17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Обаче "най-мощната ядрена катастрофа" цепи мрака. Отде ви намират такива драскачи, дето не можете да мислите изобщо. Кой го измисли това за "мощната катастрофа"?!?!

А Фукушима, дето зарази целия океан. Но както и да е , "чистата" енергия се оказа опасна.

За Фукушима се заговори веднага и се взеха предпазни мерки, докато за Чернобил първи съобщиха шведите, хванали радиоактивния облак. В България беше съобщено чак след падането на комунистите, защото в "непогрешимия съветски съюз" не можеше да има такива нещо, а и прозрачността на информацията беше на такова ниво.

съм на тогава две годишно момиченце. За зла участ тогава бяхме на море - Пипи се търкаляше по пясъка. Нищо не знаехме, щом научихме веднага си тръгнахме, но беше вече късно. След две години детето се разболя от рак и след три почина - ракът започна като левкемия, , но бързо обхвана целия организъм. Нямаше спасение. Не виня лекарите както сега е модерно.Виня комунистите. Някои да ми пише знае ли случай на починал от рак от висшата комунистическа кохорта.

понеже са с дървени глави не се притесняват от АЕЦ и постоянно бълнуват за тях!

Не се оповести веднага, но след 10-тина дни вече всички знаеха. Купуваха да пият йод, спряха да се купуват марули и всякакви кореноплодни, миеха се улиците.... Даже родителите забраниха на децата да се катерят по дърветата пред блока... Имаше една детска спартакиада и се измиха всички алеи около стадиона в тогавашния парк "на свободата"...

Гледах документален филм направен от чужда телевизия /не помня коя/. Природата се беше възстановила, дори имаше разни катерички, подивели котки и кучета... Даваха дори хора, останали да си живеят там, отказали да се евакуират... Според мен хората не са били подготвени и не са знаели последствията - затова се забави раздухването на историята. Но в същия филм даваха доброволците в оловни костюми, участвали в разчистването - работеха по 3 минути и се сменяваха, обливаха ги с вода... Беше много страшно и тъжно...

след справка виждам, че разстоянието по пряка линия е 434 км. Имам много интересни лични впечатления, бяхме група българи в студентско общежитие и научихме в деканата след няколко дни за случилото се. Такива неща там се научаваха по безжичния телефон. Не смятам обаче, че тук е мястото да споделям. Без да знам нищо, не исках да излизам от стаята си навън. Но се сещам нещо друго - как след години хванах тук, в София, такси (беше слен ноември 89) и от дуума на дума разбрах от нашенеца (инвалид с мизерна пнсия и ужасяващо жълтеникаво-бял тен), че работи, за да си изкара някой лев отгоре на мизерната пенсия, а инвалидността я има, защото е участвал в ликвидацията на чернобилската авария. Много свестен човвек, дано е жив и здрав.

за клавиатурните грешки.

КАКВИ МЕРКИ СА ВЗЕЛИ БЕ НЕЩАСТНИК . ТИ ВЪОБЩЕ ИМАШ ЛИ ПРЕДСТАВА ЗА МАЩАБИТЕ НА КАТАСТРОФАТА ВЪВ ФУКУШИМА ?

А в България комунситите скирха, че е имало авария и децата бяха на манифестация под радиоактивния дъжд. Всички дружно пък ядяхме радиоактивни зеленчуци, плодове и пиехме мляко с радиоактивен йод и цезии. Само другарите се снабдяваха с продукти от чужбина. Сега отговорника за всичко това Г. Стоичков чат-пат дава интервюта и се прави на морален ментор. Та честит Чернобил!

Комуноидите нямат нито срам нито съвест,вижте тези идиоти които слагат минуси на трагедията на българите тогава.....това са ПРЕДАТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ!!!

Това да се взриви реактор и да изхвърли тоноиве радиоактивни вещества си е мощна катастрофа. Сетили се руски тролобоклук.

да си тъп и зомбиран не става лесно,"требе" да си проЗт и да мразиш всички които са по-умни и богати от теб-това е тази селска комуноидна партия!!!!

честит чернобил, трябва да се помнят датите като 9ти септ., и да не забравяме че украинския комунизъм е най-комунистическия комунизъм на света ..

Аварията в Чернобил (26-и април 1986 г.) е перлата в короната от управленчески провали на Михаил Горбачов-Чернобилски през периода от март 1985 г. до Българската Коледа на 1991 г.

От БКП/БСП не предупредиха хората и всички ядехме марули и марширувахме на манифестацията на радиационния дъжд.. През това време малкият Станишев е ял вносна храна и спал в бункер..

