Коментари - Родителите искат високи заплати само за добри учители | dnes.dir.bg
назад

Родителите искат високи заплати само за добри учители

Само 50 процента от родителите частично подкрепят учителската стачка, според изследване на Българската образователна коалиция, представено от социолога Кольо Колев в “София прес“.

Обратно в новината

Коментари - Родителите искат високи заплати само за добри учители | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Млади човече, проявил се като даскал и още няколко ... Защо нямаш смелостта да напишеш името си след като се чувстваш прав ??? А ВСИЧКИ НИЕ РОДИТЕЛИТЕ РАЗОЧАРОВАНИ ОТ УЧИТЕЛИ УЧЕЩИ ДЕЦАТА НИ НА ... лоши неща...Умишлево не изреждам. За 20 мин. четете писмени работи ??? ДЕЦАТА ПИШАТ 40 МИН., ВИЕ ЧЕТЕТЕ ЗА 20 МИН. Ама и ние сме ходили на училище!!! Вие за идиоти ли ни взимате. АМИ НАУЧЕТЕ СЕ ДА ЧЕТЕТЕ, АКО ЧЕТЕТЕ ТОЛКОВА БАВНО ПРОСТО НЕ СТЕ ЗА УЧИТЕЛ ! ПРЕСТАНЕТЕ ДА СЕ ПРАВИТЕ НА ИДИОТИ ! С Вашите ИДИОТСКИ искания само можете да ни доведете до състоянието на унгарците !

Учителите и служителите в детските градини да поемат разходите за осветление, отопление и вода по време на стачката. Днес в детската градина в Дружба 2 , бяха включени допълнитело печки за отопление3 на стачкуващите, а вратата на градината беше заключена. Това не е частна собственост, а произвол на уж учителите.

Само за инфо - в netinfo.bg прочетох едно заглавие от последните новини Стачката нямало да попречи на ловния сезон..... Е, става дума за скачката на горските, ама все пак аналогията е доста интересна...

Първо ти се научи,после давай съвети на други!Аз съм инженер,а не инжинер!

Изведнъж всеки взе да разбира от работата на учителите! Майка ми е учител. Харесва професията си. Има висше образование, знае чужд език, има компютърна грамотност и куп сертификати, води ученици по извънучебни мероприятия, включва се във всички дейности, които училището и предлага и взима заплата от 300лв. И аз проявявах интерес да стана учител, но няма да го направя, защото ми е по-добре с 1000лв заплата на месец. Учители ще станат всички, който не ги вземат на работа да продават по бутките за цигари, защото просто трябва да се яде. Поради ниското си заплащане и тенденцията тази професия да бъде смятана от обществото за ЛЕСНА учителското общество от тук нататък ще се изгражда само от хора, който нямат способност да се развият и търсят начин да изкарат пари за храна. Не твърдя, че учителите са каймака на обществото, но тяхната мотивираност и грамотност са в корените на бъдещия елит. Няма да коментирам темата родители-учители, защото всички са в един кюп. Като студент в Нов Български Университет искам да споделя, че доказали се професори се борят с нокти и зъби за работата си, защото са добре платени. Обръщат внимание на студентите и дават всичко от себе си за да може на анкетната карта студентите да го оценят достйно. Като обобщение: Ниското заплащане ще привлече само ниско квалифицирани кадри в образованието, което ще доведе до ниска образованост в обществото и едно овче поколение. На мен вече ми е все тая какви ще са учителите. Просто като имам деца ще преценя дали да ги уча тук или да налея парите си за тях някъде другаде. Нали това е демокрацията - всеки да си прави сметката и да си дава парите, където му е изгодно. P.S. Все още не е дошло времето, когато оставяш детето си на училище да те прорязва мисълта Едно време какви учители имаше, но е близо.

ТЕЛЕГРАМНА БАСНЯ Агне (Стачкува Учителят) срича Езопови басни и въздиша: Мъдри са и ясни, но не радост мъка ми създават, че не могат вълка (Министъра Вълчев) да оправят.

