Жан Виденов: Хората не трябва да помнят името на президента

Още от времето, когато бях министър-председател съм на това мнение и го поддържам - президентът трябва да има само представителни, церемониални функции.

Обратно в новината

Коментари - Жан Виденов: Хората не трябва да помнят името на президента | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Едно много интересно заиграване ; донякъде - дори очаквано . Странно - защо обаче са натоварили точно др. Премянов !?

Жан беше най свестния премиер. ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ , ЧЕ ГО ПРЕДАДОХА ХОРАТА НА ЗАМЕСТНИКА МУ ПЪРВАНОВ - ГЕНЕРАЛИТЕ ОТ БСП. Тези предатели и сега са начело на държавата.

БСПарски нещастници, показват, че нямат кадри и се въртят и сучат, търсят "чисти" кадри в редовете си, разчитат на стари свои интелигенти и мозъчни дебили мозъчно .

Сега следващият социялен пожарникар ни пробутват, бил много честен!!! Жан Велжан пак ще купуваме с 1 заплата 1 хлаб!!!

Много харесвам този човек - него и съпругата му - може би най-интелигентната първа дама досега. Ако се е поучил от грешките си значи е готов държавник - което не може да се каже за нито един от досегашните хора във властта.

az, плебеи като теб продържават да избират плитиците си по външни белези, разчитайки на накакви свои "критерии за интелигетност", а като ги докарат на власт, виждат, че новита са като предишните. ПРОФАНИ!

До Бивш Комунист 08:43 ! Комунисте, Жан нищо не разбира от лявата идея нито от социалистическа, той е бивш комунист-тоталитарчик и номенклатурчик и това му личи по следните изявления е действия: (1) Щом подкрепя полицейщината на ГЕРБ, (2) Щом иска президентска република, което показва, че той няма представа от опита на Европа.Президентска република има само в големите страни като Германия, Франция, Русия , но президентската република в малка страна като България се изражда в ДИКТАТУРА. За България няма нужда от президентска република, а БАЛАНС между изпълнителна и президентска власт. "Силната ръка на президента" искана за малки държави като България е плод на старо комунистическо мислене, (3) в едно свое предишно изказване Жан Виденов каза , че щял да сложи съдебната власт в изпълнителната, което показва, че той си няма представа от РАЗДЕЛЕНИЕ НА ВЛАСТИТЕ, а говори за пълно СМЕШЕНИЕ НА ВЛАСТИТЕ, присъщо за тоталитарните държави и което го издава, че е с тоталитарно и НЕдемократично мислене. БСП го пробутва сега поради НАИВНОСТТА на сегашната българска интелигенция, която продължава да стои със знанията си зад завесата на Студената война, не познава съвременния опит на Европа и продължава да мечтае за Русия като освободителка и за доброто старо Тодор Живково социалистическо минало на България. На тази интелигенция разчита хитрата лисица БСП сега. Със сигурност това е съвместно мероприятие на БСП и ГЕРБ- смятат да сложат една слаба фигура и кукла на конци за президент и като направят президентска република, наш Борисов( БСП) ще може да продължи да управлява безпрепятствено. И пак ще разчитат на криминалната избирателна система, която те държат в ръцете си, да фалшифицират изборите и вота на избирателите. България е единствената страна в Европа попаднала в най големия и кенеф с това мислене на своя народ, който позволи една шеха престъпници да го окраде и захване ключове позиция в управлението на държавата и икономиката, а те разчитат БЕЗ избори да предържат да държат политическата власт, а народът ги гледа робски и безучастно като щраус, заврял главата си в пясъка. Най-робския народ в Европа, за който не без основание Чърчил е казал" Има едно племе на Балканите, което още си честити когато се изкъпе'' ideyazabulgaria.org

"...Още от времето, когато бях министър-председател съм на това мнение и го поддържам - президентът трябва да има само представителни, церемониални функции...". Дядо Йоцо,не четеш внимателно - къде видя,че Жан Виденов иска силна президентска власт?! И откъде-накъде уеднаквяваш президентската власт във Франция и Русия с тази в Германия?!

