Избират име на Българския Лувър до март

Министерството на културата ще събира предложения за име на новия Национален музеен комплекс до края на февруари, известен като Българския Лувър.

Обратно в новината

Коментари - Избират име на Българския Лувър до март | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това СОФЕЕСКИ ЧУЯЗЕЙ ЛИ ШЕ Е ИЛИ БЪЛГАРСКИ? Ако ще е български музий, тогаме може де е и Плиска и Тримонциум и Шипка и пр. А може и без име просто "Държавна художествана галерия" яма нужда да е Версай или Ермитаж - то така или иначе по богатство не може да се сравнява с тях и не е и необходимо да се величеем!

буквени грешки- Става дума за СОФИИСКИ МУЗЕЙ и пр... Съжелявам!.

Това СОФИИСКИ МУЗЕЙ ЛИ ЩЕ Е ИЛИ БЪЛГАРСКИ? Ако ще е български музей, тогава може да е и Плиска и Тримонциум и Шипка и пр. А може и без име просто "Държавна художествана галерия" няма нужда да е Версай или Ермитаж - то така или иначе по богатство не може да се сравнява с тях и не е и необходимо да се величеем Извинявайте!

Kолко окрадохте от този лувар и колко деца гладуват и пенсионери принудихте да обират магазините от глад?Cпите ли спокоино депутати ,кметве и министри а децата ви спат ли ,гладни ли са а внуците ви? в ада да горите дано и децата ви и внуците ви,за всеки залак от народа в ада да изгорите дано.

ПАГАНЕ

анкета. Харесва ми "Средец". Многозначно е.

Не е ли вече кръстен - "Българският плагиат", а извинете "Лувър". Виждам много възмутени коментари за това име, на мен също не ми харесва тази аналогия, но авторите тъпо и упорито през ден пускат заглавие с това име - каква духовна нищета на толкова много нива!?!

,,Велика България,,-но сте мижитурки и ви е страх.Страх ви е да се наречете българи,защото е ,,етнически нетолерантно,, и накърнява ,,доброто име,,-Страхливци.

За мен е срамно да има награди Оскар и български такива - Аскер, има още други такива примери. Изберете нещо оригинално и българско. Стига с това копиране - толкова е грозно и обезличаващо.

Продължават да пишат ,,български Лувър .Ограмотете се бе господа ,бъдете българи.Не ви ли е унизително да сте втора ръка.Български Лувър-няма такова животно.Лувъра е във Франция и не може да е български,танганайски и т-н.Ние си имаме наша индентичност ,наша българска.Нищо не ни е български лувър,български брат пит,български версай.Проявете малко самочувствие .Българсксото си е българско.Ние сме единствения най-стар европейски народ -оцелял .Няма БЪЛГАРСКИ лувър .Унизително и тъпо.

Аз бих предложил да се казва - Дом "Сердика"! За да се възвърне донякъде това полузабравено име.. Хем лесно би се изписвало и прознасяло на латиница!

Все пак като Българин, а не римлянин бих предпочел Средец.

Старото име на София. Защо не??

защо да се асоциира със София непременно - да се помпа самочувствието още на софиянци ли? Защо да не е просто Музей на българското художествено изкуство, без национален отпред и толкова. Името трябва да съдържа основната характеристика на обекта иначе няма да е разпознаваемо.

ВИНЕТУ или ТИКВОДАР

Правоъгълник 1000 или Кръг 2000. Става ли? :-)))

"Ром 6"- на латиница "Romb Shit"

Мисля, че не трябва да му се търси име, а достатъчното количество тротил, с което да затрием това недоразумение. На кого изобщо му мина през ума да правим такъв голям музей е центъра на София? Та ние още не сме си изчистили града от мръсотията и простотията, която се шири навред, музей ще правим!?! Изобщо в България има ли хора, които все още да ходят по музеи? Не сте ли всички по кръчмите във всяка една свободна секунда от живота си? България и култура, да бе ... Може би след 1000 години, ако не сме станали съвсем тоалетната на Европа и света.

1000 години няма да има българи в България както в момента няма македонци в Македония:)

"Бай Ганьо", на латиница "Bay Ganyo"- представително нали, може и "Bay Hoy" :)

Аз съм учил в тази сграда и си имаше име, казваше се МЕИ. После ни я взеха.

Кой идиот го нарича така? Все копираме! Използваме чужди думи, наименования и каквото се сетите! Лични западняци казват заедно с евро "логистика" и руското "обезпечаване", а си има българска дума "осигуряване". Взрете се и по думите ще ги познаете-бивши русофили, днешни еврофили, но никога българофили! Отрепки!

Тикво Айдъл или Тикво ВеждАйдъл

Лувърът трябва да бъде наречен на създателя си, каквато е практиката в много световни музеи!

Нека името е "Веждьо/ Vezhdyo". Истинския български култур - бащата на балканския лувър. Обичания от интелектуалците министър, който с две назначения секна протестите. Това е то - български интелектуалци.

Предлагам "Облият Буда".

Защо не от квадрат500 на трамвай 5. То без това ни е познато.

"Квадрат 500" е уникално!

BULART

да-да.. Почти като BULSHIT !

Какъв "Квадрат 500"?! И къде се дават предложения за името да ги видим?

Не знам какво му харесват толкова на името "Квадрат 500"? По-добре, ако искаме нещо българско и символизиращо изобразителното изкуство да е художествена национална галерия "Мадара".

Или Мъдара .. от мъдър

Пагане идва от "пеган" на англ. е "pagan" и означава "езически". Не знам дали е много подходящо, макар и да звучи екзотично на български.

и Калифония "идва" от Калофер! Все пак е имало България, когато Ъмерика още не е била Намерика :)) така, че еднозначно Калофер е архитипа!!! :)))

Произходът на думата pagan е латински. Може би българският език е по-стар от латинския, а? Много вреда носят самонадеяните полуграмотни хора!

кръстете го ПАГАНЕ хем е звучно и красиво хем е българско,а и няма друг музей по-света с такова име