”Ню Йорк таймс”: България все още страда

Тишината по улиците на българската столица тази седмица говори много за дълбоката раздвоеност на тази нация към демокрацията.

Обратно в новината

Коментари - ”Ню Йорк таймс”: България все още страда | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Наблюдавайки демокрация на различни страни в нейната практика, забелязах че тя има механизми за отчитане на интереси на малки общности, разполагайки с болшинство в параламента си и съответен инструментариум. При нас болшинство е инструмент за потискане на малцинства от всякакъв вид. Това нещо ми напомня болшевизъм като практика, но не демокрация.

Като прочетох,че източници на информацията в Ню Йорк таймс са Сугарев и Дайнов, веднага разбрах,че тя е на 100 % достоверна. Мога да ви уверя,че и двамата юнаци знаят наизуст трите имена,рожденните дати и майчиното мляко на всеки един от избитите от комунистите хиляди българи. Само ги накарайте и стойте та гледайте - ще ги изрецитират без да се запънат даже...

Е, не празнуваме, защото демокрацията още не е дошла. Тия тука са или пребоядисани комсомолци или анонимни представители на ДС. Трябват още 20 години докато естественият подбор (демек Дядо Господ) ни отърве от тях и да изкараме един 45 годишен преход. Даже и след това обаче няма да празнуваме, защото в БГ няма да са останали българи. Само роми, анадолци, мутри и чалга.

ей този тъп посерко посланника на сащ сигурно говори и пише тези глупости в акопанимента на бойко и исие-за това наши дядомци са докарали цар от вън с надеждата че той ще е по праволинеен от наш такъв-тъпо и продажно племе

Мисля, че именно динозаври като Сугарев и Дайнов допринасят за негативния имидж на България с необмислените си изявления. След като за 20 години в главите им не се роди нищо ново, ясно е че ще си останат дисиденти до живот :)

стига с тези дънки и портокали, прочетете п.младенов какво е отчел през 1989, комунистическите лайна и разрухата са стари, милички ганьовци, но по-удобничко ви е да баркате младините си със социализъм

Добре де, поправям се. Мерака ви е да повторите номера на Царо и на Б.Б. Вие имате идея толкова, колкото аз съм хан. Е как така хем защитавам олигарсите, хем съм на селския мегдан на село Уйно?! Ти се пълен смешник бе! Как да ви признавам за опозиция, като от 4-5 години дрискате във форума, колко сте способни и умни, пък не излизате на избори?! Или с Аврора ще вземате властта? А кажи бе тутманик, с виртуални смешки ли ще оправите държавата?! Хайде като се толкова каните на корупцията покажете малко смелост поне! Да ти ходим на страницата!? А кажи тук на всички, защо само вашия линк администратора не трие! Вярно, то там освен психарски пъчения и нафталинени лекции, колко са лоши американците друго какво пък има. Пълен си с алогизми старче. Приличаш ми на тройката ченгета, от които единият е строг, другия е арабия, а третия ти е приятел и те наговаря да им сътрудничиш ... ай сиктир бе комуняго, ти ли ще си опозиция на комунистите!!!

Добре де, поправям се. Мерака ви е да повторите номера на Царо и на Б.Б. Вие имате идея толкова, колкото аз съм хан. Е как така хем защитавам олигарсите, хем съм на селския мегдан на село Уйно?! Ти се пълен смешник бе! Как да ви признавам за опозиция, като от 4-5 години дрискате във форума, колко сте способни и умни, пък не излизате на избори?! Или с Аврора ще вземате властта? А кажи бе тутманик, с виртуални смешки ли ще оправите държавата?! Хайде като се толкова каните на корупцията покажете малко смелост поне! Да ти ходим на страницата!? А кажи тук на всички, защо само вашия линк администратора не трие! Вярно, то там освен психарски пъчения и нафталинени лекции, колко са лоши американците друго какво пък има. Пълен си с алогизми старче. Приличаш ми на тройката ченгета, от които единият е строг, другия е арабия, а третия ти е приятел и те наговаря да им сътрудничиш ... ай сиктир бе комуняго, ти ли ще си опозиция на комунистите!!!

