Белгия първа в Европа забрани бурката

Белгийският парламент одобри закон, забраняващ на мюсюлманките да носят на обществени места, традиционните дрехи, покриващи цялото тяло и лицето.

Обратно в новината

Коментари - Белгия първа в Европа забрани бурката | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Опасен или не - трябва да се приложи и у нас.Включително и забрана на джамиите.

Време беше.

Религите са отживелица и нямат място в съвременната държава. Това е личен въпрос и който иска да ги практикува нека да го прави без да го навира в очите на другите. Както едните имат право да си изповявдат религията, така другите имат правото това да не им се натрапва.

Европейците са безкрайно толерантни хора. Още от времето на Римската империя толерантността е крайъгълният камък на европейската култура. Но, както е писал великият Хегел, едно нещо в процеса на развитието си преминава към своята противоположност. Толерантността на европейците много от нецивилизованите народи са я приемали като слабост. Основната ценност- свободата на личността - като слободия. След което започват да издевателстват над нормалните граждеани с хиляди изиисквания, претенции и т.н. А когато трябва да спазват законите - никакви ги няма. И, естествено, нормалните граждани се настройват срещу тях. За да се стигне до там че едни безкрайно толерантни хора като швейцарците да гласуват на референдум за забрана на минаретата, това означава че там мюсулманите са се осрали до ушите. Защото, когато само искаш, а не даваш и на най-толерантния ще му писне. Сега ги чакат много тежки години, особено след като имаха неблагоразумието и наглостта да протестират. Същата работа е и във Франция - люлката на свободата, равенството и братството. Мангалите сметнаха че правата, които са им дадени са достатъчно основание да тормозят нормалните граждани. И нормалните граждани просто гласуваха за адекватно отношение. Така че няма нищо чудно в решението на белгийския парламент. Който иска да живеев Европа ще спазва европейските закони, европейските правила, ще уважава европейските ценности. като неще - ей му Африката. Да ходи там, да се катери по дърветата, да се прави на маймуна и т.н. И ако някой си мисли че това е отношение към чужденците много се лъже. Това е отношемние към всякакви групи, които искат да има по-специално отношение към тях. Само че пушачите почти в цяла Европа ги сложиха на мясттото им - не че има някой нещо против тези хора - просто наглите нпредставители на тази група бяха прекалили. И сега го отнасят всички. Законът е закон за да с еспазва, а не да се обсъжда. Обсъждането - в Парламента. Добре е това да бъде разбрано и от някои граждани у нас. С претенции, които не съответстват на приноса им в обществото.

а кога ще забранят ислямските забрадки, с които е пълно из европа? тия нарочно ги слагат за да демонстрират религията си и че няма да бъдат като нас - докога ще ги търпим?? докато не гласуват закон за екстрадирането на всичките тия мусюлмани плъзнали из европа, няма да се оправи работата

браво на белгия

Религия не може да се победи със закони. Единствено християнството може да спаси Европа от исляма. Но нали сме си големи отворковци и никакъв Бог не ни трябва, след стотина години ще ни ги връща тъпкано тия закони ислямският ЕС. Крайно време е да се осъзнаем, че дилемата е: "Христос воскресе" или "Аллах акбар"!!! П.С. Ние хан гяур Тукту, казахме!

Според мен по- опасна е реалността на 3000 джамии в германия които носят ретроградна религия отколкото тази забрана г-да от Амнести интернешънъл, къде са 3000 църкви в ОАЕ примерно

Аз предлагам и презервативите да не прикриват главичката!!!

Това изказване може да означава само две неща - или Вие виждате едно цялостно покриване на жените като презерватив, или считате жените за онова, за което нормално се употребяват презервативите.

Това изказване може да означава само едно нещо: Нямате чувство за хумор!

Мен ме е страх от нинджи!

прави са хората!! защо когато посещаваш мусулманските страни жените са задулжени да си покриват косите, макар че са христянки? е, какув респект имат мусулманите кам христяните или всички трябва само с тяхните религиозни правила да се саобразиват? *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

те се позовават на аллах и корана като последна инстанция и толкова, по целия свят всеки трябва да се съобразява с това - поне според тях... и европа точно това прави - щом в корана пише че трябва да им се надупиш, с извинение, значи ще го правиш, понеже това е политически коректното решение... но явно трябва да уври и последната мултикултуралнa лява кратуна, за да стане нещо...

