Проф. Клаус Бухенау: Единен ли е православният свят

След краха на комунистическите режими мнозина заговориха за "светове" с религиозна окраска.

Обратно в новината

Коментари - Проф. Клаус Бухенау: Единен ли е православният свят | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да живее православието! Нека Бог накаже безверниците!

" ....протестантският свят включва толкова различни църкви, че едва ли можем да говорим за единна социокултурна среда." Напротив, всички са обединени здраво от педофилията и хомосексуализма !

Днес православия=КГБ!

Авторът на статията е писал, за да могат платените да плюят,но се връща, да си знаете.Православие има на АТОН и там се вижда кои са православни.Друг е въпроса, че тези, които искат да купят днес гръцките острови, 90-те години бомбандираха Сърбия, а все с Русия се разправят, но си има БОГ - вярващи или не - той въздава

бившите комунисти върли атеисти как така станаха православни християни?!

Религията в днешно време се използва от диктаторите, като Путин и Милошевич, единствено и само като средство, с което да удържат властта си. По тази причина, комунистите, които събаряха църкви и пикаеха в тях, сега са първи "християни, православни" и т.н. Долни лъжи, по делата им ще ги познаете.

О, мой боже, правий боже! Не ти, що си в небесата, а ти, що си в мене, боже - мен в сърцето и в душата... Не ти, комуто се кланят калугери и попове и комуто свещи палят православните скотове;

Сега бившите комунистически скотове използват религията за целите си.

Руснаците всъщност умират от страх да не би да се разбере истината за източника на православието им и до къде всъщност се простира/само до Волга/.

Православен свят няма, но има европейски и североазиатски свят. Путин може да бъде лидер САМО на североазиатсния свят. За нас е кръгла нула.

Виждам, че си пропуснал и Католическия и Мюсулманските светове. За тебе Мрак (пардон марк) очевидно има само нов свтовен ред и ФАЩ. А дали Путин го има в Европа и в Света ?! Ако си пуснеш някоя телевизия за класическа музика ще видиш, че 30% от авторите и изпълнителите са руснаци. Ако пуснеш новинарска прогрма, ще констатираш, че емсия без Путин и Русия няма. Брътвежите на нещастен, платен соросоид от най-бедната държава в ЕС не могат да изтрият многовековното Руско присъствие в този Свят и тази Цивилизация ...

090, ти си жалка картина на руската неграмотност /не можеш да научиш дори правописа/. По тази "логика" ти си пропуснал протестантския, будисткия и др. светове. Къде я виждаш тази велика руска култура?! Повтаряте като папагали - Достоевски, Чайковски. Но това е през 19. век. Оттогава поради отрицателен подбор и затъпяване нищо стойностно не е сътворено. Но това е ваш проблем. Достатъчно е да не се намесвате в нашите работи.

Да не пропуснете будисткия и конфуцианския свят. Ако си пуснете някоя телевизия за класическа музика ще видите, че поне 30 процента от изпълнителите са азиатци. Това, което наричате руска култура е западната култура пренесена в Русия от Петър 1. Той освободи донякъде дворянството от православието, унищожаващо дотогава всеки опит за култура и наука и те се появиха. Останалата част от руския народ - крепостните роби продължиха да живеят сред лапти, въшки и земни поклони.

Никому неизвестен швабски професор (по какво и от кой университет ?) се изхожда с небивалици, за неща които не познава. Едно е сигурно - християнството и особено източното правослваие е в първата десятка от списъка за унищожаване на една дузина агенции на САЩ. Има ни и сме оцелелели благодарение на него и за това соросоидната паплач по-долу издава рептилски звуци и се вълнува толкова ...

Русия дава 10 млн. евра /а вероятно много повече/ за антибългарска пропаганда и проруска пропаганда в България. И какво е това източно или западно православие!? Това са хвърлени на вятъра пари за неграмотни глупци, които предизвикват съжаление и подигравки.

Тъпчо, Православието е само източно, на запад е римокатолическата църква и десетки секти. Само Православието е единно, то е непоклатимия духовен център и истинското християнство, затова е трън в очите на запада.

На всички страни от третия свят все някакви външни врагове и вътрешни предатели са им пречат. Вземи която искаш - Венецуела, Русия, целият ислямски свят. Все цивилизованите страни им са виновни, че заради собствената си глупост живеят зле. На кого му пука за православието, това е религия със затихващи функции.

байно, колкото и да се стреми "цивилизованият свят" да затихнат функциите на Православието, няма да успее. Никой не е по-голям от Бога!

Православен свят не съществува. Това е поредната пропагандна глупост на Кремъл. Между християните няма различия. За малко пари всеки ще напише, каквото му поръчат.

неграмотния, прочети някоя книжка, пък тогава се изхождай по форумите. Нашите съседи - гърци, сърби, румънци, повече уважават православната ни вяра, от боклуци като тебе.

Клаус, който не е православен, говори за православие....затова и няма нищо вярно. Как да обясниш какво е любов на този, който не е бил никога влюбен!

Май истината за "голямата любов" на руснаците към нас, българите започва да се появява все по-отчетливо. В смисъл, че я няма. Всичко е сметки на руската империя и за разлика от сърби, румънци гърци, българите никъде не сме в сметките на Русия. Оказва се, че България я има благодарение на западните страни и САЩ.

Религията и геополитиката са две различни понятия, които не бива да се смесват. Така например, едната половина на Германия е католическа, а другата - протестантска. В късното Средновековие са се водили кървави религиозни войни между различните германски княжества, но сега тази държава е единна политически, макар и да е разнородна в религиозно отношение. България, Румъния и Гърция трябва да вървят смело по избрания от тях път на европейска интеграция, без да се притесняват от нищо. Единството на православните народи може да се търси само в религиозно отношение, но не и в политическо. Нещо повече - православните църкви са самостоятелни (автокефални) и ако една православна църква иска да поддържа по-интензивен диалог с католическата църква, а друга - не, никой не може да попречи на свободния им избор.

Много малко се знаят фактите: 1. Русия е против борбите на българите за църковна независимост 2. Русия не признава независимата БП

Може ли да си толкова толкова глупав!

В Русия християнството остана неразбрано. Там православието е знаме на национализма и в него няма никаква Вяра. Християнство и национализъм са противоположни. Апосотол Павел казва "Тук няма грък, юдеец скит, слуга, свободен, а само единствен Христос

За толкова пари - такава статия. Важното е да се сее раздор и да има конфликти.

Православието е многообразно и единно по същност. Изреждането на няколко държави не обхваща православните в целия свят. Колкото и да се конфронтира православната вяра, Господ поругаван не бива. Кой с каквато мярка мери, с такава ще му се отмери!

Сега вземи да наречеш автора на статията соросоид ........

Прав СИ!!

Чак в последното изречение професора изплюва камъчето! Той се страхува и е против политическия съюз ! Диалог между различните култури / та дори и далечни / винаги е имало!

Не е професора, жидовската помия се страхува.

По-малоумна статия отдавна не бях чел! Като семинарист го заявявам!!! Разбрала свиня от кладенчова вода, че и с немеца същото...

тебе онодиха ли те вече у Семинарията?

Какъв православен свят? Каква религия? Що за малоумщина? 21 век сме!

Точно така - 21 век е след ХРИСТА!

Бог определя времената и годините. И всяка твар.

ПРАВОСЛАВИЕТО ПРЕЧИ ЛИ ТИ?