2/3 от българите убедени, че в сивата икономика се печели най-бързо

Мнозинството е категорично, че за нищо на света не би погазило закон

Обратно в новината

Коментари - 2/3 от българите убедени, че в сивата икономика се печели най-бързо | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да хванат и парите от сива икономика. Искат контрол над всичко, за са имат повече влияние и възможности да крадат законно

"Тя подчерта, че изследването е установило, че колкото по-висока е образователната степен на българите, толкова в по-голяма степен те се склонни да спазват законодателството. Хората с по-ниско образование много повече са критично настроени и си позволяват да не спазват законодателството. " ---- Този pattern на мозъчни промивки, при разбивката по образование, ще го срещате много често. Най-умните винаги подкрепят това, което изнася на върхушката, а тъпите и необразованите винаги подкрепят това, което не ѝ изнася.

В контекста на статията „и си позволяват да не спазват законодателството” означава не такива хора, които са престъпници по принцип, а се визират балъците съгласни да наливат пари в бездънната яма на крадците и мошениците.

Държавното образование е вредно, само се харчат пари за поддръжка на училища и учители. Децата се използват за прикритие на този разход. Единствените печеливши са децата на хората с протекции, получават добри дипломи, получават знания с наливане и се научават как да общуват и манипулират съучениците си. Тренинг програма за единици, останалите деца служат за тренажор.

Сивата икономика нещо създава, докато апартаментгеьовете препират пари защото през живота си едва ли са създали нещо за реализация. Когато водиш такава политика не се чуди че хората те вземат за пример па макар те да си влагат труда там за разлика от властващите.

Малък град. Работя от 2000г.. Всичко ми е редовно от към документация и отчетност. Клиентелата е нередовна поради обедняването на хората. Не бих казал че съм спечелил нещо кой знае какво. Преживявам липсата на някои радости от живота ..какво да се прави ..не всички можем да идем да работим в голям град . На почивка не съм ходил от поне 10 години..Няколко дена по коледа и великден са ми почивката. Срещу моят магазин има "автосервиз" в двор на къща..няма регистрация като такъв, няма наети на договор хора-днес е един "майстор"..утре е друг, качеството е относително понятие, нямат касов апарат и не издават фактури..Собственикът на т.н. сервиз видимо печели добре..личи си ..Но странно защо при него никога не ходят данъчни, комисия за защита на потребителите и т.н. За тях той не съществува на хартия - значи го няма. Е как да продължа да съм коректен към държавата ?! Излиза че коректността се заплаща..както и патриотизмът да работиш и живееш в БГ

Смятам, че резултатите от това проучване са неверни, защото интервюирните хората лъжат, поради срам от истината или страх от данъчните служби. Мнозинството се правят на високо морални. Но всеки един от тези високоморални. Ако бъде оставен една година да работи за минимална мизерна заплата или 2 пъти повече - за 1000 лева месечно. И има семейство и деца. Съм убеден, че веднага би приел да премине в сивата икономика дори само за 50-100 лева по-високо заплащане. Смятта че моралистите с гоемите заплати. когато им се налага да плащат за строителен ремонт на дома или пък на колата. Съм убеден, че не зискват касова беежка за извършенаъа услуга. И биха се отказали от нея при условие, че това намалява платена сума с 200-300 лева. дови над 1000 лева Когато закона/данъчната/ е такъв, че реалното перо включващо всички разходи за работна заплата е 2 пъти по-голям от чисто получаваните заплати от работниците. Поради високите осигуровки и лисата на необлагаем минимум. Това стимулира сивата икономика дори я прави необходима. властимащите политици и опозицията го знаят, но не го променят, защото този закон им осигурява по-високи доходи и по-добър живот, справо обикновенните работници. У нас политиците са над 6 пъти по-добре запалтени от обикновенните хора. А резултат от тяхната работа е по-лош отколкото резултата на работниците в частният сектор.

Краденето определено спада към сивата икономика. Търговията с политическо влияние - също. Дребният ежедневен рекет - и той.

Аз лично намирам за съвсем нормално да работя на постоянен трудов договор, като се осигурявам на пълната сума без да крия нищо от държавата в дните Понеделник-Петък 08:30-17:00 часа. По този начин изпълнявам ангажимента си към държавата и обществото. Какво си докарвам извъм по-горе упоменатото време вече си е лично моя работа и от него не дължа нищо никому !

Добре де , ако ти между 08:30 и 17:00 произвеждаш продукт за 100 лева , които след облагане с ДДС , данък печалба , и твоите осигуровки излиза на пазара с цена да речем 150 лв. Ако аз работя нещо друго и като теб си плащам всичко , ама в свободното си време почна да произвеждам твоя продукт и не плащам нищо , и подбия цената на твоя работодател , и вместо на 150 лева - изкарам същия продукт на цена от 100 лева - какво става с теб и твоя работодател !?

духа супата

Алоо, манипулаторите! Защо не питате юристите, дали законите са добри?

Бай Ганьо най обича Голям моралист да се нарича . Лъже , маже , данъците крие и за някое скандалче - в акото ще рие !

"Най-често разпространената сива практика у нас е когато работещите имат трудов договор, но се съгласяват да бъдат наети на по-ниска заплата и да бъдат осигурявани на по-ниска сума, но в замяна получават "на ръка допълнително необлагаеми пари"" Ами нима държавата не процедира по същият начин! Мениджърите земат по 8-10 000 и повече на месец, а осигуровките само върху 3 000! А после искат и пенсия без таван. След като това се прави от държавата, защо да не го правят и обикновените хора. Съвсем "законно" държавата прибира над 60 % от изработеното. 33% ДОО 10% ДОД 20% ДДС Без да се броят акцизите и другите данъци.

Това е така защото 70% от гласуващите дебили не могат да разберат, какво е написал Оли Го Френ. Други 10% от гласуващите са от привилигированата каста на тези със заплатите над 3000 лева. Които са морални и се пишат социалисти само на думи, но плащат процентно по-ниски данъци спрямо бедните у нас. Които обвиняват бедните, че не плащали данъци и били в сивия сектор. Къде им е морала на тези 10% когато става въпрос за промяна на несправедливата данъчна система у нас. Колко хора са чували за семейно подоходно облагане? Още по-малко са радетелите за такова. Докато останалит 20% горе-долу нормални, образовани, морални и интелигентни хора в България не образоваме поне 30%-35% от 70-те процента дебили. Ще продължавмеда живеем в гърбаво-цоциалистическо общество. С вожд/робовадеец/ и послушен слугинаж/роби/ в Народното събрание и министествата.