Какво се случи до този час?

Откриха мъртво бебе в найлонов плик в столичния квартал Овча купел. Сигналът е подаден в полицията в 8.30 ч., потвърдиха за Дир.бг от пресцентъра на МВР. Новороденото е намерено в района на булевард "Монтевидео", на място има екипи на полицията, които извършват оглед. Издирват се родителите на детето, все още не ясно, дали е било мъртво преди да бъде сложено в плика или се е задушило при завързването на найлона.

До няколко дни махат металните решетки от входните врати на парламента, съобщи Би Ти Ви. Така и не стана ясно защо са сложени, като се разбра единствено, че са по искане на Националната служба за охрана. В началото на днешното заседание на парламента Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС прочете декларация от името на групата, в която постави въпросите: кой и защо е поставил решетките, кой и защо го е наредил, кой ще плати монтажа и демонтажа им, както и санкцията по административния акт, наложен от Министерството на културата.

Юношите ни по футбол отпаднаха от Евро 2022, предаде "Корнер". Франция победи с 4:0 България на турнира в Израел и сложи край на участието на нашите. Имаме още един мач в неделя срещу Полша, но той е без значение за класиране от група В и за двата тима. 

Подробно за темите от началото на деня, чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

А какво ще кажете за това?

От 1 юли всички пенсии ще се вдигнат с 10%. Освен това в размера им завинаги ще влязат COVID добавката от 60 лв. и компенсиращата добавка за над 1 млн. души, която е различна за всеки и варира от 1 ст. до 60 лв. За този вариант се споразумя управляващата коалиция във вторник, пише "24 часа".

Минималната пенсия ще стане 467 лв., а максималната пенсия ще е 2000 лв. Все още не се е взето решение какъв да бъде размерът на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност. През октомври ще има ново увеличение. Първо максималната пенсия ще се вдигне пак и ще стане 3400 лв., като ще се обвърже с максималния осигурителен доход. По този начин едва 1000 от най-богатите пенсионери ще останат ограничени от тавана. Залага се и втора стъпка - преизчисляване на пенсиите по швейцарското правило. Ще се направят индивидуални изчисления за всички пенсии, за да се видят изкривяванията след 2008 година, а целта е да се изчистят неравенствата между стари и нови пенсионери.

Ето защо ви питаме:

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Експертен коментар по темата очаквайте във вечерния новинарски Podcast точно в 18 часа. 

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините?

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.