Турция загледа и Африка

Мбомбо Ибрахим Мубарак, ислямски духовник, който ръководи ислямска програма за хуманитарна помощ в Камерун, има една мечта. "Турция трябва да си възвърне плаща на лидер в ислямския свят".

Обратно в новината

Коментари - Турция загледа и Африка | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

четете фактите.AXAor (27.03.2010 г. 09:06ч.). турция не е доган. колко народ прави пари от комшията. защо там си уважават войската., а тук - мафията..

Турция гледа към Африка, а напоследък си позволява да прави изявления по адрес на Ерусалим и Израел. Кога ли от МОСАД ще му прошепнат лека нощ? Няма да е скоро, защото куче което лае, не хапе. Такъв е и Ердоган, бъбривец, разчитащ на армията си. Но армията все още е вярна на принципите наКемал Ататюрк, докато Ердоган иска да исрямизира Турция. Той се вживява на баща на мюсюлманите и скоро тази му роля ще му изиграе лоша шега. Позволява си и на германците да дава съвети, опитва се и то не от вчера да се бърка във вътрешните ни работи. Определено Турция няма да има скоро приятели от Европа и на Балканите. А кюрдите и без това мътят водата в Турция. Америка няма да толерира много Ердоган, особено когато Европа и съюзниците на НАТО са европейски държави членки на Алианса, несъгласни с членството на Турция в Евросъюза. Защото Европейският съюз не е просто съюз на европейските държави, това е християнски съюз. Къде е Турция тук??? И защо се стреми да си създава врагове? Ако се опитва да дразни, надали ще успее - на ревящо малко дете кой обръща внимание? Само майка му, а Турция е безродна в това отношение.

Нещата не вървят в посоката, в която на разни спящи бълг. политици им се иска. Турция води вряждебна и агресивна (макар и завоалирана) политика спрямо съседите си, където има мюсюлмански малцинства (най-вече Б-я). Единственият приемлив изход е Турция да приеме на своя територия бълг. мюсюлманско малцинство, с/у опрощаване на дълга й за имотите на пропъдените и избити тракийски Българи. Това решение удовлетворява в дългосрочен план и двете страни и е най-разумното и справедливо. В противен случай - въпрос е на време - Турция да повтори кипърския вариант в Б-я, като началото ще бъде икономическа инвазия в момента сме свидетели на това.

Ханъм, никой не мрази никого и не отрича успехите на Турция, само си стойте в Анадола, а не да имате претенции към Б-я и ЕС, защото сте далеч от този свят - колкото и да ви се струва, че сте напреднали икономически. И разберете най-после, че се радвате на този временен успех, просто защото Т-ция е избрана за средство за определена геополитическа политика. В момент, в който станете безинтересни на господарите си, и пак ще тръгнете всички с потури и шалвари. Събудете си и се опитайте да се приобщите към цивилизованите хора, а не да бълнувате за велика Турция и победа на исляма. Не може да наричате умишлено и многозначително суверенната държава България (което е тук 800 год. преди ордата да дойде на Балканския п-ов с благословията на Папата - изучете историята) Булгаристан и да искате да ви обичат...

Сега и Африка ще прегледат. Бетер Албанците са. Както я карат току виж станали втората най-велика държава след Македония.

Ханъм, що не стоиш в харемлъка, ами се шматкаш из НЕТ-а? :) Турските сериали са толкова тъпи, че само такива като тебе ги гледат.

Товарищ, на български се пише турци, турки е на твоя език :)

Аuuuu (27.03.2010/17:49ч.) гладна, жена ти гладен, децата и той.Ошгялдин, бе аркадаш!

ние в БГ сме най велики-страна със най разкрепостени жени и най пиани мъже.мързеливи до дупка и все другите най тъпи а той най умен.До в4ера бйахме под закрилата на СССР и пак със турките ни пласхеха. Сега сме със ЕВРОПАТА и пак със страх от тйах./от 130г.не са ни нападали а ние 2 пъти сме ги нападнали/. небойте братйа ЕУ зад нас-е хайде ве4е да работиме/виж турките/ никой не ни дава наготово даже братйата от ЕУ.те само на ЕЛАДАта дават.

