Обновяват паметника на французите във Варна

Паметникът на французите, починали от холера по време на Кримската война (1853 - 1856) във Варна, ще бъде обновен.

Обратно в новината

Коментари - Обновяват паметника на французите във Варна | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

да се махне грозния пантеон и всички руски подлоги и предатели и да се сложи нещо стойностно символизиращо мира, а не войната и агресията , комунизмът е диктатура най-жестоката на всички времена

На франсетата да издигаме паметници дето тогава и сега поддържат турските мангасари ли? Та уред ли сте ве еййййййййй? То есъщата работа когато в ковачевци набиха френските диверсанти да станат почетни граждани на Плевен. Хахахах и тоя боклук имали кой още да го слуша. Петко гъзодавков.

Хехе че то тогава още сме били под Турско робство бе. Ккаво се пените. А кога за българските герои ще се вдигат паметници?

Хм, като сме толкова непримирни за западняците, дайте да кажем две думи и за това, че ПСВ сме съюзници с турците срещу руснаците... И военните действия се водят в Добруджа, на наша земя, от която изтласкваме руснаци и румънци... Това обаче не се обсъжда по кръжоците в чест на Русия-освободителката, или бъркам? С удоволствие бих чул мнение по въпроса, което не е "Ама като сме били против руснаците, те имат право да ни нападат." Защото това е разрешение за всеки, които е против нас да ни напада.. Както и си става де :) Защо обаче Русия има правото да ни напада и въпреки това ни обича, не знам :)) п.п. Ако още не го знаят българските русофили, любимото дете на Русия на Балканите са сърбите, а не българите. Ние сме изтърсаците. Само като информация. ;)

Когато българските войски застават срещу руските в Добруджа, те откават да се бият. Тогава ген. Киселов им казва, че ако не се бият, ще разочароват руснаците. Че руснаците са се били за нашето освобождение и очакват да видят пред себе си достоен народ, готов да защитава родината си. Така войниците тръгват в бой. Ако винаги сме се държали по този начин - достойно, сигурно руснаците, а и не само те, щяха да ни уважават повече.

Този човек е доказателство, как с близане, навеждане и гьонсуратлък може да се живее добре при всеки обществен строй и всяка власт. И дори да изглежда достолепен. Талант!

ченге от ДС, нагждач и подлога на всички власти, противен

Не че съм за този или онзи, но това е поредната българофобска постъпка от страна на родоотстъпника и русофоб Петко Бочаров! Смисъл да се поправя този паметник няма. Още повече, когато по нашите земи има мнооооого други паметници на допринесли за свободата и независимостта на България хора, които вече никой не помни. Участието на французите и умирането им от заболявания край Варна в хода на Кримската война не е нито героично, нито е било в интерес на България. Ето защо и възстановяването на този именно паметник е лош сигнал - че не помним историята си и още по-лошо - четем я като дявола евангелието!

И дори да се поддържа един такъв паметник, не е момента точно сега да се говори на тази тема, защото си е чиста проба провокация.

Ако искат да вдигат и паметник на загиналите французи в битката при Червената стена! Опа, то не било битка, а касапница... нищо. Чиф са ги дирили всички тия западни миризливци по нашите земи?

Е, защо само западните миризливци? Източните през ПСВ чии са го дирили в Добруджа? Или това е друго? :)

Я кажи ,къде точно са били руснаците?В румънска Добруджа!За разлика от тъпака Фердинанд , румънският немец схванал правилно, още през 1916 накъде отива войната.Уплашил се че ще изпусне кьоравото и от лакомия избързал."Великата" му армия набързо била сплескана от север и от юг.Така Румъния създала проблем на руския южен фланг.И трябвало Русия да отдели войски за удължаване на фронта си.Срамното в тая история е ,че заставаме заедно с поробителите си срещу освободителите си.Трудно мога да си представя по долно поведение и за което господ ни наказва. А, да - две години по-късно Първата световна война свършва.Румънците се обединяват, а ние... Колкото до паметника на франсетата ,очаквам Роската да им благодари,че със саможертвата си са удължили робството ни с още 20 години.Грижа по европейски.

бг дори не сьществува в учебниците по история и геграфия вьв фр

Е , франсетата да не останат много по-назад от англичаниште. Англичаните отдавна си издигнаха паметник до Спортната зала, та сега и французите. Но в единия от коментарите има основателен въпрос : Какво са правили и едните и другите на българския бряг по турско време????

Готвели са се за война с Русия и част от нея са я водили в Добруджа. Този паметник е много стар,ама реално след тази война, османската империя отслабва, налага по-високи данъци и в крайна сметка води до освободителните движения в България. Така че от тази гледна точка, може и да се съглася с наличието на този паметник. Но ако го погледнем от друг ъгъл, поправката му точно сега когато КРИМ отново минава в руски ръце, си е чиста проба провокация от наша страна.

Интересно, дошли тука за да се готвят за война и ни докарали Холерата, а сега има техен паметник, а на загиналите Българи от същата тази холера, няма (не че във Варна по него време е имало много българи).

Да направят и паметник на турските (османски) войници загинали в тази война. А запита ли се някой....какво са търсили френски войници в Крим. Да не би да са освобождавали поданици на франция в Крим?

То плевнята води англичаните на загиналите англичани във ПСВ а сега и френския паметник... Абсолютен цинизъм.

Някой знае ли къде се намира този паметник!!!

Намира се на разклона за Виница и Кичево. Целият е обграден с с шубраци и трънаци, почти не се забелязва, а е висок. Преди е бил на друго място, мисля, че в Морската градина, но може и да се лъжа.

Може да е бил на мястото на "Лодката на комунистическите диверсанти" в кв. Аспарухово, "Карантината".