Малкият Дилян бе транспортиран в болницата "Света Екатерина" в София. Извършена е експлантация на двата бъбрека, черния дроб и сърцето. Сърцето е трансплантирано веднага на 9-годишния Мартин. Операцията е извършена от екип, ръководен от директора на болницата проф. Генчо Начев. Тя е продължила 6 часа и половина. Работено е през цялата нощ и операцията е приключила в 8 сутринта, съобщи "Фокус". Засега състоянието на момчето е стабилно и, все пак, от болницата предупредиха, че първите три дни са критични, тъй като е възможно организмът да отхвърли чуждия орган.
Трансплантиран е и черният дроб на детето в болница "Лозенец". Реципиент е момиче на 17 години. Операцията е била извършена от директора на болницата доцент Любомир Спасов. От "Александровска" болница съобщиха, че има и реципиент за бъбреците- 31 годишен мъж от Кърджали, предаде по-късно bTV.
Дилян и майка му дошли от Бургас на гости на свои близки във Велико Търново. Решили да посетят Царевец, където малкият се изкачил на тясна платформа до крепостна стена край Балдуиновата кула и политнал надолу. Детето е паднало на главата си и бе настанено във великотърновската болница с много тежка черепно-мозъчна травма.
Майката разказала, че завела трите си деца на Царевец, за да им покаже историческата крепост, съобщи БНТ.
За последните две години това е третият подобен инцидент в Царевец. Според специалистите обаче царският комплекс не може да бъде обезопасен повече, защото ще се наруши автентичността му. Разчита се, че родителите сами трябва да пазят децата си.
Днес министърът на културата Вежди Рашидов разпореди незабавна проверка по случая с последния трагичния инцидент в крепостта Царевец. Архитектурно-музейният резерват Царевец е изключителна държавна собственост, предоставена за стопанисване и управление на Община Велико Търново, респективно – на Регионален исторически музей – Велико Търново. Министерството на културата упражнява контролни и методически функции,  съобщиха от пресцентъра на министерство на културата.
„Като родител, лекар и министър на здравеопазването, в този тежък за Вас час, с дълбоко чувство на съпричастие към огромната ви мъка, искам да изразя своята благодарност и възхищение за изключителната ви хуманност в този тежък за вас момент. Преодолявайки голямата лична трагедия, вие давате шанс за живот на крайно нуждаещи се болни – жест, който е проява на голяма душевна сила и съпричастие към чуждото страдание. По този начин вие и хора като вас дарявате живот и надежда на други семейства и подкрепяте усилията на Министерството на здравеопазването за разширяване на донорството като най-ярка проява на човеколюбие и човешка подкрепа”, се казва в съболезнователно писмо на министъра на здравеопазването Божидар Нанев до родителите на Дилян.
Междувременно премиерът Бойко Борисов съобщи, че държавата ще тегли кредит и ще осигури трансплантация на всички нуждаещи се, които ще бъдат включени в единен европейски списък. (Виж линка долу)