Голяма част от нерегламентираните каравани, които станаха обект на проверки миналата седмица по Южното Черноморие са доброволни премахнати. Инспекциите продължават и тази седмица. Докато институциите обаче отчитаха резултатите, се натъкнаха на други сериозни нарушения - превозни средства, които минават директно по плажната ивица.

Докато полицията беше в готовност да връчи новите предписания за нерегламентирани каравани в залива "Вромос" край Черноморец, джип, теглещ лодка, премина през плажната ивица, за да стигне до водата, предаде БНТ.

"Той се опита да вкара лодка във водата, абсолютно неправомерно, минавайки през морския плаж, така че въпросният водач беше установен. Същият ще бъде призован в районното управление, където ще му бъде съставен акт", обясни гл. инспектор Николай Ангелов, началник на РУ-Созопол.

15 минути по-късно, отново на плажа, се появи трактор, който също теглеше лодка и премина през почти цялата плажна ивица.

"С трактора ще я пусна на водата, няма къде другаде.(...) Не знам, дали може или не можем, ама тука минават непрекъснато коли и каравани и всичко минава оттук, понеже пътят е много развален, просто не може да се движи по пътя и за това минават по плажа", каза трактористът.

Снимка: Скрийншот от БНТ

А редица са другите нарушения, които открили проверяващите след инспекциите в незаконните къмпинги.

"Има паркирани каравани и кемпери върху плажна ивица, върху дюни, върху държавен горски фонд и в земеделски земи, без необходимите за това документи. Три сондажа за вода, един от които в плажна ивица. Беззаконието води след себе си до друго беззаконие, което вече води и до опасност за човешкия живот", категоричен е Пламен Янев, областен управител на Бургас.

"В действителност много от тях доброволно преместиха караваните и въобще ги изнесоха от горите и от морския плаж. В момента са останали малко над 50", каза гл. инспектор Николай Ангелов, началник на РУ-Созопол.

На тях днес също ще се връчат предписания. Обитателите на тази каравана, минути преди проверката, опитаха да напуснат с автомобил, но служителите на полицията ги пресрещнаха по пътя, за да им връчат предписанията.