Моите съболезнования. По морето замърсяването е най-ниско, да кажем почти няма или е пренебрежимо. Най-големите стойности са на територията на южните родопи. Не може да се обвърже със 100% вероятността на едното с другото, има много други фактори. Въпреки това, полезна радиация няма и трябва да се избягва при всички възможни случаи. Въпреки това, ако комунистите бяха казали, можеше да се избегне ненужно акумулиране на радиация. Особено чрез храните. Те не-случайно ядяха вносни храни.

след дъжд качулка

Това, че не се каза по телевизията , не значи че не се знае, а и вестниците пишеха под сурдинка. Най-показателно беше, че има заплаха от радиоактивност, измиването на улиците. Хората си купуваха масово йод и го пиеха с вода.... Щом пишеш коментари, значи си жив!

За съжаление, сега не е никак по-различно, нищо че вече не сме в съветския блок. Информационно затъмнение отвсякъде. Нещо за вредата от бомбардировките над Югославия с обогатения уран да се каза? Нищо не се каза! Така че, и тия и тия са един дол дренки.

ЛЪЖЕЦ, НИКОЙ НИЩО НЕ КАЗА А ВСТНИЦИТЕ СИ ТРАЕХА, ЩОТО ТАКА ИМ БЕШЕ НАРЕДЕНО. ЕДИНСТВЕНО ПО СВОБОДНА ЕВРОПА КАЗАХА. ДОРИ И ТИЯ ДЕТО ЗНАЕХА ОТ ЧУЖДИ МЕДИИ, НЕ ГО КАЗВАХА ЩОТО ЗА ТОВА СЕ ХОДЕШЕ В ЗАТВОРА. РАЗПРОСТРАНЯВАНЕ НА ПАНИКА МУ СЕ ВИКАШЕ. СЕТИ ЛИ СЕ ТРОЛЕ!

НИКАКЪВ ОКЕАН НЕ Е ЗАРАЗИЛА ФУКОШИМА. СРАВНЕНО С ЧЕРНОБИЛ, ФУКОШИМА Е НИЩО. ПРИ ЧЕРНОБИЛ СЕ ВЗИРВИ РЕАКТОРА. НО ДА НЕ НАВЛИЗАМЕ В ДЕТАЙЛИ, ТАКА И ТАКА НЕ ТИ СТИГА АКЪЛА. ТОВА ДЕТО СТАНА В ЧЕРНОБИЛ Е ПРОДУКТ НА КОЛХОЗНА ЕНЕРГЕТИКА И НЕКАДЪРЕН ПЕРСОНАЛ. ДВЕТЕ НЕЩА В ЯПОНИЯ ОТСЪСТВАТ.

Само не разбрах какво общо има 'Дуга 2', за да сложите радара като водеща снимка на новината за Чернобил ... :-)

ПАПКАЛ Е МАСАЛЦЕ ОТ ГДР С ХАЙВЕР. НАМАЗАНИ НА ФИЛИЯ. ТОВА БЕ ЛЮБИМА ГОЗБА НА ЕЛИТА. БАЧКАЛ СЪМ НА ПЕРЛА И СЪМ ГО ВИЖДАЛ С ОЧИТЕ СИ.

Катастрофа ? Не е имало никаква катастрофа, според загрижените за населението другари....Потресаващи престъпници...И не понесоха и най-малка отговорност ..А Наглата, даже се кани пак да управлява..Е, само с каненето ще си остане

Бях студент в Киев, на 70 км от Чернобил.

Тодор Живков е наредил да не се казва за аварията, та народът хубаво да се напои с радиоактивен дъждец

ами щото е там и е спрян заради аварията ... :)

Всъщност станцията работи още една година след това, правят няколко опита за радиационно почистване, спират я чак края на 1987-ма.

Добре че прочетох че става дума са Чернобил. По снимките си помислих че е някакакъв среден по гоемина град в България. Разлика никакава....... евроатлантическиските ценности явно действат точно като радиацията....

goose

Ако искаме да сме честни - целия взрив там е заради бездарен партиен натегач ... дежурните инженери са му казали, че реактора става нестабилен и трябва да прекратят тестовете и да ограничат мощността, но натегача не може да се издъни по партийна линия и да отчете, че тестовете не са направени, и дава нареждане да продължат ...

goose

Единствено в БНР в нощния блок го съобщиха около 1 часа на 27-ми като новина, след това наложиха пълно информационно затъмнение.

Да бяхте изнесли така подробна информация и тогава на времето . Наглоста на българската журналисткита(управляващ елит) е за ,,Народен съд'' .

