Дариха органите на детето, паднало от Царевец

6-годишното дете, което падна от крепостна стена на Царевец в сряда, изпадна в мозъчна смърт и родителите му дариха органите му.

Обратно в новината

Коментари - Дариха органите на детето, паднало от Царевец | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това е ужасен случай, а за мен е така, защото съм от Бургас, но сега съм студентка в Търново... Постъпката на родителите е изключително благородна! Съболезнования!

Никой родител не може да се разпорежда с органите на детето си. Не може да ги дарява,да ги продава ,заменя или да извършва каквито ида било сделки с детските органи.

Алоооо, ако жената е била с 3 деца, които трудно се удържат, какво прави на такова място, дето и на възрастните им е трудно да се пазят???

Белята става за един миг, независимо колко хора го пазят детето. Един дядо ми каза скоро, детето е на майката докато не проходи. Така че не дърпайте дявола за опашката. А що се отнася, да се водят или не децата на Царевец и т.н., естествено, че трябва да се водят. Това е най-естествения начин да се запознаят с историята, а и да прекарат известно време с родителите си. Но въпросните места трябва да са обезопасени, а изказването на директора е поредната глупост на безотговорен и немарлив чиновник.

Тъпа крава е майка ти, защото по начина ти на коментиране ми става ясно, че и ти си от тоя тъп бг. народ дето мисли, че като стане нещо лошо всеки друг му е виновен, но не и ти самият. Майка ти не ти е предала грам генетично чувство за самосъхранение и на тебе явно, затова наричаш другите тъпи и крави.Запази епитетите и простотията за себе си по-добре! Аз си имам достатъчно акъл за да опазя себе си и малко дете! Не ходя по ръба като знам, че от там се пада, ясно ли ти е ?!? Прост народ, бреййй... Дърпайте дявола за опашката, пък после аз съм била без съжаление. Айде, у лево... и се научете да се пазите, и да пазите и децата си! Така е, Царевец не е място за купон, не е детска градина и не е Дисни-ленд! Уважавам майките, които умеят да се грижат за децата си, за тях имам съжаление. Вятърничави патки няма как да уважавам. Да, и аз вървя по тротоара, но ако ме блъсне мен или детето ми, тогава поне няма да съм аз виновната за това. В случая вината си е изцяло на майката, не моя, не ваша и не на съседа примерно. А вина не се изкупва с даване на органите, поне що се касае за личните чувства на заспалата патка. Далавера е за тия дето са получили органите, не за Делян. Хубавото, в ситуацията е, че не е постъпила егоистично, а е решила поне друг да има полза от органите. Можеше и най-егоистично да си закопае детето и да не даде нищо от него. Но това не я оневинява за станалото. Нито за това, че е намерила къде да заведе 6 г. дете. Не само на Царевец, ами и го пуснала в тая ужасно опасна кула... На Царевец - хубаво, ама защо бе жено без акъл си го оставила да се катери и в Балдуиновата, недоумявам...??? Абе, станало е вече и нищо не може вече да се направи. Сега цял живот ще си носи кръста, как ще заспива...незнам.

Алооооооооо,женате е била с 3 /ТРИ/деца.Хаиде ако има някой поне 2 да каже как се удържат, а?

Kak moje da si tolkova tapa!!I da sadish horata???? Neshtastni sluchai stavat,i tebe moje da te udari!!! Glupava kravo,vmesto alko sachuvstvie i chovechnost! I ti ne mojesh da stoish 30 godini 24 chasa v denonoshtieto do deteto si --i po trotoara da varvish ,pak moje da te blasne kola!

4ovechko e da cgrechi 1 4ovek, no ciala darjava?! Kade e bezopasnostta, kade e grizhata, kak ne go e sram da komentira tozi narod taka, kakto v Muenster i Bayern nikoga ne bixa?! I posle da se pita zachto e kenefa na Evropa?! Kade e grajdanskoto obchtestvo?! Ax, robe, robe, za tebe te umriaxa, no ti ne se osvobodi v mozaka si! Iazak za pametnicite!!! Mojete s tiax da se obarchete otzad!

ми то излезе,че ти пука за детето повече от родителите му.Твоето дете сега спи вкъщи,но докога ще можеш да контролираш късмета му?Има много начини да загубиш най-ценното,ако такава е съдбата ти .Не си в позиция да съдиш,ти си обикновен човек,съдейки по изказването ти-твърде обикновен,ако ме разбираш.

