Пожарът е предизвикан от повреда в машина. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че ситуацията в Горни Лом е поставена под контрол, предаде "Фокус".

Инцидентът е станал в цех за производство на амонит, съобщи Лора Стефанова, говорител на Областна дирекция "Полиция" - Видин, цитирана от БТА. Сигналът за взрива в завода е подаден в пожарната на Белоградчик около 18.40 часа. Към мястото на инцидента е насочен екип на пожарната от Белоградчик. Около 19,19 минути е имало втори силен взрив.

Хората, които работят в завода, са изведени на безопасно място, но от ударната вълна са пострадали трима мъже - двама на 44 години и един на 57 години. Тримата са настанени в болницата в Белоградчик. И тримата са контактни, раните им са повърхностни, получени от стъкла.

На мястото на взрива има екипи на Гражданска защита, полицията и Пожарна безопасност. За инцидента е уведомена Областната инспекция по труда във Видин. Все още на мястото има последващи взривове, но оценка на пораженията може да се направи, след като приключат взривовете, уточни Стефанова.

Министър Цветанов каза още, че е създаден Кризисен щаб, начело директорът на НСПАБ - главен комисар Николов, а за мястото на инцидента е заминал неговия заместник. Районът на инцидента в село Горни Лом е обезопасен и отцепен. Село Горни Лом се намира на 2-3 километра от завода и засега няма опасност от обгазяване на населеното място.

Основната дейност на завод "Миджур" е производство на промишлени взривни вещества за рудодобивната и въгледобивната промишленост, предназначени за вътрешния пазар и износ в Македония, Сърбия и Черна гора, Гърция и др.
През 2007 година при подобен инцидент в завода загина 28-годишен мъж, а 39-годишна жена бе ранена.