На Царевец - само след инструкция за безопасност

На всички посетители в средновековната крепост Царевец във Велико Търново ще бъдат давани листовки с инструкции за безопасност.

Обратно в новината

Коментари - На Царевец - само след инструкция за безопасност | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

възмутена да ти го нач*кам в тъпата кратуна! Къде имало стръмни, тесни и високи места бе? Ходила ли си някога на Царевец?! Или пишеш във форумите колкото да си убиеш времето! За да паднеш от Царевец, и то голям човек трябва да се покатериш и да скочиш сам! Няма такива места дето да те бутнат и да паднеш! На ден обикалят по хиляди и оплаквания не е имало нито инциденти!Тази препост е от много векове, така че заради една заблудена няма да слагат парапети, а и управата не е съгласна да слага, и трябва да си седи така!!! А с парапети ще заприлича на затвори ще се наруши автентичността и повече няма да е Царевец! Така че доволен съм че няма да слагат мрежи и обезопасителни неща, защото то тогава няма да е никаква историческа крепост, и управата е на това мнение, така че аре...върви на психо , нямам нужда от съветите ти! Задръж ги за себе си !!

Калоян, който пише под това име от 2000 г във форумите , sorrka че ти взех ника, аз пиша от скоро тук и незнаех че е твой. Ще пиша вече от друг. И да добавя към коментара ти... такъв спектакъл като Звук и Светлина на Царевец мисля че го има само на 3 места в света!!!! Представяте ли си какво нещо е това! Милиони идват в старата столица да го гледат на живо! Как да не се гордееш че си от Велико Търново! И всеки един българин трябва да го види на живо поне веднъж в живота си! Аз съм го гледал над 300 пъти! И ако се сложат парапети и др глупости това вече няма да е Царевец нито ще има звук и светлина и ще стане един затвор! Така че всеки за себе си, има обозначения има и листовки, аз над 500 пъти съм влизал и обикалял където си искам с компании и как пък нито един път непаднах и аз. Толкова опасни неща има в България като пътищата мостове и др, взели с каквото не им работа да се занимават.

Кокапак е напълно прав. Листовките са пълна глупост! Опасните места може да се обезопасят, без вреда за автентичността им. Трябва да последваме опита на други страни в това отношение. А всички постройки, нарушаващи автентичността, като кебапчийници, сергии за сувенири и др. под., трябва да изчезнат от Царевец!

Жалко за детето.Да не съм на мястото на родителите.Голяма част от форумците са като изроди в изказванията си.Пък мнения-простотията се е събрала в по-голама част от тях. Иван Църов виновен-от 12 в насам всички ръководители на клепостта са виновни-прокуратурат да се заеме с тях. Като се случи нещастие-много акъли! Специалистите в устата на лаиците. Най- лесно е да се гледа Царевец от обходният път.Да се забранят и превозните средства по него да се движат.даже по цялата пътна мрежа на България да се заблани движението на моторни превозни средства.От Осемдесетте години до сега годишно загиват от 950 до 1100 души. Не идвайте на Царевец щом не Ви е обезопасен.половин век съм вървял по улиците му, ергенувал съм на Балдуиновата кула,сечената скала и двореца.Как не паднах,приятелките ми също, а и компаните през ония страшни комунистически години, когато решетките сезатваряха в 20 часа. Форумци, мерки ще се вземат-по важно е да имаме култура при посещение на такива обекти.заградете Дунав и др.реки,езерата, планините на България а т.н. Мъжете като не ходят в казармата вече ясно е защо ще се страхуват да се качват по Балдуиновата кула и стените на Царевец.Най-належащо е да се забрани във Велико Търново достъпа до Стамболовия мост-а 25 тата топка за се заличи! Трябва да се заблани достъпа на нежители на велико Търново във очертанията на града.Всички в София.Там не стават нещастия защото всички е обезопасено. когато идва човек във В.Т.да се плаща да му слагат обезопасителни табели и мрежи, като се напие да не падне. Дано повече не загиват така нелепо деца в Бългания.Няма как да я обезопасим горката!

И всички 6-годишни да прочетат въпросната листовка. Нищо, че не могат да четат.

От старата крепост са останали само тук-таме основите, всичко останало е построено по татово време, при това доста нескопосано - стените са направени от кръгли камъни с фуги запълнени с цемент , сградите са бетонни(някои със стърчащи арматури). И на пълен лаик ако се вгледа му става ясно че всичко е менте, поне да се бяха постарали да го направят автентично.