Ти може да четеш отлично Дядо Йоцо, но не можеш да мислиш! Само няма кой да ти го каже...

Един нарекъл се Марек,се обиди на коментара ми за юлара и камилите в Казахстан.Във всичкита поссъветски републики проникването на исляма е засилено.Та този Марек да вземе картата наСССР и на сегашните азиатски ....стан и сравни названията на населените места и столиците (лично аз почнах да се бъркам).Пък може да отиде там и чука казахка( не рускиня или украинка).Няма да те питам за топките....Много млади турски учители(мъже) отиват чак в Монголия (от какъв зор?)И понеже съм тъпо парче го питам ,а какви ще са книгите които ще се печатат на български език в , Турция? Защо ли се искат училища на турски език в Германия?Колко са мюсюлманските страни в Африка?Та чак до Инзонезия....Отговор ми отворко?И какво по-точно те интересува от Казахстан?Пък случайно може и да ти помогна.( макар че акъл и мензис не ти ли дойдат навреме не ги чакай)

Ходеха без фереджета когато армията беше насвила сърмите на правителството. Откак минаха арестите в армията с измисления опит за преврат, исляма там се надига със страшна сила.

Направо ми е трудно да те чета. Егати неграмотната човекоединица.

В Африка може. Тук да не идват.

Ха ха ха, а ти не може да си НикиБ, а в същност да си ЛюбоВ?! Ега ти аргументите за опониране?! Що не се замислиш върху това, което ти казвам, вместо да реагираш настъпано петле ? Като всеки отворко-:)))

ние в БГ сме най велики-страна със най разкрепостени жени и най пиани мъже.мързеливи до дупка и все другите най тъпи а той най умен.До в4ера бйахме под закрилата на СССР и пак със турките ни пласхеха. Сега сме със ЕВРОПАТА и пак със страх от тйах./от 130г.не са ни нападали а ние 2 пъти сме ги нападнали/. небойте братйа ЕУ зад нас-е хайде ве4е да работиме/виж турките/ никой не ни дава наготово даже братйата от ЕУ.те само на ЕЛАДАта дават.

Да ти дам 20 лв да си купиш клавиатура. На тая не и работи капслук-а. Да ти дам и 200 лв да се застреляш. Все едно и също пееш всеки път. Латерна! Как не си омръзна?!

Ето такива имена ще има след години ако тъпите читаци отда т в Африка :)))

да бе да и светска даже и без фереджета ходят (справка филми разни ) само не на нас тия я се разходи в източната част да те видим колко си напреднала

то май в Лондон отдавна няма двуетажни автобуси ама нейсе)))))

ще стане мишка....пък ти малко поразузнай и полсе питай

до туркиня (27.03.2010 г. 14:31ч.) Браво добре го каза , ама недей да се нервиш та това е начина на живот в България-мрази, плюй и завиждай това е живота и затова винаги България ще бъде такава-бедна и комплексирана.

до Мери (27.03.2010 г. 10:12ч.) Правят така защото не се срамуват от произхода и родината си и са горди с това, докато ти неможеш да се похвалиш с нещо такова, защото вече виждашли ти си кажи речи англичанка(като така наречените софиянци в България).

Като е толкова хубаво там хайде събирай багажа и да те няма! И не се връщай като повечето от твоите събратя, дето уж не им харесва България ама все тук седят. Като не ви изнася - изчезвайте!ТУК Е БЪЛГАРИЯ - ДЪРЖАВАТА НА БЪЛГАРИТЕ! ВСЕКИ, КОЙТО НЕ Е БЪЛГАРИН ДА ИЛИ ДА СИ ТРАЕ ИЛИ ДА СИ ХОДИ!!!

Налага се да се определиш! Или съм Голям отворко или съм на висотата на цивилизацията, в която съм стъпил Едно от двете. Не може хем да си успешен финансов министър, хем да се казваш Симеон Дянков - или едното или другото. Не можеш хем да си претнциозен анализатор на световните и българските дела, хем да се казваш дядо Йоцо гледа . Едното от двете . Ти избираш, ти си по-стар.

