Предрекоха недостиг на учени и преподаватели

Недостиг на научни работници, университетски преподаватели и учители по природни науки ще се усети в страната до пет години, прогнозира пред журналисти в Смолян проф. Иван Лалов.

Обратно в новината

Коментари - Предрекоха недостиг на учени и преподаватели | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Другарю Вуз, искам да си запиша с вас( с малка буква ) публичен дебат в някоя телевизия. Защо има студенти, които не са моитивирани, защо ги пускате, кой ви принуждава???Защото ви плащат пари, ето затова, иначе ще умрете от глад... Ето човека сам го каза - участва в чуждестранни фирми, и ръководи докторанти, ако сте в час и вие, какво и кой ви пречи да го правите??? Само че чуждестранните фирми плащат не само за онова, което пеете пред студентите, а и за практическата му реализация. Струва ми се, нещата които четете на своите студенти са отживели отдавна и аз не бих влязъл на подобна лекция. Нали се сещате, че има преподаватели, които пускат списъци за присъствие, и такива , на които залите им са пълни до тавана по време на лекции, та ако обичате, кажете от кой модел сте, или си напишете името от кой ВУЗ сте... след като изразявате мнение.

Лос Аламос не е по-зле от френската лаборатория BIII, на 36км от Париж. Една от причините българската наука да върви зле е злобата. В България няма единомислие и подкрепа за онези, които правят нещо. Точно обратното. Гледа се единствено да му се подлее вода, само и само да се провали. Това е вашият български сериал. В САЩ нямаме подобен. Тук физици, математици, химици, биолози, компютърни специалисти, и инженери, работят организирано, под една шапка в националните лаборатории, в интерес на науката. А самите национални лаборатории работят съвместно с унивреситетите. По този начин на държавата и е по-лесно да си планира бюджета. Компактно, лесно, и бързо. В Европа всеки работи за себе си има повече бюрокрация и нещата не се движат бързо. В България пък нещата са плачевни, няма нужда да ги коментираме. Ако не са парите от ЕС и САЩ, в България наука няма да има дори на нивото на което е в момента.

Под мое ръководство са защитили дисертации 16 докторанта.От тях само трима продължиха да се занимават с научна работа.Аз също от десетина години се занимавам с професионалният си бизнес и отделям все по-малко време за наука.Ако бях останал само на средствата , които ми дава държавата за наука, трябваше да прося или да ровя в кофите за боклук.И така си осигурих едно прилично съществуване, но работя в чуждестранни фирми.У нас само с наука , колкото и да си силен в това направление, няма да бъдеш платежноспособен, какъвто и професионалист да си.Чуждите представители оценяват можещите хора и дано да ни ,,завладяват в по-голям мащаб.Нашите управляващи уважават и толирират повече хората с ниски чела и дебели вратове.Но професионалиста винаги може да си намери подходящото място, ако е и мениджър.Затова Университетите у нас ще остават без добри специалисти, мижитурките ще гледат да се пласират в политиката, където за съжеление има все още какво да откраднеш от народното.

Наука и образование няма, понеже няма кой да наема тези хора. У4ителската професия е нископлатена и жалка, остава единственият изход - емиграцията .... Проф. Иван Лалов да млькне и да се скрие. Физи4еският факултет му дават 2,400,000.00 лева всяка година откраднати (преразпределени) от другите факултети, тьй кат Физияеския няма студенти. В замяна има нагли професори като Лалов и декан-пиянде, които от 20 години не могат да предприемат преориентация на факултета кзм инженерна физика. Не ни трябва тази армия 'физици'. Нито са се доказали като такива, нито имат студенти, нито имат предмет на дейност. Б#джетни смука4и и друго никакво ....

Научен елит бързо се унищожава, но много бавно се създава. Добрата наука и големите открития идват след години натрупвания и контакти на хората на науката с други подобни от цял свят. Това е дълъг и труден процес, свързан с доста усилия и проява на талант на тези, които изследват природата. Но понякога резултатите надхвърлят многократно вложенията на държавата... За да се случи всичко това обаче в държавната власт трябва да има и примерно физици, биолози, химици, а не само пожарникари, полицаи, адвокати, икономисти-краднисти и други подобни специалисти :-)

Някога съществуваха различни кръжоци свързани с природните науки .Масово аз и моите познати се занимавахме с радиотехника ,различни моделизми за които основни бяха необходими познания по химията ,физиката ,математиката.Четяхм списания като Космос,Наука и техника,Природа и знаниеи още много други.Вълнувахме се от тайните и загадките по света... Всеки правеше по нещо и когато изстрелвахме ракетни модели или някой пускаше своя самолет беше направо празник за нас и повод още повече да се запалваме. Сега е направо жалка картинка.Кой би се хванал да си слага адаптер на акустичната китара ,да си прави сам усилвател ,цветомузика.Сега просто би работил някаде през лятото за да си купи каквото му трябва но няма да има никакви познания за техниката .

Доказано на практика е, че най-добре подготвените и реализиращи се кадри в България излизат от НСА и Школата в Симеоново.