Господин Учител, прочетох внимателно всичко, което сте написали. С повечето Ви твърдения съм съгласна с Вас, но за някои от тях можем да поспорим. Според Вас , няма лостове за осигуряване на дисциплина. Учители са ми казвали, че децата се държат така, както им позволиш.На родителските срещи на сина ми, който е 8 - класник, влизат около десетима преподаватели. Повечето от тях споделят, че дисциплината им била ужасна. Останалите нямат никакви проблеми. Следователно, учащите се държат според авторитета на учителя. При взискателните децата са мотивирани, проявяват интерес и постигат добри резултати. А един преподавател е или компетентен, или некомпетентен. Ниската му мотивация/заради пари, отношение и т.н./ не е оправдание за пропуските му. Един уважаващ себе си човек не би допуснал по никакъв начин да се злепоставя пред възпитаниците си. Не външният вид на учителя всява респект у учениците, а отношението им към тях. Когато децата се почувстват уважавани, тогава и педагозите са възприемани като значими. Вярно е, че резултатите на обучаваните зависят около 70% от самите тях, но не маловажна, а дори определяща е ролята на останалите 30% за насочването. Ако учениците знаят какво търсят и откъде да тръгнат, а учителите им покажат пътя, по който да стигнат, тогава и учителите и учениците са в час.

СМЕТКАТА Е ЯСНА БРОЙКИТЕ НА УЧИТЕЛИТЕ ДО 60 000 СА ЗА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ, А ТЕЗИ НАД 60 000 ЗА СЪКРАЩЕНИЕ. ТОВА ЩЕ УВЕЛИЧИ БЕЗРАБОТНИТЕ В СТРАНАТА И ЩЕ НАМАЛИ ИНФЛАЦИОННИЯ НАТИСК ОТ ИСКАНИЯТА НА СУЛЬО И ПУЛЬО ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА ДОХОДИТЕ. ТОВА Е ПО КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ. ДРУГОТО ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ ГО ЗНАЕМ ОТ 1996-1997Г, НО ЯВНО ПАМЕТТА НИ Е МНОГО КЪСА.

Прегледайте училищна документация и ще видите ужасяваща неграмотност от страна на хората, на които сме поверили да образоват децата ни! Не могат да напишат елементарна молба за отпуск или нещо подобно без да допуснат правописна грешка . След определена възраст медицинските прегледи в началото на всяка учебна година трябва да са задължителни за всички ученици и преподавателски персонал. Има хора, които и на 70 години са наред с главата, но има и други, които на 40 за много зле. Чужд език не се преподава с изкуствена челюст - липсва всякаква дикция. За компютърната грамотност не говорим изобщо. Истината е, че се увличават заплатите на глава преподавател. Не съм съгласен с методиката на оценка на учителските заплати. Трябва да се запази разликата в квалификацията,под формата на допълнително квалификационно възнаграждение, но базовата заплата да е еднаква и над нея да се надгражда за допълнителни целеви знания. Квалификацията инжинер не влияе на преподаването по литература. Трябва да се извършат много промени в образованието. Трябва да се спре и бизнесът с безплатните учебници и закуски, защото там отиват голяма част от парите за образование ,. и много, много други цедки. Накрая, но не на последно място -: аз съм за увеличание на заплатите, но на коренно различна база от това, което се га ни пробутват неуспели евродепутати и управляващи. Относно министър Вълчев, той е един от малкото, които не говорят безмислици. Хора,четете, мислете и тогава режете или решете.

....12 на сто от преподавателите владеят западен един и само 15 на сто от тях имат добра компютърна грамотност.... без език и компютър....?! в днешно време..???! и това са хора от които се очаква да обучават ..?! - какво искат тези жалки невежи хора..???? защо си мислят че заслужават повече...??? - дали тези които владеят език и PC са между стачкуващите или по скоро времето им е запълнено от уроци..? - познайте драги зрители ! Ясно е защо тази статистика се прави и публикува точно в този момент което въпреки всичко не е особенно коректно но като се говори за владеене на западен език - няколко пъти попадам на хора които говорят адски неграмотно и после се оказва че това са били учители от BG които освен това и преподават този западен език в родината си... - :( определено тези проценти са съмнителни и реално погледнато може би многократно завишени..... картинката е жалка но затова пък точно такива жалки картинки със жалки герои по жалък сценарий се използват много успешно като политически tool за контрол на овцете ... - КОЕТО ОПРЕДЕЛЕНО Е ВАЖНО !!!