Опоненте, а по дрлугиТе точки 1,3 защо не ме опонираш? Или е тънък и ловъх ход на БСП- наречен от народа ни ГЬОНСУРАТЛЪК?!

Германия не е президентска република, а парламентарна такава. Не може ли по- позитивно мислене? Защо обезателно трябва да се сочат негативи и все да се сравняваме с другите? Не може ли да си гледаме специфичните особености и да не взаимстваме разни идеи за България, които не са измислени за нас?

Японцитъе казват: "Искам да има акъла на българина. Ама оня, втория, дето му идва по-късно". Сега с Жан Виденов се получава горе-долу същото. Безспорно Жан Виденов е един от малкото висши представители на БСП, който има някакъв морал. Той не е типичния апаратчик, и това му изигра лоша шега - апаратчиците в БСП като Премянов, агент Гоце, Р. Петков Р. Овч. и други го манипулираха както си искат. И накрая той опра пешкира. Да, като шеф на бСП той трябваше да носи най-голямата отговорност. Като министър-председател - също. Но какво се получи? Всичко от периода 1996-97 му го стовариха на него, а останалите се изпокриха като мишоци. За да се намърдат на управленски позиции 8 години по-късно. Жан Виденов е човек с морал. Многократно го доказа. Нещо много рядко в редиците на бСП. И изключено сред висшия им ешелон. Но той беше може би последния идеалист. И като Матросов закри с гърдите си амбразурата на бункера за да спаси БСП. И я спаси. Ако не беше той, ако беше някой друг, като агент Гоце, например, БСП до последно щеше да упорства и да се прави на велика. И щеше да бъде пометена. Щяхме да имаме хора в затвора, нямаше да има Тройна коалиция и т.н. В този смисъл Жан Виденов помогна на БСП, но навреди на България. Е, той самият изпи горчивата чаша до дъно. И което му прави чест, не се опитва да се прави на мъченик. Както някои мушмуроци от новото поколение в БСП, като Антон Кутев, например. В някакъв смисъл Жан Виденов се държи джентълменски и по това напомня на Царя. И докато за Царя е разбираемо, все пак той е аристократ, за един висш функционер на БСП това е доста необичайно. Лесно е да се дават оценки със задна дата. И няма никакво значение че тези оценки са правилни. Когато са закъснели - все тая. А това че жан Виденов се е оттеглил с достойнство няма кой да го оцени. Поне в БСП няма кой.

Твойта уста глаголи истината! За първи път съм съгласен с някой от твоите коментари!

ама моля ви се! това, че са го прекарали няма нищо общо - той министър председател ли беше или лукова глава? Цялата власт беше у неговите ръце. Той не прояви решителност в критичен момент - или просто е сгрешил - това няма значение, защото много хора пострадаха. Почти същото като Костов и "Ваньо, кажи си". Като изтървеш нещата от контрол или стискаш зъби и почваш да раздаваш шамари на всички, или по живо, по здраво хващаш пътя.

Да не забравяме и най крадливия от всички-Софиянски!

Хората, които по това време са били на 5-10 години могат да си мълчат, защото точно по това време бях на 25-26 години и работех във финансовата сфера! Искате ли да знаете всички АНОНИМНИ във форума, кои са банките, които катурнаха Виденов- САМО ЧУЖДИ ВОГЛАВЕ с Райфайзен, което трябва да ви говори нещо. Накрая БНБ изкупи скъпите $ и пусна ДЦК на 300 %, без да има смисъл, защото цените се успокоиха и падаха, но всички банки налапаха пари и от там! Жан Виденов ли е виновен? А? ТОВА БЕШЕ ДЕЛО НА СТ. СОФИЯНСКИ - КРАДИЯНСКИ, КОЙТО Е ХАПНАЛ НАЙ-МНОГО КИНТИ ОТ ОБМЯНАТА И ДЦКАТАТА!

Момче, ходи се прегледай, може и нищо да ти няма... Но съм медик и не вярвам...

