Учени се ”обесиха” с табелки ”алчност ” и ”апатия”

Науката ще изчезне, технологии даже за чекрък няма да има, а апатията, невежеството и равнодушието ще продължат да висят на врата на народа като примка заради държавната “скръндзавина”.

Обратно в новината

Коментари - Учени се ”обесиха” с табелки ”алчност ” и ”апатия” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Млади учени, студенти и ученици! Настоявайте парите дадени на КРЕДИТНИТЕ МИЛИОНЕРИ в България да се върнат на държавата! Това са няколко милиарда сегашни лева. Ако всички те, бъдат инвестират в технологии, наука и образование, ще настъпи коренна променя в живота ВИ ! Попитайте управляващите, защо забравиха за тях!!!

Млади учени, студенти и ученици! Настоявайте парите дадени на КРЕДИТНИТЕ МИЛИОНЕРИ в България да се върнат на държавата! Това са няколко милиарда сегашни лева. Ако всички те, бъдат инвестират в технологии, наука и образование, ще настъпи коренна променя в живота ВИ ! Попитайте управляващите, защо забравиха за тях!!!

Срам...

ДО John (04.09.2007 г. 16:16ч.) скъпи ми господине .....Не сте прав и всъщото време сте прав ...не смесвайте истина и лъжа ...това е чиста проба МАНИПУЛАЦИЯ .....да истина че няма пари ,истина е че няма възможност за ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ...в практиката и прилагането им в фирми ...всеки сам се оправя ..няма е майчицата държава .... НО ЧИСТА лъжа че сегашните професори и доценти са комунисти и че един закон от 72г.(независимо от поправките) е определящ за науката в БГ...... Ето ти скъпи ми господине ....приноса ми моя към науката(без финасиране ,дори и без стипендия от 250лв) -една работеща жена.... 1. Насочих се към създаване на математически модел- теоретическа задача.............. приложих модела във две фирми ...резултатите бяха повече от добри............... всичко това без да искам финансираене от никъде .....така че ако човек търси намира начин,ако не си търси оправдание. 3. ПОДКРЕПЯМ УЧЕНИТЕ от БАН ....и съжелявам че не успях да се включа в техният протест ...... не е нормално в една европейска държава...ватмана да получава колкото ДВАМА ПРОФЕСОРИ или ТРИМА ДОЦЕНТИ ....това е срам и позор. ............ Тъпа,ама многуууу тъпа докторанка

Доскоро бях в един от малкото работещи (по западни критерии и правила институти на БАН) както е написал тук Ex uchen...и определено имам съвсем recent view относно това как стоят нещата. Каквото и да си говорим истината е, че в БАН, а и в една голяма част от Българските университети нещата са хипер изкривени. В БАН има около 8500 човека персонал, в това число НС-та, специалисти професори и т.н... Откровено казано само около 850 от тях стават т.е се вмесват в съвременните критерии за Scientist. Разбира се тук идва въпроса трябва ли и на България супер модерна и развита наука? Отговорът е: Точно толкова колкото супер модерна и развита военна авиация! Истината дами и господа е, че науката е приоритет на заможните държави. Тук в САЩ 95% от фундаменталната наука се финансира от различни фондации. Става въпрос за адски много пари, с които се плаща от заплатата на PostDoc-a до елементарните консумативи използвани в съответната работа. Шефовете на лаборатории работят повече и са поставени под по голямо напрежение от подчинените си просто, защото има срокове отчети критерии и ако не се справиш просто отпадаш от играта!!! Няма приятелски чувства няма познати или проява на снизходителност..tha it!! Тук някъде прочетох, че, БАН имал еди колко си статии за 1 г. Супер...но защо само 1/3 са в peer review journals? Какъв е импакт-фактора на тези списания? И колко то тези работи се ЦИТИРАТ??? (Авто-цитатите не се броят). Истината е адски тъжни дами и господа, разликата от Българската наука до тази в белите страни е ОГРООООМНА! Разбира се факторите за това са 1 милион, но ако нещо е ясно то е, че сегашната система е обречена. Трябва 90% от сегашните кадри да бъдат освободени, и да останат наистина тези които имат качества да се развиват в условията на съвременната наука. Не става въпрос чисто механично да уволним 90% от българските учени, просто трябва адекватни критерии по които те да се оценяват...(Колко и какви проекти имат, колко и какви статии имат, колко и какви ЦИТАТИ имат) Не може например цял живот да си докторант?!? Или в лаборатория с 3-ма работещи да има още 6 специалиста..?!? А що се отнася до това защо младите учени заминавали на запад..ами въпрос на критерии. Ако някои иска наистина да се развива в науката си то просто трябва да акостира някъде я в western Europe я USA просто това са местата където нещата се случват и никои не може да бъде обвиняван за това че иска да се развива!