Булдозерче ... , какви комуняги са измислили бе, на кое пречи ти бе?! За психото си! Тази препост е от много векове !!! От там са управлявали Асеневци!!! Когато Велико Търново е било столица от там царете са управлявали цяла България! И при цар Калоян! И при цар Иван Асен II при който сме били на три морета!!!! И от там се е управлявала и са се вземали важни решения за тази обширна по територия и първостепенна политическа и военна сила - България!!!

да стане като в Метро, децата да ги пазят долу и да не ги допускат на опасни места

от къде на къде ще слагат парапети и мрежи! няма да прилича тогава на крепост а по скоро на опасна крепост! Това може да се случи на всякъде!! От къде на къде ще кепазят праисторическия хълм Царевец! Старата столица да се кепази! От къде на къде! Има си стрелки са опасните места, всеки сам си решава, а родителите са за това за да ги водят плътно до тях!

Царевец и Балдуиновата кула трябва на всяка цена да се обезопасят! Не е вярно, че не може! Може да се сложат решетки на прозорците и парапет от външната страна на стълбите на Балдуиновата кула. Наскоро бях там и се изкачих до средата й, по-нагоре не посмях. Стълбите са много тесни, а кулата е много висока! Недопустимо е при ициденти да не се вземат мерки! Ако не знаете как, г-н Църов, отидете в Солун, на Бялата кула и вижте там как е обезопасено, без да се нарушава автентичността й, и т.н. и т.н, да не изброявам всичките Ви безсмислени аргументи. Ако наистина не искате да вземете мерки, по-добре спрете достъпа на хора до и в кулата - нека да се гледа отстрани. А такива величествени места, пропити с българска история, трябва да се посещават от подрастващото поколение. И, отново г-н Църов, не говорете глупости, а действайте!

Ако не се обезопаси, ще има и други жертви! Може би чак когато се убие и някой чужденец и има дела за обещетение в размер на хиляди и милиони евро, най-после ще се направи нещо? Защитните парапети трябва да се направят от камък и да са в старинен стил.

Разбира се, че родителите отговарят за децата си, та за малките всяка крепост е една голяма катерушка, а за родителите-повишено внимание, ангажираност и предвидливост. Дано листовките да стреснат родителите, но да не се поставят парапети-загрозяват а и стават за катерене.

Църов все още не е в предварителния арест за тотална и опасна безстопанственост виновна за смърта на колко човека бяха?

григоре

Абсолютно безсрамие и безотговорност е да се твърди, че обезопасяването ще наруши автентичността на средновековната крепост. Според мен нейната автентичност вече е нарушена от нескопосаните бараки от татово време, от железните тръби и кабели стърчащи отук и там и невероятната мърсотия. Ако искаме да развиваме културно - историческият туризъм ще трябва да отделим все пак малко от средствата , които влизат в бездънните джобове на нашенските упавленци и да си почистим дворчето. Да обезопасим крпоста е належащо тъй-като тя е опасна за всички /особено през зимата/ . Нека безотговорните фактори да прескочат до Охрид и Свети Наум за да видят как се прави. И предполагам , че нямя да чакат нареждане от ГОРЕ за да свършат елементарни неща! П. П На мястото на семейството бих завел дело за напредумишлено убийство престъпна безотговорност!!!

Ако не искат целия хълм да е обсипан с тези листовки трябва да измислят начин за обратното им събиране.

Колкото до смешното твърдение, че малко дете не може да бъде удържано: може, зависи от възрастния човек и от възпитанието, дадено му от родителите.

Да, в Германия наистина е така, моите впечатления са почти същите. Но си мисля, че пропускаш следното: освен спрямо организаторите, щеше да има разследване и за виновно поведение на родителя, а Jugendamt щеше да го/я вземе на отчет и да я наблюдава месеци наред. Нали така?

Спориш напразно. И да ме сполети подобно нещо никога няма да искам парапети!! Отговорността е само на родителите!! Там не е за деца! Вероятно незнаеш и затова спориш напразно, но на Царевец се смимат и филми правят се много снимки и в никакъв случай няма да се разваля автентичния вид на този град !!! Ясно?! Това че на 6 години се случва някоя заблудена майка да си пие кафето и да си гледа ноктите, за това не и е виновен никой!!!! Всяка година туристите се увеличават повече и повече. И така че бъде и за напред. А който е невнимателен си е за негова сметка!

