Мащабна полицейска операция се провежда в момента за източване на ДДС в особено големи размери. Акцията е на територията на области Бургас, Стара Загора, Пазарджик и София.

Установено е търговско дружество със седалище и адрес в Айтос, представлявано от 47-годишен български гражданин, което извършва внос на големи количества строителни материали от Турция, Гърция, Румъния и други държави от Европейския съюз, предаде БНТ.

С цел избягване установяването и плащането на данъчни задължения, стоката е преминавала документално през различни фирми "бушони", стопанисвани от безимотни лица, а в действителност се разтоварвала в складове, собственост на айтоската фирма.

До момента е констатирано, че по посочения механизъм само от месец април досега фискът на Република България е ощетен с над 1 800 000 лв.

Има данни, че освен на занижени стойности внасяните строителни материали - тухли, дървен материал, различни видове желязо и други, не отговарят на стандартите на Европейския съюз и могат да създадат опасност при строителството както на сгради, така и на промишлени съоръжения.

По случая е образувано досъдебно производство при условията на неотложност, като провеждането на процесуално-следствени действия на територията на Бургас, Айтос, Стара Загора, Панагюрище и София продължава.