Светът има нефт само за 42 години

Световните нефтени запаси ще стигнат за още 42 г. и това ще стане при условие, че темповете на добив се задържат на сегашните нива, съобщава АП, цитирана от БГНЕС.

Обратно в новината

Коментари - Светът има нефт само за 42 години | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Брейк, аман от неграмотни журналисти преписвачи. В проучването на БП се говори за спад по отношение на ДОКАЗАНИТЕ резерви - това е важната дума в случая. Доказаните запаси са специфичен термин в областта на нефтодобива и най-общо казано означава резерви за които е абсолютно сигурно, че съществуват. Реалните количества са винаги в пъти по големи но трудно се изчисляват за целите на точната стстистика. Подобна псевдоновина прпечатани и повторена няколко хиляди пъти от неграмотни журналисти служи само на страните производители и добивните компании за да надуват цената на петрола, процес който от известно време тече с пълна сила. Трябва да се знае че за страните производителки, дори и тези с най-рентабилни, разбирай лесни за експлоатация находища, напр. Саудитска Арабия минималната цена при която могат да балансиртат бюджетите си е около или над 50 долара. Всяка под тази стойност за тях е катастрофа, защото икономиките на практически всички страни производителки са неефективни и силно зависими от износа на петрол. Затова нефтът поскъпна от 30 на 72 долара (в момента), без да има никакво повишение на търсенето. Целта е евентуално до края на годината да се достигнат цени в границите 80-100, при което шейховете ще могат да си отдъхнат. Чист спекулативен балон, но продължава да се помпа от медийни изяви на определени лица и институции, и не на последно място от големите хедж фондове, които са надушили поредния голям спекулативен удар и яко изкупуват петролни фючърси. Ама ще видим къде ще му излезе края...

ее аз пък си купих колело и ни ми дреми :) Ама да му мислим ако и водата свърши щото и такава възможност има! За нефта - гледайте в колибка - Crude Awakening - The Oil Crash и ще разберете истината за добива на нефт и че може даже и по скоро да свърши

Търсете филма кой уби електрическата кола и много неща ще ви станат ясни. Има го в колибка_ком. Единственото което крепи долара да не се обезцени съвсем е това, че петрола се търгува в долари а има много консуматори за момента.

Да му мислят тези дето не могат да ходят пеш.На мен не ми пука.

Хибридите са реклама, цялата статия все едно им е реклама! НА всички тестове бензиновите хибриди дават по-голям разход от конкурентните дизелови модели.. Само за много малки разстояния и прекалено ниска скорост хибрида има някакво предимство.. Ако има дизелов хибрид, тогава може да е революционно.

Най-големите потребители на горива са корабите и ТЕЦ-овете, както и останалата промишленост!

Да не говорим за био горивата! Само дето са направата на бои дизел изчезват огромни площи гори в Бразилия и се употребяват безумни количества питейна вода.. Почти няма друга държава, където да може да се отдели необходимата вода за производството на био дизел, без това да наруши екосистемите!

Това ми изглежда като ПР на Тойота! Бързо хора! Купувайте хибридите!!!! Само малка подробност, че не се е намерил хибриден модел, който да бие конкурентните дизелови модели! Единственото приемущество на хибрида е ако превоза е много кратък и с много, много ниска скорост.. И пак тогава не е сигурно! Приуса отстъпва на конкурентните дизелови модели в този клас, а на Лексус хибридите са тотално смачкани от европейските дизелови конкуренти! Ако евентуално има дизелов хибрид, може да има надежда!

това не е проблем...проблема е в опазването на околната среда ... след 42 години може да няма живот на земята вече!

През комунизма учехме че до 2000 година вече няма да има въглища, петрола ще е свършил и т.н. па то си има... Небойте се като свърши, ще се извадят разработките за алтернативни горива, които сега се пазят строго. Нима някой ще прецака бизнес за трилиони за да пусне коли на вода или нещо друго евтино? Така че не го мислете, няма да ходим пеша и в бъдеще :)

Още през 80-те години Ватга го е предрекла. Светът ще ползва друг вид енергия и гориво, но водата ще е проблем. Вярно, е че следващите войни ще се водят за водни източници!