Налага се да повярваш!Така си беше!При паниката народа купуваше долари за 2700 лв тогава, а той не струваше реално по-вече от 780 лв.Провери кой откриваше обменни бюра м. Октомври 2006г и ги ликвидира м. Февруари -м. Март 2007.Когато няма български държавни банки, никой министър-председател не е с развързани ръце!Стига да се намери услужлива и крадлива политическа сила!И не особено мислещ народ!

Цецо, според обществените правила в белите демокрлатични държави на Европа, от които трябва да се учим, за такива КАТАСТРОФИ носят винаги ПЕРСОНАЛНА ОТГОВОРНОСТ ПЪРВИТЕ ДЪРЖАВНИЦИ. В случая Виденов носи еднаква отговорност със СофиЯМски. А за унищожението на България през прехода( икономика, държавност, човешки ресурси, природа) носят ПЕРСОНАЛНА отговорност всички дъргавници от 1989 г насам, като и ПАРТИИТЕ ИМ. ideyazabulgaria.org

Ненавиждам днешната БСП, за това, че предаде интересите на народа си и стана параван за червените олигарси. Но, ако Жан оглави нова лява политическа формация, ще гласувам за него, защото др. Виденов е един от малкото честни политици в България.

За мен това е единственият политик и министър председател, който не се обогати. С всичките му недостатъци в ония дни, той си остава най-честният и почтен министър председател на България през прехода. И то какъв преход! Хималаите да бяхме изкачвали, по-лесно щеше да ни бъде, но............

"По времето на Жан имаше в обръщение около 30 млрд. лева, след като го свалиха изтеглиха парите и останах около 9 млрд. лв в обръщение- уж да се държи ниска инфлация а то реално се намали покупателната способност на населението...т.е планът Ран/Ът се стартира успешно- намаляване на доходите и увеличаване на разходите (в момента е същото) Ран-чо ни посети преди 2-3 седмици." -БЯСНИ ГО ПОПОДРОБНО-КАКВО СЛЕДВА ОТ ТОВА.

Жан Виденов е много честен но беше фанатизиран комунист.Беше "Необходимия грешник" .Уважавам го ,въпреки , че ненавиждам комунистите.Семейството му са много честни хора.Той е добър специалист, но една птичка пролет не прави.С него БКП злоупотребиха без никакъв свян.

Ние президент на РъБъ ли имаме или президент на ръбЪ ?

Безспорно най-честния български политик и държавник от времето на прехода.

За първи път виждам комунист, който да се изказва не егоистично, не дребнаво и някак обективно. ясно е че не той е ликвидирвал банките. беше само параван, май. ако не беше така, толкава клощав ли щеше да е сега... :)

Какъв Жан Виденов бе хора!?Вие луди ли сте! Това най-кошмарния период от новата ни история.Бил честен,предали го-аве ко ме интересува това.Да си е подбирал верни хора..всички сте изперкали...К.Добрев що върнал мандата-ми то кръв щеже да се лее,я си спомнете провинцията тръгна към София със сопите...лелеее,колко сте гламави де искате тоя провалил се държавник

По-добре прочети и други мнения, за да анализираш причините за това, което се случи по времето на Жан Виденов. Истината е, че още през есента на 1996 год. той предложи валутния борд, но Иван Костов беше в опозиция и каза, че това е предателство на българските интереси. След това изкара един месец в Щатите, за да му уври главата що за стока е това "валутен борд"...

не мога да разбера нахалството на пишещите партийци.Хей нахали житото кой го изнесе- Костов ли беше,а? А да не би случайно да е бил Сорос? Банките кой ги управляваше, че фалираха - червени подлоги и ченгета.

Като очевидец на събитията през управлението на "пътнико виден" трябва да кажа, че той въобще няма право да се обажда! Да не говорим за това да се пробва пак! Ужас!

Чета коментарите и се чудя: ПИЧОВЕ, НЕ РАЗБИРАТЕ ЛИ, ЧЕ ВСИЧКИ ПРЕМИЕРИ СА КУКЛИ НА КОНЦИ. ЗАТОВА СЛАГАТ ХОРА БЕЗ ОПИТ, БЕЗ 1 ДЕН СТАЖ, ЗЕЛЕНИ И УПРАВЛЯЕМИ...

