Виждал се краят на гласуването с чужди карти

През втората половина на януари 2010 г. явлението гласуване с чужди карти в парламента ще остане в историята, заяви пред журналисти във Велико Търново председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Обратно в новината

Коментари - Виждал се краят на гласуването с чужди карти | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Досега Народното събрание е платило на фирмата изпълнителка, избрана без конкурс 500 хил. лв за усъвършенствуване на съществуващата стара електронна система за гласуване. С въвеждане на много по-модерното и сигурно биометрично гласуване в НС дори и за 183 хил. лева става обаче абсолютно безмислена сегашната система, за която НС вече вече е платила на фирмата, избрана без конкурс гореспоменатите 500 хил. лв. За сведение общината плаща за новата електронна система за таксуване в градския транспорт също 500 хил. лв след конкурс между явили се 10 чужденстранни фирми за изпълнители. Електронната система в градския транспорт е с магнитни карти и работи на същия принцип, както и тази в НС. Тя е обаче монтирана на повече от 800 превозни средства и обслужва стотици хиляди пътници на ден без проблеми, като дава възможност за набиране и на пълни статически данни за анализ и управление на потока от пътници. Очевидно не е луд този които яде зелника, а този които му го дава. Кои ли от НС го дава?...

За пореден път се доказва, че хората, които влизат като депутати в Народното Събрание, не са от по-интелигентната част на населението! Всички се вторачват в глупавата сума, която трябва да се похарчи и то без да има смисъл! Новата биометрична система лесно ще бъде преодоляна, ако някой пожелае да я преодолява! Проблема серешава лесно с наличната техника и софтуер, само ,че няма политическо желание в управляващото мнозинство за това! Ето как трябва да се реши проблема! На входа на Парламента се затега пропускателният режим с Face Control и регистриране на влизащите и излизащите депутати в сградата на Парламента в сървърите на администрацията. С регистрацията на влезлият депутат се отблокира и неговият персонален пулт в залата където той седи и гласува, когато е необходимо! Ако излезе от сградата даден депутат , сървърите автоматично блокират пулта му за гласуване! С тези прости мерки се ограничава най-голямата част от нарушенията при гласуване, а според мен всичките! Ако не си е оставил на пулта картата, депутат които е в сградата на парламента, значи не иска друг да гласува заради него! Но, ако картата е оставена и тои се облекчава от естествени нужди, или има неотложно планирана служебна среша в Парламентарните приемни, не бива да има проблем неговият глас да се губи за парламентарната му група! Не виждам, защо трябва да се въвеждат глупави систему с биометрични данни, за които се видя, че повече пречат при експлоатацията на РС - та настолни и преносими, а освен това им бе намерен лесен начин за хакване! На Председателшата Цачева и личи, че има ограничител на ителектуалните възприятия, а изглежда други не смеят да се обадят в ГЕРБ, поради избраният начин на отношения в тази организация!

Цецке, кого лъжеш ма, те и твойте от Герб до януари ще се понагушат и намърдат в разни фирими и бордове на директори и няма да имат време да ходят на работа в Парламанета, та ще давата картите си на колеги ... мъка, мъка!!! Защо не гласувате с пръстови отпетатъци?

Oshte li ima hora pitashti kogo sa razstreliali na 9IX 1944, a? Eto takiva izednitzi - mazniari skapani, podigravashti se s naroda koyto gi hrani !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Няма ли закони за тия смотаняци. Ясно е казано в трудовото законодателство при какви условия се уволнява дисциплинарно. Ако за тях законите не важат, за какво са ни?

НЕ на излишния разход. ПО ВИСОКИ ГЛОБИ!

Цецке, не ни занимавай с неща от кухнята. Въобще не ни интересува какво ще правите за да си вършите раблотата. Искаме резултати.

Ei taia jena mnogo selski vid ima, cccc!!