Преди четиридесет години запасите бяха за още тридесет години. Играта със страха на хората е много силен коз!

Това американците го баеха още през 74-та година - Петролът щял да свърши през 2005-та - гледам все още го добиват, та си мисля, че май нещата отново опират до алчност.

Човек трябва да е наивен мечтател за да си въобразява,че господстващата по света политическа система още не е износена и ще може да се справи с кризите и войните.Неизбежно идва часът на истината.

Най-ефективните, известни до момента, двигатели са електрическите - до 98% КПД. Бъдещето е в електрическите коли и електротранспорта въобще. Вече има и серийно производство на такива автомобили. Не става дума за незползваеми или екзотични модели. И тук май отново Америка ще е първа. Биодизелът и етанолът са следващото възможно решение.

е вижда се края..........нямя нищо вечно......честито

draska4i. Kade sa vi definiciite za terminite i procedurite za iz4isliavane na reservite. Maloumni draska4i.

До До Elitarist (11.06.2009 г. 11:08ч.): Разлика има. Аз имах предвид приликата. :)

следващата световна война няма да е за нефт. а за вода. питейна.

Елитарно никак не значи елитно нали???? това във връзка с отхвърлянето, разбирането и пр.....пък то от конярите едно време и днешните нефтопроизводители май има някаква разлика...и ако пукаш черен хайвер и шампанско например не е задължително да я знаеш....

Много хора работят по въпроса. В научни институти, развойни звена, лаборатории. При това от десетилетия. И не защото нефтените компании не са им симпатични. Просто за момента решение все още няма. Ще има в бъдеще.

До до елитарист: В германия Мерцедес представи такава разработка още през 1972 г. А как ти звуча зависи от твоето ниво на компетентност. Съжалявам драги, но когато не можеш да разбереш аргументацията на даден извод естествена реакция е да го отхвърлиш. :) Както конярите не са спрели появата на автомобила така и нефтопроизводителите не могат да спрат прогреса. Когато се случи. Но това не е днес :) Освен във произведенията на писателите фантасти. :)

Който има желание, намира начин, който няма желание си търси оправдание. Алтернативните горива не са само водород и слънчева енергия. Най-простото за употреба не беше ли биодизелът, който се добива от олио? А акумулирането на слънчева енергия, преобразувайки я в електричество. И това, че ше ти свърши спирта или водорода преди съответната зарядна станция е равнозначно на това да ти свърши бензина преди бензиностанцията, все някой ще те дръпне до там. Някой трябва да започне да прави нещо по въпроса обаче. Дядо ми също е живял 90 години без петрол. Имал си е каручка с магаренце:)

Не е точно така. Звучиш като ПР на Шел. Течните горива имат алтернатива отдавна, просто нефтените компании и стоящите зад тях политически кръгове нямат интерес от внедряването на нови технологии масово, докато не се изчерпят запасите от петрол. Какво ще кажеш за хибридите? В Япония Тойота е вече доста напред в разработването им.

Потърсете във vbox7 Как Се Прави Музика С Трактор!

До мечо Пух: Здравей Пух мечо, Водордния двигател е изобретен отдавна. За съжаление не са изобретени безопасни методи за масовата му експлоатация. Експерименти имаше достатъчно. Към момента водорода е приет като гориво в системи намиращи се под специален режим на експлоатация, като космическите например. Просто е много много опасен. Как мислиш, какви възможности имаш ако ти свърши водорода/метана/проп на километър от газостанцията и не можеш да използваш течно гориво? Как ще си сипеш 5л. водород в тубичката за да се добереш до газостанцията? Няма как Пух мечо. А представяш ли си с какви трудности би било съпроводено зареждането на военни и специални машини, които не могат да кривнат към газостанцията, просто защото най-близката е на стотици километри? Ето това Пух мечо прави алтернативните горива в гаообразно агрегатно състояние приложими единствено като спомагателни. Що се отнася до възобновяемите източници, то бих си позволил да ти обърна внимание върху факта, че през половината денонощие е тъмно - нощ. От дуга страна разбира се винаги бихме могли да се върнем в ерата на ветроходите например............ :) При настоящото ниво на развитие на техническите и технологични средства на човечеството за съжаление химическите двигатели с течно гориво нямат алтернатива. А за това как нефта се свършва слушам от както се помня. Веднъж беше за 20 г, друг път за 10, после за 50 или 100 ......... Срока силно зависи от това кой е платил за проучването :) Така, че предлагам да изчакаме следващата прогноза.:)