prav si, sled 50 godini edva li ste ima takava darjava i pravilno,tazi teritoriq zaslujava nesto poveche ot tova naselenie

До всички които си мислят, че протеста беше за да си увеличат учените заплатите!!!! Слово изнесено от участник в протеста: ````` Народе, слушай! Народе, гледай! Повече от седемнадесет години твоята държава, твоята страна, твоят свят се разпада пред очите Ти, докато си се хванал като удавник в каквато сламка можеш. Знай, обаче, Народе, че малцина ще изплуват от дълбоките води на промяната и едва ли те отново ще се нарекат българи, когато стъпят на твърдата земя Защото промяната поглъща българската наука, а Ти, Народе, даже не се опитваш да я спасиш. Кой си ти Народе? Къде си? От къде идваш? На къде отиваш? Могат ли Твоите пастири да Ти отговорят? Могат да те натирят в кошарата, това могат Те, но тъпчат в калта онази част от теб, която може да ти отговори Защото им трябва стадо, което да стрижат и чужди кучета да ги пазят от вълците. Само да не ги острижат тях накрая Народе, знай! Наука е имало много преди да я има нашата Държава. Наука ще има и много след Нея Само че, няма вече да бъде българска. Щом не ни искате, ще намерим къде да отидем, на все четыре стороны, както казваха старите братушки, to the four winds, както казват новите отвъдморски братя и dоrt ruzgarda, както казват комшиите Не за нас плачем, Народе, а за тебе! Ако ти не си отвориш очите, никой няма да ти помогне! Ще останеш сам в мрака, без очи и уши, без ум и сърце, защото сам забрави, че ги имаш.`````` Закрийт БАН, закрийте Университетите, закрийте Училищата, закрийте Науката, закрийте Образованието `На България наука не й е необходима` - Вашите деца ще изкупят вашите греховете! Всъщност вие не сте виновни. Вие даже не осъзнавате какво вършите в момента. Вие даже не осъзнавате, че `убийството` което подготвяте е убийство на вашите собствени деца.

не се цени ума тук,цени се простотията:)

Допълнение: И вземете прочетете какво е патент, как се придобива и т.н. преди да пишете за неща, от които не разбирате. Патентите имат защита за определено време на определена територия (тия работи зависят от това, колко пари ще тупнеш на масата). Тези пари от мизерните си заплати ли да ги извадят?! Тяхната работа е да генерират наука, работата на БАН е да им дава насока и да усвоява/прилага по възможно най-добрия начин тези знания.

Чета ви коментарите и си мисля, че повечето сте яко ама МНОГО ЯКО късогледи. Къде намесихте старите професори, вижте че младите протестират. БАН трябва да се стегне и да запазва кадърните и да маха некадърните ... НО какво може да направи един научен работник без подходяща апаратура, химикали и актуална литература?! Тези млади хора с удоволствие биха си заработили сами парите, стига да имаха подходящите условия, но кажете ми какво могат да направят с техника по-стара и от тях самите. Нека БАН се финансира откъм техника, консумативи и литература и да се преструктурира, така че умните да остават, а лентяите да ги режат от рано. На 22 години съм и ще ви кажа, че повечето от вас са малоумни, ограничени същества, които се чудят по какво да плюят и как да си губят времето по форумите. Айде стегнете се и прочетете някоя и друга книга, не боли и разширява кръгозора. Форумите и интернет не заместват книгите.