Аз не съм съгласен да плащам тези сложни електронни системи за следене на избраните от нас депутати! Да намерят някакъв ефективен и евтин начин за контрол, да се броят и да се наказват, докато се научат да бъдат коректни!!!

Стига глупости. Гласуването с чужда карта е гласуване по пълномощно. Напълно законно. Не е морално, но е напълно законно. Тук разгорещените неподготвени оратори, откъде са взели, че е престъпление? Нормално пълномощно. Може би да е административно нарушение. Ако има знаещ, не плюещ, да уточни. На мен ми е интересно - има ли някъде законова забрана да се преотстъпва правото на гласуване на деПУтатите?

Защо не кажат истината за цената на тази система за контрол при гласуването...???300 струва на данъкоплатеца с комисионните на няколко паразитни фирми..183000лв е новата цена защото някои от посредниците са елиминирани -АМА ЗАБЕЛЕЖЕТЕ НЯКОИ А НЕ ВСИЧКИ...а ПО ВЪПРОСА ЗА СЪВЕСТ и ДИСЦИПЛИНА ПРИ ДЕПУТАТИТЕ И ДУМА НЕ МОЖЕ ДА ИМА ...Аз ако не отида на работа без уважителна причина ще ме уволнят без да се колебаят.Аз а и всички българи като почна работа работодателят нито ми осигурява жилище нито кола/за някои/ нито привилегии/нали говориме за намаляване на разходи на данъкоплатците/Тея в парламента излиза че са клошари че са дошли само за собствени облаги аман от байганьовщина.!!!

Тези 183 000 лв да ги удържат от заплатите на депутатите.Ако гласуваха честно само със своята карта,нямаше да има нужда от такова устройство.И това ми било политически елит-мошеници!

Гледах как отричат, че са гласували с чужди карти. Срам ме е заради тях. И тия хора са ограбили лявата идея, за да я ползват за изтъраните си поведения и безхарактерност. Толкова са плитки, гледах оня тиквеник от ДПС как с усмивка отричаше да е гласувал. Боже как искам да му стъпя на самодоволната мутра и да тъпча, докато изтрия срамния спомен, че такъв ме управлява.

Поредната тъпотия. Не виждам как с технически средства ще решат морален проблем. Достатъчно е г-жа Цачева да си избърше очилата и да преброи депутатите в залата. Ако има разлика от гласовете на таблото и присъстващите в залата, да бламира това гласуване и да види от каде идва разликата. Просто е!

Най простия и безплатен начин е да се премине на поименно гласуване, ще се згубят десетина минути или гласуване с вдигане на ръка и преброители от различни парламентарни групи ще съобщават резултатите - отново 5 - 6 минути работа . Не е вкрак с електронните технологий, но като българския депутат няма нужната отговорност и дисциплина, това е най ефтиния и честен начин!

Какво значение има с коя карта ще гласуват, като ще е каквото е казала партията им, а за ГЕРБ - МВФ, защото те искат само да ги хвалят.Оставете хората на мира.

Виждам края .... на гласуването с чужди карти, виждам го и смятам даа 12.12.2012 да. Апропо, защо сичката мара втасала но най-пречело гласуването с чужди карти. То да има гласуване, па с кви карти е все тая. Не моа да разбер. Сигурно щот съм на около 40 а съм гласувал само 1 (един път).

едни депутати не могат да озаптят да не гласуват с чужди карти...какво остава за големите далавери, които същите тези депутати въртят...???

бе то голям проблем в тая държава да накараш 240 хайванина да работят, че на всичко отгоре пари ще давам. като не искат да си ходят! в ТКЗС-то набират сезонни работници!

Цецка и Екатерина Михайлова си приличат като две капки вода-само в цвета на косата е разликата. Много са ми антипатични и двете с тези дебели мъжки гласове, грозни и злобни дами!