В България има твърде много студенти, които не искат да учат. Истински мотивираните студенти могат лесно да се съберат в половин ВУЗ и да им се преподава от нормални, квалифицирани преподаватели. Останалите псевдостуденти да се разкарат, а не да се чудят как да ни принуждават да ги пускаме неграмотни, само за да прибират издръжката.

ЩЕ ЧАКАМЕ ДА СЕ ПЕНСИОНИРАТ И ДА СВЪРШАТ ВРЪЗКАРИТЕ ЗА ДА МОЖЕМ И НИЕ ДА РАБОТИМ ТОВА ЗА КОЕТО СМЕ УЧИЛИ АКО ДО ТОГАВА НЕ ГО ЗАБРАВИМ

Ловко съчиняваш, момко! Трабва да си опиташ късмета като сценарист на сапунени сериали. Но преди това научи български език! Не се пише неможе, а не може.

НО ПЪК КАКЪВ ИЗЛИШЪК НА МУТРИ ИМАМЕ....

ПРИ МЕН РАБОТИ ПРЕКРАСНА БИОЛОЖКА, КАТО ПОМОЩНИК СЧЕТОВОДИТЕЛ. СПРАВЯ СЕ ОТЛИЧНА, ЗАВЪРШИ И ВТОРО ВИСШЕ СЧЕТОВОДСТВО И КОНТРОЛ. АЗ СЪМ ДОКТОР НА НАУКИТЕ В МАШИНОСТРОЕНЕТО, НО СЪЩО СЕ ПРЕКВАЛИФИЦИРАХ КАТО СЧЕТОВОДИТЕЛ И 20 ГОДИНИ ВЕЧЕ УСПЕШНО СЕ СПРАВЯМ С НОВАТА ПРОФЕСИЯ.

Не, че няма, те просто не са тук. Все пак хората имат някакво достойноство и не могат да преглътнат заплатите си от порядъка на 350 - 450 лева, докато гледат как на улицата хора с основно образование носят костюми за четирицифрени суми, карат коли за 5 и 6 цифрени суми и живеят в палати с високи огради. Тук в скапаната джунгла не се цени това какъв капацитет ти е мозъка, а с какъв капацитет ти е бицепса. А забравих ли да спомена великолепните условия в държавните университети. Как се учат студенти без да разполагаш с нужната техника и лаборатории, с рушащи се бази и без нормални аудитории и т.н. Отдавна хората с капацитет под мозъчната кора препочетоха и продължават да предпочитат живота в чужбина. Там това да се трудиш в сферата на науката е нещо уважавано и достойно. Жалко за тези способни хора които останаха в най-корумпираната и с най-просто общество в целият ЕС. Принудени да мизерстват и живеят като клошари... каква загуба за света е това дори.

ПА ТИЯ ДЕК СЕГА НИ УПРАВЛЯВАТ МНОГО ЛИ СА УЧИЛЕ?

Истинска забава! Някакъв със цели две публикации от канзаският селски университет дава оценка на науката на една държава. Като направиш поне 200 може и да ти обърне внимание накой, драги. Друг го прибрали в Американска военна лаборатория. Ами едва ли има в цивилизования свят по-лошо място за научна работа от американска военна лабораториа начело с лос аламоския лагер. Мила родна картинка, където и да се възпроизведе.

Какъв недостиг ми дърдори тоя. Това което е станало и продължава да става си е ясно и видно за реално мислещият мозък. Това което става с БГ с детайлно планирано. Първо се унищожава производство и банки, следва образование, застаряване на нация и следва заличява от действителността

Много е ясно,че такава е тенденцията от години.Първо,приемът на студенти става по крайно занижени критерии.В стремежа за повемче пари от министерството и такси университетите обявяват по 20 класирания и приемат Сульо и Пульо.Пак поради същата причина те завършват и на практика има много ,но посредствени виши знаещи и мажещи млади учени отдавна не са тук.Те работят там,където ги оценяват морално и материално.Тук за да станеш учен дълги години ще бъдеш нещо като калфа на старшите н.с. или професори,ще ги правиш съавтори,знам случаи в които подобни субекти им работеха на вилите и това не по времето на Т.Живков.След годин пълзене по служебната стълба, трупане на публикации и имитация на научна работа самият млад учен ,вече не млад се превръща в същото ,което е неговият ментор.Има и друго-наука се прави не само с желание,а и с пари- всеки може да види орязания бюджет от година на година. Още дълги години наука няма да има и ще четем подобни статии. Нещата няма да се оправят.

Сетиха се най-после, ха добър ден булка. След пет години ще им се наложи да учат (подготвят) само мангали.

Какво сега Лалов ще прави открития и прогнози?!! Това си беше и без него още преди стачката....Отдавна говморя, че скоро ще се внасят преподаватели и учители от ....стан, Африка или Азия /голям майтап ще бъде!/. Обществото сега ще плати тежката цена на немарата и оплюването на най-важното съсловие, което подготвя бъдещото поколение и управленците! На всичкото отгоре и отдолу, ние си отиваме според естествените природни закономерности, и когато последният от нас се пенсионира?........А млади колеги не идват, омерзени и отвратени от пошлото и обидно отношение на всички към тях, от липсата на шанс за научно развитие и кариера, че и на заплащане.....Тогава Обществото хем ни плюе, хем иска от нас и търси елитни училища и ВУЗ-ове за отрочетаа си.... За капак на византийщината си, на 15 септември носи цветенца на...бившите любими учители....!! Върхът на наглостта и дъното на падението! Нещо, което се е превърнало в безсмислен рефлекс, изпразнен от всякакво чувство и съдържание.....Та така в бранша....Ще я караме някакси докъдето можем и Господ да е на помощ на младите българи с такива семейства, институции и чиновници...

