По думите и в края на миналата седмица е постигната договореност с фирмата-изпълнител на надграждащо устройство на системата за гласуване, което ще позволи във всеки момент да се знае за всеки депутат дали и как е гласувал, предаде БТА.
Успяхме чрез взаимни отстъпки да намалим първоначално обявената цена на поръчката от 300 000 лв., която вече ще струва на българския данъкоплатец 183 000 лв., уточни Цачева. Тя посочи, че нейното желание е било изобщо да не се стига до прилагането на системата, защото "е въпрос на самоуважение и достойнство за всеки народен представител дали ще гласува с чужда карта или не". Това, което се случи през изминалата парламентарна седмица, когато водещи депутати от Коалиция за България и ДПС, които се оказа, че са гласували без да присъстват в пленарната зала, ме кара да мисля, че явлението няма да бъде отстранено без използването на технически средства, коментира председателят на парламента.
В отговор на въпрос за законодателната програма на парламента, Цачева посочи, че приоритетно ще бъдат разгледани огромен по обем предложения за изменение и допълнение на Закона за МВР, защото касаят сигурността на българските граждани. Най-важен за настоящата парламентарна сесия остава законопроектът за държавния бюджет за 2010 г. В неговата подготовка активно участват всички министерства, които правят задълбочени анализи на наследството от управлението на тройната коалиция и подготвят разчетите така, че последиците от икономическата криза да бъдат по-приемливи за българските граждани, добави Цецка Цачева. По-късно председателят на парламентА ще участва в тържествената заря на площада пред крепостта Царевец по повод на 101-та годишнина от обявяването на Независимостта