Има една поговорка: "Когато си в Рим, прави като римляните". Не става в някои арабски страни да задължават жените да се забулват, независимо от религията им, а в Европа да има пълна свободия. Това е положението.

Хора,братя българи,моля Ви,научете се да пишете. Незнам, немога и неискам ги има само в неграмотните Ви глави!!!!! Пише се НЕ ЗНАМ, НЕ МОГА и НЕ ИСКАМ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

мисля, че самият закон няма да доведе до някакви резултати, а само дава в ръцете на фанатизираните течения в исляма /на практика никъде не сеществува традиционен ислям - отдавна е погълнат от всякакви фанатизирани секти/ още инструменти за конформистката им пропаганда, сред гладните хорица....

Забраната никога не е решение! Глупави хора ...

Опитвам се да разбера смисъла на забраната. При посещение на манастир има надписи ,според които не трябва да влизаш разголен, разсъблечен. На официален прием трябва да си с костюм. С други думи трябва да се съобразяваш с мястото ,което посещаваш или където живееш. Само че не зная ,как европейците ще посрещнат изискването на арабски страни да са облеченис бурка, шалвари, бяла мантия и качулка?

Ами просто ще спрат да посещават арабските страни, които въведат забраната. Интересно ми е само кой ще загуби повече от това.

Ами в арабските страни, например, не се продава алкохол не само на мюсюлманите, ами и на християните. Нещо повече - християните, които употребяват алкохол подлежат на наказателно преследване.

Аз не бих се осмелила в арабска държава да не се облека според техните изисквания. Не за друго, но след като там всички жени са покрити, другото би се приело като провокация към мъжете. Не е добре да се потъпкват традиции. В същото време са прави и онези, които казват, че тези точно традиции изведнъж започват да се спазват прекалено ревностно в християнските държави. Още по-прави са пък онези, които твърдят, че християните са много по-дискриминирани в мюсюлманските страни отколкото обратното. Не знам дали този закон е добър, мисля си обаче......не се ли пък ние, европейските жени, прекалено провокативни? Днес се разминах с една млада жена, със забрадка. Привлекателна беше много. Много повече ме дразнят нашите разпищолени......сещате се каква дума ми идва на ума.

Който има време да погледне това филмче. Нещата са много по-сериозни от едни забрадки. http://www.youtube.com/watch?v6-3X5hIFXYU

Погледнах ти филмчето. Показва какви егоцентрици сме ние, европейците, и колко по-нормални са мюсюлманите. Създават деца. Отглеждат си ги. Възпитават ги. А за нас е важно да сме свободни. Да не сме обвързани, семейни и с най-много едно дете, което в повечето случаи расте като олигофрен, малък престъпник......или гей. Нека отбележа - правя сравнение между техния ислям и нашия европейски атеизъм.

Значи, въпросът е много сложен. Наистина, законът според мен е насочен не срещу фереджетата и религиозните права, а срещу анонимността. Наскоро имаше случай - бяха арестували някаква мюсюлманка която карала кола забулена! Ами представяте ли си такава да ви изскочи насреща? Ами ако е опасана на кръста с тротилови шашки? Ходи я разбери коя е. Наистина - не може примерно да влезе някоя забулена в метрото например, и после след като гръмнат няколко станции - като в Москва както стана, на видеокамерите да открият само неясни фигури в черни чаршафи!

Европейският съюз се движи в правилната посока-след ликвидирането на комунизма,като човеконенавистна система,осъдена от обществото и съда,тя постепенно ограничава и надявам се ще ликвидира опитите на мюсулманските фундаменталисти да я превземат отвътре!Опита на Швейцария с забраната на минаретата ,а сега и на Белгия са много навременни!Естествено е,че от "Ал Кайда"и други организации ще сипят заплахи,но там думата имат военните сили на ООН и НАТО,които трябва да се справят със заплахата!В дисонанс със ставащото в ЕС нашият "умен архитект" Гоце състави коалиционно управление от посткомунисти в съюз със етническа мюсулманска партия!