Еми заживей тогава в голям град, след като е по-убаво. Въпроса ти си плаче за този отговор. Па да си го беше дал сам.

Ако можех да живея с доходи на учител сега нямаше да искам да стана ватман.

Ако можех да живея с доходи на учител сега нямаше да искам да стана ватман.

Не съм против стачката. В детската градина на детето втори път стачкуват за по 3 дни и всички ги подкрепяме. Но ако действително има предложение за някакъв данък образование - съжалявам, ама да се спасяват. 40 лева изобщо не са ми излишни и от моята бюджетна заплата, която е по-ниска от средната учителска. Даси намират фондове - съкращения, оптимизации и др. подобни. И какво стана с тая реформа, тя тече от както аз бях ученичка, а съм завършила средно преди 20г. Така че и те да се вземат в ръце, защото много плява има по училищата. И мерси много за допълнителния ни данък, но вчера на родителска среща ми поискаха 45 лева за материали и тетрадки за 1-ва група в детска градина. Какви са тия тетрадки по математика, околен свят, родна реч и др.подобни за 3-годишни и на средна цена от 5 лева. Е, щом си плащам материалите, таксата и нося всеки месец и санитарни материали, съжалявам ама увеличението на заплатите от другаде, щото моите данъци са ми достатъчно високи.

Тази анкета не е актуална. 557 родители изобщо не е достатъчна извадка, за да се направят заключения с висок процент доближаващи се до истинското положение на мненията и настроенията на всички потърпевши от стачката родители. За сведение на форумците ФМИ на СУ подкрепя стачкуващите учители, което е ясно заявено на голям транспарант, окачен на сградата на факултета. Личните ми впечатления от подобните форуми от м. май насам са: броят на пишещите в тези форуми и подкрепящи стачката , непрекъснато расте и в момента е над 50% .

Нов политически плонж на назначения от Партията-майка за социолог Ко.Ко. Поне да се извини на колегите си за псувните, които гилдията ще отнесе заради лъжите му.

не познавам родител, както от училището на сина ми така и от детската градина на дъщеря ми, който да е против стачката на учителите или против техните искания. Напротив, всички се чудят на правителството, до кога ще държи децата ни в принудителна ваканция и се прави на ощипана девица.

Не съм учител, родител съм. Защо в по-малките градове учителите трябва да получават по-малки заплати. По-малко работят ли? По-малко ядат ли? Дълбока заблуда е, че в малките градове разходите са по-малки. Аз живея в малък град, но работя в голям град и имам представа как стоят нещата.