Моля за помощ, защото се изгубих.Някой може ли да ми разкаже къде съм и по кой път да тръгна, щом не желаели наука и образование на това място.Аааа търся и някой специалист, който да може да ми обясни, защо ми се привиждат и сопи невидимки.

Прави си пич. И аз с наука нищо не направих в България, докато не се изнесох в САЩ. И за какво тая шибана държава (България) ми е платила образованието 20 години, като сега не ми предлага нищо? Де факто България спонсорира САЩ, че е инвестирала в мен и аз сега тук плащам данъци. Имам дете тук, сега не можело да бъде български гражданин, щото не живеело в българия. Нещастнициге, смотани, са си приели някви нихилистки закончета. Не че му е проблем с американското, но защо да няма и българско? И на мен като на теб България не ми е родина !!!!

Доста от коментарите във форума потвърждават истината, че, ако спориш със свиня, и двете страни са опръскани с кал, но разликата е, че на свинята това и харесва. Нашите чукчи-писатели във форума не са по четенето. Ако погледнат в сайта на БАН (www.bas.bg) още на първата страница могат да намерят връзка към отчета за 2006 г. На стр. 125 могат да видят, че от повече от 7000 публикации годишно над 1/3 са в чужди издания. В същия този отчет са и приложните решения. Само в СССР имало Академия... Тези хора не са чували за Кралска Академия, Шведска академия, Макс Планк, Фраунхофер И-ти в Германия, CNRS във Франция, да не говорим за запазените в бившите соц. страни Академии и възстановената след Чаушеску в Румъния. Колкото по-малко знаят, толкова са по-категорични. В това отношение не падат по-долу от множество, уж ненавиждани от тях, държавни чиновници. Не правят разлика между фундаментална наука(която в цял свят се оценява по публикациите-просто друг критерий не е измислен) и приложна (където наистина има и технически решения и патенти) В тяхните представи в цивилизованите страни фундаментални изследвания няма - нали резултата са някакви си неразбираеми публикации и от тях пари не капят, както и продаваеми джаджи. Трябвало да закрият БАН, защото в нея имало комунисти. По тази логика борците за идеологизиране на науката навремето са гонили буржуазните учени.Оказва се, че тези борци са оставили много наследници. Имало и некадърници в науката. Че къде ги няма? Да закрият тогава първо Народното събрание и Министерски съвет, за тяхните некадърници се пилеят доста повече пари. Само, че, къде да отидат тогава кадърните? В Университетите? Не всеки добър учен е и добър преподавател /както, впрочем, и администратор, министър или просто ръководител/ Този, който им препоръчва чужбина, практически предлага за сметка на нашия данъкоплатец да намираме и учим нашите таланти и после да ги подаряваме навън. А после да купуваме продукта им. Много мъдро и икономически ефективно! На тези младежи, които са останали тук и работят, при това успешно, както се вижда от публикациите, натрупани край НС, трябва паметник да им поставят за практически безкористното им служене на нашата наука! А желаещите да закриват и разгонват де са наясно, че мотивите им са прозрачни - приватизиране на имотите на БАН.

