Лех Валенса нарече Горбачов ”слаб политик”

Михаил Горбачов бе "слаб политик" и това помогна за рухването на комунистическите режими в Източна Европа, казва Лех Валенса в интервю, поместено на сайта на германското списание "Шпигел", което Валенса даде по повод 20-ата годишнина от падането на Берлинската стена, съобщи БТА.

Обратно в новината

Коментари - Лех Валенса нарече Горбачов ”слаб политик” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да.

Да, казал го е Смирненски - излишен е светът на богаташите. А и ти си от излишния свят, защото си дегенерат.

Не, не си на 26 години. Лъжеш, вижда се с просто око. Децата ни са живи и добре знаят, кои са палачите, отнели им детството, младостта и надеждите. Не говори от тяхно име, дърт глупако! За разлика от теб, те нямат никакви илюзии, че добрият свят ще случи в тази обществено- политическа система. Те вече са част от световната младеж, нещо което заразеният ти с идеологеми изкукал мозък, не може да проумее. За това от пръв поглед си личи, че си много стар. Разкарай се!

Zaporeden put se ubezdavam ce poliacite sa po veliki i ot makedoncite

Валенса е просто инатчия, а Горбачов освободи 500 милиона човеци

Na tozi chuk Valensa gorbachov mu vinoven che komunisma se bil razpadnal.Mi ti za kakvo se boreshe be bokluk?Sega i vie polski evreiski gadove se chudite koi da obvinite za neudachite si.Valensa e zgan kakto vsichki ostanali!

Само за информация: имало два свята Едият произвеждал компютри (не компоти), чиято скорост и структура се развивала по закона на Мур (за година и половина-удвояване броя на транзисторите;http:/ , а в другия измервали произведеното количество тенджери в тонове. Съветската тенджера - най тежката тенджера в света! Два свята - единият излишен!

защо изключва възможността да е искал Горбачов така да стане. Рейгън може да го е убедил и навил.

Какъв е този велик строй, който може да бъде бутнат като къщичка от карти от един единствен човек?!?!

На мен така ми е добре, въпреки, че и перестройката, и преврата на 10.11.89 бяха бая калпаво изпълнени. Но какво да се прави, както и да се напъват комунистите все им е недоносено, зделано произведението.

Валенса може да разбира от напрежение,но от политика не! WWW.IMOTINESI.COM

А може би е нямало конспирации , както на много хора им се иска. Но със сигурност Горбачов не е тъп или слаб. Валенса може да го е прал малко повече тока или де бил на 4-5 водки при интервюто. Те поляците не пият повече от литър на вечер.

Правилно е казано-Бий,за да те уважават!Ако Горбачов беше пратил съветските танкове в София сега нямаше да пишете,че е глупак,луд,предател и др. а щяхте да сте на бригада и да вадите захарно цвекло !

В голямата политическа дипломация има неща,които остават скрити дори за медиите.Още президентът Рейгин е поставил условието на Съветския съюз за обединението на Германия и изтеглянето от Източна Европа.Договорка.коя са имали още от Ялта.Ролята на Горбачов беше да доведе/напомни тези договорки на съветския политически елит.Американците не са си правили илюзии,че това да бъде лесно.Паралелно се водеше подготовката за звездни войни,а Съветския съюз бе изпаднал в икономическа криза.Така че Горбачов и сподвижници ясно са осъзнавали накъде вървят нещата.Например Горбачов е казал на Хонекер на 10 октомври 1989г.,че каквото и да стане на територията на ГДР,съветските войски нама да вземат страна.Аз бях там от 10 до 17 октомври и помня демонстрациите в Лайпциг,Карлмарксщад и Дрезден.Явно германците са знаели,че Съветския съюз ще отстъпи.От друга страна Горбачов и други бяха прозрели какво бъдеще ще има Съветския съюз,ако останеше изолиран от световната икономика/една страна от третия свят/.Така че мнението на бойкия,но треторазряден политик Лен Валенса е много далеч от истината за политиката,която определят все още големите държави.

interesno mi e da cheta mneniata na pisheshtite. ako wi se obsajda niakoi da kaje za KITAI - interesno mi e kakwo mislite za socializma/komunizma tam i zashto uspiaha da razwiat ikonomikata si po tozi nachin - towa li e nachina za progress - za men tam ne e nito komunizam nito kapitalizaum a neshto smeseno. kakwo mislite wie?

