Идеята за това е на журналиста Петко Бочаров, почетен член на Движение "България си ти", подкрепена от местната власт, представители на дипломатическите мисии на Франция и други будни граждани.

"Нашата идея, не само моя, но и на движението, към което принадлежа като почетен член „България си ти!”, е да се освежи този паметник, тъй като има нужда. Малко е разрушен на върха, трябва да се пооправи и мястото наоколо, да се направи приятно за почивка", каза "Фокус" Петко Бочаров.

Той посочи, че от движението са се свързали с кмета на Варна, направили събрание и обсъдили темата. На него присъствал и човек от Министерството на отбраната на Франция, както и човек от френското посолство.

"Беше разгледан въпросът, поначало за освежаването на паметника, като, според мен, беше разгледан с добро желание. Аз лично останах оптимист, че нещо ще бъде направено. Ако наистина се направи една градинка около него, както е паметникът на Левски или Руски паметник, ще стане много приятно място", посочи още Петко Бочаров.