Да такава е държавата, НО: 90% от учените ни са изкукали мързеливи и неграмотни простаци, изучени от комунизма. Ще дам 3 примера: Аз - темата за дипломната ми работа беше сменена 4 пъти, поради липса на дипл.ръководител (човек който да разбере за какво пиша). Накрая си написах дипломната работа за един ден - пълен боклук(всеки грамотен седмокласник може да я напише), хванах любовницата на шефа на катедрата и защитих с отличен. Темата за дисертация не бе одобрена в друг уж по-реномиран наш ВУЗ (където бях асистент), защото нямам 50. А там бях и виновен за двойкарите студенти - защото според шефа ми не съм 'запалвал пламъчето на науката' в тъпите им мързеливи тикви. Сега се занимавам със занаят и печеля добре. Жена ми също работеше в БАН за 240лв. Шефката й доцент по биология не знаеше много ясно какво е ДНК, но пък крадеше по проекти на МОН хиляди лв. Другарката преразказва едни и същи опити от десетилетия и получава заплата, а жена ми я публикуват в чужбина. В няколко институтута от тази област имаше само един стар истинки учен (академика почина наскоро), няколко хора с добри познания, десетки млади учени - бягащи в чужбина или зарязващи науката заради смешни заплати и хиляди мързеливи баби, административен персонал и донисници. Докато не се изчистят научните звена от некадърници и 200лв са им много. Още един пример пак от БАН - брат ми е с 2 доктората - в чужбина. Той и колегите му работят всчка година по месец - 2 в чужди университети. Изкарват добри пари, с които преживяват до следващото им заминаване навън.

До АЗ: Приятелю не всеки поже да се занимава с физика без значение дали това е завършил. Самият Dennis Ritchie казва, че след като установил, че е прекалено глупав за това зарязал физиката и се захванал с програмиране в резултат, на което създал някои доста полезни за човечеството неща като езикът за програмиране C и операционната система UNIX. Пробвай да намериш алтернативен вариант за себе си и не се занимавай глупости като тази с рязането на личната си карта. Просто на никой не му пука дали ще я режеш или не.

Ако тези учени наистина имат някакви постижения съм сигурен, че държавните пари ще са последното, от което имат нужда. Българската Наука щяла да изчезне разбирате ли. Добре, че Джон Атанасов не е бил толкова загрижен за българската наука. БАН е монополист за усвояване на държавни субсидии ... трябва конкуренция просто иначе българската наука ще остане едно блато.

Ами като си тъп няма да ги разбереш!

Пари за бетонени градове по черноморието и унищожение на природата има,а за наука,здравеопазване няма.

Абе вие в ред ли сте бре? Та аз познавам 1 от снимката и тои си е много точен пич,ама знаете ли колко взима а бе?Ами да ви кайа 199лв. И затова работи на още 2 места,но не иска да ди даде задника на чуйда държава и се оставя тука да го псувате.

Borba e nuzna ne prikazki...

ЕЕЕ, по-кротко,АЗ! Естественият път на развитие на нереализирания физик е превъплащение в програмист. Познавам поне трима и хич не са мизерници. Е, не могат всички да откриват нови физ. закони - това е характерно за други векове. Сега е ерата на IT технологиите, така че се вземи в ръце, стига си дрънкал детинщини и виж къде ще използваш безценния си мозък. За сведение HP(BG) плаща 3000 лв. заплата на мозък:) Не е нужно да получаваш същото с миене на чинии в др. страна, само и само да си отмъстиш на BG. Успех все пак!

ТИ СИ ПЬЛЕН ГЛУПАК.

Не е решение да ставаш мизерник. Има и други държави за живеене.

На 29 съм - занимавах се с физика... Преди да стана на 30,ще срежа личната си карта (и без това не плащам данъци и осигуровки) и ще се превърна в мизерник... Не ми пука за Вас,не ми пука за никого... АЗ НЯМАМ РОДИНА!

Аз съм научен работник в САЩ и е верно че тук се плаща добре - само че има и по-висока производителност и стремеж да се прави наука - публикации, нови фронтове и т н. В БГ има много псевдоучени които нищо не правят - БАН е пълен с учени които не са публикували една статия в последните 5 години.

