Паркирането в цяла София може да стане платено

След 2 г. атаки на наредбата за паркиране на София, общинските съветници пуснаха за обсъждане нов вариант на документа, който да поправи атакуваните текстове.

Обратно в новината

Коментари - Паркирането в цяла София може да стане платено | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"Подобни идеи вече имаше от страна на граждани".... Това намирисва на практика от недалечното минало, "по предложение на някои трудови колективи"....

Тоа убавец много смело е паркирал до тази шокаритетна сграда.

Хубаво де да се плаща, ама като няма къде ??? Паркинги общината не строи, а само иска да събира пари. Направете общински паркинги на подходящи символични цени, пък тогава който спира на улицата до входа си да плаща. Ама сега на гол тумбак - чифте пищови.

ГЕРБ си играе с търпението на столичани!

Спокойно. В дъгато има още много неизползвани от общината цветове - кафяво оранжево, виолетово , лайняно и др. С грижа за гражданите ще бъдат усвоени до един.

Паркирането върху общински или държавен терен е ползване на ресурс, който принадлежи на всички от някой друг. Имайки предвид какви са цените на земята в София, е напълно нормално паркирането да е платено. В противен случай имаме скрито субсидиране на собствениците на МПС-та от всички останали. В белия свят е така - като ползваш нещо, което не е твое си плащаш. Всичко друго е псевдо-комунизъм...

В България , дори и да не ползваш нещо пак плащаш. Пример: Топлофикация- също фирма на ОБщината.

Пено, а защо плащаме данък за автомобилите си и какво получаваме с/у него???

Пено, слезни от краставиците !

ПОДВЕЖДАТ ВИ С БОМБАСТИЧНИ ЗАГЛАВИЯ! ЖЪЛТА ЗОНА СЕ ПРЕДВИЖДА САМО В МНОГО ОСОБЕНИ СЛУЧАИ, НЯКЪДЕ И ВРЕМЕННО.. ОСВЕН ТОВА ТЯ НИКОГА НЕ Е ВЪВЕЖДАНА, МАКАР ДА Е ЗАПИСАНА ОТ 10 ГОДИНИ. ЕДВА ЛИ ЩЕ СЕ ВЪВЕДЕ НЯКОГА НЯКЪДЕ. НЕ ПЛАШЕТЕ ГРАЖДАНИТЕ С ИЗМИСЛИЦИ!

Връщане на софийското жителство и винетка за София, поне 30 лева на ден! Заради вас, селтаците моят град, вашата столица мирише на обор!

Ха-ха-ха. Няма да се пУашиш! Важното е да си столичанин...! Жителство?! Като във Австрия, Германия, Англия? Не бе-е. Къде имаше такова, че забравих??

Дали си софианец наистина? кореняк означава и прабабите и прадядовците ти да са родени в София...малко ме съмнява...казва ти го истински софианец !

Аман от псевдо-софиянци, чиито родители навремето ги караха с камиони от дълбоката провинция за да ринат кюмюр в кремиковци.

Паркирането трябва да се плаща навсякъде, и по всяко време. Синя и зелена зона да работят по 24 часа, седем дни в седмицата. Символична такса за живущи, по една кола на семейство.

От софия съм и винаги съм бил.Подкрепям с две ръце паркирането да се плаща навсякъде и това да струва 100 150 200лв на година.

Дано ти вземат безплатната карта за градски транспорт и тогава ще те видя каква песен ще пееш.Ще трябва да се сетиш за къщичката на село останала от мама и татко.

А паркинги? Те сами ли се правят?

ОБЩИНАТА ТЪРСИ НАЧИН КАК САМО ДА ЛАПА И ПАРИТЕ ДА ПРОПАДАТ

Дано на всички в общинския съвет им се строшат колите да видят как се ходи пеш. Тия самозабравили се лентяи да ги махнат до кога ще търпим тяхното безобразие.

Ае стига бе! Направо ни закопавате бе. Сега и в града да не мога да паркирам. Да си прадаваме сега и трошките ли бе?! Вашта ма.. гербаджийска

Подкрепям всички мерки срещу излишните шофьори по питущата на София. Аман от коли по тротоарите!!!!!!!!

В дьржавата на мутрите и проститутките е така: Плащаш рекет за всичко и те е-т всеки ден.

И ако ГЕРБ вземат властта гледайте тогава какво ще ни очаква!

