Това съобщи проф. Иванов, цитиран от БТА. Гениалният американски учен Джейкъб Морено се смята, без никакъв спор, за автор на три изключително популярни концепции: груповата психотерапия, психодрамата и социометрията, без които никой не може да си представи съвременната приложна психология по целия свят, отбелязва проф. Иванов. Той посочва, че в биография на Морено (Marineau, R (1989) Jacob Levy Moreno 1889 - 1974: Father of psychodrama, sociometry and group psychotherapy) се твърди, че неговият баща - Морено Нисим Леви - е роден през 1856 г. в османския град Плевна (сегашния български град Плевен).
В годината на рождението на баща си Джейкъб Морено после вижда особена символика, защото през същата година е роден Зигмунд Фройд, когото той смята за свой духовен баща. Дядото на Морено - Бухис (или Бучис) също е роден и живее в Плевен. А самият род Леви (сефарадски евреи, изгонени от ХV век от Испания) дълги години живее на различни места в Османската империя и на Балканите. Бащата на Джейкъб Морено е търговец. Вероятно бизнесът му е причина той да се засели в Букурещ при свой родственик. Тук плевенчанинът Морено Нисим Леви се жени за Паулина Янку, която е само на 14 години. С нея Морено Леви има общо шест деца, едното, от които е Яков (или Джейкъб - на английски) - бъдещият известен в целия свят психолог. Джейкъб Морено по-късно използва в САЩ за фамилия първото име на баща си, което звучи по-атрактивно.
Фактът, че Джейкъб Морено е с български корени от град Плевен се потвърждава и от откритите от проф. Иванов и негови приятели данни за други представители на рода Леви.