УЧИТЕЛСКАТА ПРОФЕСИЯ МИТОВЕ И РЕАЛНОСТИ Мит 1: Учителят е ядосан, изнервен и креслив дядо или баба, които гледат децата сърдито над очилата си и искат да изваят по-предварително зададен модел бъдещата тухла в стената, която, докато е още мека, се опитва да се изплъзне изпод костеливите пръсти на жестокия тухлар. Реалност 1: Учителят е човек, който се е посветил да провокира, направлява и насърчава развитието на ученическата личност и да открие и насърчи реализацията на пълния потенциал на ученика. Мит 2: Учителите работят само по 4 часа на ден. През другото време те са свободни и правят, каквото им душа ще. Реалност 2: Учителят трябва да извършва много други дейности извън класната стая (за пълния списък прочетете длъжностната му характеристика от 8 печатни страници.) Ето няколко примера: - Учителят трябва да проверява писмени работи. За проверката на едно писмено изпитване, дадено на 6 класа едновременно, са необходими шест работни дни и половина НЕПРЕКЪСНАТО проверяване. Ето и математическите изчисления: 6 паралелки х 26 ученици 156 писмени работи 156 писмени работи x 20 мин. 3120 мин. 3120 мин са 52 часа, т.е шест работни дни и половина. - Преди учениците да започнат да пишат, учителят трябва предварително да потърси, сътвори, напечата, разпечата и размножи писменото изпитване, което е поне няколкочасов труд. - 25-минутна презентация на урок изисква 5 часа предварителна подготовка (статистика според учебника по Информационни технологии за 10 клас, изд. Архимед 2002). Мит 3: Учителите са виновни за: 1. Липсата на дисциплина в класната стая; 2. Ниската мотивация на учениците; 3. Липса на интерес от страна на учениците; 4. Слаби резултати на учениците; 5. Употр на алкохол и наркотици от учениците. Реалност 3: 1. В момента не съществуват никакви административни лостове за осигуряване на дисциплина в час. Учителите със страшен външен вид и тези със силна каризма успяват да осигурят дисциплина, но тези, които не притежават нито едното, нито другото, са с вързани ръце. 2. Ниската мотивация на учениците е обусловена от реалностите в българското общество. Децата разбират схващането на възрастните, че този, който се води от установените морални принципи, е обречен на живот в мизерия и носи звучното прозвище балък, а този, който е намерил начин да заобиколи закона, без да бъде заловен, е тарикат. Те са достатъчно зрели, за да схванат, че Чичо Петър има три висши образования, а продава гевреци на улицата, а Баба Митка има 35 години трудов стаж и получава 83 лева пенсия на месец. Това отдавна е изтрило от паметта им известната пословица: Който учи, той ще сполучи или я е превърнало в: Който учи, СЪС СИГУРНОСТ няма да сполучи. 3. Липсата на интерес, от една страна, е логична последица от ниската мотивация. От друга страна, всеизвестна истина е, че интересното за едни е безинтересно за друг. Друга истина, която сме забравили, гласи: Високите резултати изискват големи усилия. На никого не му е интересно да полага усилия. Човек, при наличието на висока цел, прави жертви, за да постигне тази цел. Понятието интересно понякога изобщо не се вписва в картината или поне не е от съществено значение. 4. Резултатите на един ученик зависят на първо място от самия него. Огромна част от световно известните автори, чиито произведения се изучават в училище, са се самообразовали. Ролята на учителя е да направлява и спомага в развитието на учениците, а не да налее знания в главата на ученика Да не забравяме и народната мъдрост: Насила можеш да вземеш, но не и да дадеш. 5. Проблемът с наркотиците е отговорност на цялото общество: държава, политици, родители и учители. Местата за продаване на наркотици са добре известни на мнозина, но трафикантите все още са на свобода. Ако един родител не може да опази едно - две деца, как учителят може да опази няколко класа от по 26 деца?!! Мит4: Учителят печели достатъчно от частни уроци. Реалност: Цялостната система на образованието ражда подобен рецидив. За да оцелее, учителят трябва да търси допълнително поприще. Може да кара такси, може да дава уроци или да пее в кръчма. Ако той получава нормална заплата, ще предпочете да възстанови силите си и да се развива и самоусъвършенства като професионалист. Мит 5: Учителите не са компетентни. Реално Най-вероятно съществуват учители, които не са компетентни, но по-вероятната причина за привидната некомпетенстност на някои учители е просто ниската им мотивация, породена от ниското заплащане и негативното отношение на обществото към професията като цяло. От друга страна, поради споменатото негативно отношени към професията и ниските заплати по-кадърните учители си намират друга, по-добре платена работа, докато в системата остават или тези, които не могат да си намерят по-добра работа, или тези, които горят за това да преподават (така наречените родени учители) и са готови да се лишат от възможността за по-високи доходи, за да работят това, което им доставя истинско удоволствие. Да бъдеш учител в днешното общество, е повече от предизвикателство към самия себе си.