една статиа за икон. развитие на туркиа. хората търсат пазари за търговиа какво има в това. все търсите под вола теле.какво да прават да не работат ли .кат не ви харесва това не 4етете статии за туркиа.кой е изостанал и кой е развит не зависи от религиата а от сивото вестество в главата.всеки вижда това което мозъка му повелава.продълйавай така и след 100 год.сте сте пак на дъното.

Аз гледам и към Америка. Там също може да се строят джамии :)))

ОСЪЗНАЙТЕ СЕ НАЙ ПОСЛЕ НАЗАДНИЧАВИ КОМПЛЕКСИРАНИ КРАДЛИВИ И ЗЛОСТНИ БЪЛГАРИ.ОСВЕН ДА ПЛЮЕТЕ ЕДНА СВЕТЛИННИ ГОДИНИ НАПРЕД ОТ НАС ДЪРЖАВА КАКВАТО Е ТУРЦИЯ Я СЕ ОБЪРНЕТЕ И ОГЛЕДАЙТЕ СЕБЕ СИ...И НАПРАВЕТЕ СРАВНЕНИЕ МЕЖДУ СЕБЕ СИ И ТУРЦИТЕ.ДОБРЕ ЧЕ БЯХА ТУРСКИТЕ СЕРИАЛИ ТА ДА ВИ ОТВОРЯТ МАЛКО ЗАСЛЕПЕНИТЕ ОТ ОМРАЗА ОЧИ ! КОЛКОТО ДО ПРИЕМАНЕТО НА ТУРЦИЯ В ЕВРОПА ТЯ И БЕЗ НЕЯ СИ Е ДОБРЕ...ТАКА ЧЕ СПРЕТЕ ДА ЗАВИЖДАТЕ И ЗЛОБЕЕТЕ А СИ ВЪРЖЕТЕ СКЪСАНИТЕ ГАЩИ !!!!!

една статиа за икон. развитие на туркиа. хората търсат пазари за търговиа какво има в това. все търсите под вола теле.какво да прават да не работат ли .кат не ви харесва това не 4етете статии за туркиа.кой е изостанал и кой е развит не зависи от религиата а от сивото вестество в главата.всеки вижда това което мозъка му повелава.продълйавай така и след 100 год.сте сте пак на дъното.

Това е великотурски шовинизън в действие. Турция нямаше да струва нищо, ако не бяха Великобритания и САЩ да я подкрепят като непотопяем самолетоносач срещу Русия. И сега ако спрат да я подкрепят, картонената кула ще рухне. Затова Турция се мъчи да се закрепи, че да може да съществува и без тях.

Много точно си забелязал този феномен. Той не е случаен!!! Остава да се опиташ да си обясниш коя е причината за него. Жокер: Във всичко това, което си забелязал, няма хубави новини за нас.

Ислям и цивилизация, култура, прогрес и човешка еволюция - са взаимоизключващи се неща. Не че някой иска това да бъде така, а просто така стоят обективно нещата. Който има желание и е отворен зна обективните факти, да се поразрови в мрежата (разбира се нужен е англ. език) и ще се образова за произхода, същността, идеологията и истинската природа на исляма. Неговите последователи, виждайки , че отдавна са загубили съревнованието за място под слънцето, се опитват да правят разнн фокуси като цивилизованото лице на исляма и неговата мирна същност, и пр. нелепости, а хората им тънат в слредновековен мрак. Мюсюлманите не смеят да признаят несъстоятелността на практиката и символите на своята рел. догма, тъй като остават без средство, чрез което да се самоопределят и да заявят за себе си в този, на светлинни години от битието, им свят. Затова са тези изблици на насилие и фундаментализъм като проява на безсилие. Колкото до Турция нейните претенции за влизане в ЕС са изключително лицемерни и са подклаждани от кръгове, враждебни на ЕС и източното православие. Турция не трябва да излиза от Азия. В противен случаой, че имаме локални и не толкова локални конфликти в Европа. Съвсем не е случайно турското малцинство в Герамания. То е отглеждано и подготвяно с години, за да изиграе ролята на пета колона. И ако някой си мисли, че зад аспирациите на Турция за членство в ЕС стоят миролюбиви и почтенни намарения и цели, е в МНОГО ГОЛЯМА ЗАБЛУДА. Тук някои малоумни турчета дори открито и нагло заявявят да учим турски, защото след влизането на Т-я в ЕС турският ще стане основен език. За някои това може да звучи смешно и нелепо, но в случая същността на подобни заявления е манталитетът и нагласата, които ги пораждат. Т.е. Т-я се опитва да проектира спомените си за Отоманската империя в/у съвременна християнска Европа и намеренията й в тази насока въобще не трябва европейците да хранят илюзии. Първата стъпка беше направена с искането за двойно гражданство на турското малцинство в Германия.