Благодаря за коментара, но нямам намерение да споря с хора, които не различават катедрала от крепост..........За сведение по-голямата част, да не кажа 99% от средновековните крепости в Европа да изцяло/частично реставрирани, има допълнителни градежи, укрепване и т.н. Едва ли някой, който се интересува от археология е на мнение, че сграда от 10 - 12 в. е оцеляла до днес в автентичния си вид. Изобщо повечето такива обекти са изградени на база оригиналния им вид - а там не е имало метални прегради, парапети, мрежи или някакви подобни съоръжения. Това се има предвид под автентичен вид, пак казвам коментирайте, когато сте наясно, иначе ставате смешни....Идеята с листовките не е лоша, но и предупредителни табели трябва да има, няма две мнения по въпроса. А достъпът до Балдуиновата кула да се затвори, за да спрат лаиците да обвиняват куцо и сакато и да изпълват пространството с малоумните си изказвания....

стига бе, заведох децата си там на възраст под 10 г. ,разгледахме и се прибрахме по живо по здраво, след като си ги държах за ръцете, където беше необходимо!!!!!!! само че днес мамите си държат изкъсо само цигарата и кафето, за другото нехаят...не оправдавайте собствената си небрежност с постътки на другите...горкото дете....

Чета коментарите ви! И аз съм бил като 6 годишен и не съм паднал. И до ден днешен не се приближавам до ръба на скала или бряг по-малко от метър. Елементарни правила за безопастност!

нелепо! Поклен!

Тази майка, дето се представя за много смела и силна и дето всички и се кланят, затова,че завела детето си на високите кули , а след това дарявала органите му, трябва да бъде разследване за престъпна безотговорност и след като се установи вината и за смъртта на детето да бъде дадена на съд и осъдена. Тя носи изцяло вина за смъртта на детето и за незаконното раздаване на органите му.Съд, а не поклони и просташки хвалебствия за безотговорни и престъпни родители. Прокуратурата следва да вземе отношение по случая и да извърши съответните проверки.

до Още един родител Мнооого умно изказване. Много. Сигурно знаеш начин да се реставрира със автентични камъни. Сподели моя големия си опот в областа на реставрацията. А църквата на върха е жалка за такива като теб за които Син Сити е велик. Колкото до мерките за безопасност, всеки отговаря за собствената си такава и табелите просто обозначават местата където трябва да си с повишено внимание. И в банята можеш да си счупиш главата. Хайде и там да сложим мрежи и парапети. Безопасноста е собствена и на родителите отговорност.

Родителите си гледат бирата и фаса, а децата сноват като изоглавени по улиците покрай кафенетата. Никога не съм допускал такова нещо с моето дете. Има си места за игра, където можеш да ги пуснеш без да се притесняваш, а има и места, където трябва да ги държиш за ръка. Водил съм моето дете на Царевец - държахме го ръката. Тази майка е безотговорна!!!!!!

Призовавам прокуратурата, да бъде заведено дело срещу директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов във В.Търново, за отказ да вземе мерки за безопасност на историческите обекти. Поставянето на информационни табели не е никакво решение. Оправдание, и всеки родител или дете да се грижи сам за безопасността си.