Еми не знам как е по селата, но в класа на дъщеря ми са 31 деца, в групата в детската на сина ми - 30 деца. Госпожата в детската е пред пенсиониране и взима най-високото възможна заплата - 370лв. (то млади хора в детските градини няма - моите уважения към хората със опит, но все пак...). Наистина госпожата ни работи по 6 часа на ден и има лятна ваканция.

prostaci ni trebvat kato tia kade pi6at sre6to daskalite

Абсолютно против стачката съм, да ги изволнят половината и да оставят кадърните учители и на тях заплатите да се вдигнат и 100%. Да ама половината от даскалите за нищо друго не стават освен да си клатуркат краката в училище и да си вземат заплатката, че и увеличение при това ще искат. Егати нахалството. Нагли тъпаци.

До Анонимен 12.30 часа В някои села има маломерни паралелки наистина. Но ако се закрият тези деца няма ли да ходят на училище? Пак ще трябват пари за извозването им. И няма да е лесно, родители и деца ще бъдат затруднени. Ето затова все още само се говори за такова решение, но не се взима. Отпуската не е 59 дни. Чудя се откъде вадите тази инфорамация, че се опитвате даже и учители да убеждавате колко почиват. Официалният отпуск е 48 дни. При споразумение и подписан колективен трудов договор, в някои училища може да ползват някой ден отгоре. Зависи от договора. В отпуската освен ваканциите, влизат всички останали почивни дни за децата - дървена ваканция, грипна ваканция, понеделника след избори, след балотажа, празници само за учащи, на които останалите работят ... А за дежурството през лятото - в повечето училища се прави прием, след седми и след осми клас. Не може да си в комисията и да идеш само един час на работа. Най-малкото от инспектората ще звъннат поне 10 пъти за някаква информация. Може и да сте наблюдавали някъде това, за което говорите, но то не е тъй да се каже представителна извадка.

След като повечето от тези родители са настроени така отрицателно към умителската стачка и към учителите в частност, защо изпращат децата си на училище, или да си ги държат неуки в къщи или да ги пратят на Запад да учат. малко е странно-учителите били некадърни, а пък децата ми трябва да учат при тях. Това за некадърността си е чиста проба комплексираност.

МНОООГО учиители,много болнични,много ваканции и свободно време,много частни уроци-та на какво отгоре искат 800лв.заплата?Малко са ИСТИНСКИТЕ учители,а фона е ужасен!

Пропагандата на Гьобелс е като плосък виц, спрямо това което се върши сега в България.

Наблюдавам как всички ученици безпогрешно са усвоили най-новия и актуален урок на стачкуващите даскали - как се прави стачка, и го прилагат и в къщи! Познайте какви ще са последиците!

Хора,четете ... заетият педагогически и непедагогически персонал....Това са :министерство на народното образование, директори, областни управления и т.н.От този персонал не повече от 30% са учители.Това исказване ми напомня за....2008 година ще е по тежка,а за радост ще е по лека от 2009г.. демек 20008 ще е по тежка,само че 2009 ще е още по тежка от 2008.Егато кретени егати управници

Крайно време е учителите да прозрат истината за себе си и броя на учениците, както и европейските стандарти! Мисля, че няма незасегнати от прословутия 18-годишен преход вече и преструктуриране на българската икономика, така че не може учителите почти да са наравно по брой с учениците, ефективността от тяхното преподаване да е ниска и заплатите да растат! Да растат за кадърните и за тези, които са в час в буквалния и преносния смисъл!!

против увеличение на заплатите на учителите съ м не заслужават дребни душици си бяха преди 20 години и сеге са такива президета да си гледа работата това не е негова за да преговаря с тях

против увеличение на заплатите на учителите съ м не заслужават дребни душици си бяха преди 20 години и сеге са такива президета да си гледа работата това не е негова за да преговаря с тях

ama da go publikuvate a?

tgav da iskame mnenieto na pytnicite na gradskia transport za zaplatite na 6ofiorite i za zabolekarite a?