Голяма мъка за тази майка, просто не искам и да си го представям за миг дори. Всеки който е родител знае, че колкото и да е огромно желанието му не може да опази децата си от всичко и всички. Не случайно хората казват Господ да ги пази. Същото можеше да се случи дори и на детска площадка ако беше завела детето. Няма да коментирам за тежките метални люлки, високите катерушки поставени върху плочки или цимент, от които също ако се изпльощи /извинявам се за израза, но е така/ изхода ще е същия. И на детските площадки ли да спрем да ги водим. Това е просто един ужасен нелеп инцидент и никой няма вина в случая. Гадно е, ужасно е, нелепо е...

Какво сте гракнали срещу 5q и другите със сходна позиция по статията?! Това е свободен форум и всеки има право на мнение. Мир на душата на детето! Такива неща,уви, се случват. И няма нужда за всяко нещо да се храчи по държавата, тя не може да обезпечи всеки един момент от живота на всеки свой гражданин.

Ти си психопат !!! Такава злоба и жлъч към непознати хора изля ... не е нормално ... За диагноза си !!!

Да не дава Господ. Мир на душата му.

Човек се ражда ,човек умира , Човек за мъничко на този свят се спира , а после като светлина в небето остава да ни сгрява душата и сърцето...

Не мога да разбера как изведнъж се появиха толкова много велики майки????? Не ви ли е срам. Ако някоя от вас твърди, че винаги е държала детето си за ръка, не го е изтървала от поглед нито за миг явно мисли всички нас за глупаци. Такова нещо като 100% опазване на дете няма. Няма как да стане. Детето не е кученце да го вържеш на каишка. Нима твърдите, че вашите деца никога, ама никога не са падали, не са се удряли??? Прекалено сте самонадеяни. Много е лесно да оплювате. Като се обърне колата пътища много. Белите стават за части от секундата. Погледнете се. Злобни, безчовечни, черногледи същества. Това са голяма част от нашите скъпи сънародници - винаги прави, нама по-велики от тях. Съболезнования на родителите на малката душица.

Заведох сина си на Царевец миналта година, но беше хванат или за моята ръка или за тази на баща си. Много е страшно там. Но не виждам защо да го обезопасяват. това е старинна крепост, замък, а не детска площадка.

назъбени крепостни стени защо ти не си дариш твойте органи???као даваш толкова акъл

Абе хора детето е на 6 години не е толкова малко да има човек нептлъчно до нрго,все пак жената има 3 деца кое по напред да гледа,а че и държавата ни е смотана си е така,тук обвинения срещу майката нямат място,само едно голяма браво за това че е дарила органите на сина си за да спаси друг човешки живот,много малко хора биха постъпили като нея в такъв труден момент А вие където обвинявате майката за случилото се грешите,само се молете да не ви настигне някой ден и вас такова нещастие тъй като се присмивате на чуждото А за малкия Дилян почивай в мир дете

ТАЗИ МАЙКА,ДЕТО Е РАЗХОЖДАЛА ДЕТЕНЦЕТО ПО НАЗЪБЕНИТЕ ЗЪБЕРИ НА КРЕПОСТНАТА СТЕНА ЗА ДА СИ ИГРАЕ,СЕГА ТРЯБВА ДА ДАРИ И СОБСТВЕНИТЕ СИ ОРГАНИ НА ДРУГИТЕ ХОРА, ЗА ДА ИЗПЪЛНИ ДО КРАЙ ГРАЖДАНСКИЯ СИ ДЪЛГ. ТЯ ДАЖЕ Е РАЗХОЖДАЛА ТАМ И ОЩЕ ДВЕ ЧУЖДИ ДЕЦА, НО ГОСПОД Е ПРОЯВИЛ МЪДРОСТ,КАТО Е СЪХРАНИЛ ЖИВОТА НА ЧУЖДИТЕ ДЕЦА, А НА НЕЯ И Е ДАЛ УМ И РАЗУМ ПО СВОЯ СИ НАЧИН. БРАВО НА ТАЗИ т.н. МАЙКА. ГОРКОТО ДЕТЕНЦЕ, НЕКА ДУХЪТ МУ ДА Е ВЪРХУ ГЛАВАТА И, ДА Я СЪДИ В СЪНИЩАТА И, ДОКАТО ДИША НА ТАЗИ ГРЕШНА ЗЕМЯ. А МОЖЕ БИ Я НЕКА ПО ДОБРЕ ДА Я ТРАНСПЛАНТИРАТ, ДА НЕ БИ АКО ИМА И ДРУГИ ДЕЦА , И ТЯХ ДА РАЗХОДИ ПО НАЗЪБЕНИТЕ КРЕПОСТНИ СЕТНИ !

Как някои хора не ги е срам от писанията им тук. Защо майката била довела децата си тук? Естествено, че ще ги доведе. А това може да се случи на всеки. Поклон пред доброто дело на родителите, все пак частица от детето им ще живее... И Бог да го прости малкия!!!