SU-152

Днес слушам по едно радио "Let it be" на Бийтълс. Неволно се върнах назад в годините, когато в знак на протест срещу тоталитарното виденово правителство по канала предаваха син екран и пускаха тази песен, а по радиото я пускаха на всеки час, мисля. Скъпи служители ..... (за служителите в частните радиа и телевизии даже не говоря) как се виждате ДНЕС да пуснете тази песен нон-стоп, саботирайки предварително приетата програма? Защо тогава при тоталитарния Виденов можехте да го направите, а при демократичния Боко дори и през ум не може да ви хрумне тази еретична идея? Или ще ми кажете, че днес имате пълната свобода да говорите според съвестта си? Или имате пълната свобода да казвате това, което ви казват да дрънкате? Кое от двете си избирате? При едното демонстрирате лоботомия, при другото- корупция.

Долара на лев и шейсе. Ако стане 1500, не дай Боже 3000 и Бойко като Жан...

Вечно да горят в ада комунягите и техните изродчета,които си траеха и оставиха народа под радиоактивния дъжд.

Аварии се случват навсякъде. Но проблемът не етолкова в аварията, а в неадекватните действия на съветските управници, преди, по време и след аварията. По стар съветски обичай първо с еправи опит нещата да с епокрият. Но когато се вижда че излизат от контрол спешно се мобилизират всички, и тези които са подготвени и тези които хал хабер си нямат какво да правят. Всичко се извършва прибързано и резултата е налице - огромно количество жетрви, огромно количество пострадали. Поради една единствена причина - опита да се прикрие истината. Нали СССР е много велик, как така там ще стане авария.... Престъпленията на съветското ръководство са едно, престъпленията на родните Тошови матрапази - друго. Но пострадалите сме всички. А наказани няма

Много коментирана тема,много трагична.Засегнала страшно много хора. Каскада от човешки грешки,поради неподготвен и непрофесионален персонал. Типично по съветски,където човешкият живот не струва нищо,хиляди са пратени аварийно да спасяват положението,без никакво оборудване и защитни средства.Голям героизъм и себеотдаване от страна на обикновените хорица.Типично по съветски,се мълчи.У нас се провеждат манифестации,народът рупа марули и пресен лук.За другарете от ЦК и Политбюро,са внасяни храни от далече,далече. Жалко за хилядите жертви от пряко и косвено засегнатите райони.

Тези глупости какво общо имат с факта, че комунягите скриха от народа какво се случва? Скриха се като плъхове тогава и си хапваха отбрана храница, докато хората ядяха радияция без да бъдат предупредени... Или това ти спусна партията майка да пишеш из коментарите?!?!?!

Pink Floyd - Marooned. Гледайте клипа, сниман е в Припят сред същите тези картини. Иначе - голяма трагедия. Гледам, спуснали са опорни точки да се отклони темата към Япония. Същата жалка пасмина пласира същите жалки трикове. Ало, Санкт Петербург! Комунизмът НЯМА да се върне! Никъде по света.

Прав си, но на половина... . Тогава бях студент по физика в СУ, а и мъж-запасняк (ако някой помни какво е това :), така че впечатленията ми са съвсем пряки. В СУ - ФизФак - декана взе съвсем адекватни мерки и ги разпространи/задължи всички нас да го правим. А бяха простички неща, достъпни за всеки - НЕПРЕКЪСНАТО мокър парцал на входа, не яжте това, мийте си ръцете и.т.н. ... . ВСЕКИ можеше да го направи. А ние, студентите (и особенно студентките :) - зеввеци - взехме от лабораторията дозиметър и хоп - на двора. И "пиу, пиу" - тук (гореща) частица, там частица -намерихме 4, 5 набързо, и момичетата (зевзечки, нали ви казах :) извадиха от чантите, и хоп, оградиха ги с лак за нокти. И хоп - 4, 5 червени кръгчета на двора... . Повикахме журналисти (не помня медията), и им показваме кръгчетата и с дозиметъра - "пиу, пиу". И като търтиха да бягат тия хора - по-далеч от нас!!! А ние - в потрес - седим и не вярваме на очите си!!! Другия човек който си смърши работота беше Д Джуров. Тогава ходех "в запас" по ден два в годината, и този ден дойде малко след Чернобил - в същтото поделение, същите хора, но процедурата беше тотално различна. Качихме се на планината, но вместо да влезем директно в поделението, не събраха на една поляна отвънка и един пичага с дозиметър мина през всеки от нас, и едва тогава влязохме. ---------- Така че - двама човека съобщиха... . А ТЪПИЯ МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО твърдеше по телевизиите - "Няма страшно".