Какъв е проблемът, защо не си гласуват като в доброто старо време - с вдигане на ръка? Така всичко ще е ясно и измами няма да са възможни! Цъфнали и вързали сме, та толкова пари да се дават за глупости... Ми като нямат себеуважението да не мавят, да се върнат правилата от детската градина и толкоз, а не да прахосват парите на датъкоплатците

САМО ТОВА ГОВОРИ КАКВИ ХОРА ОТНОВО ВКАРАХМЕ В ПАРЛАМЕНТА. МОШЕННИ ОТ ВСЯКЪДЕ. И КАК ТЕ ЩЕ НИ ИЗВЕДАТОТ БЛАТОТО?!?!

Миг го каза.Съгласявам се!

Kakvo otkroveno priznanie, tche naj-bezsavestnite grajdani na republikata sa v parlamenta:-( Ami togava da gi pratim v zatvora, tchiito segachni obitateli pone si plachtat za tova, koeto sa izvarchili i mi izglejdat daletch po-dostojni ot t.n. polititcheski elit...! Nali njamache da sa kato predichnite...

дрън, дрън та пляс г-жо цацева по цял ден само си говорите глупости и си мислите, че някой ви вярвя обзалагам се , че никога няма да го промените това елементарно гласуване с чужди карти защото на никой от вас не му изнася

Ако депутатите имаха някакво човешко достоинство,проблеми с гласуването нямаше да съществуват.Но Вие доказвате,че Народното събрание все още има проблем.А това означава само едно-достойните хора все още не са там и не желаят да се унижават с платена политика-както правите Вие и всички Ваши колеги.

парите от бюджета ли ще ги вземат или народа да събира и носи в парламента

Разходите за новата система за гласуване да се удържат от депутатските доходи на партиите които лъжат и крадат.

ами хайде,за да се убедим,че нещо се прави,иначе и по вас същото,като по предишните

Е нема що! Гласуването с чужди карти е престъпление поне по 2-3 члена от НК. И какво излиза? Че ще се плаща за да се избегне фалшификация. С чии пари? С парите на данъкоплатеца. Какъв ще е резултата? 1:0 за гласуващите с чужди карти. С подобно действие г-жа Цачева за сетен път потвърждава, че в НС са събрани престъпници и единствената мярка срещу тях е системи за защита. Егати Народното събрание, егати народните избранници! Щом в НС има престъпници то какво остава за останалата част от държавата?

Използувам тази високоблагородна трибуна, наречена ДИР.БГ , за да предложа на вниманието на г-жа Цецка Цачева най-простия и гениален метод за контрол на гласуването на най-достойната част от българското общество само-наречена политически елит. Методът се състои в следното : Първо, на всяко депутатско същество се присаждат по два ел.чипа - единият на пръста , с който гласува , а другият дублиращ- в главата ( за сигурност, защото този чип на пръста може много лесно да се манипулира, но този в главата ще е трудно да се пипа ). Натиска депутатът бутона и датчика отчита кой е гласувал- просто и ясно, а най-важното много евтино: 240 депутата х 2 чипа 480 чипа х 20 лева /чип 9600 лева + монтаж още толкова + други - максимум около 30 000 лв (без ДДС). Къде са 30 къде са 300 хиляди ! Точка по въпроса.

ПРАВИЛНО данъкоплатец (22.09.2009 г. 15:56ч.) като си имат други задачи. ай чао да бъдат уволнявани

Къде са законопроектите. Нали бяха готови веднага да внасят за разглеждане?. Уредиха си на първо място лобитата а другите кучета ги яли. До сега по-мързелив парламент не сме имали. Другите поне вършеха нещо а тези гушкат без да си мръднат пръста.

САМО НЕ РАЗБРАХ ЩО НИЕ ДА ПЛАЩАМЕ ПОРЪЧКАТА ?! РАЗХОДИТЕ СЕ ПРАВЯТ ЗАРАДИ ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕНИ НЕДОБРОСЪВЕСТНИ ИНДИВИДИ / 240 на брой / , РЕДНО Е ТЕ ДА СЕ ПРЪКНАТ И ДА СИ ПЛАТЯТ .