Определено не съм свиня !!! А човек с акъл в главата си. И за това моето дете сега спи в къщи, а не се мота по Царевец и други подобни опасни места. Нали знаете...акъл и мензис не ти ли дойде овреме - не ги чакай. Е, моят си е дошъл на място и на време. Човек с акъл съм, не свиня бродеща из Царевец! Похвално е разбира се решението на родителите, но това не е от типа признат грях - половин грях, просто това няма да върне детето, за съжаление. Мир на душата му, едва ли е заслужило такава съдба. Та то не е имало дори време и да съгреши. Грешката е на майка му, не на него. Пък нека аз да съм свинята тук...като ще се обиждаме. Де късмет де, това, че според вас (защото казвам истината право в очи куме) аз съм свиня, това да е гаранция, че сега на майката и е налято акъл след тоя случай. Станалото - станало, дано поне си пази другите 2 деца и да преценява овреме кое, къде ,кога и дали е подходящо за тях. Похвално е решението й, но аз ,ако съм на бащата...ще й откъсна врата като на пиле. Ха, сега плюйте ме и за това ми мнение...ама на простият българин все друг му е виновен за това, че той няма елементарен инстинкт на самосъхранение, но не и той самият. Все друг му е виновен. Време е да започне всеки да си носи кръста и отговорностите първо той, а след това всеки друг да е причина като стане нещо трагично и лошо. Време е да се изправим срещу собствената си глупост или нещата заприличват на оня лаф да бутнеш баба си по стълбите, и най-нахално да я питаш къде отива или кой ми срал в гащите. Горкото дете, мир на душичката му. Една звездичка в повече на небето...

Покланям се до земята на тази Майка . Бог да ви пази

Никой не мисли за нашите деца .Нямат бъдеще в тази боклукчийница.Управн си управляват банковите сметки .На кого му пука , че фирми зареждат детски заведения със стари продукти,че в морето плуват л.....а, че нямат децата къде да играят, че .......НА КОГО МУ ПУКА ?

шматки. само да не ви се случи таково нещо.

Царевец - автентичен?! Пълни глупости и бутафория! Има повече бетон, отколкото в една панелка. Автентична е крепостта на средновековния град Червен край Русе. Тази крепост е използвана за модел за построяването на Царевец за 1300 години България, доколкото знам. А специално Балдуиновата кула е някъде към 30-те години на ХХ век строена, това го пише на кулата. Хората са най-важни, другото е камънак!

Помисли малко преди да пишеш! Това може да се случи на всяка майка! Глупостите ,които си писала са равностойни на отговор от типа: Запиши се в списъка за следващите органи - конкретно: мозък и сърце

Поклон пред тези родители!!! Сано това дете е в един по-добър свят!! Дано тази майка намери покой и утеха в добрината, която направи въпреки нещастието!!!

Никой не може да предвиди съдбата си и съдбата на децата си , за да може да ги предпази . Дали на Царавец, дали на някое кръстовище или на почивка на морето, колкото и да си предпазлив не можеш да избегнеш това дето ти е драснато. В този тъжен ден за родители и близки на които изказвам най-дълбоките си съболезнования, като човек и родител призовавам всички НЕ СЪДЕТЕ, виновни може да сме всички ние, а Благодарете, за живота който тези родители дариха на други хора, а можеха и да не го сторят , защото за това се иска здрава психика, сърце и милосърдие.Почивай в мир малкия!

Ti si svinja! Mnogo e lesno da komentirash i da se pravish na velika sled kato tragedijata veche e stanala! Sednala tja za Boga da pishe, na kogo proshka shte dava. Maj na teb njama da dade!

Искам медицината да напредне дотам,че да е възможна трансплантацията на цяла глава върху чуждо тяло. Това са го правили вече с маймуни и единственият проблем е кръвозагубата. Много зачести това разфасоване на пациенти в нашите болници. Знам,че за другото дете това е спасение, но аз лично се съмнявам,че на докторите не им се занимава и обявяват подобни случаи за безнадеждни, дори и когато не е така. Кажат ти мозъчна смърт, и ти им вярваш и си дадеш близкия да го разфасоват. Всъщност приемаш всичко на доверие, без да имаш никаква възможност да провериш тази информация. Ако можеха да се присаждат глави, тогава щях да им кажа, вместо да присадят сърцето на моя роднина на друг човек, да вземат главата на другия и да я сложат на тялото на изпадналия в мозъчна смърт. abc, не ти ли се стлува, че най-добре ще бъде да присадят нови глави на всички бг-та?