Бананът е не само любимия плод на маймуните, но и главният аргумент на демоСратите в България, когато ни обясняват колко по-добре живеем сега по сравнение с годините преди 1989 г. Дънките са тяхното знаме, заменило конската опашка на прабългарите.

Така или иначе, проблемът не е в портокалите и дънките. Да съгласна съм, че тогава имаше наистина безплатно образование, въпреки че до някои специалности в университетите стигаха само мамини синчета, а пък ако случайно някой от родителите ти беше неудобен за държавата, можеше изобщо да не ВЛЕЗЕШ в университет, ако ще да си пълен отличник. Имаше безплатно и преди всичко качествено здравеопазване, което през последните 20 години се разграби и съсипа тотално, както и много други неща. Пак повтарям, в България демокрация няма, защото онези комунисти отпреди 20 години все си стоят на власт, просто носят друга маска. И това вече е наистина тъжно. Иначе, това за престъпленията, дето уж по времето на комунизъмъ ги нямало, моля ви се. Не бъдете наивни. Разбира се, че ги е имало. Да не мислите, че сте живели в утопия? Това, че цензурата на медиите ги криеше от всички нас, не значи, че не ги е имало. Просто върхушката трябваше да убеди овцете, че живее в много по-сигурно общество, отколкото онези в дегенеративния капиталистически запад. То е малко като с коня, на който мятат чул на очите, за да го преведат през пожар - щом не вижда пожара, значи няма пожар и може да си ходи спокойно.

Познанията ти за Куба са, меко казано, доста скромни. Случайно да си в известност, коя е тая държава, която е наложила икономическа блокада на острова? Коя от латиноамериканските страни е с най-добро здравеопазване? Факта, че въпреки всичко, населението на Куба се е увеличило от около 6 милиона на 9 милиона? Не смяташ ли за голям цинизъм да говориш за трудностите на кубинците, причинени от тези, които непрекъснато говорят за правата на човека? Когато си отговориш на тези въпроси, можем да се надяваме поне да не ръсиш глупости, макар че в интернета всичко е позволено.

Щастието може да не се измерва в пари, но те са жизнено важни за постигането му, най-малкото защото човек, който е непрекъснато притеснен утре как ще си нахрани децата няма как да бъде щастлив. А това с примера за сезонните плодове и комунизма, ще ме извиняваш, ама е голяма глупост. Аз изрично споменах, че този тип стоки се появяваха по НОВА ГОДИНА. Нова година цяла зима ли продължава, драги? А? Новогодишните празници (и стоките покрай тях) продължаваха най-много седмица. Брех, к'во чудо, един сезонедна седмица. Толкова не са даже на Меркурий, който обикаля Слънцето за 116 дни, а и даже не е кой знае колко килнат, за да има сезони на него. :) Мисли, преди да плямпаш глупости и да се излагаш.

България все ще страда от т. н. Велики сили. Преди 1000 години англичаните(разбирай масоните) са се зарекли на Балканите да няма силна българска държава. Да, ама на стадиона Парк дьо пренс в Париж през 1993 година се разбра, че ГОСПОД Е БЪЛГАРИН! Поради тази причина българите страдат. Както е правил Кутузов:Тежко в ученията, леко в боя!, така и на нас ни се помага по-скоро да изживеем кармата си. Който схване, схване. Другите се преселиха в чужбина или гробищните паркове. Обаче идват нови времена, когато народът ще започне да излиза от духовната пустиня. Тогава свинският мор ще е по-жесток от Чернобилските, Югославските и Иракските ядрени бавнодействащи замърсявания. И това време ще е предшествано от фалита на Федералният резерв. Който има очи, да види. Който има уши, да чуе. А който има РАЗУМ, да работи, да действа за освобождаването си от робството на материализЪма. ДОБРО УТРО ЩАСТИЕ!!!

