Бившият министър на образованието и ексректор на СУ "Св. Климент Охридски" участва в Смолян в национална конференция "Четири века от началото на модерната астрономия".
Участниците във форума алармират за тревожна тенденция на отлив на кадри от природните науки.
Финансирането за образованието в България трябва да достигне шест процента от Брутния вътрешен продукт за период от три-четири години, сега за образование се отделят 4,2 на сто, каза проф. Лалов. Според него е невъзможно да продължава практиката със сегашния размер на заплащане на учители и на преподаватели.
Министерството на образованието трябва да внесе промени в учебните планове за средното образование, така че да се увеличат часовете за природни науки, предложи проф. Диана Кюркчиева от Шуменския университет. Според нея е наложително да се увеличат стипендиите за студентите по природни науки, за да се стимулира ново поколение кадри.
Астрономи от цялата страна дискутираха на конференцията проблемите, свързани с мястото на физиката и астрономията в обучението по природни науки. Според участниците във форума все по-ясно се откроява проблемът с дефицита на кадри и с липсата на ново попълнение от преподаватели и изследователи за онези науки, които не са толкова прагматични и привлекателни за младото поколение. Астрономите, работили с телескопа на обсерваторията в Рожен, имат повече от 1000 научни публикации за последните 15 години, което е сериозен научен принос, посочиха участници в конференцията.