Коста ти май не си срещал поляци.Вземи им прочети историята че да разбереш че поляците всичко на всичко са имали 4 крале от които само един е поляк;-)Другото време все са били част от други държави-това са твоите свободолюбиви поляци.И още нещо пият като руснаци а се напиват като немци и повръщат като.....По католици от католиците;-)))И това дето го е писал някой е вярно най неприятната част от славянството с еврейси уклони.А валенса да мълчи колкото Горачов е непоплярен в Русия толкова и той в Полша и това не е случайно.

Всъщност истината е, че Горбачов, по всичко личи, е бил много силна личност! Силен политик и силен човек. Ако вместо него начело на СССР е имало слаб политик, такъв който да се огъва под напора на цялата закостеняла комунистическа система, въпросният Лех Валенса щеше да е просто кървава пихтия под веригите на н-тият съветски танк, един от хилядите които щяха да нахлуят дълбоко на Запад. Съвсем отделно куфарчето с големият червен бутон, ако не е бил в Михаил Горбачов...според някои геофизици детонациите от хилядите съветски термоядрени ракети не просто са щели да заличат всичко живо на планетата а са щели да изместят планетата от естествената и траектория. Изчислено е, че в рамките на 18 минути от първият до последният разрив(в зависимост от точката към която са насочени) ежеминутно са щели да се взривяват по над 200 ракети всяка една с мощност от няколко десетки до няколко стотин пъти мощността на бомбите над Хирошима и Нагасаги! Отделената мощност на минута се измерва в МИЛИАРДИ мегатона на минута, сила достатъчна да измести планетата от нейната траектория и тя да поеме плавно по коса траектория към Слънцето! Няколко месеца е щял да продължи ходът на планетата Земя към Звездата. Месец преди финалната колизия повърхността на Земята е щяла да бъде разтопена, животът отдавна заличен, водата изпарена...Мдаааа... въпросният Валенса е доста изкуфял и мощно го гони старческата деменция та дрънка потресаващи глупости! Никога не е късно човек да стане за резил...Очевидно Лех Валенса е тотално изперкал...Жалко...

Млад човек съм на 26....Моля се просто да ви надживея и да видя един по - добър свят. Всички защитаващи или даващи оценки свързани с комунизма за мен сте нищо.... Нарочно си давам годините..... Надявам се да несъм единствен. Палачи на децата си сте вие...

е Валенса - Горбачов беше слаб човек и неспособен политик. Защо обаче нищо не споменава за доларите от Ватикана, без които Солидарност нямаше да съществува?

Тогава всичко ще си дойде на мястото и много смешници,дето се имат за голямото добро утро ще си намерят майстора.Разстрел без съд и присъда за продажниците на България,конфискуван на всичкото крадено и придобито по престъпен начин имущество!!!

Слаб ли бе Горбачов, силен ли все още не мога да определя. Сигурно е едно - той въобще не можа да предвиди какви промени ще докарат на света започнатите от него реформи. Пък и едва ли някой от политиците - негови съвременници можеше да го направи. И все пак ако реша да си отговоря на въпроса : силен или слаб политик бе Горбачов, то последния човек когото ще попитам ще бъде Лех Валенса.

Когато миячите на паници, главно в САЩ и седесарсто-реститути ме плюят и попържат, се радвам. Защото Никита Сергеевич Хрушчов съвсем правилно беше казал: Когато врагът те освирква, знай, че си на прав път! Впрочем, дали той беше казал тази мъдра мисъл или друг....все тая!

До ВСЕЗНАЕЩИТЕ Братя, какво е това демокрация и това което е в България демокраця ли е??