А замислияте ли се защо в Турция е забранено да ходят забулени в учреждения, университети и т.н.? Те не са ли мюсюлманска държава? Значи все пак и те признават, че това е отживелица. Прави са тези, които коментират, че християните са много повече дискриминирани в мюсюлманските държави, където забулването на жената е задължително независимо от вярата й. Да, всеки има право да избира в какво да вярва, но не и да налага вярванията и най-вече традициите си на другите. В този смисъл мисля, че законът е справедлив. В Европа туркините много повече ходят забрадени като демонстрация на религията си, отколкото в самата Турция. Замислете се за това.

Браво на Белгия - абсолютно са прави откъде накъде някакви неразпознаваеми хора увити в чаршафи ще се движат напред назад - не е редно.

Трябва да ги задължат една година задължително да носят бурки, даже без прозорче за очите :)

ЕЕЕ...как така ,бе господа белгийци, защо бе? Интегрирайте ги...нас как ни учехте за циганите...

Ми ако искат ша слагаме, бе. Като ходят при папата що жените си слагат воал или каквото е там?

Браво!

КОЙТО ИСКА ДА ЖИВЕЕ ПО-ЗАКОНИТЕ НА ШЕРИАТА ДА ОТИДЕ ДА ЖИВЕЕ В МЮСУЛМАНСКА ДЪРЖАВА , НОако иска да се адаптира в другия сят и да се възползва от благата му трябва да спазва законите там .Ти имат права на всякъде където отидат ,а ние като трябва да отидем например в Иран в самолета предупреждават да се забрадиш защото могат да те арестуват !!!!!!!!!!! Тук да арестуваме ли всички кито носят бурка ?

Вие не разпознавате репресия! В Белгия вас могат да ви арестуват за нарушаване на тоя закон ако зимата сте с шапка и шал на устата! "Дреха или було които не позволяват човекът да бъде разпознат!!!!" това не е закон против традиционни дрехи! Това е закон против анонимността!

Аз по принцип също мисля, че този закон не е справедлив. Хората си имат традиции и ние като християни сме длъжни да ги уважаваме. Погледнато от друга страна обаче в ислямските държави правата на християните са ежеминутно потъпквани и хора биват бичувани и тероризирани, само защото са погледнали жена или са пили 50 водка, или пък са се били пекли по бански на плажа. Мисля, че християните в ислямските държави са много по-репресирани и онеправдани от мюсюлманите в християнските. Иначе определено смятам, че на мюсюлманите нещо не им е наред, повечето са куку фанатици, което няма нищо общо с вярата в Нещо или Някой.

ей малоумник, отиди в турция и виж колко забулени има. ако си чувал за Ататюрк, още преди 100 години въвежда реформи и забраняава носенето на фесове и забрадки на обществени места.

Поддържам мнението, че не е това начина. Това са традиции и нямаме правото да ги осъждаме. Кои сме ние и с какво сме повече от другите, че да им казваме как да ходят олечени, какво да изповядват, в какво да вярват... Всяко насилствено действие води до друго такова в отпор. И нека се замислят господата поддържащи този акт да помислят как нашите деди насилствено са принуждавани да приемат исляма. И бих запитал. Как би се почувствал един европеец, ако иде на екскурзия в Дубаи и там властите задължат жена му да сложи фередже. Ами там така е прието. Защо да не бъде за всички?!

традициите да се спазват по родните им места. Доколкото знам бурката не е традиционна белгийска носия

Правилно - това е сърцето на Европа. И мисля, че е сигнал за радикалния ислям с намерението му за полумесеца в Европа. Лично на мен, това не ми пречи, и в София срещам толкова хубави ,млади и съвременни момоичета и жени, които са забулени или просто са забрадени - и какво от това, какво ми пречи, че са забрадени. Аз съм съвременна жена, приемам живота какъвто е , но тача традициите. Какво лошо, че те спазват традиционното в облеклото от поколения, щом го приемат? Мисля, че много по-опасни са разголените млади жени- с гол пъп, с с разголени задни части и гърди на показ- готови на всичко, да привлечат мъж-предизвикателни и гнусни. Така, че ценностите и традициите не са лошо нещо.