За кого сме гласували ли? А случайно да си спомняш за какво Ви призовавахме ние от движението преди изборите?Призовавахм за НАКАЗАТЕЛЕН ВОТ.Д а гласувате, но с недействителна бюлетина.С това едновременно щяхте да качите процента на гласувалите и да попречите на ДПС и БСП да спечелят, но в същото време нямаше да сте посочили кандидат, който не ви харесва. ЕС ни наблюдаваше тогава под лупа. И знаете ли какво казват те сега? Ами да се оправят там в България. Ние уважавеме народната воля. Това е основен принцип на демокрацията. И сега си помислете, наистина ли активността е била 60%? Не,много се заблуждавате. Това беше манипулацията на БСП, които трябваше да се измъкнат от властта без да ги замеряме с камъни , заедно с царя и Доган.И те предадоха щафетата на ББ, но така, че след време да могат да се върнат на бял кон в управлението. Я сега си помислете точно днес какво се случва?А вчера? Интриги и скандали, които са инспирирани от самите БСП, да разклатят ББ, да предизвикат предсрочни избори, хаос и политически кризи с една еднствена цел - отново да си засмучат кокала, заедно с останалите от политпазара-син,черв Много скоро ще ви се струпа на главата ужаса отново да се мятате в обърканост за кого да гласувате. От години Ви повтаряме, че АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ политически сили днес в България са от едно котило -БСП. Те родиха всичкото зло , което Ви сполетя през последните 20 години. И вие , удавниците, продължавате да държите ръка с два пръста нагоре над водата и от инат и безхаберие продължавате да крещите стрижено е. Само да сме живи да гледаме какво се задава и то много скоро .Тогава улици и площади ще ви се сторят тесни за всички, толкова ще ви се доще да ги напълните. Но ....дано не е късно. И ако все пак търсите отговорите какво да се прави,а сега накъде, как да се направи, посетете сайта на Идея за Блгария. Там ще намерите отговорите . До хан Тукту.Мног благодарим за оценката ти за нас.Ние сме като топката. Колкото по-силно я ритат, толкова по-силно тя отскача.В последните дни сайтът ни се пръска по шевовете от посетители.Народът започна да си спомня нашите послания в последните години, особено сега около изборите. Има ли друга политическа организация в момента , която да знае КАК да нахрани народа си,как да изправи страната от националната катастрофа,освен Идея за България?Разбираме чувствата ти към нас-много е лощо да мразиш и да си безсилен.

Сигурно сега,когато можеш да ядеш портокали до пръсване(ако можеш да си го позволиш де),си много много щастлива?!Абе и тогава тия гадни банани и портокали,както и другите плодове и зеленчуци в БГ си бяха сезонни...защо не ревете,че има череши само юни или марули само пролетта,дини-юли,ав ми се повдига от хората сещащи се за нищо особените банани и портокали тогава...та това ли ви е бил проблемът?Яжте сега и се радвайте...

И Aлекс и Petya89 са казали всичко много правилно. Абсолютно подкрепям тяхното мнение.

Те май греховете на капитализма са много повече!!!И тях ли след време ще трябва да изкупува бедният български народ?!

Комунягите компрометираха и саботираха прехода у нас. Обществото е съсипано, а хората смачкани и обезверени. Вместо истинска демокрация у нас се установи някакъв мутро-мафиотски режим, обслужващ интересите на бившата номенклатура.

Не знам защо ми се струва , че и времето когато тези господа някой ги слушаше е било много отдавна - времето на динозаврите.

Едно време се чудех на думите на Чърчил. Ако на 20 г. не си социалист, значи нямаш сърце, но ако и на 40 ти си още социалист значи нямаш ум. Това че си на 20 е похвално, но това че майка ти и татко ти, са ти промили мозъчето и са те изманипулирали, не е никак похвално за тях освен ако действително възприемаш писанията за онези години като истина. Страха който беше тогава беше страх дори да кажеш на глас истината. Когато сте го получили това наготово вие не може да го оцените, затова не давай оценки на неща които не познаваш, защото рискуваш да станеш смешна в собствените си очи ако след 30 години си прочетеш писанията или пък да те оплюят онези които са изстрадали този псевдосоциализъм за който ви лъжат. Живял съм го 38 години, а сега съм на 58 и за разлика от 40 годишните които тук възхваляват дънките и портокалите ще им кажа, че в БГ те дойдоха с голямо закъснение а нашите сурогати Рила и Меxico бяха поредния жалък опит за повторение на омразния капитализъм. Ех, дете, дете... Вам еще предстоит узнат...