Горбачов е най-обикновен предател,който достави на милиони мизерия. И то за шепа сребърници. Друг е въпросът ,че системата беше за ремонт.Но не и да зароби милиони- както и стана.

И нашият Луканов е най- великият български политик- ученик на Горбачов! По безкръвен начин той приключи комунизма в България! Хвала на такива хора!

Няма злоба, глупи, а само презрение - заради невежеството ти и демонстрираното малоумие. Намесвам се само, за да отбележа, че комунизъм никога и никъде не имало. За сега. Антикомунистически мантри само доказват глупостта ти. Добре е, че Ого не ти отговаря. Посети лекаря си!

Политик,който обърна политическите си решения в добър бизнес.

Има две възможности или Горбачов да е предател, защото той обективно предаде партията на която бе член , държавата на която бе поданник и надеждата на онеправданата част от света, или е бил агент на чужди служби и много умно той и те(влк. и Валенса) са успели да си свършат работата . Остава една трета възможност )на която не вярвам), че той един голям глупак. Изборът е Ваш.

Всъщност Валенса трябва да благодари че Горбачов беше начело на СССР а не някой друг дали е бил слаб политик или не немога да кажа всеки случай неупотребата на сила не беше слабост още от 85 СССР изостави своите сателити да си решават сами проблемите и Горбачов следваше този курс до края дори когато някой лидери викаха руските танкове в собствените си страни .

Е ! И ?

Михаил Горбачов е най-великият човек в историята изобщо! По безкръвен път той приключи най-жестокия експеримент, започнат от най- злия гений - Ленин. Вижте какво става в Куба и Северна Корея. Спокойно можехме да вегетираме още 10-15-20 год., ако не беше Горбачов. Действията (или бездействията му според ел-техника Валенса) не са резултат на некадърност или предателство - просто Човекът М. Горбачов бе прозрял безумието на комунизма и знаеше добре, че той просто трябва да мине завинаги в миналото.

Социалистическата система беше обективно обречена поради присъщи й противоречия и недостатъци. И това няма нищо общо с ограничеността и непригодността на Горбачов за невероятно отговорния му пост.

Горбачов не само,че не беше слаб политик,но напротив ,той беше изключителен политик!Явно никой от вас,не е чел нищо за този изключителен човек!четох материалите на 27 конгрес на КПСС,и тогава установих,че на сцената излиза невероятна личност,която ще промене света!Четете червени дрегари,четете а не говорете тъпотии!Знам ,че нищо не ще успее да налее мозък в чугунените глави,но все пак опитайте!Не се гаси,туй що не гасне!Горбачов е умен мъж,за разлика от вас и знаеше,че няма сила,която да спре човешкия стремеж към свобода!И затова сега на онзи непрокопсаник Ого внучката учи в Кембридж ,а не търка скамейката на Габровския технически институт!Но освен учението това умно дете не е зле да хвърли един здрав пердах на дядо си,за да му дойде пипето в главата!

А Вие смятате ли , че в България има демокрация? Реално постижение за тези 20 години е развитието на търговията и отпадането на жителството. Демокрацията има по-скоро представителен вид. Има институции и избори, но след като не се спазват законите/не важат завсички/ няма държавност. Тези, които ограбиха централна банка с куфарчетата, те дирижират всичко.

Поляците са силни и свободолюбиви И нямат толкова много рускозависими майцепродавци като нашето БСП

Абсолютно вярно, слаб политик, който все пак успя да разбере, че комунизма отива, там където му е мястото-на бунището на историята.И за разлика от Милошевич не поведе кръвопролитни и безмислени войни.

Дойде ли Пражко Лято след Пражката Пролет?

Поляците се срамуват от тъпотата на електротехника Валенса и както знаете на едни избори получи 2-4%. А Горби е просто глупав и недалновиден политик.