Царевец е културно-исторически паметник на Българската държава. Съответно след като е открит за посещения цялата отговорност за безопасността на посетителите носи стопанина - в дадения случай съответното ведомство. Ако съществува някаква опасност за хората, то трябва да има задължително предупредителни табели на няколко езика - Качването забранено или подобно или оградителни парапети. Ако това е направено,то тогава вече посетителя сам си носи отговорността, но ако не е според мен може даже да се стигне до съд. Но за родителите едва ли това е важно. Бог да прости детенцето.

Защо това, защо оново?! Знаеш ли колко въпроса си е задала майката вече и не може да отговори и не може да върне времето назад. хайде да не търсим чуждите грешки и да даваме акъл.БОГ да пази българските деца и на никой да не се случва. Човек не знае от къде ще му долети нещастието.

Извинете, ама не разбирам, какво му разбира главата на 6 годишно дете от Царевец и мистър Балдуин ?!? Там ли им е била работата на тия 3 деца с майка си да се мотат в хубав летен ден ? Точно там ли ? Или по-добре в парка, на кино, на театър...Аз не бих завела детето си на такова място, пък и рисково. Мир на прахът му и тя много се лъже, че като дарява органите му Господ или детето ще й простят грешката.

много ми е мъчно за детенцето майка съм на три деца и не мога да си обесня защо тази майка е завела това малко дете на това опасно място защо не го е държала здраво за ръката а го е оставила само като се знае че е толкова опасно не може да се вярва на такова малко дете да върви само на такова опасно място никого не искам да съдя вече е твърде късно поклон мило дете почивай в мир

колко жалко за детенцето

Бог да го прости детето.Каква нравствена сила е необходима ,за да могат в този тежък момент ,родителите да дарят органите и да спасят няколко човека.Това е подвиг и тук е мястото на правителството и президента да връчат най-високото отличие на родителите.

Аз съм на 50. Помня, че когато бях ученичка /т.е. преди 35 години/ ходихме на екскурзия на Царевец. И много добре си спомням, че тогава строяха автетичния комплекс. Така че да не ми излизат с номера за автентичност, ами да си свършат работата по обезопасяване на обекта.

Най-искренните ми и дълбоки съболезнования на родителите.

Поклон пред паметта на детето! До колко вината е на майката или на това, че не е обезоасено - важното е, че детето го няма. А колкото до обезопасяването на крепостта - абсурдно е - това исторически обект ли е или детска площадка с катерушки за деца? По скоро е необходимо повече внимание и предпазливост.

А ти какво предлагаш?! Държавата сме ние, включително и безотговорната майка, оставила детето си да се пребие. Ако искаш да направиш нещо - съди я за престъпна небрежност или каквото ти хрумне. А държавата си и ти дърдоранке. Хайде кажи какво ще направиш по въпроса, освен да драснеш десетина реда, напълно безполезно. Защото ако чакаш някъква Държава да дойде да ти почука на вратата и да ти реши проблемите, това няма как да се случи, защото тя не е някакво същество. Държавата е хората които живеят на определена територия и те сами определят живота си.

Разбира се, че майката е проявила огромна небрежност. След като мястото е необезопасено тя трябва да прецени дали да заведе децата си там и дали да тръгне да се разхожда из комплекса. И ако вземе решение да продължи трябва да прояви бдителност и вниание. Ако заведеш детето си в резерват за лъвове и го оставиш да го разкъсат, лъвовете ли ще са виновни, че не са пазили детето. Освен кампания за говорене с децата, трябва да се проведе кампания за забрана на тъпите родители.

Разбира се

Много ми е мъчно затова детенце.... За съжаление в такава ситуация смятам че трябва да се търси пъропричината за случилото се. Какво значи, че ще загуби автентичността на комплекса, ако се обезопаси повече - по-добре ли е питам аз да се загуби един човешки живот. Мисля, че винаги може да се намерят начини това да стане без да се нарушава историческата ценност на компекса. И нека от такива ситуации бъдем по-внимателни - ДА СИ НАБЛЮДАВАМЕ ДЕЦА ПОСТОЯННО! Зашото живеем в България и трябва постоянно да се съобразяваме с това да не ни ограбят, излъжат, блъснат на кръстовище. Защото у нас не се мисли за хората. След като е толкова опасно - ами не пускайте деца под 14 години или измислете нещо. В тази ситуация до някаква степен оправдавам майката- ами те са влезли в забележителност, какво тя да го върже с белезници за ръката си и да не го пуска ли?

Сега вероятно обекта ще се обезопаси. Но най-напред трябва да се случи лошото. Така работим по всички линии.

ами полагайте грижи за децата си бе хора

защо вечно се обвинява държавата, а родителите къде са, създаваш деца, ами грижи се за тях