Да... Колегите хубаво протестират, само че освен да искат повече пари (интересно срещу какво???), друго не правят.... Драги колеги, за да получавате пари трябва да РАБОТИТЕ!!!! Да, точно така, науката е вид работа, тя не е празнодумство, философстване, недоволстване, интригантстване, преписване, замазване и размотавки по кафетата с оплюване на колегите и подливане на вода на конкурентите. За съжаление голямата част от учените в БГ се занимават с ей такива неща. Ако искате да получите пари и да се занимавате с наука, трябва да си седнете на задниците, да си напънете мозъците и да започнете да правите проекти как да се подобрят нещата - поискайте закриването на БАН, той е паразитна организация и освен в СССР не съществува в другите нормални държави. Поискайте създаването на Research Councils със смесено държавно, частно и чуждестранно участие. Поинтересувайте се за какви проекти се дават пари. Работете по тях, а не по каквото вие си искате, защото иначе ще се наложи и вие да се финансирате!!! С една дума - променете първо структурата и организацията на науката в БГ, преборете се и разкарайте 80 г. напикаващи се старци от ключовите позиции и вижте с какво се занимават хората по света за да се включите и вие!! И запомнете от мен - на тоя свят нищо даром не се дава и ако не си го извоювате ще си останете гладни, бедни и недоволни. Хау!

По TV видях млади хора, на които съчувствам като цяло, но нека знаят, че на Едисон никой не е дал нищо първоначално, а след всяка иновация, която му е носила средства, той не си е купувал кола или огромно имение, а е влагал в нови разработки, търсил е спонсори и т.н. докато направи над 1200 изобретения. Нека всеки, който е в тази общност размисли дали е на мястото си - ако се занимава с генно инженерство - не е тук подходящата среда, но ако работи в IT - какви инвестиции чак толкова са необходими: работа требе, а не акъл...А на инст. плъх да кажа, че нещата не са се променили от едно време - даже са по-свирепи времената, защото работещите (единици) в БАН с един договор издържат цял институт връзкари, които стоят по кафетата и си бъркат в носа по цял ден. Който както си реши да си прекарва времето, но никой не може да спре този, който е решил да прави нещо. Не знам коментиращите какво знаят за това, което се прави тук, защото май са само скучаещи емигранти, които злобеят, но в момента бизнесмените дават доста пари и за разработка на нови лекарства, нова медицинска апаратура и др. апаратури, които не лекуват, но носят мн. пари. Така че, нещата си идват на мястото и който може изкарва пари, а даже прави и нАука:), но не е ясно тя дали ще е в полза на човечеството като цяло

Vsi4ki pisali dosega da si e... majkata. lajnari nedou4ili. BAN bila komunisti4eska, emi to dyrjavata e takava, kvo iskate. A s 200 leva nikoj ne moje da ocelee be drishljovci. Vmesto da pishete typotii si zatvarjajte ustite i si byrshete sobstvenija zadnik.

Момчето, което носи табелата Невежество го познавам лично. Нито е лапач, нито тутманик, а е един от най-интелигентните пичове, които познавам. Той е молекулярен биолог и е роден за наука. Затова, когато каза, че започва работа в БАН, на всичките му познати това се стори съвсем нормално, все пак там е мястото на млади научни работници с амбиция и желание за работа, нали? Уви, нещата се оказаха различни, просто Това е България!!! Ето един млад човек, квалифициран, който не избяга в чужбина на гурбет... Както и да е, аз твърдо подкрепям научните работници. Дано имат сили да си извоюват заслуженото.

Огромна част от тия т.нар. учени бяха тотални лапачи по Татово време, ве излизаха от кафенетата и заведенията, пътуваха за щяло и нещяло на разни безсмислени семинари, ядяха на корем, вземаха хонорари отдето сварят, лентяйстваха, ползваха всички облаги на комунизма, почивни станции и пр., по цял ден интригантстваха и клюкарстваха, а през останалото време празнодумстваха, че и пари изкарваха от това. Да дойдат всичките на свободния пазар като повечето от нас, па тогава да ги видим. Но те само едно си знаят: да искат от ДЪРЖАВАТА! Свърши тая, синковци и лелки, сега ще трябва и да поработите не само с големите си усти...