Липсата на морал у нашите депутати ще бъде заплатена със солидна сума пари,смъкнати от гърба на данъкоплатеца.Нямам думи да коментирам този факт.При тази гладория в държавата.Те дали се замислят,че голяма част от тях живеят за нищо.Дали си дават сметка колко гладни семейства биха спасили тези 183 хиляди лева.А мерцедесите,а бзсмислените командировки?Боже,ко много мръсотия се натрупа в България.

Да си спестят парите за системата за гласуване от заплатите. Хората са ги избрали там уж като каймака на нацията, а те настояват с поведениети си че са каймака на помията. Не мисля че някой ще иска да плаща за помия.

Бравъс! Да се приложи!!!

Виждал се краят на гласуването с чужди карти май е по-правилно?!

И новата система няма да помогне. След 10-15 години мислене и експерименти може накрая да се сетите да върнете елементарното броене с квестори - там няма как да броят една ръка за 2. Вярно, че не е модерно, но не е фалшиво.

а защо тези пари не ги плащат депутати, които са нарушили клетвата и задълженията си. защо общински съвет в русе например може да излъчва по тв заседанията си , а парламент - не. ЗАЩО РАБОТИЛИЯ ПЛАЩА НА НЕРАБОТИЛИЯ И ЛЪЖЕЦА. ДОКОГА?

Трябва да дадем 180 000 лв за да може БГ депутатите да си вършат работата. Ами за какво сме ги избрали. навън кой те пита искаш ли да работиш или не. Но Бойко Борисов ще им обясни правилата на играта. Стартира добре дано има сили да продължи. Успех ..

puk az si mislia che tove novovuvedenie triabva da se pokrie ot zaplatite, pensiite ili drugite formi na vuznagrajdenie na deputatite kakto ot sega6nia taka i ot minalite parlamenti. mamicata im murzeliva i moralno propadnala!

Кое му е важното на бюджет 2010,като ще гласувате и приемете предложението на МВФ?Гласуването с чужди карти е углавно престъпление,извърше от хората,избрани да коват законите на страната!!!Гоце,свик консултативния съвет по национална сигурност,тия искат гражданска война!Тя в София вече не може да избухне,защото там гражданите са малцинство,напълни се с хора от село,но кой знае?

VSICHKI ZAKONI SA VI FALCHIVI KAKTO I GLASUVANIATA .NAI-DOBRE E DA SE SAMORAZPUSNETE I DA GLASUVAME ZA NOVO VELIKO NARODNO SABRANIE.

ако управляващите бяха кележа станишев и останалите, поръчката може би щеше да е и 1 млн. лв. и никой нямаше да се пита много ли е, малко ли е...

Аве г-жо Цацева,откъде на къде данъкоплатеца ши плаща за у-во което няма да ви позволява да нарушавате закона.Аве вие добре ли сте...ами да ви плащаме и дън крадете.Глобявайте си нарушителите и като си съберете пари си го купете.Същите сте кът другите...само де сте с други костюмчита

ДА ВИ ИМАМ ПРОБЛЕМА.ПРИ БАНКИТЕ В ЦЯЛ СВЯТ Е РЕШЕН С ТЕГЛЕНЕТО НА ПАРИ ОТ БАНКОМАТА.ТАМ БОРБАТА Е ДА ТИ ВЗЕМАТ,ВИДЯТ ПИН КОДА, А ТУКА КАКВО Е СМЯХ В ЗАЛАТА' !!!!!!!!

Аз като не отида на работа или закъснея 3 пъти над 1 час по КТ работодателя може да ме уволни! Депутатите не са богоизбрани! Като им е трудно да ходят на работа да напускат! Не са избрани да крадат, да си въртят частните фирми с държавни средства или да получават заплати без да работята!