Световноизвестен учен се оказа... от Плевен

Русенският професор по социална психология Петър Иванов е попаднал при работата над своя книга на информация за българските корени на един от най-известните психолози на новото време - Джейкъб Морено.

Обратно в новината

Коментари - Световноизвестен учен се оказа... от Плевен | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Морено ми е чичо, и аз усещам, че имам психичен потенциал, даже когато тройната коалиция взе властта, психиката ми подсказваше, че това ще са най-върлите обирджии и мошеници!И подозренията ми напълно се оправдаха1

Джон Атанасов,Рашко Заяков- асистент на Айнщайн,Койчо Метев-създал софтуер за превод в мобилни връзки,Асен Йорданов-създал аербека,Иван Мочев-ядрен експерт в екипа на Вернер фон Браун,Евгени Гъбев-създал липохивар срещу спин,Илия Вълков/Ил Браун/- автор на -Н2О като гориво при реакторен разпад,Васил Абаджиев-най-значим инструменталист на ХХ век,Митхат паша, Талаат паша, Кемал Ататюрк-роден от българка в с.Голо бърдо и др. и др. за които можем само да се гордеем!

Това, че Морено го смятат за българин изобщо не е повод за мен да се гордея с това, че аз съм българин. Най-важният повод да се гордея, че аз съм българин е МОЯТ собствен избор - АЗ САМ ИЗБРАХ ДА БЪДА БЪЛГАРИН и винаги съм се гордял с този си избор. А дали Джон Атанасов или Джейкъб Морено, или Наполеон Бонапарт и все така и все така нататък лица с различна съдба са с български произход за мен изобщо не е важно. Важно е само едно: какво аз съм дал на своята Родина, за да я харесват всички, които я зърнат. Искам където и да мина в моята България, след мен да остава по-хубаво! С любов към всички нас, българите!

По повод на последните коментари: Да си Българин, според мене(както и според чартата на ООН) означава да идентифицираш като такъв, както и да направиш нещо за доброто на България. Нито Цар Борис III нито А. Батенберг са имали български произход, но това не означава, че не са българи. Аз живея в Канада от години забелязвам, че всички, които са дошли като деца или са родени тук се чувстват канадци от български произход, а не българи. А иначе е факт е, че много български евреи са били големи патриоти за България, бият се рамо до рамо с българите в балканската и 1та световна война и дават много жертви там. Би било ужасно нечестно според мене те да са по-малко българи от някой, който е роден в чужбина от родители българи, но няма никакъв интерес към България.

Учен, Плевен, инпосибиле ! Там само к-ви, и пияници се раждат.

погледът на българите спрямо света, сравнен с този на евреите е като шума на свръхзвуков самолет сравнен с шума на Ламборгини или дори Бугати. Като тръгнат да се състезават с другите коли от Бугатито се чува само бърз звук от фученето и оставя на място всякаква конкуренция. Свръхзвуковия самолет обаче е се чува като тътен, но колкото и да се взираш нищо няма в небето просто защото е изпреварило и собствения си звук. Това, че наричащите се българи търчат на излети до боядисани дъски нейде по горите си е влияние на еврейската секта на последователите на Христос. Това, че християнството е куцо не означава, че само то е ограничено и че отправния светоглед на базата, от която е тръгнала сектата е със широк светоглед. Важни са резултатите от присъствието на дадено учение. Общо взето евреите са най- добрите ученици на прабългарите ( винаги след като на дадено място пребивават прабългари се появяват данни за поява на дворцово еврейство, като за присъствието на прабългари в Египет преди образуването на еврейския народ се мълчи). Иначе сравнението евреин - българин( като за последния е взет източноправославен) е безмислено. християнството, което е с еврейски корени спъва реланото мислене и севтоусещане, то е като да накараш учителя на учителя да доказва теорема използвайки само знанията на ученика. А и хитър не значи умен.

Stiga s tova dyavolsko seme. kakvi bulgari sa tova be?????????