До Patil: Ти май си забравил каква разруха е в България. Толкова сме бедни, че всеки тегли чергата към себе си. Тук има неприязън срещу всичко, срещу пенсионерите,болните циганите, щофьорите, учителите, българите и най-вече срещу политиците като само последната е с основание. Не е лично срещу безплодната ни нАука, с която си се занимавал 15 години. Не забравяй, че в България няма развойни центрове на никоя голяма компания. Добре, че си се ориентирал навреме да избягаш.

Брей.......многооооо народ бе! Като на митинг на СДС !! Май те и на там са се насочили !! Давайте сега му е времето !! Млади научни работници ! Я............. на пазара на труда !

Науката и изкуството са за богатите хора. Не се и надявайте да се храните от тях току така. Или се обвързвате с договори с производители и покрай тях правите наука, или ще стоите по кафетата на БАН (те винаги са били пълни - и преди, и сега). Богатият може да си позволи да спонсорира научните си интереси, а ако не си такъв, то поне трябва да можеш нещо да правиш. Науката е лукс, който не е за всеки и не може да се иска държавата да налива в черна дупка...това не е татовата държава, в която се издържаха безкрайно много институти, секции и секцийки... Защо БАН не стачкува ефективно? Защото никой няма да разбере (той си стачкува откакто е създаден). Трябва БАН да се реформира по западен образец (според мен)

Лъжете се, ако си мислите, че ще получите пари, учени и даскали. Комунисти и турци пари за наука и образование няма да дадат, колкото и да протестирате. Пийте една студена вода и мислете за кого ще гласувате на изборите.

Из ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА НАУЧНИТЕ СТЕПЕНИ И НАУЧНИТЕ ЗВАНИЯ УТВЪРДЕН С РАЗПОРЕЖДАНЕ М 303 НА БЮРОТО НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 29 ЮЛИ 1972 Г., обн., ДВ, бр. 63 от 11 август 1972 г., изм., бр. 13 от 1984 г., бр. 85 от 1985 г., доп., бр. 1З от 1992 г. Творческото научно постижение, представено като дисертационен труд, трябва да е внедрено и да има оригинален научен принос за решаване на научни или научно-приложни проблеми, свързани с нуждите на социалистическото развитие на страната или Високата квалификация на специалистите от практиката се определя от техния принос при прилагане постиженията на науката и техническия прогрес в производството, управлението и социалистическата култура и изкуство. Из З ЗА НАУЧНИТЕ СТЕПЕНИ И НАУЧНИТЕ ЗВАНИЯ Обнародван, ДВ, бр. 36 от 9 .май 1972 г., изм., бр. 43 от 1975 г., бр. 12 от 1977 ., бр. 61 от 1981 г., бр.94 от 1986 г., бр. 10 от 1990 г., бр. 59 от 1992 г., бр. 112 от 1995 ., бр. 28 от 1996 г., бр. 54 от 2000 Чл. 16. (1) Хабилитационните трудове и другите научни изследвания и творчески постижения по чл. 10-15 трябва да бъдат насочени към решаване на научни или на научно приложни проблеми, свързани с нуждите на социалистическото развитие на страната, да съответствуват на съвременните постижения на науката и практиката и творчески да ги развиват. Като се има предвид, че последните допълнения към Правилника и Закона са след т.нар. промени, явно научните работници все още работят върху социалистическото развитие на страната. Няма лошо, но все пак обърнете внимание на езика, на който са написани тези редове. Колкото по-високопарно и неразбрано се изказваш и пишеш доклади, статии и дисертации, толкова по-ценен кадър за БАН си в сравнение с всички останали. Освен това, кому е нужно една дисертация да бъде колкото се може по-обемна. Според учените трябва да е поне 250 страници, изпълнени с преписан текст на български и чуждестранни учени, а накрая посочени приносите за науката и практиката. Какви приноси? Каква ти практика? През цялата докторантура нямаш достъп до никаква реална информация, нито достъп до реалния сектор, за да можеш да правиш наука. Сам не можеш да си го позволиш, а съответния университет, където си докторант въобще няма намерения да ти го осигури. Е, тогава какви по-точно научни закономерности и изводи можеш да направиш??? На база суха теория?? А-а-а, не! Не става! И в същото време 70-80 годишни старци да ти опяват колко си некадърен и вместо да вникнат в логиката на научната ти работа и да поощряват идеите ти, те се хващат за най-дребните и тъпи детайли от сорта на това, как точно трябва да се тълкува еди-кой си термин, и как е възможно да го използваш като в контекста, според тях се разбирало нещо съвсем друго. Да не говорим за изключителната тромавост, с която работят. Въобще, пълна скръб! Но, така е, големите риби в нашата наука са си ОК. Намърдали са се по на-различни научни комисиийки и пр., и без да разчитат на заплатите си изкарват чудесни доходи. Да не говорим, че голяма част от тях обслужват определени политически кръгове. А, науката трябва да е независима? А, младото поколение, кучета го яли. Мисля, че е най-добре да се закрие БАН и да се даде възможност във всеки университет и/или академия да се развива научен труд и от там да се дават съответните титли и звания. Както е в нормалните държави.

