Текстът бе одобрен почти единодушно, само двама депутати се въздържаха, съобщи Франс прес и БТА.
В Закона не се говори пряко за бурка или никаб, а се казва, че се забранява носенето на обществени места на каквато и да е дреха или було, които не позволяват човекът да бъде разпознат.

За нарушаването му се предвиждат глоба и/или затвор от един до седем дни. Позволени са изключения само за празненства като карнавали.

В Белгия носенето от мюсюлманките на традиционни дрехи, покриващи изцяло лицето и тялото, е по-скоро рядкост, но подкрепяйки предлаганата забрана, депутатите решиха, че тя е сигнал с принципно важно значение за обществото. Подобен закон се очаква да бъде приет и във Франция през май.

В края на миналата година след референдум, Швейцария забрани строежа на минарета.

Правозащитната организация Амнести интернешънъл осъди решението на белгийския парламент почти веднага след приемането на закона. Налагането на пълна забрана на покриването на лицето нарушава правото на свобода на изразяване и на вероизповедание на жените, които носят бурка или никаб. Това  заяви Джон Далхуизен, експерт на Амнести интернешънъл по правата на човека и дискриминацията в Европа, предаде "Франс прес". Той определи белгийския закон, който е първи по рода си в Европа, като "опасен прецедент".

Европейската комисия отказа да коментира одобрената от Камарата на представителите на белгийския парламент забрана. За да влезе в сила това решение, то трябва да бъде одобрено и от Сената. Това може да се забави заради сегашната правителствена криза в Белгия. Ако бъде одобрено и от Сената, тогава може да коментираме, заяви говорителката на Европейската комисия Пиа Аренкилде Хансен.