Боже, колко малко текст, а колко много простотия на едно място. Колко са умни 20 годишните е ясно - достатъчно е само да прочетеш коментарите в някой форум където киснат. Не си мислете че светлото бъдеще идва. Това което се случи с държавата ни през последните 20 години беше престъпление, и резултатите тепърва ще се появат. едвин сугарев е един пълен малоумник. Хората много добре знаят какво да правят свободата си, това което нямат са пари, защото труда им е обезценен в името на обслужването на чужди интереси, благодарение именно на типове като сугарев. Само не забравяйте, че всичко се връща в една или друга форма.

Изминаха двадесет години и сме още сме насред пустинята. И ще чакаме още 20 години-може би в следващите 20години номенклатурните дечица и внучета ще изхарчат до стотинка крадените пари с катастрофалните си бизнеси(Не става само с крадене -трябва и акъл!)и ще престанат да играят пагубната си роля за икономиката.Прилагащ рекет и бандитски монопол може би ще влязат или под земята или в затвора.Най - трудно ще изчезне връзкарството и подкупите с помощта на които пълни идиоти упражняват власт като началници от всички нива а способните биват прогонвани в чужбина.Трудно ще напълним и училищата с интелигентни и съвестни учители докато там отиват най-често тия които не ги искат никъде...

Ама как са го извъртяли ,само и само да не кажат истината.БЪЛГАРИНА Е ЗА ДЕМОКРАЦИЯ,но комунистическата мафия ни обра парите и затова не сме доволни,а не за друго.

Бих дала всичките си дънки, ipod-a си и лаптопа само и само да мога да се върна в България, да си намеря нормална работа и да излизам с приятелите си без да ме е страх, че някой я ще ни прегази, я ще извади пистолет срещу нас. На този свят има по-важни неща от един чифт дънки, една къса пола, една дълга коса или един тъп холивудски филм... Тази привидна свобода прикрива липсата на истинска свобода. Да, можеш да гласуваш, но реално няма за кого. Можеш да гледаш филми, но не и да ги правиш защото БГ кино няма. Не можеш да си избереш професия, която ти харесва защото ще си останеш без работа. ДО живял тогава (11.11.2009 г. 12:31ч.) (11.11.2009 г. 13:41ч.) Значи според Вас е по-добре 2% от населението да могат да ходят на Хавайските острови, 20% да могат да отидат в Гърция или Турция, 28% да могат да отидат на БГ черноморие и останалите 50% да не могат да отидат никъде отколкото 100% да могат да отидат на море в Бг?

Обаче родителите на децата от младото поколение казват, че те са израснали в слободия, а не в свобода. Едно от нововъзникналите при прехода понятия е далавера - печелене на лесни пари по непочтен начин. По-възрастните хора имат отрицателно отношение към далаверата, защото парите трябва да се печелят с труд, но младите, които се чувстват съвсем комфортно в пазарната икономика, я възприемат положително. Забогатяването по нечестен път стана част от българския преход и младото поколение се примири с този факт. Това е значима част от травмата на прехода, коментира Митев Най-смислената част от статията . Просто много хора асоциират демокрацията с разруха и бандитизъм а социализма с ред и законност . Що се отнася до дънките от родителите си знам че са носили .