Dokaoga shte zanimavate horata s gluposti. Kakvo bulgarsko ima v toya evrein ? S kakvo se goreete. Psiholog! Ha ha. Nai golemite psiholozi sa v Pravoslavnata Curkva a ne tiya evreiski sharlatani, koito ne mogat da vi pomognat s nishto nito na toya nito na onya svyat.

Sega sam siguren ,4e makedonzite ste bugari.Ednakvo slobni.prosti i neuki ste!

Освен, че hhh (16.09.2009 г. 10:15ч.) и аз (16.09.2009 г. 09:52ч.) имат много прецизни наблюдения, не беше ли по-изискано от страна на ДирБг преди да публикуват каквото и да е, да потърсят контакт с фамилията Леви ?!

А в Плевен къщата на архитект Дандалов, който в началото на 20-ти век е имал големи заслуги за изграждането на града и за когото днес изключително малко хора знаят, е закупена от фондация на името на Морено. Вероятно създателите на фондацията са знаели за тези корени но защо почти нищо не се прави за запазване на паметта за хората, които са живели и работили тук, в България и за България. Дори въпросната къща, която беше с много интересна архитектура вече след ремонтите на новите собственици не е същата. А знаете ли колко интересни къщи вместо да бъдат запазени вече ги няма.

Абе никой ли не му прави впечатление... Изгонени от Испания и се заселват не къде да е, а в Османската Империя - където си рая, независимо от националността ти? Нещо в училище друго сме учили за ония времена, ама кой греши ми не е ясно.

Pa, Mitko, pitai Bitola! Ama, tatarin s tatarin... takuv

Не пиши и не показвай нивото на образование в провинция Македония. 1. Българската държава е създадена в 681 г. (договор с Византия); 2. Тодор Живков управлява от 1956 до 1989г.г.; 3. Плевен съществува от средновековието (руската обсада през 1877г, ген.Скобелев, Осман паша..); 4. Препоръчвам на такива като тебе да четат още повече форуми на български, за да се ограмотят. А то сега и нашите циганчета, учили до 4-ти клас (отделение), знаят повече от западните провинциалисти от долината на Вардар.

Е и? Какво от това? Само защото нямаме собствено самосъзнание се хващаме за сламката. Морено, аз съм психоналитик във Франция, фройдианско направление, за Морено никой не споменава, така че в нашата малка България и малкото е голямо! Морено си има засулгите, но до там свършва всичко.

Toi e rumunec i ispanec togava.Aide stiga s tiq laladjiiski statii na psevdou4eni psiholozi.To i naukata im edna-vqtur rabota.Ot tolkoz mnogo u4eni-sveta po na zle vurvi.

И аз съм от Плевен!

A bre tatari,da ne ziveat i na Lunata bugarcinja?Vas vi sozdade kako narod vo 1946 vasiot tatarski han Todor Zivkov,kakva Plevna vo 1856!

И кое му е българското на този евреин!Изгонен от Испания,с идол -сатанист,с антихристко учение...Разкарайте се от тук с тъпите си,ненужни информации!

нищо чудно, от Плевен има много хубави хора, не само Дългия идиот и Опикаващия фонтани.

Ха-ха-ха! Сефарадски евреин, женен за румънка, живял някое си време в Плевна, след това явно отишъл в САЩ, където се изучил за психолог синът му, който дали изобщо е знаел някога, че баща му бил роден в град, който по-късно се оказал в България, а в 1856 си е бил в Османската империя... Самият Джейкъб явно е роден в Букурещ, ако се вярва на тази статия. Този русенски професор няма ли какво да прави, ами седнал като македонец да търси под вол теле и в рода на всеки гениален евреин някой български спомен? Какво ни топли голямото му откритие? И какво общо има българската психология със световните тенденции? Дали има един истински действащ и знаещ какво прави психолог у нас? Някой познава ли такъв? Аз познавам разни завършили и хванали по една диплома, ама те самите са такива фоги, че не мога да си представя кой би тръгнал да си решава проблемите с тяхна помощ - пази, Боже?! Иначе много девойки с диплома по психология се наплодиха от НБУ и СУ през последните години, знаят вносни думички и казват, че можели да хипнотизират, а самите са невротични и неуверени, абе, смях в залата!!!

