Розоберът пред провал, берачи искат двойно

В Карловската долина няма работна ръка и розоберът е пред провал.

Обратно в новината

Коментари - Розоберът пред провал, берачи искат двойно | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

когато чужди фирми и наши не ви плащат с месеци? Тръгнали да реват срещу единствения износен продукт. Ми толкова струва земеделския труд в БГ то. В Англия да не е по скъпо платен земеделския труд?

При положение, че това е една от най-скъпите стоки, тези надници са повече от мизерни.. Големи бонуси предлагат - сандвичи.. хахах.. Като сметне човек обаче излиза, че от това на което се изкупува готовото масло е доста под световната пазарна цена!? Кои са прекупвачите?

"За да се получи само един литър розово масло са необходими цели 3 тона розов цвят." Това са 3000 * 0.70лв за труд = 2100лв Не е ясно колко са разходите за поддръжка, но ей така да се сложат още 1900лв, излиза 4000лв за литър. Продават го за 7000 евро, което са 14 000лв или грубо се печелят по 10 000лв за литър. Ако вземат да си намалят печалбата само с 2000лв, ще могат да плащат двойно на работниците, ама пуста лакомия

много обичам тук по форомите разни хорица "разбирачи от всичко" да правят сметки без кръчмар. Тук се коментира цената за бране на 1кг розов цвятл Самия розов цвят е с цена 2,70лв за кг а миналата година беше над 3лв. Сложи мазут-нафта за дестилация, работни заплати и т.н.Сега може ли да си направиш сметката по-добре?

Е то излиза, че са нужни 9000лв само за цвета + 2100 за брането 11 100лв + останалите разходи за които говориш, ще дойде под 1000лв за 3тона печалба, т.е. 300лв за тон чиста печалба, което обезмисля тотално цялата работа .. Нещо не е наред сметката

Истината е, че отглеждането на рози (не брането, отглеждането) е наистина трудно и неблагодарно занимание. Целият сезон е 30-40 дни. Къде да намериш хора за толкова малко време, които да са мотивирани да работят. Бай Мангал или някой селски льохманин дето цял година не е подхванал нищо и живее на помощи как си представят да се вдигне и да иде да работи някакаъв 1 месец. Лично съм присъствал на отговор от вида: А, 400 лв за един месец и с тях и без тях. По 40 лв на месец.

А тези, които предлагат по 60 ст./кг, те участват ли в розобера?

Да, садила са, копали са, пръскали са, торили са, извадили са пари от джоба си и са създали насъжденията. Ако тези ги нямаше, онези дето им се виждат малко 60 ст/кг те ли щяха да дадат работа на другите. Те на себе си не могат да намерят!

Едва ли те лично са ги садили и копали, пак са плащали ниски надници на хора да ги засадят.

И защо трябва да ми дреме за розобера? Като започнат да плащат адекватно ще си намерят работници, до тогава да си ги берат сами. Проблема си е техен.

Точно това за мен е типично нашенско мислене. Какво ти дреме... По тая логика да зарежем всичко...

20 дни по 20 лева на ден си е 400 лева. Тежка полска работа, а получаваш около МРЗ... Въобще не ми се вижда справедливо. Без значение, че е само 6 часов работния ден! Ако т.н. работодател бе някой по-способен щеше да се сети да им намери още някаква работа за още 6 часа (да копаят лозето на съседа бизнесмен, например). Та дори и свръх натоварени, но за работниците да има икономическа логика, ей това се иска. Ама като са ни ограничени т.н. бизнесмени ...

да намериш работа за още 6 часа. При положение че сме деиндустриялизирана държава, а и не се вижда идея изобщо да ни разрешат да правим сериозен бизнес ти какво искаш. Не чуваш ли какво ти казват? Чакаме инвеститори ВЪНШНИ. Ама харчим пари за глупости.

Колко декара рози си засадил ти? Колко пари ти е струвало на теб това? Каква ти е възвращаемостта на инвестираните пари? Отговори на тези въпроси, след това коментирай каква е цената на тежкия кърски труд!

Като не искат да плащат да си ги берат сами и въпроса се приключва

Тридесет дни по 20 лева на ден не е чак толкова много, наистина. Верно, че се работи по около шест часа, защото след 11.00 часа вече не се бере, но това е и сезонна работа, повече от месец едва ли ще берат. Ако нямаш никакъв друг доход, обаче сигурно си принуден да се навиеш...

Ми че какво толкова предлага берачът на рози Цветан Димитров ? Това е ниско квалифициран труд и 20 лв. за 6 часа не са никак малко !! Още 20 лв.и е колкото моята заплата , където съм учила и продължавам да уча всеки ден !!! Вие съвсем се забравихте - това е нискоквалифициран труд и цената му е много добра. Бедата е ,че има хора които са учили и умеят много други неща и получават 35-40лв.надница за 8.30/9ч.работа за ден - медицински сестри, лаборанти и др.А че някакъв къса листенца и иска 50 лв. за 6 часа , ами няма как да стане !

Брането на рози съвсем не е ниско квалифициран труд. Розовият цвят е по-лек и от памук, освен това се бере цвят в точно определена фаза на цъфтеж. Много са правилата при брането да се произведе качествено розово масло.

Учи мама да не работиш.. хехех.. Аман от умници. Ако те опнат там няма и десет лева да докараш, въпреки висококвалифицираният ти труд.

В България няма справедливост. Въобще не им работете на тези комунистически "бизнесмени".

Мама да те храни, пък и мама като изхвърчи от работа ,тогава чедото и ще гледа като теле ,щото нищо не умее !!!

щот нашия мангал не е свикнал да работи иска само да лапа нали ние му изкалваме социалните помощи за котилото

Вземете бежанците от някой лагер. Тия тукашните търтеи д амрат от глад като са толкова важни.

Що да са важни бе човек? Искат достойно заплащане. Виж разликата между надницата им и изкупната цена. Всички работодатели гледат да минат тънко, когато трябва да плащат. Ами то с трици маймуни не се хващат. А за бежанците си прав, нека да работят и покрият парите, които им отпускат.

moon@dir.bg

И каква е разликата? Имаш ли представа колко е 25% от цената??? Доколкото разбирам, обаче, има и по-високо платени, щом искат двойно (от миналогодишните 60 ст.). Интересно ми е колко според теб е справедливо?!

Хаха ти си за смях бе човече. Та те полуячават помощи без да работят ядене и пиене и спане ве, хаха . Божке колко глупави хора има в БГ то. А иначе всички сте разбирачи по земеделските работи.