Чеда мои, като стар, врял и кипал човек на 5 века, да ви кажа, че навремето щеше да стане голям гаф....Един ден, като студент във ВТУ, както си гледах през прозореца от залата, не щеш ли, какво да видя: отсреща имаше макет на Патриаршеската звънарна кула с....часовник, досущ правен по терка на Тревненската кула! Само че ги делеше като идея и замисъл период от няколко века!!! Веднага отидох до канцеларията на ректора /нотава беше проф. Димитър Филипов/ и то уведомих, че това е един грозен парадокс, анахронизъм и т.н. Представяте ли си как Св. Патриарх Евтимий си поглежда часовника и казва на защитниците Ставайте, вече е 07.00 ч., закусете и заемете позиции, че турците се събудиха, ще пият по едно сааве-кафенце и идат пак да ни обсаждат...! Е, днес това го няма, ама като нищо можеше да се случи....Не че си приписвам някакви заслуги, но това ми подсказа начина на мислене и взимане на отговорни решения от отговорни фактори! Масовата простотия е нещо фатално и страшно....Впрочем, никъде и никога не е имало и не е намерен документ с описание и рисунка, точно как е изглеждала столицата и крепостта...Възстано са правени почти само според един намерен печат-пръстен с грубо и схематично предадена кула с три зъбера. Всичко е в сферата на представите на някакви екипи за Средновековието и по презумция! Дори т.нар. Балдуинова кула не е истинската - автентичната е отдаявна разрушена и на няколко метра по-вдъното на скалата - основите й си личат....И, ако обичате, толкова ли е трудно да се каже правилното Бодуен, а не Балдуин? И, поне за сведение на студентите-историци, Калоян иде от гръцкото Калос Йоанис, защото цар И В А Н наистина е бил много красив мъж..... Приятен ден на всички, благодаря ви за проявеното търпение и внимание и...доскоро! Ваш любящ ви класик-поет и текстописец: УЙлям, кайто написа 154 сЮнета /майтап, УЙли.../

Колко ли много ще им струва да платят на чуждестранен експерт да ги консултира как да обезопасят Царевец. Дребни умове, дребни идеи. На всичко може да се намери реяение ако се мисли сигурно много скупо ще излезе да се остъклят едно две места за да са свободни за туристи а останалите да се оградят с мрежа за сигурност. Листовки и простотии могат да им родят само недоразвитите мозъци. И да обвиняават нчкои хора майката че се е чудела как да покаже на децата си че са българчета и накрая е загубила детето си. Българийо - за тебе те умряха.....

Stefane, nikoga li ne si vodil dete za rwka , ta ne znaesh, che kolkoto i zdravo da go darjish, za chasti ot sekundata moje da se izplwzne ot rakata ti. A kolkoto do turistite, sled tolkova incidenti, ako ne se obezopasi tam nqma da hodqt turisti, a samo tarsachi na silni useshtaniq.

trqbwa da izglezhda avtentichno. dori i turisti ne trqbwa da se puskat watre

Щом уж сме в Европа вече - не трябва ли постигнем и в България Европейска сигурност и стандарт на обслужването във всички сфери? Защо тогава искате европейски заплати, а има толкова много невежливи физиономии, работи се малко и некачествено, краде се и като ви се каже нещо - въобще не се и замисляте, че може и да е по-добро, че вече е тествано на други места и се оказало по-добро и по-ефективно? За всичко ли ще се напъваме да преоткриване неща като топлата вода и колелото, вместо да се поучим от опита на други, който са по-напред от нас? Като стане нещо в България, всеки се радва, че не се е случило с него и злорадства. Набелязват се мерки само като листовки, защото е по-лесно. Като се случи нещо в Германия - прави се анализ на причините и се набелязват ясни и сигурни мерки, как да се не се стига отново до подобни трагедии. Заради това германците се развиват и са стигнали там, където са, в държавата им има сигурност и спокойствие, а ние българите сме станали символ на неподреденост, мръсотия, престъпност и несигурност. Ако се случи такова нещо с Ваш близък, сигурно друга песен ще запеете. Надявам се все пак, че в скоро време ще има някакви мерки за обезопасяване на руините по Царевец, иначе по-добре никой да не рискува да ходи там. Когато им спаднат доходите от билетчета, все някой от организаторите ще предприеме нещо - по принуда.

да не се правят че не разбират за какво иде реч.Първо да обесопасят и после да раздават листовки..Съд за виновните и повече грижа за хората.

Никой родител не може да се разпорежда с органите на детето си. Не може да ги дарява,да ги продава ,заменя или да извършва каквито ида било сделки с детските органи

в нормалните държави на първо място е поставена сигурността на гражданите. Другото са празни приказки на псевдопатриоти.

Неможе да се облепи с предпазни средства и със парапети, защото това няма да е Царевец повече ! А ще се превърне в едно от всичките както били в Германия! Само в България има такава крепост с такава голяма история, от там се е решавала съдбата на България и на половината Европа! Само в България от цял свят има Звук и Светлина! Никога просто няма да се наруши тоя автентичен вид, заради някаква си грешка на родител! Причините ще се търсят другаде!!! Отговорността носят родителите!! На такова място не се дорускат деца! Трябва да има забрана до 12 год. да не се допускат, а ако не направи такава забрана, тогава отговорността пада единствено върху родителите!!! Би трябвало да си малоумен да вкараш малки деца там и и да ги оставиш да обикалят!