Поогледай се около теб да видиш колко пластмасови изделия ползваш. Без петрол,въглища и газ живота ще е съвсем друг. Нещо като желязо аломиний дървен живот.

Това, че са на изчерпване нефтените залежи, хич не е болка за умиране. По-страшното е, че 20% от човечеството унищожава с бързи темпове всички ресурси на планетата. Доказателствата: потърсете в YouTube филма HOME.

poruchkova statia na lukoil

След 42 години или след друг период от време нефтът ще свърши - това се знае, по-лошото е че първо ще свърши в Северно море и САЩ и тогава арабите и Русия ще са монополисти. От друга страна и разходите за добиването му ще се увеличават, защото първо ще свършат тези запаси от нефт чийто добив е най-лесен и евтин. Все пак се правят и много спекулации на нефтения пазар, но ние - човечеството, трябва да се научим да живеем без нефт преди той да е свършил.

Баси глупостите... аман от тъпи оправдания за повишаване на цената на петрола...ЛукОйл само това и чакат...

Време е да влезем в състава на Руската федерация, там никога нищо не свършва!

Значи след 42 години няма да има араби!!!!!!!!

Da si vdignem cenata na petrola :) neshto sa poobedniali s tazi kriza

А защто никои не изследва руските находищя на петрол които са разработени и запечатани и само чакат на онези маймуни от бликия изток да им свърши бензинчето. Тогава ще разберете кои поръчва музиката на този свят. И това НЕ Е САЩ! Купувайте си хибридни коли така хем пестите от гориво хем пазитеоколната среда.

Нет. У Сибир очень много. 100-200 е по-реално.

А после - дървото...

Това, приятел, метана е алтернативно гориво. Петролни залежи има и на по-големи дълбочини, само дето за момента добива от тях не е икономически изгоден. За уточнение, за да се добива от тези залежи на по-голяма дълбочина, трябва и цената на петрола да се повиши достатъчно за да ила печалба... така че... за 25-30 години, цената ще се пекачи доста, но до тогава може да минем на слънчеви батерии.

Преди години бяха изобретили двигател, който се захранва с водород. В момента в Бразилия голяма част от такситата се движат на спирт. Лошото е, че всички нефтени магнати са рязко ПРОТИВ подобни експерименти и изобретения. Ако се вземат мерки НАВРЕМЕ, ако започнем по-успешно да изполаваме слънчевата енергия и енергията от възобновяеми източници, не виждам нищо страшно в това, че нефтът бил на свършване.

Да живеят електрическите автомобили и слънчевата енергия! А господата араби , скоро ще ядът пясък и ще скимтят за качествена храна!

На петролната Мафия и се усладиха цени от 140-150 д. и сега се мръщи и се чуди какви чалъми да прави, за да изстреля отново цената в небесата.

има доста неразработени находища, които не влизат в сметките - примерно северния ледовит океан. а ако свърши и там - има метан за още 100-на години

само не разбирам къде са ми коментарите..

Надявам се под серийно производство не разбираш така наречените хибриди. Те не са никава новост и не предлагат принципно решение. Ако ти е известен акомулатор с достатъчни параметри като капацитет, обем, тегло, време на зареждане и цена, който може да предложи алтернатива на химическите двигатели моля просвети ни от къде можем да се снабдим с това чудо на техниката. Много ни се иска на всички.

Специално за биодизела поне за мен е грозно да правиш от храна бензин когато има милиони гладуващи по цял свят а и биодизела е решение само за определени страни САЩ Бразилия Русия Украйна и други .

тя мойта кола едва ли ще изкара 42г още, после с ракия ша я карам

прав си - и фесове има там, и хапчета за луди ....