Виденов е новия коз на БСп да запази Президентската власт за себе си, той като се видя, че Гоце е дискредитиран И ако стане президентска република, отново ще бъде "вся власт советов" в ръцете на БСП.Това целят Премяновици -да заменят Гоце с Жан -От трън на глог!. Българи, не разчитайте на стари вкиснати и провалени муцуни за бъдещето си. ideyazabulgaria.org

щом и жан виденов подкрепя герберите спукана им е работата. следва подкрепа от дпс и ......край.

Това е един мъж, когото уважавам, въпреки, че бсп-не.

Ако Виденов беше останал да ни управлява още малко щяхме да изпукаме всички, а сега и ти нямаше да си жив и да имаш компютър, за да пишеш глупости!!!

Абе, този момък Жан Виденов, като е толкова честен и непоръчен, защо някой не го попита в прав текст - кой го промоцира на това място на МП, без никакъв трудов стаж и опит? И как така точно по негово време бяха източени банките, а той, видите ли , бил честен и не знаел за какво става дума!!! Хайде стига с тези лакардии. Същата бе схемата с Филип Димитров (селското стопанство) ... и като завършек Станишев. Казано в Св. Писание- По делата им ще ги познаете!

Виденов не е казал,че НЕ ТРЯБВА да помним името на преиздента,а че може и да не го запомним.

Нещо не ми се вижда много честен!!! Сега кого защитава и защо??

Жан беше наясно с нещата, но не знаеше как да ги предотврати... Кюляфа му го спретнаха от самата БСП... Но и той не й остана длъжен. След неочакваните му оставки В. Вацев много находчиво отбеляза: "...остави партията си да се пържи в собствения си сос!" Знаем какво последва - и до днес не могат да се оправят и дълго ще плащат още... Жалкото е, че и днес разни партийни рожбици и вехти стратези още се плюнчат и показват, а той е в немилост за голямата политика ... А за това, че още си бършат ръцете с него - ние, българите сме си такива: ходим подир простаците и по-далече от цървулите си не виждаме... И си плащаме, разбира се...

Прав си. За съжаление мнозинството си няма представа как и кой режисира събитията от 1996. Дали някой напр. е обърнал внимание на факта, че специална "кампания" на Сорос и компания унищожи българския лев само за 7-8 месеца.

Хай Буй , какво искаш да кажеш и докажеш? Хем Жан "не знаеше" хе се били "бърсали в него ръцете"? Ами ще си бършат бе момко, щом не знае?! А сега като подкрепя ГЕРБ, Жан пък не си бърше ръцете в народа си? Тук става игра.Премянов -най-добрия лакей на БСПолигархиата сега се поставя в положение на кадровик от рода на Лилов и БСП мъдри как да си запази президентската институция, но този път чрез нея да вземат "вся власт советом" отново,като лансират идеята за президентска република и пробутват "чистия Жан" на мястото на "мръсния Гоце". Мама Партия е хитра лисица, защото продължава да мисли, че има пред себе си проЗ народ, когото цял живот може да манипулира. БСП-Премяновици целят да заменят Гоце с Жан -От трън на глог! Българи, не разчитайте на стари вкиснати и провалени муцуни за бъдещето си. ideyazabulgaria.org