Как пък веднъж не стана дума за хилядите незаконни гаражи тип бетонна клетка. 20 години се ползват в градинки ,алеи и всевъзможни места по кварталите. И никой не им иска стотинка за незаконното присвояване на общинска земя. Няма сайт, журналист или медия която да повдигне въпроса. Ама в кварталите има селяни електорат на гроб и трябва да се ухажват като циганите в провинцията. Затова сме на туй дередже

за колите които карат и паркират в София с не софийски номера да се въведе винетен стикер за движение и паркиране в софия.

Не съм съгласен. Това противоречи на свободното придвижване на хора и капитал!

Съгласно! За всички софийски коли, през което селце и паланка минават, да платят местна такса. Тъкмо за уикенд ще се пълнят общинските касички и няма да искат повече провинциалисти да идват да чистят софийските задници. Хубаво е да се погледнат софиянци, че са от злите западняци (все от сой хора) и да си се избият помежду си, а не все майките на селянки като мен да са им в устата.

TИPAMИCУ

А къде видим по другите градове софиЯнски номер с бухалката ли да му тр'ошим джамовете и фарове?

Кух си като шоп, тези гаражи бяха поставени навремето (1990-1999-а година) , след това им се начисляваха глоби редовно, хората си плащаха и така.. В днешно време поне половината са законни - с отстъпено право на ползване т.е. земята не е на 'селянина' а общинска, гаражът се води временна постройка понеже няма ток, вода, акт 16 а на бетона отгоре има 4 куки са преместване така както е поставен на земята от крана. пАнимаеш другарю Шофеанец ?!

Общината да измисли първо как да разкара бракмите, които не са в движение от улиците и от дворовете (да, и от частните дворове, защото не сме длъжни да им търпим мръсотията и грозотията). После да изиска пътния данък на всички с несофийска регистрация, които плащат по-евтини данъци в провинцията и - ето места и пари за паркинги и улици. А иначе - който където му е добре - там да си живее, все пак всеки пази на тавана цървулите на предците, нищо че на един са на баща му, а на друг - на пра- прадядо му.

Час по скоро трябва да стане, ефекта ще е и икономически и екологичен, започнете от тротоарите.

Да ви е честита власта на Гроб и нейното отроче Данчето фандък

Червен тъпанар !

А какъв е смисълът синята зона да "работи" в събота? Какво се регулира в почивен ден? Това е узаконен рекет в полза на частна фирма?

Мъка, мъка, много мъка има по света...

Всичко това става заради инвазията от пръдливи и смрадливи селяни и селяндури. Та благодарение на тяхните таратайки София се задръсти, заради тях улиците станаха на Швейцарско сирене, пред блоковете боклуци , и не плащата данък в София за таратайките си. Сега ние Кореняците Сфиянци ще им берем гайлето и ще плащаме незаслужено заради въведените драконовски плащания на Центъра за градската мобилност и Селската ни кметица или по точно ЕТ Бойко Борисов, Селянка Фадъкова/Парцалкова по Турски/, Мшинник Диков, Барбалов, Христов и сие. Не мога да издържам повече! Искам всички вие провинциалисти, които се набихте в София да си ходите.Вземете си бричките, вземете си боклуците, храчките, простотията, мекането, селянията, бурканите, обувките пред вратите ви,миризмите и си вървете по родните места! Не може да се живее вече в този град от вас.Претъпкахте го.Не може да се диша вече от вас.Идвате амбициозни но много евтини,неправилно говорещи и пишещи илитерати,хора с безкрайни претенции и манталитет на селски к...и или тарикати.....Заради вас застроиха целия град с безумни блокове и кооперации,заради вас не мога да си паркирам колата пред вкъщи и да се прибера нормално,заради вас не мога да се разходя без да ме залива от всички страни ужасния ви диалект,заради вас трябва да се задоволявам с по-ниски заплати защото сте готови да работите за 300 лева и да мизерствате само и само за да живеете тук и с цялата си наглост обяснявате колко гаден град бил София.Ами да-гаден стана наистина.Престанете да се тъпчете в него като овце-ходете си!Няма въздух вече от вас селяни нещастни!!!

Не съм съгласна да плащам за какво да е място в София,да плащат само тези,които дойдоха от прованса и задръстиха столицата,завзеха работните места и осмърдяха всичко,да не говорим за чалгата и др.им простотии.