DA SE VASTANOVAT IZCIALO STENITE

я млък ма, хиено! станало е нещастие, а ти веднага 'булгаристан'. като онази кифла, дето си изгорила циците с горещото кафе си, че и бързаш веднага антибългарски, за сметка на човешкото нещастие. мир на ангелчето..

тъжно и отвратително е да се прави така дискусия на гроба на това дете, мир на праха му. и никакви инструкции няма да помогнат, но ако е имало някой който да е 'късал билетчетата' сега трябва да му скъсат гъза. бързо и без медийни изяви от подобен вид.

Листовки? ЛИСТОВКИ?!?!?!?!?!!! Там умират хора, а тези ще ми раздават хвърчащи лисченца? Не ми пука за това колко автентично трябва да изглежда, животът на туристите е по-важен от купчина камъни. Подобни простотии стават само в булгаристан.

най-добре е да не се пускат вътре деца под 12 г. ! Какво подяволите прави свободно пуснато вътре 6 годишно дете ?!?!

не ти е виновна крепостта! Виновни са родителите!

Виновни са родителите !!! Това не е дисни ленд!! Само в България има запазена истинска крепост от Средновековието без да е променяна, само възтановена, от където сме управлявали 2/3 от Европа и когато сме били на 3 морета!!!!! При Асеневци, цар Калоян, цар Иван Асен II ! В никакъв случай нетрябва да се превръща в дисниленд или както били в Германия както сподели delongi. Там са коренно различни неща. Напълно подкрепям болярин ! Родителите да не си пускат децата това не е дисниленд! Не е дестка градина, а ако ги пускат да са плътно до тях и не да ги пускат да си играят на криеница! В никакъв случай нетрябва да се слагат парапети защото тогава вече няма да е ЦАРЕВЕЦ и туристите ще намалеят драстично!!! Всичко е на отговорността на родителите!!! А най добре е да не си пускат децата там!

Църов няма никаква вина за случилото се, родителите трябва да държат децата си под контрол, а най-добре е да не се пускат вътре деца под 12 г.

Какво примитивно мислене! Вие имате ли деца? А имате ли внуци? Ако имате, не бихте били толкова елементарни,а бихте били ЗАГРИЖЕНИ,защото нищо,ама нищо на света не може да се сравни с един погубен от немарливост човешки живот ,особено пък ДЕТСКИ !!!

Този Иван Църов не е наред! От няколко дни го гледаме по телевизията как сипе глупости и го траем.Сега трябва той и виновните служебни лица да бъдат съдени,а вместо това слушаме глупости от рода нарушава се автентичността на Царевец,родители не пазели децата си и т.н.Пита ли се този чиновник ,как тази майка ще живее от сега нататък? Пита ли се този дървен философ,който все повтаря едно и също ,колко още нещастни случаи може да станат? За какви инструкции говори? Сега децата като почнат екскурзиите всички ли родители да треперят ,а покрай тях бабите , дядовците и роднините.Защото като тръгнат на училищни екскурзии,не може до всяко дете да има пазач - родител или роднина.Уважаеми господинчо, трябва да се вземат незабавно мерки за максимално обезопасяване на всеки исторически паметник,независимо от това какво вие мислите! Защо македонците са обезопасили Самуиловата крепост,а ние както винаги умуваме? Какво чакате - нова ли трагедия да се случи? Тогава по-автентична ли ще бъде всяка историческа забележителност? Не умувайте,а действайте докато не е станало късно! Аман от празноглави чиновници!!!

ПО цял свят, където има опасност, е обезопасено, нима никакво значение, дали е автентично. А на Царевец нищо не е автентично.

Опаа,а бе вие си сложете парапетите и оградите защото децата страдат. Автентично - дрън дрън. До кога ще робуваме на догми и канони. Здравето и живота са най голямата цехност всичко друго е слабоумие и простотия.

Дано родителите на детето се сетят да осъдят стопанисват мениджърите на Царевец - и персонално и историческия музей. Не ви ли писна да си затваряте очите за безхаберието на общинари и държавни институции? Кебапчийницата автентична ли е - или болярите без биричка не са карали? Или може би ако дават пари може, ако искат - не може?