По-полезно (а и много по-лесно) би било ако професорът направи проучвания в Анадола и докаже българските корени на потомците на Митхад паша - които наистина са с български корен, а и са от Русе, може и да се окаже братовчед с тях. И да побърза, за да не се окаже, че пашата е македонец!? А че безродници като изследвания българин има по целия свят, знаят и децата.

Известни евреи... не българи...

Джейкъб Морено, Елиас Канети, Жул Паскин, Перец, Панчо Владигеров, Алексис Вайсенберг - български евреи, заради които България е известна. Поклон!

А самият род Леви (сефарадски евреи, изгонени от ХV век от Испания) дълги години живее на различни места в Османската империя и на Балканите Нема спор, булгар е, та се пука по шевовете!!!

Е, и какво от това? Първо е евреин, а не етнически българин, второ не е и роден в Бг, нито е продукт на българската образователна система. Някакво си любопитно фактче, а не повод за национална гордост и някакъв псевдошовинизъм...

Я па ше продължа да се казжувам Генчо Петров и да живея у Овчеполци, не ми требе световна класа, я сум си булгарин и тука че си гледам нивката

Точно колко сме умни се вижда веднага като се огледате около себе си. Вижте къкъв живот сме си създали, какви жилища сме си построили, как сме си озеленили ,как сме си почистили, какво образование осигуряваме на децата си, какво здравеопазване и т.н. Все пак човек впряга целият си потенциал за да си осигури по-добър и по-лесен и по - красив и по- смислен живот. Така че, огледайте се и вижте колко ни е потенциала! Останалото са митове и легенди!

Сега разбрах откъде идват корените на вафла Морена!

е и ?

Е тва не го вярвам ама карай ... Все ние сме най-умните, но истината е друга ...

Абе хора как може да сте толкова злобни и да търсите под вола-теле. Вместо да се радвате, че умните хора на България са се увеличили с още един, вие злобеете. А какво имате против град Плевен- незнам. Незавиждайте поне този път, моля ви!

За тези, които доста скептично поглеждат на това ще ги попитам, същото ли мислят и за Джон Атанасов, за Джон Ночев и др. с българско потекло, признати по света. Защо не ценим българското и да се гордеем с него, а се опитваме все някак да го омаловажим. Това чуждопоклонничество остана от комунизъма та и до днес.

Nikyde ne prochetoh dokazatelstvo za Bylgarskiqt koren na tozi uchen. A po - skoro obratnoto, che etnicheski nqma nishto obshto s Bylgariq. NQkyv negov rodnina za nqkakyv period ot vreme e jivql v BG. Statiqta vi e pylen vyzduh. Samo zaribqvate. Chuvstvam se izlygan i podveden da procheta tazi typnq.

abe nie sme nai-umnite. Pra-pra_pra na stepen 45 babata na leliata na ainshtain e iala semki s edin bulgarin. Bez nas edva li shteshe da ima Nauchno Tehnicheski progres.

пак се губи връзката между текста и заглавието

Ами то по-голяма част от известните българи се оказват ...български евреи

Морено е евреин и не е с български корени, още по-малко самосъзнание какво като е роден в Плевен. Проф. Иванов сигурно може да се занимава с по-полезни за обществото неща отколкото да гони Михаля.

Сега МАКЕДОНЦИТЕ , да не би да кажат че родословното му дърво е от Охрид ?

Аз не разбрах какво общо има самият Джейкъб Морено с България. Нито е българин, нито е роден в България.

Някой ще ми обясни ли откъде идват българските корени на Джейкъб Морено след като баща му е сефарадски евреин а майка му румънка?!

Дано повече млади хора да обърнат внимание на информацията и да им стане приятно,че са негови сънародници.Дано не напускат България за дълго,макар и да е мащеха за съжаление.

Да бе, чисто българските имена Леви и Яков. А бе стига сте ни занимавали с тия богоизбраните, писна ни от тях.

Нищо чудно, Бългалия е давала и ще дава много умни глави на света. Лошото е, че вместо майка, тя се оказва мащеха за такива хора.

И какво от това, ами то и Станишев е с български корени но това не му пречи да е голям задник.