Има един миг в най-новата ни история, който действително е моментът на истината, защото е казана от когото трябва и когато трябва. Истината, изречена веднъж, но погребана след това под тоновете лъжи и манипулации съвсем съзнателно. Тази истина се изплъзна от устата на самия нов генерален секретар на ЦК на БКП Петър Младенов, който се опита да бъде откровен в оценката си за социалистическото наследство и го нарече апокалиптично На 11.12.1989 г., в резиденция Бояна започва Пленум на ЦК на БКП. Доклад на тема За състоянието на страната изнася Петър Младенов. В него той говори за дълбока деформация в обществото и в системата на управлението, за стагнация в икономическото развитие на страната, увеличение на инфлацията и влошаване жизненото равнище на народа, за застрашително нарастване на външния дълг, за упадък на основните морални принципи и за намаляване доверието в партията. Особено цветисто ( и правдиво) Младенов рисува картината на провала в селското стопанство, илюстрирайки неговата неефективност с примерите от реалността на пълния крах на ТКЗС и агропромишлените комплекси, познати на всеки потребител, принуден да купува вносни картофи, лук и чесън ( когато ги има изобщо по магазините). Оказва се обаче, че 20 години покъсно, не друг , а президентът Първанов лъже откровено в очите младите хора на България за състоянието на същата тази социкономика. На 8 ноември, на кръгла маса със студентите от УНСС, той ревизира истината в типичния за пропагандната на партията му начин. Сигнал за този факт подаде по БНТ Евгений Михайлов. Забелязал е нещо, което определено скриха от нас в преразказа на неговата изява. Заинтригуван, отворих президентския сайт. Там няма нито дума за онзи пасаж, в който той лъже за онова, което Младенов беше принуден откровено да признае, за да обоснове свалянето на Живков. Не открих нищо никъде. Не и в централните медии. Намерих само едно изречение в регионалния печат, във в. Струма: Президентът Първанов отбеляза, че освен че са бавни, проблемът на реформите у нас е, че са сгрешени. Той посочи, че за разлика от другите страни от Източна Европа в България реформите започнаха с ликвидация на селското стопанство и с реституция и дълго време след това беше осъзнато, че трябва да се прави и приватизация. Междувременно по RE:TV показаха запис от липсващата част от говореното на Първанов пред студентите. Направо зяпнах ( не че не очаквам това от него) : дума по дума в наши дни Първанов повтаря дългогодишните пропагандни клишета на партийните агитатори за разрухата, която е донесла на икономикатадемокрац Това е, което заявява на практика. Това не е изгряващата партийна звезда в зората на 90-те Първанов от битките му за Кърджали като пратеник на БСП ( наречени от него самия сталинградски). Това не е Първанов от митингите срещу НАТО, които той водеше. Това не Първанов , оглавил партията след краха на Виденов. Това би трябвало да е Президента Първанов, който не би трябвало да лъже точно онези, които не са били свидетели на истината. Издайнически гузно е, че тези лъжи са пропуснати в иначе доста подробното резюме за казаното от него, публикувано на официалния му сайт. Няма ги и в същото толкова подробното описание на тезите му в агенция Фокус. Значи си дават сметка, все пак, че чисто партийната му изява не му отива на претенциите за надпартийност. И няма кой да го спре! А точно за такива негови пагубни деяния трябва да му бъде потърсена сметка политически, когато трябва да се обоснове с какво Г.Първанов е вреден за демокрацията.

Стига вече партийно разделение , време е за Национално ОБЕДИНЕНИЕ ! Свършете нещо по-съществено от това да седите и да говорите празни приказки. В това ни е проблема, че всички са като вас ... Въздух под налягане. !!! Само говорите и нищо не правите. Политицета са същите... ЗАТОВА 20 ГОДИНИ ЩЕ СЕДИМ В ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ! МЪРЗЕЛИ И СКАТАВКИ....

На тези, които с умиление си спомнят времената на социализма ще съобщя радостната вест, че в Куба (една от социалистическа страна) от вчера граха щял да се продава без купони! Това е триумфът на социализма! По-добра илюстрация от този факт едва ли има... Та вие продължавайте да оплаквате загубата на този прекрасен строй - социализма, който накрая даже самият Тодор Живков призна, че е бил едно недоносче...

Хората гласуваха за ББ за да се отърват от триглавата ламя просто нямаха избор.А ти за кой гласува зелената партия ли?

А вие не страдате по демокрацията, а?! Майори стрелят с калашници по полигоните, и то не беше ден, не бяха два, мине се не мине месец и пак ... И после ни критикуват, че приличима на тях!

