Това заяви той на 17 март, когато Абдула Гюл стана първият турски президент, посетил Камерун и Конго, съобщава БГНЕС, цитирайки "Икономист". Мубарак смята, че възприетият от Турция модел на умерен ислям, включващ демокрация от западен тип и свободен пазар, предлага модел за мюсюлманите в Африка. Той не вижда нищо страшно, че джамиите, ислямските училища (медресета) и светските училища на континента се строят, възстановяват или управляват от турци сунити.

Африканската обиколка на Гюл имаше за цел преди всичко намирането на нови пазари, отколкото на нови вярващи, което обяснява присъствието на около 140 турски бизнесмени в делегацията му. Икономическата криза засегна търговията на Турция с останалата част от Европа. Поради това "Анадолските тигри", дребни и средни предприемачи от консервативната централна част на Турция, търсят благоприятни възможности в Африка. И африканците откликват с ентусиазъм. Камерунците искат да продават дървен материал на Турция. Турците, от своя страна, искат да продават на африканците редица готови стоки - от прах за пране до джинси.

Турските предприемачи искат да строят летища, жилища и язовири. Турските авиолинии в момента имат редовни полети до Адис Абеба, Дакар, Йоханесбург, Лагос и Найроби. По данни на председателя на Съвета на турските износители Мехмед Бююкекши турският износ за Африка се е увеличил от 1,5 милиарда долара през 2001 г. до над 10 милиарда долара през 2009 г.
"Ние вярваме в бъдещето на Африка", заявява той.
Турция не може да се надява да бъде равна на Китай и Индия. Но Гюл вярва, че страната му може да бъде конкурентоспособна. "Дойдохме тук с ясни предложения, с хуманистки подход", каза турският президент.

Всъщност Египет, Либия, Алжир и Судан някога са били част от Османската империя. Местните жители имат горчиви спомени за хищни западни колонизатори и арабски търговци на роби. Това е още една причина, поради която турският ислям е толкова привлекателен и може да осигури добри условия за бизнес.

37-годишният турски бизнесмен Ебубекир Кешкин, който се установил в Дуала, Камерун, преди три години, разменя произведени в Турция тестени изделия за местен дървен материал. Той твърди, че неговият бизнес модел се основава на сътрудничество с местните мюсюлмани.
"Фактът, че сме мюсюлмани много помага, скоро ще изпреварим италианците", хвали се Кешкин. Амбициите му са подкрепени от членовете на най-голямото турско ислямистко братство "Гюлен", ръководено от умерения мюсюлмански духовник Фетхуллах Гюлен, който живее в САЩ.

Желанието на Турция да се присъедини към Европейския съюз понякога усложнява африканските й амбиции. Заради протестите на ЕС неотдавна страната трябваше да оттегли поканата си към суданския президент Омар ал-Башир, срещу когото беше повдигнато обвинение от Международния наказателен съд за военни престъпления в Дарфур.