да си бил империя. Има баче голява разлика между Тупция и Русия, и двете бивши империи. Русия не се е отказала от империализма. Турция става образец на демократична ислямска държава. Вярно, малко изостанало по манталитет и поведение на гражданите от европейците, доста балканска, но проявяваща политическа мъдрост, умереност и най- вече отсътвие на екстремизъм на верска основа. Ако решан въпроса с кюрдите, нещата ще потръгнат още по добре.

Истината е, че Турция е изключително силна държава, 16-та по икономическо развитие в света, 2-ра по численст и вьорьжение армия в НАТО след амереканската, а по мотивираност и ефикасност я превъзхожда, според анализи на американски воени специалисти; Освен това има устойчиво възходящо икономическо развитие през поледното десетилетие, което продължава въпреки световната икономичеса криза, която доведе дори до укрепване и разширение на нейните икономически позиции особено в развиващите се страни;

Браво, африкански другари! Пашата ОБИЧА смелите! Love is all you need! Make trade, not war!

Ислям и цивилизация, култура, прогрес и човешка еволюция - са взаимоизключващи се неща. Не че някой иска това да бъде така, а просто така стоят обективно нещата. Който има желание и е отворен зна обективните факти, да се поразрови в мрежата (разбира се нужен е англ. език) и ще се образова за произхода, същността, идеологията и истинската природа на исляма. Неговите последователи, виждайки , че отдавна са загубили съревнованието за място под слънцето, се опитват да правят разнн фокуси като цивилизованото лице на исляма и неговата мирна същност, и пр. нелепости, а хората им тънат в слредновековен мрак. Мюсюлманите не смеят да признаят несъстоятелността на практиката и символите на своята рел. догма, тъй като остават без средство, чрез което да се самоопределят и да заявят за себе си в този, на светлинни години от битието, им свят. Затова са тези изблици на насилие и фундаментализъм като проява на безсилие. Колкото до Турция нейните претенции за влизане в ЕС са изключително лицемерни и са подклаждани от кръгове, враждебни на ЕС и източното православие. Турция не трябва да излиза от Азия. В противен случаой, че имаме локални и не толкова локални конфликти в Европа. Съвсем не е случайно турското малцинство в Герамания. То е отглеждано и подготвяно с години, за да изиграе ролята на пета колона. И ако някой си мисли, че зад аспирациите на Турция за членство в ЕС стоят миролюбиви и почтенни намарения и цели, е в МНОГО ГОЛЯМА ЗАБЛУДА. Тук някои малоумни турчета дори открито и нагло заявявят да учим турски, защото след влизането на Т-я в ЕС турският ще стане основен език. За някои това може да звучи смешно и нелепо, но в случая същността на подобни заявления е манталитетът и нагласата, които ги пораждат. Т.е. Т-я се опитва да проектира спомените си за Отоманската империя в/у съвременна християнска Европа и намеренията й в тази насока въобще не трябва европейците да хранят илюзии. Първата стъпка беше направена с искането за двойно гражданство на турското малцинство в Германия.

Браво, африкански другари ! Пашата ОБИЧА смелите !