Гати си му, че ние от едната крайност в другата бре! Някой казват навремето за виз в ЗАТВОРА! Аз пък казвам в сегашно време В ЦЕНТРАЛНИЯ ЦЕНТЪР НА СОФИЯ ВАТИШ АК47 ТРЕПЕШ НАРЕД и най-много условно 1 - 2 години! Сега Някой казват имало пари а нямало портокали! Аз пък казвам сега има и портокали и бентлита и друго също има, ама пък ПАРИ НЕМАШ! Сега некой казват сега имаме еди какво си: Аз ще добавя така е имаме си и чалгица, знаеш ли какво е неква кака да ти разтърси пищен силикон, имаме си и Кокаинче, готини е да си смракнеш една дозичка, имаме си и престъпленийца, колко по готино е вместо да си научен на труд да идеш и да го вземеш от комшията, имаме си и здравеопазване сега, което здравеопазване не е като това от едно време еи! Сега здравеопазването разчита на ВИСША СИЛА изразена в молитвата: БОЖЕ ОПАЗИ МЕ ОТ ЛЕКАРИ И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ! Всичко си имаме сега да а навремето си немахме: Навремето и безплатни учебници си немахме и здравеопазване си немахме и театри с инемахме и култура си немахме (аз си спомним колко готино беше да гледаш БАТ РАМБО как коли ли коли ли коли, наред, един вид да видиш хамериканската култура как е, да те ЗАКОЛИ!!) И искам да кажа само едно, ЛОШО Е БИЛО ТОГАВА, но когато се казва истината нека а е цялата истина а не само удобните факти!!!

Хан Тукту , не Идея за България ще повтори номерът на царю, а точно твоя ББ ще повтори номерът на Царю. Идея за България още не е парти, тя е само всенародно движение срещу олигархията представена във всички партии в НС и се очертава като ЕДИНСТВЕНА ОПОЗИЦИОННА СИЛА на 95%- овия ограбен и сведен до просешка тояга български народ народ. Българи, не вярвайте на някой си който се представя за Хан тукту, че е емигрант и живее в чужбина, той чужбината не е помирисвал, същия пише от селския мегдан на село Уйно Българско! . Идея за България е гражданско движение и има идеология и програма, която ако бъде реализирана във властта ЩЕ ИЗМЕТЕ ОЛИГАРХИЯТА и ще върне бъдещето на България. Явно Хане висиш в този форум с единствената цел- да пазиш олигархията. И друго е явно- признаваш ни за единствена опозиция и много се страхуваш от нас, щом ежеминутно нашето име е в устата ти. ideyazabulgaria.org

Абе оревахте орталъка с тез панелки (дори и те не са 100% ваши щото земята отдолу е държавна). А това че комунизма превърна българите в нация от доносници и корумпирани цървули - смятате за нормално...

Извинявайте ама ако това сега е демокрацията, Мерси, НЕ Я ЩА!!!!!!!

Чета мнението на Владо (11.11.2009 г. 12:35ч.) и потръпвам от ужас. Неговото мнение е истината за състоянието на България сега ,нейните човешки ресурси, разруха и безпомощност. За 20 години преход България загуби 4 милиона души и се обезкръви изцяло. 2 МИЛИОНА ПОЧИНАХА, вследствие на грабителски направените приватизаии и прилагане на американски план Ран Ът, който унищожи икономиката на страната, останали на средна възраст без работа от притеснения получиха инфаркти и инсулти и починаха. ОЩЕ 2 МИЛИОНА се превърната в ЕМИГРАЦИЯ, поради унищожението на икономката, липсата на производства и работни места напуснаха страната да търсят работа другаде и да продадат труда си н чужди държави. Между тях са най младата,образована и възпроизвеждащата част на българската нация. До сега ОБЩО- 4 МИЛИОНА УНИЩОЖЕНИ ХОРА. От България продължават да изтичат човешки ресурси- всяка година 33 000 млади хора напускат страната.В страната останаха застаряващо население .Хора като Владо на 63години, които не познават демокрацията , не са ходили навън, не знаят що е то и как да я ползват за своя добро. Ето тези хора разчитаха и гласуваха за ББ и неговото олигархично обкръжение, да промени България за по добро, без да знаят, че олигарх никога не е работил за обожественото добро, а единствено за свое. Тези хора не знаят, че техния западноевропейски колега никога няма да избере олигарх или лекьосан политик да го управлява, защото знае, че ще стане лесна играчка в ръцете на престъпната олигархия и на чужди държави, които не ни мислят добро. Тези хора доще не могат да прозрят в 100 те дни на Борисов, че той работи единствено за своя олигархичен кръг.Един друг емигрант по съдба като мен, ми каза: Дадох на брат ми в България, коъто е безработен от 10 години, да си направи зъбите, защото нямаше пари, а той отишъл и гласувал за Костов? Без да си спомни, че именно с приватизацията на Косотов той остана без работа завинаги?!. Застаряващото население в България има ниско обществено съзнание и не може да промени България, не е в състояние да извърши нужнатареволюция в същото време същата тази олигархия, прозряла голяма сила в българката вече над 2 милиона емиграцията, която ако се върне в родина ще промени статуквото и първи ще унищожи и ликвидира олигархията, търсят начини да отнемат избирателните права на емиграцията и да и пресекат обратния път към родината.Тежко и жалко за България, без човешки ресурси никой народ и държава няма бъдеще. ideyazabulgaria.org

