваме пенсии да речем поне едно 10 години.

Парите ви в пенсионните фондове се обезцениха,който има мозък да ги тегли и да ги обръща в имоти или храна.

с тези цени, няма да има какво да си купиш скоро и с 3000 лева, сега свалили ддс на хляба, ама качили на алкохола, и хлебопроизводителите казали, че няма да свалят цената, обаче пък познайте с цената на алкохола какво ще се случи... А знаем, че хляб не всеки яде, но алкохол почти всеки пие, я вино, я бира, я ракия и т.н

Инфлация 50 процента ,вдигнали пенсиите с 20 процента . Полза няма . По-добре плащайте вноска за апартамент . След време хляба ще е 1500 лева.

гласувайте за мен, и ви правя пенсията 10 000 лева, е вярно ще ви стига да си напълните един път количката в кауфланд, но поне щевзимате европейски доходи,нали това искате

Въпросът е друг, но Киро го е страх да пита, а именно, Имаме ли против да ни вдигне осигуровките/данъците за втори път тази година. Да, имаме против, защото твзи пари няма да отидат за пенсии, а за помощи на определен тип избиратели предизборно! Ако вдигнат осигуровките ще мина на минимална заплата и плик под масата! Даже и данъци няма да имам!

Пенсиите на практика се покриват от държавата. Тъй като парите събрани от осигуровките на работещите не стигат да покрият пенсиите и на една десета от пенсионерите. Така че всичките тия механични вдигания на пенсии и прочие водят единствено до все повече и повече разходи за бюджета. На всичкото отгоре всяко вдигане на пенсиите само и единствено по политически причини.

Глобалистите "демократи" искат пълненето на бюджета да става чрез продажба на ДЦК на централните банки на отрицателна доходност, финансирани от печатане на пари. Резултата ще е голяма (уж контролирана) инфлация, помощи за най-бедните и специални кувиози за самоубийство, на хората които не успяват да се впишат в икономическия модел - www.washingtonpost.com/nation/2021/12/09/switzerland-suicide-machine-pod/

Всъщност една от идеите на умрелия Жириновски в русия беше точно премахване на пенсиите.

Грешиш. Няма дефицит в НОИ, той умишлено е създаден. Ако през заплатите на държавните чиновници, военни, полиция, съдии, прокурори се прекарат във фишовете пенсионните осигуровки и така отидат в бюджета на НОИ ще се окаже с излишък!!!

Не, защото инфлацията + таксите винаги ще ги изяждат.. особено в дългосрочен план, какъвто е случая с пенсиите. Пенсията трябва да е социална - т.е. да се изплаща от държавата, за да няма гладуващи. Затова се казва осигуряване, а не застраховане. ОСИГУРяването е свързано със СИГУРност, а заСТРАХоването със СТАХ. Ако някой иска капиталова пенсия, нека сам намери начин за инвестиране на спестяванията си. Важно е да е, каже че посредници и специалисти по управление на спестяванията са винаги вредни. Всеки трябва сам да носи отговорност за собствените спестяванията. В противен случай стигаме до извратена форма на рентиерски капитализъм с множество комисионери, мародери и тоталитарен контрол за принуда, защото винаги взима връх алчността, която опорочава модела в дългорсрочен план.

В Германия един немец ме пита колко вземат нашите пенсионери и аз му отговорих - около 150 €, а той ми вика - е добре е 150€ на ден е нормална пенсия.

Малко над 3500 лева вземам в момента от наеми на двете ми търговски помещения. На 42 години съм. За 20 години здраво бачкане не знам дали имам и един месец официален стаж. Тъп дограмаджия съм. Ама останеше ли лев свободен вместо в осигуровки нЕкакви, отиваше в закупуване на имот, било недвижим, било земеделски. Като се замисля, то аз мога да се "пенсионирам" точно след 3 минути. От високи осигуровки полза имат единствено и само държавни служители, защото не могат да монетаризират спестените осигуровки /те просто не излизат от джоба им/.

Постъпил си разумно. Трябва да знаеш, обаче, че не винаги тухлите са добра инвестиция, особено в дългосрочен план. Дори сградите имат живот, поддръжка, разходи по управление.

Ама разбира се! Но за поколение-две-три си струва. Живот и здраве като пукна, децата да мислят как да монетаризират най добре това, което им оставям. Защото ако се бях осигурявал, нямаше да наследят и това.

Под 5000 € пенсия не може да ме мотивира. Чудя се как ли живуркат бг. пенсионерите с 280-300 лв.

типично по техен си начин. Ще си вдигнат парите на своите хора на 3400лв. Кой мислете ще взима тези пенсии, хора, които нямат нужда реално от тези пари, политици, военни, консули, някои шефове в държавни организации. Реално крадат пак от народа опитвайки се да ни обясняват поредните глупости. Да не говорим, че някои от тези хора дори са си изкарали разни телк-ове и са се пенсионирали по рано, и не са на 65 години. То заплатите са по 800-900лв в България, те щели да си раздадат пари на своите родители мошеници дето заграбиха България по 3400лв. Това е поредното безумие в тази държава.

щом видя лично някой да я получава. Осигурен съм на тавана, натрупани средства в ПОК 100000 ама нямам достъп до тях. Т.е. на хартия като пенсията 3200

Теоритично няма как да си внесъл толкова пари от създаването на фонда до сега. Освен фондът ти да е реализирал 400% печалба.

Сегашната пенсионна система на няколко десетки хиляди привилигировани червено-сини/БСП-ДПС-СДС/ пенсионери, предимно бивши банкери, депутати, министри, милиционери, военни, висши чиновници, съдии, прокурови... Които получават над 6 пъти повече от минималната пенсия няма да просъществува още дълго. Пенсията за старост има преди всичко социална функция, а не функция да мотивира хората да си плащат данъците и осигурвоките. Не функция да осигурава привилегии на бивши "богоизбрани" политици и висши чиновници. България има нужда от нови по-справедливи данъчно-осигурителни, пенсионни и здравни системи. Които няма да имат нищо общо със сегашните наследени от комунисма,седесарите и гербаджиите.

И какви по-точно?

1. По-точно солиден данък върху неизползваните и инвестиционните имоти. 2. Ревизия на ЗУТ и нарушенията по него вкл. "лобистките" поправки. 3. Ограничение за собствеността на земеделската земя. Антикомасация, за да се стимулира връщането на хората на село в малки стопанства. Има и други.

Не , от историческа гледна точка а и физиологическа съм научил едно нещо. Българинът е тарикат човек , ако види че взимаш толкова висока пенция ще вдигне и цената на стоките само и само да те натика на дъното . А и да сте видяли богат пък и жив пенсионер който да е доволен от живота ?

Ако знаеш колко бабички съм гледал да карат коли за по над 100 хиляди лв. Ама не става въпрос за тях а става въпрос за тия дето цял живот са работили.

При 3400 лв. пенсия сигурно цената на хляба ще е 250 лв., а месото 350.

Ако доживееш до 70 години, ще взимаш голяма пенсия. Жива далавера.

Всеки месец ми се удържат над 800лв директно за здравни и пенсионни. Тези пари знам, че няма да ги видя никога. Допълнителното пенсионно е буквално пладнешки обир, човек няма достъп до тези пари. И всяка година ми се пращат писма да ми напомнят колко десетки хиляди са откраднати от мен и никога няма да видя. Нещо като психологическо мъчение е. Нашите родители и техните родители като работиха цял живот какво получиха? Кой ще изплаща нашите пенсии, ако въобще доживеем след време? 10-те процента българи, които ще са останали в България ли?