Вярно, обаче не си спомням България да е имала амбиции да става лидер в Африка. Статията и твоите разсъждения са две отделни теми. Всъщност същността е на друго, трето място. През тази 2010 година пишат за Турция толкова често и за какво ли не, че няма как да не забелжиш един факт - медиийте имат поведение на бесни заптиета и, Бога ми, това не е случайно. Накъдето се обърна, пред ден, да не казвам всеки ден, някой нещо ме информира за Турция. Четем всичко за тия - от националните им катастрофи до битови скандали. Аз за 20 години преход общо да ги събера, пак не съм срещал толкова сведения за тази страна, както от половин година време. Какво става? Турция еди какво си, Турция незнам си какво, Турция това и това... Сякаш няма други държави!

Хората мислят как да развиват икономиката си, производството, търговията помежду си, ние-как да се топим един друг, как да крадем, да лъжем,да не спазваме законите и да не работим.

Ако читаците отидат в Африка веднага ще искат новини на майчин език по RADIO FREE KONGO :)))

турция се отказва от европейската си мечта.Мюсюлмани, африкански проекции-там им е мястото.

Голям отворко си, по български! Да, Китай ,Русия Индия разработват пазари в Африка, но не го правят като Турция. Турция го прави чрез настъпване/завземане първо на РЕЛИГИЯТА- ИСЛЯМА и след това идва разработването. Ето това е изостаналото и средновековно мислене на Турция. Впрочем, всичко идва от високата на цивилизацията, в която си стъпил. В основата на всяка цивилизация е религията.Турция е стъпила в своята ислямска цивилизация , а знаем, че исляма сега жиее в 16 век на християнството( което е основа на Европейската цивилизация) ideyazabulgaria.org

sikei maana san

Мечти, мечти....

Не само Турция а и Китай, Индия, Русия разаработават необятните пазари на африканския контитент. Можем да се пеним на тема ислямизъм и изостаналост, а можем и да понапрегнем паметта си. И да си спомним, че български фирми по време на социализма в много африкански градове построиха стотици стадиони, конгресни зали, болници, промишлени обекти, университетски сгради, пътища, комуникации. И да помисилим дали не можем да върнем загубени позоции. Да помислим ли казах? Има ли кой да мисли!?!

Какво точно ни има на правописа, бе цървул анадолски? Първо научи български и тогава прави граматически забележки. Относно демократичността на Роза: това ли точно е демократичност да допуснеш, че някой не го е еня дали ще го приемат в ЕС, или не? Момче, иска ви се да се правите на независими, но сте отворили задниците да ви приемат в Европа. Друг е въпросът, че не сте дорасли и не ви искат, та затова за Роза (вероятно преди 1988 г. е била Гюл) и вас от Анадола гроздето е кисело. Прочее Роза сама определя Турция като азиатска държава, а не европейска - нали щяла да стане азиатски тигър. Те и дедите им идеха като тигри :)

ДА ИЗЧЕЗВАТ ЗАЕДНО С ТЪПИТЕ САПУНЕНИ СЕРИАЛИ!

Нима някой се е съмнявал в целите на Тулция ?

Турция МНОООООГО Я Е ЕНЯ ДАЛИ ЩЕ Я ПРИЕМАТ В ЕС! /Чети повече!/ НО НЕЩО НЕ И СЕ ОТВАРЯ ПАРАШУТА! И НЯМА ДА СЕ ОТВОРИ! / Повечко информация!/ ПОРАДИ ХИЛЯДИ ПРИЧИНИ!/ Чети новините от време на време!/ СИЛНИТЕ ДЪРЖАВИ В ЕС СА ПРОТИВ!!! ИНТЕРЕСНО, ЗАЩО ЛИ?!!!...А иначе да си ходи в Азия, откъдето е, където ще става тигър! Или в Африка, ако ще! НО МАЙ НЕ Е НА ЯСНО, ЧЕ НЯМА КАК ДА ИСЛЯМИЗИРА ЦЯЛА АФРИКА - ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ НЕЯ Е ХРИСТИЯНСКА!