Подкрепям! Я да видим нашите гъзолизци дали и това ще скочат да подкрепят буквално, както всичко друго или този път ще си затраят, по други причини!

ама защо нарушавате правата на малцинствата, къде е хелзинкския комитет

Благодаря ти Господи !

Браво на Белгия!

браво, а у нас кога ще го направят?

В Белгия забраняват носенето на бурка и никаб, а не на хиджаб. Освен това в България никой не носи нито бурка, нито хиджаб.

Някой може ли да ми обясни защо мюсщлманките трябва да ходят зачохлени като бохчи.Защо мюсюлманите така яростно защитават вярата си в християнските държави и се изкарват жертви,а в мюсюлманските държави за нищо може да се простиш с живота си.Крайно време е християнската общоност да поиска официално от висшите мюсюлмански водачи или да има неприкосновенност на християните в мюсюлманските държави или мюсюлманите да забравят за своята религия в християнските.Неможе само едната религия да има права.Религиозната дискриминация трябва да се постави наравно с расизма.Искам когато посетя Саудитска Арабия никой да не ми казва,че немога да се разхождам зашото съм християнин и съм щял да оскверня земята му,защото онзи който писа, където има цигани,араби и мюсюлмани всичко тръгва назад е напълно прав.

колко ялко, че света вурви в тази посока...уви е по лесно да "решим" терористичния проблем в света чрез дискриминация и набеждавене на суотвена религия,култура и традиции. рабрира се,проблема не е в нас, а в тях защото носят бурки...незнам да се смея ли, или да плача? *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Естествено че са прави белгийците. Мисля, че сме свидетели на началото на една сериозна промяна в Европейската политика отностно неприкритата ислямизация, провеждана съвсем целенасочено в последните десетилетия. Този процес обикновените хора отдааааавна го виждат и им е ясно какво става. Политиците по ред причини (някои от които дипломация, криворазбрана толерантност, инертност, че и подкупност и лобиране), се правеха, че не го виждат до съвсем скоро. Но беше достатъчно един да повлече крак и другите е въпрос на сравнително кратко време да го последват. Самият факт на почти пълната единодушност (само двама въздържали се и нито един против!!!), показва как гласуващите, които все пак са обикновени хора, освен депутати, са виждали и са знаели много добре какво трябва да се направи, но са нямали политическа воля. Е, сега имат явно. Едва ли има друго решение в иначе наистина демократична държава като Белгия, в която да е нямало поне някакво противопоставяне на мнения. Това показва какво огромно търпение са проявавали до момента цивилизованите европейци, но явно и то е изчерпано. Браво! Хайде скоро и у нас.

хората си знаят интересите просто и ги оцтуяват не са като наща дарява *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Тъжно, това е нарушение на религиозните права на хората и нарушава право то им на свободен израз на техните ценности. По принцип съм против всяка религия, но с тези закони християнска Европа се връща във времето на Инквизицията, кръстоносните походи и средновековието където всяко отклонение от християнските норми се е наказвало със смърт. ...

И да ги задължат да носят къси поли.

май не си бръснат краката, та незнам дали е добра идея :)

хаха,ама по-кусички,ако може!!! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Не мисля че е случайно наличието на лика на Кемал навсякъде в турция. Всеки трезвомислещ човек знае че няма нужда от чаршафи покриващи цялото тяло. Разбиа се нужно е време да промяна на обичайте. Едно време религията е наложена за да постави ценностна система у хората и да ги подложи на подчинение ... сега е малко трудно всичко това да се промени но малко помалко всичко става. Това е правилният метод и както пушачите така и турбаните и парадиранията че си различен било то на сексуално ореантирана основа или религиозна всички трябва да спазваме това коеот обществото харесва и защото това сме ние .. А ние и нашите ценности са тясно свързани с съвременната пропаганда която е дирижирана от хората които държат власта и правят бизнес с което печелят от "нас" ;)

Интересно, как се разчита израза "сигнал с принципно важно значение за обществото"?