Повече от 6000 туристи са посетили острова "Света Анастасия" от началото на летния сезон. Това съобщи днес кметът на Бургас Димитър Николов. До острова туристите се извозват с общинския кораб "Анастасия", който прави по няколко курса на ден.

Кметът каза, че в момента общинската администрация обмисля как да бъде ограничен броят на туристите в събота и неделя, защото през почивните дни през летния сезон островът се посещава приблизително от около 400 души на ден и това затруднява обслужването им.

Островът е пренатоварен - заради размера му, и трябва да се определи максимален брой посетители на ден, както е и с други туристически обекти в страната. Освен с редовната линия с общинския кораб, на "Света Анастасия" акостират яхти, частни корабчета и лодки от Созопол, Поморие и Несебър и др. Не е възможно да бъдат обслужени всички едновременно и затова трябва да регулираме бройката, добави кметът.

Градоначалникът предлага в зоната на пристанището в Бургас да бъде поставено спасително оборудване, заради голямото съсредоточаване на хора в района, откъдето отпътува корабът. Вече е съгласувано оборудването да бъде закупено със средства на "Пристанище-Бургас" и да бъде монтирано до 5 юли. Кметът настоява спасително оборудване да бъде поставено и на кея на острова "Света Анастасия".

Някогашният остров "Болшевик", сега известен като "Света Анастасия", се намира на малко повече от 6 километра от Бургас. На острова туристите могат да видят морски фар, строен през 1889 година, да посетят християнска църква, музей, изложбена зала, лекарна, където се предлагат различни отвари, чай с десет вида билки, които растат на острова, домашна лимонада и др. Там има също кафене, ресторант и хотелска част.