Пожар и серия взривове в завод за експлозиви

Пожар е избухнал в завода за взривни вещества "Миджур" край село Горни Лом. Впоследствие е имало и серия експлозии. Трима души са леко пострадали.

Обратно в новината

Коментари - Пожар и серия взривове в завод за експлозиви | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

... начело директорът на НСПАБ ... Алооо, машинопискатааа, поправи каке члена:)

Penke, mnogo razbirash ti be momiche. Da ne bi da si rabotila tam?

Аман от резили. Пореден резил. Този завод с какви технологии работи? Спазват ли се условия на труд? Има ли технолоична дисциплина? Важен ли е за нац. сигурност? Има ли интереси да гръмне - приватизира - затвори - препродаде и т.н.? Инцидента демек случаен ли е? Пак ли работниците ще са виновни? И много други въпроси?

seliani...

В този завод условията са нечовешки. Там работят основно цигани от околните села. Машините са стари - поне на 50 години и в безобразно състояние. Трудовите злополуки не са рядко явление. Преди 3 години пак имаше подобна злополука при която отново загина човек - неизправна машина предизвика взрив. Най-парадоксалното е, че от доста години завода има сертификат за здраве и безопасност при работа, издаден от международна организация. Този сертификат трябваше да бъде отнет още при предишната злополука преди 3 години, но това не се случи. Нека журналистите да се заинтересуват, кой издава такива сертификати без покритие, които прикриват пред обществото тежките условия в това предприятие !!!!!! Който е по-любопитен, какво всъщност стои зад собствениците на това предприятие, нека погледне сайта на фирмата : http://www.videx.bg/

pak sa krali i sega si prekriha krajvite kakto prednia pat s pojara na boepripasi

Еми така е руската боклучива техника гърми на всякъде сидеров пък го арестували в Германия Така ще докато не станем изтински европеици

Мисля, че е редно да се информират гражданите, че собственик на з-д Миджур е фирмата Видекс АД с генерален директор Валери Митков близък приятел на президента Георги Първанов. Твърди се, че една от любимите президентски винарни е Лопушката, мажоритарен собственик на която също е инж. Митков. А злите езици говорят, че президентът е истинският собственик на Видекс, а може би и на винарната. Дори спрягат името на видинския адвокат, извършил прехвърлянето на фирмата от Зорка Първанова на Валери Митков. Това ние обикновените хора от Горни Лом няма как да докажем, но някой смел журналист би могъл да се поразрови по въпроса. Нека споменем за още някой геройства на Видекс, които определено са доказана истина: През 2002 г. две експлозии, също предизвикани от пожар, сринаха до основи тогавашния цех за производство на тротил на завод Миджур. 6 април 2006 г. избухна пожар в з-д Миджур, при който загина инж. Илия Симов. В началото на март 2007 г. ЗИЛ, натоварен с амонит произведен от Видекс, се взривява до открития рудник Република близо до Перник и нанася големи материални щети. При направения анализ в Минпроект е установено, че взривното вещество е недопустимо за употреба в България. 18 май 2007 г. експлозия в цех на завод Миджур отне живота на 28-годишния Людмил Стефанов, и е ранена тежко Венета Георгиева, на 39 г. До кога?