12-часова спасителна операция в Пирин за овчар със съмнения за инфаркт

Мъжът не можел да се движи сам, но с помощта на спасителите вече е в болница

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ИЛи някой е вдигаш ШУМ с аларми и кучета и го е изнервил. ИЛИ е бил ОБЛЪЧЕН от станците на А1(ЕМтел) и ВИиваком и му е прилошало.. А ако е шофьор, може да Ослепее за няколко секунди и да КАТАСТРОФИРА, заради А1 и Вииваком.

Ако беше за коли за парламента, още на първата седмица щеше да е гласувано и решено.

А откъде ще съберете летателен състав и персонал за поддръжка на хеликоптерите? 15 медицински хеликоптера искат 40 обучени пилоти. Много добре обучени вертолетчици, защото летене в планина и кацания по склонове не е шега работа, даже военните не го правят. Това се учи с години, и се плаща яко, ама като се каже яко - сумата е петцифрена в евраци, за да не избяга в чужбина. Откъде пари за това? Сумата за хеликоптери е нищо на фона на парите за качествен персонал за планинско спасяване. Бедняци, цъкайте с език на нормалните държави, къде сте тръгнали да се сравнявате със Словакия, това е европейска на първо и държава на второ място. За Вас и носилка на ръце с 14 шерпи е много.

Ако пасеш овце ще живееш 100 години поради липса на стрес.

ама това беше преди 50-70 години, когато овчарите пиеха мляко. Сега масово злоупотребяват с твърд алкохол още от сутринта. А това няма как да им направи живота дълъг.

Словакия с население почти два пъти по-малобройно от това на България и с територия два пъти по-малка от тази на България и релеф доста сходен с този на България има 7 санитарни хеликоптера.Логично е България да има поне 10, а защо не и 12 спасителни хеликоптера.Те трябва да са съсредоточени както по територия ,така и близо до големи и модерно оборудвани болници, а не да се лети от единият край на България до другият и обратно .Целта е помощ на пострадалият да бъде оказана в така нареченият "златен час".

Правете разлика между човек и лесно заменимо човекопобдно, чийто смисъл от живота е да бъде полезен и експлоатиран по възможно най-евтиния начин и да бъде ползван за всякакви приумици. Всичко друго си е негов проблем. Питам се какво е станало със стадото, стока са все пак, капитал някакъв, пари струват

И с какво твоят живот е по-ценен от този на чревния глист ? И след двама ви ще останат само куп молекули, нищо повече.

Както е казал Клемансо "Гробищата са пълни с незаменими хора".Лично за мен трудът на този овчар е по достоен и много по-ниско платнен , от показване на седалищните части на една моделка и плеймейтка,в същата категория са и чалгарки /ако тази дейност е труд, а май е труд,в по-особена сфера/. Но това е демократичния,еврогейски неолиберализъм. Прочетете "Тютюн" на Димов ,както и разказите ,както романът "Бел Ами " на Ги дьо Мопасан, там е ще намерите описания на такъв труд и просперитет

Аз вече подарих един двигател от трактор на патетичната и безсилна ялова българска армия. Севга ще им подаря и един спасителен хеликоптер на тия мишои, че явно само с данъци не става, заради многото крадене по всички звена, и накра пагоните са едни мишки със смешни заплати, как се очаква да бранят държавата без ресурси - с пръдня - боя.

На тия, дето казват, че не бил съществен хеликоптера, ще кажа само че при инсулт е важно времето за реакцията и човека да стигне до болница в първия час-час и половина. След 5-6 часа е вече все едно. Та помислете си за това, въпреки страхотното усилие на спасителите.

Да се възстанови! Но къде е бил всъщност, за да са необходими 5 ч. тренирани хора да го открият? По 10 ч. на ден ли се катери с овцете?!?!

Ти за планински градове чувал ли си?

Колкото съм скитал по планините, все съм попадал на овчари на които им се вие свят и трудно ходят. Самолекуват се на място с гроздомицин... и явно помага защото от години са си все същите. А извън шегата, дано се оправи човекът.

За овца ако беше - 12 минути нямаше да има

Ех, ако и политиците си върхеха така добре и безкористно работата! Браво на спасителите - от планинската служба и доброволците!

Уточнение: Планинската спасителна служба са доброволци. Щатни планински спасители у нас няма.

доброволци пари не взимат. а на псс им се заплаща

Има щатни. Но са много малко. Доброволците са доста повече и взимат мизерни пари на акция. Не че щатните са цъфнали със заплати де.

пет часа, 12 часа... БГ с хеликоптера е за 40 минути ще е в болницата.

не това е същественото тук а дълга и човещината

Вие луди ли сте бе, хеликоптер - знаете ли колко кюлчета са това? А по същество - поддръжката на група спасителни хеликоптери (щото само един е за никъде) плюс полагаемия им се щат високо квалифицирани пилоти и техните задължителни летателни часове... са сериозни пари. За да имаме такива пари и да стигнем до това в приоритетите си, краденето в държавата трябва да се намали с около 20%, а може би и повече. Т.е. както я караме, скоро няма да го бъде.

Заплащането на пилотите и техническия състав е нищо в сравнение с парите за техническо обслужване. Там се изпълняват задачи по часове, кацания и календар, които струват много пари. Особено ако няма база с такъв лиценз в България и трябва да летят я чужбина за по-големите прегледи.

Герои

Браво на спасителите, а също и на всички които казаха добра дума. Очаквах типична помия. Дано човекът е добре!

Браво..респект .една прекрасна новина за прекрасни хора....на фона на политическата помия...Господ здраве да им дава!

Браво на спасителите!