лесна работа, на всеки трима уволняват двама и се получава тройно увеличение, толкова е просто, та чак дори боли

Верно е! Верваме на тази Българската образователна коалиция! Както вервахме и на царчето!

Браво Кольо, браво Колев! Ти си верен син на Партията-майка! Трабва да включим и останалите синове и дъщери, за да разгромим тези нахални учители, имащи наглостта да искат да живеят достойно! Дерзай сине!

uveli4enie na zaplatite samo na dokazalite se u4iteli i ne 100%. za6to u4itelite ne napravjat test na u4enicite varhu izu4enija materialza da vidjat kakvi znanija imat.i to istinski test a ne proforma.da vidim sled tova dali 6te imat o4i da pravjat sta4ka.

е скъпи учители нещо да кажете за всенародната подкрепа която имате? 1 учител на 4 деца и се оаквате . Професионалисти, заплати ли ? тотално ужолнение!

За 17-18 години демократичен преход, нямам нито един познат в това число и аз,който да е питан за кавото и да било ? Странно бих казала!

Българската образователна коалиция, представено от социолога Кольо Колев в София прес - AXA VECHE SE NAMESVA PSIXO OTRIADA NA VLASTIMASHTITE - KLINA MEJDU DASKALI I RODITELI TRIABVA DA BADE ZABIT - EX BRATIA I SESTRI , NISHTO NOVO OT VREMETO NA RIMSKATA IMPERIA - RAZDELIAI I VLADEI

mi drugite kat sa tupi ufsi kakvo da kajem? Lo6o za Bulgaria! SRAM SRAM

mi drugite kat sa tupi ufsi kakvo da kajem? Lo6o za Bulgaria! SRAM SRAM

При избори изследванията са поръчкови. Сега и тук. Стига от поръчкови анкети!

E,kak she stigat za u4itelski zaplati kato sektora im e mnogo razshiren.V nqkoi sela ima po 6 deca v klas.Mi tova e razhishtenie na dyrjavni pari be.Da obedinqvat paralelki i u4ilishta i vsqka pararelka da byde minimum 20 deca, I oshte edno poqsnenie - otpuskata na daskalqta e 59 rabotni dni.Tam vlizat zimnata,proletnata i letnata vakancii. Prez lqtoto te ne izlizat vakanciq zaedno s decata ,a poetapno,v zavisimost koi kolko dni ima da polzva ot vsi4kite 59 dni koito im se polagat. Vinagi trqbva da ima dejurni u4iteli prez lqtoto v u4ilishte. Drug e vyprosa kak si provejdat dejurstvata prez lqtoto, tyi kato sa dlyjni da stoqt ot 8.30 do 16.30 h ,no kakto znaem tozi grafik edva li nqkoi go spazva.Idvat v 11.00 i si trygvat v 12.00, a nqkoi izobshto ne idvat za dejustvo.I posle kazvat 4e mnogo raboteli. I razbira se pak nqkaksi she si opravqt zaplatite,ama ne vijdate li 4e na decata im pisna.E kak togava s jelanie da hodqt na u4ilishte?

>>>

против увеличение на заплатите на учителите съ м не заслужават дребни душици си бяха преди 20 години и сеге са такива президета да си гледа работата това не е негова за да преговаря с тях

против увеличение на заплатите на учителите съ м не заслужават дребни душици си бяха преди 20 години и сеге са такива президета да си гледа работата това не е негова за да преговаря с тях

против увеличение на заплатите на учителите съ м не заслужават дребни душици си бяха преди 20 години и сеге са такива президета да си гледа работата това не е негова за да преговаря с тях

против увеличение на заплатите на учителите съ м не заслужават дребни душици си бяха преди 20 години и сеге са такива президета да си гледа работата това не е негова за да преговаря с тях

uveli4enie na zaplatite samo na dokazalite se u4iteli i ne 100%. za6to u4itelite ne napravjat test na u4enicite varhu izu4enija materialza da vidjat kakvi znanija imat.i to istinski test a ne proforma.da vidim sled tova dali 6te imat o4i da pravjat sta4ka.