С ГАКОВА ОТНОШЕНИЕ НА ПИШЕЩИТЕ ВЪВ ФОРУМА КЪМ БЪЛГАРСКАТА НАУКА И ОБРАЗОВАНИЕ КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ ЗА БЪЛГАРИЯ И ДЕЦАТА НИ.СЛЕД КАТО ПОВЕЧЕТО ОТ ИЗРАЗИЛИТЕ МНЕНИЕТО СИ ТУК СА ПРОТИВ ДОБРО ФИНАНСИРАНЕ НА НАУЧНАТА ДЕЙНОСТ В БЪЛГАРИЯ КАКВО СЕ ЧУДИТЕ ЧЕ НЯМАЛО МЛАДИ НАУЧНИ РАБОТНИЦИ,ЧЕ СТАРИТЕ БИЛИ НЕПРОДУКТИВНИ ИТ.Н.С ТОВА НАЛИВАТЕ ВОДА В МЕЛНИЦАТА НА МНОГООБИЧНИТЕ ВИ ПОЛИТИЦИ ДА ИМАТ ОСНОВАВИЕ ДА РЕЖАТ СРЕДСТВАТА ЗА НАУКА.ПО ТАЗИ ЛОГИКА И МЛАДИТЕ НЕ ЧАК ТОЛКОВА ОБРАЗОВАНИ ЛЮДЕ ИЗБЯГАХА ОТ БЪЛГАРИЯ И ЗАТОВА ЗАПЛАТИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СА НИСКИ.КАТО ЧЕ ВИЕ СТЕ ПО-ДОБРИ

С ГАКОВА ОТНОШЕНИЕ НА ПИШЕЩИТЕ ВЪВ ФОРУМА КЪМ БЪЛГАРСКАТА НАУКА И ОБРАЗОВАНИЕ КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ ЗА БЪЛГАРИЯ И ДЕЦАТА НИ.СЛЕД КАТО ПОВЕЧЕТО ОТ ИЗРАЗИЛИТЕ МНЕНИЕТО СИ ТУК СА ПРОТИВ ДОБРО ФИНАНСИРАНЕ НА НАУЧНАТА ДЕЙНОСТ В БЪЛГАРИЯ КАКВО СЕ ЧУДИТЕ ЧЕ НЯМАЛО МЛАДИ НАУЧНИ РАБОТНИЦИ,ЧЕ СТАРИТЕ БИЛИ НЕПРОДУКТИВНИ ИТ.Н.С ТОВА НАЛИВАТЕ ВОДА В МЕЛНИЦАТА НА МНОГООБИЧНИТЕ ВИ ПОЛИТИЦИ ДА ИМАТ ОСНОВАВИЕ ДА РЕЖАТ СРЕДСТВАТА ЗА НАУКА.ПО ТАЗИ ЛОГИКА И МЛАДИТЕ НЕ ЧАК ТОЛКОВА ОБРАЗОВАНИ ЛЮДЕ ИЗБЯГАХА ОТ БЪЛГАРИЯ И ЗАТОВА ЗАПЛАТИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СА НИСКИ.КАТО ЧЕ ВИЕ СТЕ ПО-ДОБРИ