Можеби не е случайно, че тъй наречените хора от "прованса" са заели местата на Софиянците. Ако въпросните софиянци бяха достатъчно кадърни, дали местата им щяха да бъдат заети от прости провинциалисти?

Заели сте местата на софиянци,защото сме умни и отдавна сме по чужбинско с големи заплати!!Ясно!?

Колега "мекане" е западен диалект(вкл. София). Означава слагане на "ме" ходим -ходиМЕ. правим-правиМЕ. Иначе си прав , но си събрал много гняв.

Грешиш "мекането" идва от говоренето на меко и е характерно за централна и източна България, основно се изразява със замяната на на "е" с "и" и омекотяването на някои съгласни в думите

mekaneto e izto4en dialekt i se kazva taka, za6toto se govori MEKO. A tova, 4e na zapad prikazvame na mn. 4islo e suvsem drugo :)

Шшш, ало... прав си бате! Ама малко са кориниаците като мен да го знаят това. Освен "мекане" се нарича и "е-кане". И говорим и твърдо: Аз говорЪ, Аз правЪ, Аз седЪ и т.н. И идват тука някви селяци да ми мякат, разбираш си... да ми развалят правилния говор! Ай сиктир бе - аз говорим книжовно!

Драги Кореняко, от 16 години живея и работя в София. След завършването ми се опитах да си намеря работа 'по родните места'. За съжаление за човек с 3 езика и 2 дипломи (едната от български, другата от чужд университет), не можах някак си да се прежаля за секретарска позиция във производствена фирма, където дори и директора е по-нискограмотен от мен. Затова намерих работа в София: трудно, без роднини и 'земляци' да помагат, но се справих. В логистично отношение, ще ти кажа че винаги съм имала адресна регистрация по местоживеене. От няколко години имам жилище: плащам си данъците в София, имам гараж под наем. не виждам с какво съм по-лоша от някои кореняк софиянци?...Даже, да ти кажа честно от много ми се струва че съм дори по-добър и съвестен гражданин. Някои 'кореняци' се държат по улиците, все едно са им бащиния. Ще ти дам пример с един търговец-наемател на моята улица: винаги си паркира джипа на пътя пред магазина (не го качва на тротоара, видите ли, за да не си закрие входната врата). След като няколко пъти го глобиха, защото улицата е дупосочна и минава автобус, сега ще прави подписка от името на 'живущите' улицата да стане еднопосочна. Значи, този 'кореняк' мил, един вид ще прави подписка за улицата, на която не е платил един лев данък?!? И ще ме кара да се подпиша, за да продължи да си спира джипа пред входа на магазина! Еми, няма да се оправи София, ако ще всички провинциалисти да се изселят от тук, напротив: по-зле ще стане. Нямя да има на кого стоката от магазините си да продадете. Ама вие за това не се сещате...

Ани, Ани Две дипломи, езици - 1. Кога се пише "в" и кога "във" 2. Не е "моята улица", защото надали си я купила, а е "улицата, на която живея" 3. Не се пише "еми", а "ами" и т.н. "Можеш да изкараш жената от селото, но селото от жената - неможеш!!!

Абе хора, защо се карате не мога да разбера. Селянин се казва на човек който е простак. Да си дойдем на думата, и аз съм Софянец и проблема според мен не е в хората който си търсят работа а е в общинарите. Проблема е че толкова години тези кретени не разбраха че трябва да правят паркинги и вместо колите да задръстват улиците просто да се забрани спирането освен ако не е в маркинг. Решението е елементарно паркинги за временно спиране и паркинги в кварталите. Има толкова запустели сгради и празни терени, не мисля че има разумен човек който би се отказал да си паркира колата на парко място с подходщата охрана отколкото по тротоарите или пред входовете и да се избиваме за глупости.

Приветствам и подкреням напълно. Има напълно законен начин за решаване на този проблем-въвеждане отново на кофийско жителство.Между другото такова нещо е провено в София 2 или 3 пъти още преди 1944 г.Добре си беше по времето на Тато-за софийско жителство суе кандидатстваше и се получаваше минимум след 10 г- работа в Кремиковци.Лайната ги изяде тъпатарката Елка Константинова веднага след 10 ноември 1989 г ,като отмени това холожение.