Между другото Виденов успя да изплати 2 млрд $ от външния дълг. Освен това искаше приватизацията да се проведе по модела на Словения и Хърватска. И той е единственият политик,който си живее и днес в панелката. А що се отнася до хиперинфлацията, редно е да си зададем въпроса, колко спечели Сорос от нея?!... Жан Виденов го предадоха Първанов, К. Добрев, Младен Червеняков! От СДС го излъгаха да не въвежда валутен борд и след това го направиха, забраниха да се продаде БТК за 1.5 милиарда и НДСВ го продаде за 400 млн., а Лукойл вместо за 1 милиард, го продадоха за 500 млн.! Подлъгаха го да започне масова приватизация и Бай Костов я завърши с 20 милиарда кражби!!! Е, Сакскобурготски, Доган и Станишев го довършиха! К. Добрев, бог да го прости, върна на Стоянов мандата - голяма грешка от негова страна! А Първанов по-късно стана президент! ТОВА НЕ Е СЛУЧАЙНО! Жан го предадоха собствените му партайгеносета, които се оформиха като мастити олигарси и далавераджии, барабар с Доганя и с мадридския шмекер!... Лошото е, че и сега управляват БСП и я водят към гибел!... Поне беше честен!... Надявам се някой ден да напише мемоари и да ни каже цялата истина за тогавашната криза. Много земен човек и може би единственият политик, който не се облажи!... Жан Виденов, макар и наивник, беше пич и показа среден пръст на МВФ и затова го катурнаха! Създаде се изкуствена обстановка на валутен дефицит и няколко чужди банки купуваха, продаваха и купуваха фиктивно $ и DM, с което обезцениха левчето. Жалко, че правителството му го предаде - иначе се бореше, колкото можеше с проблемите!... Усмивки от старите ленти!... Ех, Жан, като далновиден икономист защо едно време не се усети, как твоите другари ти сложиха въжето на врата и стиснаха ръката на другаря Костов?!...

Абсолютно сте прав!Чета вашето мнение и си мисля,че това аз съм го писал,защощто винаги съм си го мислил,че е така!До тогава и аз бях член на БСП,но като го свалиха по този гаден начин не членувам там.За мен Жан Виденов си остава най стабилния политик!

Не е К. Добрев, а Н.Добрев (Николай Добрев) - Кирил Добрев е сина му.

най.умен...от..бсп...е...янаки..стоилов...но..дали....и...иковомист-знам

Неговата партия я ненавиждам,но този пич винаги ми е бил симпатичен.

Въпреки, че не съм почитател на БСП искам да кажа, че можеби това е най свестният човек в партията им

Виденов трябваше докрай да се бори с червените олигарси, дори и това да му беше струвало властта! Той се огъна и най-накрая те пак го изгониха от министър-председателския пост, слагайки на негово място Костов. Виденов беше единствения ЧЕСТЕН министър-председател на България от 1990 г. до днес!

Ами ти всъщност описваш един абсолютен балък и лапнишаран, а не премиер...

Хм,струва ми се ,че е възможно Жан отново да се качи на сцената !Трябва да признаем честно ,че неговия провал се дължи най-вече младостта му,на политическа наивност!А той има и много добри качества за лидер!Както е известно за един бит двама небити дават, а в случая може и повече,защото съм сигурен ,че Жан си е направил вече изводите !

Макар и от погрешна позиция се опитваше да запази българската искономика. Истина е, че по негово време България за последно имаше шанса да стане нормална страна. Годината 1995-та беше последната с растеж, негенериран от кредитни балони. Година с растящ износ и доходи. МВФ не пееха в хора, а масовата кражба "приватизацията" още не се беше състояла. Конспиративните сили го свалиха, заедно с другари от собствената му партия. Подобна съдба имаше и министър Кирил Цочев, който беше свален два-три месеца след като се озъби на лобитата и отказа да затвори Козлодуйската АЕЦ. Би било интересно да се прочетат мемоарите му, ако напише такива. За ролята на централната банка в заговора, за Тодор Вълчев, за Първанов, Н.Добрев, седерастите и Сорос, и всички други "рушители на съвременна България"...

Жан, върни се моля те! Ще гласувам за тебе! Мислех си, че от тебе по-зле няма, ама... Винаги има втори...

Жан е ОК, но не се ли опитва да се мазне на пожарникара!? И защо ли? Жан, ако си намислил да правиш нещо, не се подлагай на тези неграмотници, че ще те прецакат като онези - предишните. Не виждаш ли че ги тресе балканския синдром! Бъди с по - добър екип от грамотни хора!

Не забравяй че 'Първанката и сие' с Костов му 'подляха вода'. А иначе е прав , президента може ли да бъде 'Върховен главнокомандващ'? Според мен тази длъжност единствено му носи комисионни при подписване на договори за военна техника- самолетчета, вертолетчета и т.н....

Едва ли някой би могъл да го каже по-точно! Право в десетката!

Към Виденов - уважение. Доказателство, че честните, идеалистите стават мишена на ....другите. Той не е жертва. Той е достоен.