Хладилникът, в който ще се съхраняват ваксините срещу коронавирус, пристигна в Бургас. Пригодено е специално помещение за него в сградата на РЗИ, но заради разминаване в информацията за габаритите, се наложи премахването на прага на вратата.

Помещението разполага с отделна климатизация, видео наблюдение и генератор, който ще се използва, при спиране на тока. Има и осигурена жива охрана.

Вижте снимки >>

Христо Царев, представител на фирмата доставчик на фризера за ваксините поясни:

"Това е един от нашите ултра нискотемпературен фризер, който ще свърши идеална работа за съхранение на ваксините за Covid-19. Фризерът поддържа температура от -40 до -86 градуса. 700 литра е капацитетът на този модел. По препоръка на производителя "Пфайзер" ваксините могат да се съхраняват до 6 месеца".

Капацитетът на хладилника е за 175 500 дози ваксини, които ще са за трите области Бургас, Сливен и Ямбол, съобщи д-р Величка Григорова от РЗИ. 7 000 души подлежат на ваксинация на първи етап, списъците още не са изготвени:

"Рано е за това. Таргетната група на първа фаза е определена. Това може да стане много бързо, тъй като БЛС, Съюзът на зъболекарите, на фармацевтите могат да дадат списъци на хората, които са членове на тези организации. Оттам насетне трябва да се получат списъци на желаещите, защото ваксината е препоръчителна".

Ваксинирането е разпределено да се извърши на пет фази. В първата попадат лекарите, фармацевтите и стоматолозите - хората на първа линия. Към момента няма официална информация кога ще пристигнат първите ваксини.

Кметът Димитър Николов каза, че в Бургас не се отчита спадане на нивото на заболеваемост.

Голям проблем е липсата на лекари в болниците. Голяма част от медиците са или болни, или под карантина. Имаме и отказ на лекари, които са в по-напреднала възраст и не искат да влизат в ковид отделенията, обясни Николов. В големите хипермаркети в града започват проверки, заради сигнали за струпване на много хора в обектите. Контролът ще бъде поет от служителите на полицията.

С краката нагоре: Как да (не) пренасяш фризер за COVID ваксини

Потребители в социалните мрежи обаче се възмутиха от начина, по който беше вкаран скъпият хладилник в РЗИ-Бургас.

Снимка: Булфото

Проблемът с влизането на скъпия фризер предизвика коментари в социалните мрежи, но по-наблюдателните видяха и друго - че големият кашон с фризера е обърнат наопаки. От компанията доставчик обясниха, че кашонът е бил свален сутринта и поставен, предаде bTV.

Обръщането на такъв електроуред може да претовари щифтовете, с които е захванат компресора и които са изчислени само за нормална изправена позиция. Освен това в специализирани форуми се отбелязва, че обръщането на фризер създава риск от изтичане на масло от компресора към охладителните линии и последващ дефект или най-малкото нужда от няколко денонощия "почивка" преди да може да се очаква нормална работа. Разбира се, всичко това не важи за хладилната техника от типа на вечния "Мраз", който работи с амоняк и даже става по-ефективен след обръщане с краката нагоре. За съжаление, тези иначе безкрайно пригодни за българските условия машини не могат да държат COVID ваксините на 70 градуса под нулата...