Горбачов е много тъп

На Горбачов трябва да му благодарят, че пусна държавите от източния блок да се оправят сами. Той започна промяната и благодарение на него се приключи с комунизма. Положението в източния блок не беше добро и беше въпрос на време той да се разпадне. Чест прави на Горбачов, че предпочете да пусне хората, отколкото да ги стъпче с оръжие, защото дори тогава СССР имаше достатъчно оръжие да прегази цяла Европа. Обаче полските политици все още се тресат от злоба, когато стане дума за каквото и да е Руско. Така че не се учудвам на коментарите на Лех Валенса. Него го позабравиха и сега се прави на по-важен отколкото е бил. И освен това иска да покаже Русия като безпомощен наблюдател в процесите през онези години. Но всъщност промяната тръгна от Русия. Каквото и да говорим, Полша бе роб на Русия, който си остана роб докато господарят му не реши да го пусне. Ако трябва да говорим за слаб политик в Русия, това е Елцин. Него обаче не го оплюват, защото им беше много удобен. За сравнение, могъщ лидер като Путин е много критикуван, защото отстоява интересите на Русия и не му дреме за мнението на САЩ.

Жалко за комунистите. Горбачов е единственият с когото магат да се гордеят и да трупат точки. Като го ругаят и отричат само губят. Но те вече свикнаха да губят. Има още да губят. Последният от ордата им ще е Ого.

Комунизма беше изкуствено поддържан от запада цели десет години с цената на ОГРОМНИ заеми, чийто лихви още плащаме... комунизмът фалира още много преди 1989, това е ..... комунизмът е едно недоносче хахахах

Лех Валенса е абсолютно прав. Може би от нежелание да бъде по-рязък в оценката си за Горбачов, макар че вежливостта не е характерна за Лех, той не употреби и думата слабохарактерен. Не са прави онези, които наричат Горбачов предател. За какво му е било необходимо да става предател, когато беше правителят на такава империя като съветската. Нещо повече, Буш -старши като вицепрезидент, му предложи 400 милиарда долара безвъзмездна помощ за преустройството на СССР, от която Горбачов високомерно се отказа. Това може да го направи само глупак. Така че глупак е по-правилната дума. Същото може да се каже и за нашите политици, които се отказват от реализирането на важни стратегически проекти, само заради това, че трябва да се осъществят с участието на Русия.

Майк, много си тъп! Да не би и Черненко, и Андропов да бяха в цветущо здраве, когато седнаха в инвалидния стол на Брежнев - те бяха замрели преди да станат генсеци. Ела да ти прасдна един да ввидиш ъперкут какво е! Твой Ивендър

abloliutno vqrno slab e i na karti

Горбачов направи това което трябваше. Що за идиотия, комунизма си се изяде отвътре. Комунистите които не са захапали от баницата ли пишат във форумите? А Русия разчита още на износ на суровини. Ние сме в ЕС и сме най бедни, поради това че си си избрахме Дмитриевич и Кобург. Никой не ни е виновен за този избор. Избор на селяци и чалгари дюлгери...

добре,че западните централи ви финансираха а политиците им ви пазеха гърба,а липсата на родолюбие винаги е правила политиците слаби.

Горби, Шеварнадзе, Алиев и Елцин бяха агентите. Като прибавим природната тъпота на Елцин и Горби, хитростта и подлостта на Шеварнадзе и Алиев, разумния опортюнизъм на Назарбаев работата беше свършена

Комунистите, освен злобни епитети, могат ли да използват други аргументи в изказванията си? Очевидно е, че Горби беше слаб политик от гледна точка на СССР. Очевидно няма безумието и твърдата рука на Сталин например. Но това изобщо не означава, че Лех Валенса е тъп. Не е нужно да си родом от Сирищник, за да си големият гражданин ;) Всъщност Роналд Рейгън и Маги Тадчър успяха да освободят Европа от комунистическата зараза. За което на Горби беше платено добре - да не забравяме, че той получи Нобеловата награда за мир за 1990. А комунизмът, в този си вид, който слава Богу преживяхме, не може да съществува както по икономически, така и по политически причини. В крайна сметка това си бяха диктатури. И то твърде зловещи.