Четирима души са задържани за купуване на гласове от началото на специализираната полицейска операция по противодействие на купения вот, конвенционалната престъпност и миграционния натиск, протичаща на територията на ОДМВР Бургас. Към 14.00 ч. са проверени 606 МПС и 819 лица. Задържани по Закона за МВР са 28 лица.

Проверки са извършени на територията на общо четири общини - Бургас, Камено, Поморие и Сунгурларе.

Един от задържаните за купуване на гласове е от кв. "Долно Езерово". Иззет е тефтер с имена и лични данни.

"Колегите на място са намерили тефтери, в които има лични данни на лица за даване на заеми и на стоки на вересия. Проверява се съпричастността на лицето към този тип престъпление и всичко, свързано с това", уточни комисар Димитров.

Други двама са задържани в Районно управление - Поморие. При проверките в села от Община Сунгурларе е установено едно лице, извършвало лихварска дейност. Установява се съпричастността на лицето към опрощаване на вземанията в замяна на гласуване за определена политическа сила.

Към момента се проверяват общо 15 сигнала за купуване на гласове. Освен в частни адреси, полицейските служители осъществяват проверки и в търговски обекти, предоставящи продукти на "версия", заложни къщи, пунктове за черни и цветни метали, питейни и увеселителни заведения и други места, за които има данни, че евентуално може да се извършва престъпна дейност.