С почти месец е удължен приемът на песни за националния конкурс "Бургас и морето", съобщиха от пресцентъра на Община Бургас и уточниха, че всички авторски произведения могат да бъдат подавани до 12 май.

Организаторите от Община Бургас съобщават още, че тазгодишното издание на конкурса ще демонстрира по-голямо онлайн присъствие, радио разпространение на песните финалисти и актуално телевизионно излъчване. Песните финалисти ще бъдат излъчвани, разпространявани и публикувани чрез всички възможни канали за реклама, преди и след провеждането на финалната конкурсна вечер. Галаконцерт и награждаване на песни ще се проведе в Летния театър в Бургас. Конкурсът ще се проведе през юли.

Освен наградите на журито и на публиката, тази година ще има и награда от Софийския университет "Свети Климент Охридски". Тя ще е продуциране на песен на някой от изпълнителите. Наградата на Университета ще създаде възможност за изготвяне на цялостен продукт - песен и нейната медийна реализация.

Проф. д-р Адриан Георгиев, ръководител на катедра "Музика и мултимедийни технологии" в Софийския университет и заместник-директор на Филиала в Бургас ще бъде и част от журито на "Бургас и морето", което ще има задача да селектира 12-те песни финалисти за конкурса, след което на 29 юли да определи песните победители на живо в Летния театър на Бургас.

Националният конкурс за забавна песен "Бургас и морето" е организиран за първи път през 1973 г. под името "Песни за Бургас, морето и неговите трудови хора" от оркестър "Бургас" в Летния театър на града. След 13 издания за кратко той престава да съществува. Възстановен е през 1996 г. с името "Бургас и морето" от група "Горещ пясък" и оттогава се провежда всяка година.

Конкурсът е наследил традициите на "Песни за Бургас, морето и неговите трудови хора", дал старт на много български композитори, автори на текстове и изпълнители, създал емблематични български забавни песни.