Властите в Бургас издирват две момчета на 13-14 години, които са потрошили общинска стоянка за велосипеди под наем, за да откраднат едно от колелата. 

Камерите от системата за видеонаблюдение на Община Бургас са заснели вандалският акт и са го качили на общинския сайт.

Атаката е извършена около 05.00 часа на 24 юни. На видеото се вижда как двамата младежи разбиват едно от заключващите устройства на велостоянката при КЦ "Морско казино", открадват велосипед и потеглят с него в посока ул. "Богориди". По-късно велосипедът, който има чип за проследяване, е открит, изоставен в центъра на града.  Възстановяването на повредите обаче ще струва няколкостотин лева. 

Колоездачите в града недоумяват защо се напада системата, която смятат за удобна и евтина - със стоянки по целия град и такса за ползване от 1 лв. на час.

"Неприятно е, че все още продължават тези инциденти, на нас ни коства немалко средства възстановяването", пред bTV директорът на Общинско предприятие "Трнаспорт" Андрей Румчев.

По думите му записът вече е в МВР и децата продължават да се издирват. Родителите им са застрашени от актове до 5000 лв. за вандалската проява.

Румчев отбеляза, че Бургас вече се наблюдава от 900 камери, като оператори ги следят денонощно и се работи над това полицейски патрул да се изпраща веднага към мястото на дадено престъпление.

За намаляването на подобен тип инциденти с повреждане на имущество на обществени места Община Бургас предприе кампанията "Вандали в действие". Целта на публичното оповестява на подобни деяния е извършителите да бъдат разкривани по-бързо от органите на реда.

Миналата седмица бургаски тийнейджър, който многократно бе улавян от камерите за видеонаблюдение да драска с маркер в асансьора на пасарелката при "Мираж", поправи стореното от него, след като бе показан в общинската рубрика "Вандали в действие".