Ха здрасти! Откриха Америка. Най-тревожното е, обаче, че след няколко години няма да има кой да ни лекува - докторите и сестрите масово напукат страната или държавните заведения за сметка на частните - ето това е проблем.

На тебе вече всички мозъчни гънки са изгладени до блясък.И като теб са филяди млади хора, останали необразовани и първосигнални.Не случайно и видът на ученичките е на проститутки, а момчетата са перфектните хамали и пияници.

Е, па нема да се учи - от наука нема сполука. Ignorance is strength. Чалга, дансове и силиконови цици . У-ха!

Учени има много само че сме извън България.... :)) Някои ден може и да се върнем но в момента е нерелано да се мисли че може да се прави добра наука в страната.

Ще си внесем бе. Скъпо и прескъпо. Като не ни изнася ще ходим да учим в чужбина. Да му мислят работодателите щото който е учил в чужбина за без пари не се връща. Но страшно няма. След освобождението се е учело в чужбина. Учители инженери и дофтори са били на почит и с високи заплати. Без астрономи някак ще се оправим но баз дофтури и сестри ич. Там баш ще трябва да се внася и да се плаща много.

За парите и материалната база е ясно. Но има и нещо друго: недостигът на млади учени е праворпопорционален на броя на демонстриращите величие буквички пред името на маститите старчоци и бабески, бодрозаставащи пред катедрите в памперси и демонстриращи безгранично самочувствие, наглост и жажда да командват! За сметка на развитието на младите и на качеството на продукта УбразУвание, който те предлагат. Именно УбразУванието е докарано дотам, че у нас се защитават дисертации с научни качества на курсови работи на начинаещи студенти от някой световно неизвестен западен университет / колеж / хохшуле / лицей. А всички се самозалъгват и си придават важност, като че са открили топлата вода на Марс! Цели секции (от неучните институти) или катедри (от университетите) нямат нито една публикация с Impact Factor (аз имам цели 2 от Kansas State University, Manhattan). Повече коментари смятам за излишни.

На строежите ще бачкаш ти. Аз съм завършил физика в СУ, сега съм на работа в американска военна лаборатория, където миризливци като теб нямат право да влизат. Умните младежи от България ги взимаме при нас, спонсорираме ги, и им даваме най-добрите условия за научна реализация и върхови технологии, каквито никой друг в света неможе да им предложи. А ти драги ми смехурко ще си останеш една овца и си въобразявай, че си нещо велико с никому ненужните строежи.

Ами като никой не ще да си цапа ръцете с реформа в образованието. В този си вид не може да бъде финансирано. Спец които не се търсят трябва да изчезнат и парите да се пренасочат. Само издръжката на сгради и администрация що пари струва.

Как няма да има недостиг-сами се закопават.Вече 4 години никой във факултета по предучилищна и начална педагогика не може да се справи с елементарната процедура за защита на докторат; увъртат,усукват,и като ти вземат всичко което могат те пренасочват към Благоевград (че и те да хапнат нещо).Ще се съдим май,и при толкова процедурни нарушения ако вземат че спечелят ще емигрирам,съвсем сериозно.Как ще има квалифицирани кадри,като ги изгонихте бе,господа и госпожи настоящи професори!Остана броени на пръсти кадърни хора,и дори това,че е ОСТАНАЛ изобщо някой си е истинско чудо и го отдавам на нечовешкият ни инат.Нали така,народе мой?

урааааа!няма да ходим на училище.

Без да коментираме глупостите на първия изказал се, положението е точно такова - до 5-6 години 80-90% възрастова редукция при научните кадри. Страната ни върви уверено към позицията само на потребител на продукти, не и на създател на такива

Затова пък, глупостта и простотията е в излшък. Това баше втората цел. Последната е закриване държавата. Вижте Планът Ран-Ът.

Това се дължи на факта, че завършилите ф. по биология стават прекрасни общи работници на строежите. Тези пък от химическя се реализират в сферата на куриерските услуги от врата до врата. Не искам да кажа лошо нито за едните нито за другите. Да се реализираш с тези специалности в БГ е все едно да се реализираш, като ски учител в Етиопия.

Блъф Блъф, Цвък Цвък и Хер Флик най-вероятно са дълбоко впечатлени, направо потресени от тази новина.

Fuck off ot tuka k'vo pravish v tozi sait samo si gubish vremeto, xodi da pravish malko formuli kak obiknovennite da jiveiat v Bg :):):)

Slavitu Trifonov

че то това и един циагнин от факултето ще ви го каже бе журналя продажни!!!!!

Тя нещастна крадлива креатура още ли мърда?!