Направо ще ме скъсаш от смях! :) Кой знае от коя махала е слязъл баща ти/дядо ти или майка/баба... истинските "кореняк" софиянци са доста по-широко скроени личности... самото прибавяне на селата около София предполага и основният състав на града... да напомня, че паметника на Левски е бил извън София, както и Руски паметник... Истината е, че не се пуска кокала извън София и хората буквално гладуват и мизерстват! Така че, кореняко, свиквай с новите съседи защото няма какво повече да направиш освен да си сложиш значка "кореняк софиянец" за да може да те различават сред селяните... защото май не може да се направи разликата...

Казваш пръдливи и миризливи били? Ти маргаритки и теменужки ли изхождаш там в двете нули? Или като си кореняк си забравил, че едно време София е била просто едно село а сега е едно голяяяяммоо село.Селянино!

Не е виновен тоя, който яде баницата а тоя който му я е дал. Ако в града паркирането и ползването на МПС бяха рагулирани и имаше контрол, селяните нямаше да прачат на никого. Конфликтите се получават не защото някой е "селянин" а защото и двете страни в спора не желаят да спазват правилата и да ползват само толкова, колкото им се полага

Предлагам и ,,чистия,, Софийски въздух да стане платен.Но само за софиянци другите ще си го носят в буркани от родните места.

Въздуха е "чист" точно поради големия трафик в града. Не автобусите са виновни, сега старите автобуси ги заменят с по-екологични. Едно време ТЕЦ-овете са започнали да ги строят, точно в борба с огромното замърсяване на въздуха от отоплението на сградите на дърва и въглища. Сега това е стъпка за намаляване на колите в центъра. Защото точно покрай центъра се образуват безплатни паркинги и все едно дали баш в центъра е платено или не. Трябва да се ограничат автомобилите това е. Не това не е още един данък, както всички скачат това е борба с прекалено многото автомобили в центъра. Не може и до тоалетна да се ходи с кола.

bufalo_bil@abv.bg

Не може коли с регистрация "СледОколовръстното" /и по-далече/ да имат по-нисък данък, а да са "живущи" в столицата! За такива - специална винетка! Ах, как ще намалее задръстването....

Мирослав

Ключът за ограничаване на автомобилите се нарича градски транспорт...ама той става все по-лош, нормално е да се увеличават автомобилите. С административни мерки не става...

Предлагам да направят и "Златна зона" - 50 лв/ч около всички нощни клубове по центъра!

Преди да определят таксите, да построят паркинги в София. За софиянец трето поколение такси не може да има. Придошлите да плащат. Стига дискриминация за софиянеца! Стига поощрения за придошлите, които мразят София, сипят хули по града, но не отиват да живеят другаде.

Точно така! А второ и първо поколение Софиянци да плащат... :)

Да, ас съм 4-то поколение и няма плаштам!

В Киото,Осака и няколко други града в Япония ,в които съм бил ,за да имат кола ,трябва да имат платено паркомясто,което е на паркинги с очертани граници и номерирани.Ако имат двор /защото някои дворове са по 10 кв.м/ си я прибира вътре,никъде по улиците няма паркирани коли !Дори някои са бутнали стени на къща ,за да си паркират колата. Когато отива някъде в друг район,задължително се паркира на паркинг ! Та това което са го замислили,много скоро може да стане факт.

/ забележка - номерирано парко място (заделено за определен човек ) нама дори в момента за платената зона....

Да вземем още примери от там - в заведенията пушенето предимно е разрешено.

И какво от това? Японците са с огромно население и обитават един тесен за този размер на населението остров. Аз не съм японец и не искам да ставам такъв. Не ми харесва нито начинът им на живот, нито културата им. Защо да им подражавам? Още повече - при тях подобни мерки са неизбежни, поради броя жители на кв. км.

Трябва да се въведе. Не може да има такива места като около ст. Васил Левски, в който да се паркира безплатно, а на метри оттам по "Канала" да е платено. Обаче няма как да стане платено в Бояна или в Драгалевци примерно. Кой ще контролира по чукарите това паркиране. (:

Не само паркирането да стане платено,а направо да се въведе отново "софийското жителство"!!!!Кой както иска да го разбира!

Точно така - да има софийско жителство !!! Така и места в детските градини ще има !!! аман значи от "просперирали" селяндури !!!!

Мечти, мечтииии... Но пък и аз се присламчвам да мечтая! От доста време си мечтая за софийска винетка. Сега ще си помечтая да се върне и жителството. Дано да ми стигне живота да го видя.

Линч ?