"Първата стена бе съборена от полските корабостроителници през 80-те години на 20-и век", подчертава историческият лидер на полския синдикат "Солидарност" - първият независим профсъюз в тогавашния социалистически блок.
"Ние победихме комунизма и хората в Източна Германия започнаха да бягат през посолствата на други страни. Берлинската стена падна благодарение на бегълците", казва Валенса. Лауреатът на Нобеловата награда за мир за 1983 г. признава, че се е безпокоял "да не би съветският лидер Михаил Горбачов да реши да спре бягството на масите и да заличи нашата победа."
"Играта бе опасна. Добре е, че Горбачов бе слаб политик и че всичко мина благополучно", отбелязва той. Валенса отбелязва, че съветският лидер не е знаел какво да прави, когато "започнахме да мобилизираме масите". Той обвинява политиците от големите страни, че, с времето, просто са пренаписали историята. Лех Валенса ще участва в понеделник в церемониите в Берлин по случай 20-ата годишнина от падането на Стената, наред с Горбачов и други исторически личности, участвали в събитията през 1989 година.