Моля, ПРОЧЕТЕТЕ интервюто с Нешка Робева за Форум в интернет, лесно се открива! Жената го е казала мъдро и точно!!! Нямам какво да добавя по въпроса за последните 20 години ...

Пропагандата в момента работи на пълни обороти. Мотива нямало портокали и банани и дънките били забранени почна да ми писва. Роден съм 1969 година. По темата дънки и портокали - и двете съм ги консумирал. При това спомена ми е, че всяка година си купувах нови или получавах от някой братовчед по, да го наречем, наследство. Ако си купех нови, предавах ги на следващият, защото ми умаляваха. Да но носенето на едни дънки беше поне 2 години., макар и от различни братовчеди, макар и почти непрекъснато. Просто издържаха. Сега и от скъпите да си купя - на шестият месец прокапват, въпреки, че ги нося от време на време. Портокали имаше. Бяха кубински или от северна Африка, но не бяха чак такава екзотика. С бананите наистина беше по-зле. Това което обаче сега липсва е спокойствието. Имах гадже до басейн Диана, зад гара Пионер, а живеех до театър София. Колко пъти съм пресякъл парка от руското посолство до Орлов мост не може да се преброи. Сами се сещате, че това е ставало след като е спрял градският транспорт. Как веднъж не прояви някой интерес към мен? Моля сега желаещите да повторят маршрута по същото време. Ама не взимайте пистолети и ножове... да, и боксовете са забранети... както и каските, и бронежилетките. Нещо май останаха малко желаещите. Хората искаха да се изправят криволиците на социализма, а не да им натресат капитализъм. При това капитализъм може да има с демокрация и без демокрация. Или както е при нас - с бутафорна демокрация с тенденция да ни е премахнат и като декор даже.

Колко си прав/а живял тогава/11.11.-12.3 също живях тогава,живея и сега,но животът ми днес е с много по-ниско качество оттогава!Разбира се,че не са най-важното дънките и портокалите/макар,че ги имаше и тогава/. Бях и ученичка и студентка,учех без пари,лекувах се без пари,можех да си позволя да ходя всяка година със семейството си на море по 10-14 дни,прибирах се по всяко време на денонощието сама,без страх някой де ме обере,пребие,изнасил или убие! Демокрацията е много хубаво нещо,но ИСТИНСКАТА демокрация,а не тази нашата.....

Много добре написана статия. Поздравления! За първи път съм впечатлена от нещо, публикувано в dir.

Отбор юнаци - Евг.Дайнов,Огн.Минче и сие. Всичките на хранилката на Отвореното общество и съответно приказват това,което искат да чуят господарите им...

Много си прав приятелю, но и ти си забравил една малка подробност. Мойсей е водил евреи, не българи, затова са му били нужни САМО 40 години.

от Ню Йорк Таймс !!

Прибирали сме се от купони преди 30 години в два часа през нощта и не ни е било страх. Сега и посред бял ден съм нащрек за крадци, побойници или пияни/безотговорни шофьори. За здравеопазването и сравнение не смея да направя. Сега най - добре е да се разчита на Дал Бог живот и здраве! Може да има модерна медицинска теника, но лекарите - специалисти и помощния здравен персонал са на изчезване.