Докато има поговорки като: Умния винаги отстъпва - ще ни управляват само глупаци. Как може интелигентен човек да бъде управляван от простак?! Нещо се бърка в преценките!

Абе Вие още ли вярвате, че България ще я има след 50 години?! каква наука какво образование? Който дойде - да му мисли! 30% от децата в Анадола завършват средно образование... Съдба!!!

До RAINBOW: Благодаря ти за изказаното мнение, много точно си го написал. Жалко за младите, които не го разбират.Докато стоим един срещу друг, а не един до друг срещу всички, които пият кръвчицата на този народ, така ще бъде.

Учени недоучени тройкаджии подготвят тройкаджии.БАН - добро старопиталище,но не приемат нови старце,за млади да не говорим.Университети са експонати от Музей на образованието,инжене специалности-тебешир наука,без ден пракгтика.Съветски програми от средата на миналия век.Запуснатост и апатия.Връзкарщина и преписвация,преписва на професорите се разпадат от старост на хартията.Юлиян Вучков също е бил професор -ужас,ужас. Не ставаме за нищо!!!Всичко трябва да започне отначало,както след Освобождението от турско. Това е.Който иска да прави наука ето ви Германия,Америка,Кан , ама е много много трудно!

учил съм в Нотингам и там имаше научна група за виртуална реалност към минния отдел и си имаха проекти за бизнеса и от там докарваха пари за университета и можеха да се занимават с наука - изкуствен интелект, невронни мрежи, нолидж бейзд ситеми и прочие, това преди 14 години, науката трябва да носи резултат а това е възможно, тя не е хоби за разглезени лоьхмани

Към Sa Питаш къде са патентите на учените? Абе момче, тези хора откриват съществуващите закономерности в природата и използват тези заканомерности за развитието на човешкото общество. Средстват в тази сфера не трябват да бъдат ограничени, защото при пробив те ще се върнат многократно! Те се занимават с неща, който са по силите на гений. Пример Галилео Галилей, Нютон, Айнщайн и др. Бизнес проекти, патенти, данъци, плащания на тях не им трябват. Това са неща, който ние с тебе като не можем да направим нищо побобно ще се занимаваме с тях. Ако си спомняш един такъв учен на име Джон Атаносав, който през 1937 г. създаде на теория първата електронно изчислителна машина, можеш да си направиш сам извода каква е ролатя на науката във всички сфери на обществото и колко струва откритието на КОМПЮТЪРА

Бездуховност; Алчност, Апатия; Невежество, Равнодуше и други. Евала на преподавателите. Точно с това се сблъсках като подготвяхме дъщеря ни за кандидат студентските изпити. 40 лева на час ни взимаха 'бездуховно', 'алчно', 'апатично' и 'равнодушно'.

Така е. Нашите бизнесмени не дават пари за наука и образование. Те ги дават за спорта, но не за добри резултати, а за да се пъчат и показват с футболно отборче. Да перат откраднатите пари от държавата. Докато има комунисти на власт, образованието и научния прогрес ще тънат в забрава. Отношението на народа към учените ще бъде унизително. Естествено в тази атмосфера няма да има истински учени, а и там ще има тълпа мошеници, които са представят за учени!!