Над 60 незаконно поставени каравани в залива Вромос край Черноморец бяха описани от Междуведомствена комисия ръководена от Областната управа в Бургас днес. Повечето от тях се намираха върху дюни и в защитена територия.  При такова нарушение глобите са от 5000 до 10 000 лева.

На място собственици на караваните категорично заявиха, че няма да ги премахнат.

Проверките срещу т.нар. "диво къмпингуване" започнаха днес в 14 часа от северната част на залива Вромос и ще продължат през целия летен сезон.

Над 100 са разположените каравани в Северната част на залива по данни на Регионалното управление по горите. Повечето от тях бяха без регистрационни номера, предаде БНР.

"В момента сваляме свалям джипиес координатите на караваната къде точно се намира, къде е поставена, за да могат да бъдат предоставени ясни доказателства в този протокол какво се случва. Нерегламентирано е поставена в държавен имот, в който е забранено поставянето на превозни средства. Всяка една каравана ще бъде посетена, ще бъдат свалени джипиес координатите, ще бъде установен собственика и така ще им изпратим протоколи да ги поканим още веднъж доброволно да ги преместят от държавните имоти", посочи заместник областният управител на Бургас Владимир Крумов.

След първите 7 каравани, които бяха като изоставени сред дюните, комисията беше посрещната и от семейство пристигнало на почивка от София.

"На собствениците на каравани, които са ги паркирали по плажовете или в горите край тях, ще им бъдат връчени предупредителни протоколи, в които ще бъде описано какво нарушават и ще им даде време да си преместят превозните средства. Ако не го направят, ще пристъпим към издаване на актове за административни нарушения", обясни Крумов, цитиран от БТА.

"Всяка година има регистрирани произшествия с изгорели каравани заради паленето на огън близо до тях, каза директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Бургас", комисар Николай Николаев.

"Проверките не целят конфронтация с гражданите и налагане на санкции, а да се ограничат незаконните къмпинги. Те се обявяват предварително, за да се даде възможност на нарушителите да се изтеглят от проверяваните територии и да не се стига до санкции, както обяви преди седмица областният управител Пламен Янев", каза Владимир Крумов.

Проверките по дължината на залива Вромос продължават и утре.