Не зная защо спориш с мен, като си на същото мнение!?!?!? Прочети още един път какво съм написал! Няма да срещнеш никаква теория и никакъв акъл в коментара ми. Напротив, очаквам блудите на другарите от така наречената Идея за България, които се готвят да повторят номера на Царо, но тоя път в розово. Само големиьо брат от североизток да щракне с пръсти и ще цъфнат на изборите, за сега не им е разрешено, няма я идеологическата ситуация. А вие си се борете, нали за това ви стискам палци. Не чакайте пак някой да ви оправи. А защо ли кисна в български форуми?! Щом не се сещаш, няма да ти обяснявам. Само се чукни по пипето малко, едно време забраняваха да се пише, сега пък да се чете ли ще ми забраняваш?!

А защо Вие поставята всички 20-годишни под един знаменател? Защо това, че те са 20-годишни автоматично ги прави роби на пазарната демокрация, или имащи желанието и възможностите да продаде майка си за пари, а друг за повече пари, може би има някой за много пари? И от къде Ви дойде идеята, че това въпросно поколение се интересува единствено и само от пари? Ето това е Вашият общ знаменател. Не мога да разбера защо на тъй-нареченото старо поколение, или поне на една значима част от него, не му хрумва идеята, че именно това ново поколение е пълно с идеи, странни, интересни, иновативни, има различен начин на мислене, различни виждания? Защо изведнъж това ново мислене се превърна в недостатък за поколението със закостенели ценности? Вие мислите ли за бъдещето на света, за екологичните промени, за бедните страни, за прехраната на другите? Ние да. Смея да твърдя, че една голяма част от вас ги интересува единствено това колко е било хубаво през комунизма и колко е зле сега. Времената се променят, нравите също, културите също. Приемете това, че сега живеете в различен свят. Докато не започнете да живеете в сегашно време, никога няма да ви хареса то. И вземете под внимание факта, че нашата различност води началото си именно от разликите между света тогава и света днес. Имайки всичко това предвид, не твърдя, че цялото ново поколение е спасението на България. Както с всичко, и тук има изключения, големи дори. Но моля, не ни поставяйте под общ знаменател с наименованието, Няма да я бъде тая работа.

До кое море се ходеше ? Имаше ли алтернатива. Сега поне някои ходят и до Хавайските острови, а тогава ходеше само Владко на Татко. И тогава имаше изнасилвания и убийства , но бяха само битови и за тях не се споменаваше никъде нищо-нито във вестник, нито по радио, нито по телевизия. Тогава имаше шест милиона крадци в България. Едни крадяха предмети, а други крадяха време заемайки някаква синекура без да дават никакъв труд на обществото. Цената на парното беше ниска, защото и тогавашната държава крадеше от собствения си народ и дотираше евтиното парно и евтините билетчета и цялата евтиния. И затова може би на някои като теб им е чудно защо Луканов отказа да плаща външния дълг и обяви мораториум върху плащанията му. Това се нарича официален банкрут на държавата и старата система.

Ти действително си дървен шоп! Или,както казват: Я не сакам я да съм добре,сакам Вуте да е зле!

Родена съм 1960год. и имах критично отношение към системата и знаех, че мечтите са зад стената, не мога да си простя, че останах тук и не избягах...

НИТО ИМА КРИЗА, ВИЖТЕ ЗАДРЪСТВАНИЯТА СИ ПРОДЪЛЖАВАТ, И ВСЕКИ СЕ СТРЕМИ КЪМ ИЗМАМА, КРАЖБИ И БАНДИТИЗЪМ. КОЙ ГО ИНТЕРЕСУВА ЗА МИНАЛО, ЗА РЕД, НАСТОЯЩЕ ИЛИ БЪДЕЩЕ. ТОШО С НЕГОВИТЕ НОВИ /СТАРИ/ ПАРТИИ И ПОСТАВЕНИ ЛИЦА Е ПУСНАЛ МНОГО ДЪЛБОКИ КОРЕНИ В ЦЯЛОТО ОБЩЕСТВО НЕКА НЯКОЙ ДА КАЖЕ ПРОТИВНОТО!!